Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011












ΑΓΑΝΤΑ...

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς τιμές τροφίμων.

Σε ύψος - ρεκόρ έφθασε το Δεκέμβρη ο δείκτης τιμών των τροφίμων που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, υπερβαίνοντας ακόμη και το επίπεδο που είχε φτάσει στη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Θυμίζουμε ότι το 2008 εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών των τροφίμων, σε πολλές χώρες του κόσμου σημειώθηκαν εξεγέρσεις, όπως στην Αίγυπτο, τη Σενεγάλη, την Μπουργκίνα Φάσο, το Μεξικό, την Υεμένη, τη Γουινέα, το Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο FAO, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 214,7 μονάδες από 206 μονάδες που ήταν το Νοέμβρη και 213,5 μονάδες τον Ιούνιο του 2008.

Η άνοδος προέκυψε κυρίως από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ζάχαρης και από τις αυξήσεις στα δημητριακά και τα έλαια.

Ο δείκτης της τιμής της ζάχαρης έφθασε τις 398,4 μονάδες, από τις 373,4 μονάδες του προηγούμενου μήνα.

Επιπλέον, ο δείκτης των δημητριακών, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τιμές των σιτηρών, καλαμποκιού και ρυζιού, ενισχύθηκε στις 237,6 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Οι τιμές των τροφίμων ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που η παγκόσμια σοδειά σιτηρών δεν ενισχυθεί «σημαντικά» κατά τη διάρκεια του 2011, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβρη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.

«Εξακολουθούν να υφίστανται, δυστυχώς, οι παράγοντες για περαιτέρω άνοδο των τιμών των σιτηρών λόγω του ενισχυμένου κλίματος αβεβαιότητας», υπογράμμισε χτες ο οικονομολόγος του FAO, Αλμντολρέζα Αμπασιάν.

«Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη σοδειά της Νοτίου Αμερικής, τότε ενδέχεται να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για περαιτέρω αυξήσεις», συμπλήρωσε.

Η τιμή του καλαμποκιού (ενός από τα βασικά στοιχεία διατροφής) παρουσίασε το 2010 τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τετραετίας, καθώς ενισχύθηκε κατά 52%.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας επισημαίνει μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο του προβλήματος, την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 70% μέχρι το 2050 προκειμένου να ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, στα 9,1 δισ. από τα 6,8 δισ. της προηγούμενης χρονιάς.

Εκτός αυτού, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να αυξηθεί το 2011 τουλάχιστον κατά 2%, καθώς και να αποφύγει περαιτέρω εξάντληση των αποθεμάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για την περίοδο 2011-2012.

Η βασική αιτία της επισιτιστικής κρίσης παραμένει η ίδια και δεν είναι άλλη από την άναρχη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, μακριά και ενάντια στις πραγματικές και αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων.

Η αιτία αυτή ενισχύεται και από τη μετατροπή των τροφίμων από αγαθά σε εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η τιμή τους να διαμορφώνεται (ειδικά τα τελευταία χρόνια) στους καπιταλιστικούς μηχανισμούς παραγωγής κέρδους, όπως τα χρηματιστήρια.

Αλλα κουραγιο...



υσ Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν το American Bankruptcy Institute και το National Bankruptcy Research Center, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν πέρυσι αίτηση πτώχευσης ξεπέρασαν το 1,53 εκατομμύριο. Ηταν 9% υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των Αμερικανών που χρεοκόπησαν το 2009 (1,407 εκατομμύρια).

4 σχόλια:

  1. Παντου τα παντα, φιλε Δημητρη!
    Διαβαζα και για τη Τουρκια που ενω μας τη παρουσιαζουν αναβαθμισμενη τωρα τα ΜΜΕ, το γεγονος ειναι οτι ενα ποσοστό 18% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας, δλδ περίπου 12,75 εκατ.κάτοικοι ζουν κάτω από όριο της απόλυτης φτώχειας ενω η πλουτοκρατια της χωρας συνεχιζει να ζει εις βαρος τους! Για την Αμερικη τα πραγματα θα περιμενε κανεις να ειναι λιγο καλυτερα μετα την εκλογη Ομπαμα, απ ο τι ηταν με τον...Βush, , αλλα διαβαζοντας τις στατιστικες και ακουγοντας στις ειδησεις για πτωχευσεις και εκει, βλεπει κανεις ξεκαθαρα πια παντου το αληθινο (και ασχημο) προσωπο του καπιταλισμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα Δημήτρη καλησπέρα σου .Και που να δεις τι σούχω για μετά.
    Η κρίση είναι διεθνής.Δεν πάει να λένε ότι θένε Ο καπιταλισμός τα έχει παίξει.Ε μην λέμε και τα ίδια, μονάχα η οργανωμένη πάλη μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα τέτοια που να εκφράζουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης όλων των εργαζομένων.
    Αν δεν μπορέσουμε να πείσουμε γι΄αυτό όλο και περισσότερο κόσμο, αν δεν εμπνεύσουμε για αγώνες,δεν οδηγούμαστε παρά μόνον στον εφιάλτη
    που μας επιφύλαξαν.Όσοι δε, πιστεύουν ότι θα τα βγάλουν πέρα, ξέρεις στο στυλ θα κόψουμε, θα στριμωχτούμε,θα..... και όσοι από αυτούς μπορεί πράγματι να κρατηθούν, θα έχουν να θρηνούν πάνω σε ερείπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva καλησπερα, ''τωρα'' σε παγκοσμιο επιπεδο, ειδαν το προσωπο του ''τερατος'' της ''γλυκειας'' ελευθερης οικονομιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Β.Β καλησπερα, οσοι ''πιστευουν'' στο κατα μονας, μαυρο φιδι που τους.........οργανωση και αγωνας, αλλιως μαυρο φιδι θα μας φαει ολους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή