Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011








ΑΓΑΝΤΑ...

Στάζουν αίμα.

Φουντώνει η συζήτηση για τα Ενεργειακά και το νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Υπάρχουν εδώ ορισμένες πλευρές, που σχετίζονται με τους ανταγωνισμούς και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα στον Τύπο, στα χωρικά ύδατα της αποκλεισμένης από το Ισραήλ Λωρίδας της Γάζας, 19 ν.μ. από την ακτή, βρίσκεται ένα αναξιοποίητο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η βρετανική εταιρεία «British Gas» (BG), που το ανακάλυψε το 2000, εκτιμά ότι περιέχει έως και 1,3 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Η συμφωνία BG και CCC - έχει την έδρα της στην Αθήνα - προέβλεπε την κατασκευή αγωγού και εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Γάζα.

Οι «Συμφωνίες του Οσλο», που υπογράφτηκαν το 1993, παραχώρησαν στους Παλαιστίνιους 20 ναυτικά μίλια.

Δικαίωμα που το Ισραήλ δεν αμφισβήτησε, τουλάχιστον ανοιχτά, μέχρι το 2000. Μήνες μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Γάζας, ισραηλινά πολεμικά σκάφη άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των σκαφών των Παλαιστίνιων ψαράδων, που επιχειρούσαν να ψαρεύουν στα 6 ναυτικά μίλια.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 15 ψαράδες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 200 έχουν τραυματιστεί.

Σήμερα, τα πολεμικά επιτίθενται στους ψαράδες στα 3 ναυτικά μίλια.

Ο ναυτικός αποκλεισμός σχετίζεται άμεσα και με την πρόθεση του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά αποθέματα στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, επιβεβαιώνοντας ότι οι δρόμοι του πετρελαίου και της ενέργειας είναι στρωμένοι με αίμα.

Στην προκειμένη περίπτωση, με το αίμα του παλαιστινιακού λαού.

Προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί οι αντιθέσεις οξύνονται, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα είναι τεράστια και το φιτίλι δεν είναι δύσκολο να ανάψει.

Αλλα κουραγιο...


υσ Επικίνδυνη η εμπλοκή στους ανταγωνισμούς.
Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των πηγών και των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο στη «σκακιέρα» των ενεργειακών δρόμων, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου