Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011








ΑΓΑΝΤΑ...

ΑΛΓΕΡΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ.

Οργή και συγκρούσεις για τις τιμές των τροφίμων και την ανεργία.

Σε πεδίο μάχης μετατρέπονται οι δρόμοι της μιας πόλης μετά την άλλη στην Αλγερία καθώς εξοργισμένοι νεαροί συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, πυρπολούν και λεηλατούν κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες και πολυκαταστήματα, διαμαρτυρόμενοι για την εκτόξευση των τιμών βασικών ειδών διατροφής, όπως π.χ. το αλεύρι, η ζάχαρη και το λάδι, των οποίων οι τιμές διπλασιάστηκαν.

Σποραδικές διαδηλώσεις γίνονταν και τις προηγούμενες βδομάδες, αλλά από την Τετάρτη έλαβαν διαστάσεις χιονοστιβάδας την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι υπάρχει κίνδυνος νέας επισιτιστικής κρίσης παγκοσμίως.

Αν και τα επίσημα ΜΜΕ μεταδίδουν ελάχιστες πληροφορίες, σύμφωνα με τον αλγερινό Τύπο και ειδησεογραφικά πρακτορεία, σφοδρότατα επεισόδια σημειώθηκαν, και χτες, στις εργατικές συνοικίες Μπαμπ ελ Ουέντ, Μπελούρ και Μπαντζάραχ, της πρωτεύουσας, επαναλήφθηκαν στις πόλεις Μπουίρα, Μπετζάια, Σετίφ, Τζιζέλ, Κοντσταντίν, Τίζι Ούζου και επεκτάθηκαν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Οράν.

Οι δυνάμεις καταστολής αντέδρασαν με κανόνια νερού, δακρυγόνα και αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών και κυρίως των πανεπιστημίων, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Watan» πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Μετά από μέρες σιωπής, ο υπουργός Αθλητισμού και Νέας Γενιάς απηύθυνε έκκληση «ηρεμίας», όπως και πολλοί ιεροδιδάσκαλοι.

Ο δε υπουργός Εμπορίου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, διαρρέοντας ότι επίκειται μείωση τιμών σε ορισμένα βασικά προϊόντα.

Αλγερινοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι απλώς ξέσπασμα καθώς εκφράζουν την αγανάκτηση πολύ ευρύτερων πληθυσμιακών στρωμάτων, πλην της νεολαίας, εξαιτίας της ολοένα μεγαλύτερης ανέχειας, παρά τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και τις αλλεπάλληλες ξένες επενδύσεις, και της πλήρους έλλειψης πολιτικών ελευθεριών και της καταστολής κάθε πραγματικής αντιπολιτευτικής φωνής.

Επισήμως, η ανεργία κυμαίνεται στο 11%, αλλά ανεπισήμως φτάνει το 25%, σε μια χώρα όπου το 75% είναι νέοι κάτω των 30 χρόνων που φυτοζωούν.


Αναβρασμός και στην Τυνησία.

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν και στη γειτονική Τυνησία μετά την είδηση θανάτου του 26χρονου πτυχιούχου που αυτοπυρπολήθηκε, στις 17 Δεκέμβρη, διαμαρτυρόμενος για την ολοένα μεγαλύτερη ανεργία και τη σύλληψη ενός μουσικού και ενός μπλόγκερ που επέκριναν την πολιτική του, επί 23 χρόνια, Προέδρου Μπεν Αλι.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια σε αρκετές πόλεις και περιπολούν διαρκώς.

Στο «χορό» εισήλθαν και οι δικηγόροι που απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή των διαδηλώσεων και καταγγέλλουν σωρεία συλλήψεων, βασανιστηρίων και παραβιάσεων κάθε είδους δικαιωμάτων.

Αλλα κουραγιο...


υσ Ολα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσο αυξάνουν οι απολύσεις και χαμηλώνουν τα μεροκάματα, τόσο τα κέρδη των πολυεθνικών εκτινάσσονται σε πρωτοφανή ύψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εφοπλιστής A. P. Miller (ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της MΙRSK και εγκαταστάσεων πετρελαίων στη Βόρεια θάλασσα), ο οποίος, με βάση τους ισολογισμούς των εταιρειών του, κέρδισε τον περασμένο χρόνο λίγο πάνω από 70 δισ. κορόνες, καταγράφοντας σήμερα μια περιουσία ύψους πάνω από 120 δισ. κορόνες. Σημαντική λεπτομέρεια: Η εν λόγω εταιρεία, όπως και εκατοντάδες άλλες στη Δανία, πληρώνει φόρο 1,3% επί των κερδών της, ενώ ο μέσος όρος φορολογίας του δανέζικου λαού κυμαίνεται στο 50%.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.

5 σχόλια:

  1. κραταω αυτο

    το κεφαλαιο παντου ειναι το ιδιο
    η αλλιως
    οπου φτωχος κι η μοιρα του

    Τι αλλο να πεις βρε Δημητρη
    το χαλι που περιγραφεται στην αναρτηση λιγο ειναι
    η δυστυχια ειναι ακομη μεγαλυτερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ali καλημερα σου φιλε μου, τι γινεται και εισαι ξαγρυπνος νυχτιατικα?
    Χαλι μαυρο, αλλα τουλαχιστον στο Αλγερι φοβηθηκαν και κατεβασαν τις τιμες, κινητοποιησεις χρειαζονται, μπας και ΣΤΕΡΕΨΟΥΜΕ την δυστυχια.

    Χαιρετισματα στην Δημητρα σου και φιλια στα μικρα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαστε πολύ μακρια ακόμα απο το να γίνουμε Αλεργία και Τυνησία?
    Καλημέρα Δημητράκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλέ, Αλγερία, ήθελα να γράψω...ακόμα το μάτι δεν άνοιξε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kariatida62 καλημερα, πιες εναν νες με πεντε ζαχαρες ν'ανοιξει το ματι.
    Εκει εχουν φαινεται συνειδηση των δυνατοτητων τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή