Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011







ΑΓΑΝΤΑ...

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.

Από αύριο οι νέες κινητοποιήσεις.

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ για μαζική συμμετοχή και ποικιλόμορφες δράσεις.

Οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν, αύριο Δευτέρα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναμένεται να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στις κινητοποιήσεις για να:
Δηλώσουν την απόφασή τους να συγκρουστούν, μετωπικά, με την ΚΑΠ της ΕΕ, που τους σπρώχνει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της ανεργίας.

Απαντήσουν, αγωνιστικά, στην πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, που τους οδηγεί στη φτώχεια και τους ωθεί στην εξαθλίωση.

Διεκδικήσουν και να επιβάλουν την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Προβάλουν την προοπτική σωτηρίας κι ενός καλύτερου μέλλοντος, που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων - εμποροβιομηχάνων - μεγαλοαγροτών, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η ΠΑΣΥ σημειώνει: Σήμερα, στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν υπάρχει διέξοδος και προοπτική, ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να δώσουν λύσεις υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.

Κι όσοι υποστηρίζουν και σπρώχνουν το αγροτικό κίνημα προς αναζήτηση λύσεων «εφικτών» και «σύννομων» μ' αυτές τις πολιτικές, που στηρίζουν μόνο τους μεγάλους, συνειδητά κοροϊδεύουν τους αγρότες.

Στόχο έχουν να τους παγιδεύσουν μέσα στα δικά τους πλαίσια και όρια, που, σταδιακά, οδηγούν στην καταστροφή του μικρομεσαίου αγρότη και στην κυριαρχία του καπιταλιστή αγρότη.

Αυτό το στόχο εξυπηρετούν και οι νέες προτάσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ της περιόδου 2014 - 2020.

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια που προτείνει συμπυκνώνονται στο εξής ένα: Με εργαλείο τις αγροτικές ενισχύσεις, που θα μειωθούν δραστικά και το μεγαλύτερο μέρος τους θα το καρπωθούν οι μεγαλοαγρότες, (με κριτήριο τα στρέμματα γης), θα οδηγήσει στο άμεσο, γρήγορο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Μια τέτοια προοπτική της αγροτικής οικονομίας θα είναι ενάντια στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς που ξεκληρίζεται, αλλά και ενάντια στους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα.

Γιατί η συγκέντρωση της γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σημαίνει ότι θα γιγαντωθεί η ακρίβεια στα είδη διατροφής και ένδυσης, και θα πολλαπλασιαστούν τα διατροφικά σκάνδαλα, αφού ο καπιταλιστής αγρότης και μεταποιητής λειτουργούν για το κέρδος και όχι για τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Και υπογραμμίζει: Η απάντηση σ' αυτήν την πολιτική βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ: Στη θέση του καπιταλιστή αγρότη να δημιουργηθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, που, μαζί με τις καθετοποιημένες κρατικές παραγωγικές μονάδες, θα εξασφαλίζουν επαρκή και ασφαλή προϊόντα για τη διατροφή του λαού και την πρώτη ύλη για τις κρατικές μεταποιητικές μονάδες, αξιοποιώντας όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής, μέσα από κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομίας και με λαϊκό έλεγχο.


Οι άμεσες διεκδικήσεις.

Το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως καθορίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που έγινε στη Λάρισα, περιλαμβάνει:
-- Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

-- Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.

-- Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

-- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

-- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

-- Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

-- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.

-- Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».

-- Οχι στη μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρείες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ).

-- Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο.

Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.

-- ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).

-- Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.

-- Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.

-- Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους γεωργούς - κτηνοτρόφους.

-- Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

-- Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ.

Με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν μέρος στις πολύμορφες κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας: Δυναμώνουμε τους αγώνες για την επιβίωσή μας, με ποικιλόμορφες δράσεις, στη νέα χρονιά, που η αντιλαϊκή επίθεση ΕΕ και κυβέρνησης θα είναι πιο άγρια.
Συντονίζουμε, πανελλαδικά, τα αγωνιστικά μας βήματα, ενισχύουμε την προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα και αξιοποιούμε κάθε μορφή πάλης.

Αλλα κουραγιο...




υσ Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ αναφέρονται τ' ακόλουθα: «Οσοι φτωχοί αγρότες έχουν διωχθεί με το Μητρώο Αγροτών και χιλιάδες άλλοι, που δε θα πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής που τίθενται - δε θα μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο του "μεριδίου", ή της "κεφαλαιουχικής μετοχής" - θα αποκλείονται από τους συνεταιρισμούς - εταιρείες.

Ετσι οι "νέοι συνεταιρισμοί", θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό "φέουδο" των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Αλλά και όσοι μικρομεσαίοι αγρότες θα μπουν μέσα, δε θα παραμείνουν για πολύ, καθώς τα δικά τους συμφέροντα θα έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, οι οποίοι και θα κυριαρχούν, αφού θα είναι συνεταιρισμοί κεφαλαίων και όχι κεφαλών (μελών), όπως υποστηρίζει η συμβιβασμένη ΠΑΣΕΓΕΣ των μεγαλοαγροτών, γι' αυτό και πρώτη βγήκε να συγχαρεί την κυβέρνηση για το νέο "κατόρθωμά" της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου