Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011






ΑΓΑΝΤΑ...

ΑΙΓΥΠΤΟΣ.

Καταιγιστικό το ξέσπασμα της λαϊκής οργής.

ΚΑΪΡΟ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΣΟΥΕΖ.

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου, όπου πλέον έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού, με άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Στήλες καπνού υψώνονταν πάνω από πολλά κτίρια, ενώ νέφος δακρυγόνων κάλυπτε τον ουρανό.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής συνεχίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας διαιωνίζοντας τις σκηνές χάους.

Ο αιγυπτιακός αερομεταφορέας Egypt Air ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις αναχωρήσεις από τη χώρα για τουλάχιστον ένα 24ωρο, ενώ ουδείς ήταν σε θέση να έχει σαφή εικόνα του τι γίνεται αλλά και του τι μέλλει γενέσθαι.

Χάος με τον ερχομό της νύχτας
Μέχρι και αργά το βράδυ χτες, κυρίαρχη ήταν η εικόνα ότι όλες οι μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι μόνο στο Κάιρο οι τραυματίες μέχρι να πέσει το σκοτάδι είχαν ξεπεράσει τους 800 και ότι οι νεκροί είχαν φτάσει τους 8, αλλά δεν υπήρχε επιβεβαίωση ούτε γι' αυτό το νούμερο, ούτε για το τι γίνεται στις άλλες αιγυπτιακές πόλεις.

Το βέβαιο είναι ότι παντού οι διαδηλωτές αψήφησαν την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές μέχρι τα ξημερώματα σήμερα, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι συγκρούσεις, οι πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων, αστυνομικών τμημάτων και αστυνομικών αυτοκινήτων.

Νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον!
Σε νέα παρέμβαση στις εξελίξεις προχώρησε, χτες, η Ουάσιγκτον, η οποία άφησε ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο συνεχίζεται η απρόσκοπτη αμερικανική στήριξη προς τον Χόσνι Μουμπάρακ ή έχει βρεθεί εναλλακτική λύση!!

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τις εκκλήσεις για ηρεμία και σεβασμό των δικαιωμάτων των διαδηλωτών ενώ διαρρεόταν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε λάβει 40σέλιδη ενημέρωση και διαβουλευόταν με τους συμβούλους ασφαλείας του.

Σε δηλώσεις της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αφού εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία», επανέλαβε την αναγκαιότητα «σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, και του δικαιώματος της συνάθροισης» υποστηρίζοντας ότι «η βία δε θα εξαφανίσει τα παράπονα των πολιτών» και ζητώντας ουσιαστικά την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης!

Επέμεινε, δε, στη γνωστή, για την αμερικανική διπλωματία, επωδό, των τελευταίων χρόνων περί «οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων»!

Τη σημασία του έχει το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκεται αντιπροσωπεία του αιγυπτιακού στρατού υπό τον αρχηγό ΓΕΣ για τις ετήσιες επαφές της με την αμερικανική ηγεσία, οι οποίες συνεχίστηκαν, χτες, κανονικά.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS.

Ισχυρός σύμμαχος ο Μουμπάρακ, αλλά...

Τη στιγμή που οι διαδηλώσεις δονούν την Αίγυπτο, η ιστοσελίδα Wikileaks δεν «έμεινε αδιάφορη» και συνέχισε χτες τις αποκαλύψεις της με αποκλειστικό θέμα την Αίγυπτο και επαναφέροντας στη δημοσιότητα παλιότερα τηλεγραφήματα.

Το ίδιο και η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», που κατέχει επίσης τα διπλωματικά έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο αιγυπτιακός λαός "κατηγορεί την Αμερική" τώρα για τα δεινά του» φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι στον Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Κέρι κατά τη συνάντησή τους, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις γύρω από το Παλαιστινιακό και τη διαμάχη μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που αποτελεί σύνοψη της συνάντησης.

Μάλιστα, κατά το τηλεγράφημα, ο Τζάσιμ αναφέρθηκε απαξιωτικά στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό «χωρίς σχέδιο» και ότι «η διαμεσολάβηση στις συνομιλίες της Αιγύπτου μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων έγιναν μόνο για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ».

Ενα ακόμη τηλεγράφημα από το Μάη του 2009, που αποτελεί ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ουσιαστικά αποτελεί «ύμνο» για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, που τον εμφανίζει ως «ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ».

«Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2011 και αν ο Μουμπάρακ είναι ακόμη εν ζωή, είναι πιθανόν να είναι εκ νέου υποψήφιος και αναπόφευκτα να κερδίσει».

Πάντως για το ζήτημα των εκλογών η έκθεση της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Μάργκαρετ Σκόμπι, κινείται μάλλον σε πιο αρνητικό κλίμα, αναφέροντας ότι οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο «δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

Παράλληλα, σε άλλο τηλεγράφημα με ημερομηνία 23 Φλεβάρη 2010, η Αμερικανίδα πρέσβης αναφέρεται αποκλειστικά στην επίσκεψη του «αντιφρονούντα» Ελ Μπαραντέι.

Χιλιάδες κόσμου υποδέχτηκαν τον Μπαραντέι, αναφέρει η Μάργκαρετ Σκόμπι και συνοψίζει ότι πρόκειται για έναν «ανεξάρτητο» που αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι ενός «διεφθαρμένου καθεστώτος» και μιας «μη αποτελεσματικής αντιπολίτευσης».

Αλλο τηλεγράφημα παρουσιάζει τις εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και του αμερικανικού Πενταγώνου και τους τόνους οικονομικής και οποιασδήποτε άλλης βοήθειας εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ενώ, τέλος, άλλο τηλεγράφημα που είχε δοθεί παλιότερα στη δημοσιότητα και επανήλθε ξανά αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν πως οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου δεν καλοβλέπουν τη διαδοχή του Χόσνι Μουμπάρακ από το γιο του Γκαμάλ και ο στρατός είναι ιστορικά ο υπέρτατος εγγυητής της προεδρικής εξουσίας», υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κάιρο Φράνσις Ριτσιαρντόνε.

Αλλα κουραγιο...


υσ Ξέσπασμα της λαϊκής οργής!

4 σχόλια:

  1. Bρε Δημητρη...Επειδη, δεν συναντησα ακομη,μεταναστη Αιγυπτιο...Ενομιζα, οτι "τη βγαζουνε" εκει...Και λογω του ποταμου...
    Αλλα φαινεται..Τους εφαγε και κει ο 'φιλελευθερισμος'...
    Παντως, μια ενσταση,για τους Μουσουλμανους, την εχω...Μηπως οι παπαδες τους εκει...Θελουνε να γινουνε χαλιφες, στη θεση του χαλιφη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα χαιρεται, οι Αιγυπτιοι μεταναστες, ερχονται κατοπιν συμφωνιας στην χωρα μας---υπαρχει διακρατικη---σε αλιευτικα, οι περισοτεροι, αυτο που γραφεις, βγαινει σαν συμπερασμα μεχρι στιγμης, μαλλον ειναι η ρεβανς των ισλαμιστων---θυμασαι μια δικη που τους ειχανε κλεισμενους μεσα στην αιθουσα που δικαζοντουσαν...........σε κλουβι---τοτε ειχανε δηλωσει, οτι οταν ερθει η στιγμη που θα κρινουν, θα ''παρουν το ''αιμα'' τους πισω''.
    Παντως μεχρι τωρα υπαρχουν εκατονταδες νεκροι, βορεια Αφρικη, ενα καζανι που βραζει, στην Τυνισια προχθες ειχαν 5 νεκρους, τωρα γιατι επελεξαν αυτη την ''στιγμη'', ισως να εχει να κανει---ισως---με τα κοιτασματα που καλοβλεπουν οι Ισραηλινοι, του φυσικου αεριου και πετρελαιου, ''συμπτωσεις'' πολλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O κόσμος της Αφρικής,
    φαίνεται ότι αρχίζει να ξυπνά,
    ας ελπίζουμε να τερματιστούν
    τα δεινά τους,χωρίς άλλες απώλειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Frezia καλησπερα, μπα, δεν ξυπνησαν, ο νομπελιστας που ''παει'' για αντικαταστατης του Μουμπαρακ, ειναι προστατευομενος των Αμερικανων, οποτε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή