Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010








ΑΓΑΝΤΑ...

ΗΠΑ

Η καπιταλιστική κρίση σαρώνει τα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα και η διατροφή των εκατομμυρίων φτωχών, όντας στα χέρια των πολυεθνικών, γίνεται επικίνδυνη υπόθεση.

«Πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει στην κρίση καλλιεργώντας λαχανικά και άλλα διατροφικά είδη στον κήπο του;
Ποιες είναι οι πέντε καλύτερες χώρες να ζήσει κανείς ώστε να αποφύγει τα δεινά της κρίσης;».
Δημοσιεύματα τέτοιου είδους, με δήθεν πρωτότυπες οδηγίες και πληροφορίες προς απελπισμένους, πληθαίνουν στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη χώρα «των ελεύθερων και των γενναίων».

Οπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας.
Και η πορεία προδιαγράφεται ακόμη πιο ζοφερή το 2011.
Τα όσα διατυπώνει ο πρώην υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Ρόμπερτ Ράιχ, είναι αποκαλυπτικά: «Είναι ανόητο να θεωρεί κανείς ότι η οικονομία βαδίζει προς μια διπλή ύφεση, όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ανέκαμψαν ποτέ από την πρώτη.
Είμαστε ακόμα σε ένα μεγάλο, βαθύ τούνελ.
Φέτος, περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους σε σύγκριση με πέρυσι, αν προσμετρήσουμε όλους όσοι δεν ψάχνουν για δουλειά λόγω απογοήτευσης...
Η τελευταία φορά που μετά από μια τέτοια βαθιά ύφεση ακολούθησε μια αναιμική ανάπτυξη στην αγορά εργασίας ήταν όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε για πρώτη φορά να καταγράφει τις ανόδους και καθόδους του επιχειρηματικού κύκλου.
Η αγορά εργασίας αναπτύχθηκε με γρηγορότερο ρυθμό το Μάρτιο του 1933 αφού η οικονομία άρχισε να "ανακάμπτει" από τα βάθη της Μεγάλης Υφεσης.
Φυσικά, αυτή η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας δεν διήρκεσε πολύ.
Η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν στην ουσία ανάπτυξη.
Η Μεγάλη Υφεση συνεχίστηκε.
Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλω να πω. Η Μεγάλη Υφεση συνεχίζεται».

Προς επιβεβαίωση του Ράιχ - που εκτός των άλλων, χωρίς προφανώς να το θέλει, καταδεικνύει το αναπόφευκτο της καπιταλιστικής κρίσης - τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για την ανεργία δείχνουν ότι είναι πάντα «ανθεκτική».
Το Νοέμβρη ανέβηκε λίγο ακόμη για να φτάσει στο 9,8%. Προφανώς η λεγόμενη «αγορά εργασίας» αγνόησε επιδεικτικά τα μέτρα αιμοδότησης του αμερικανικού κεφαλαίου με 600 δισεκατομμύρια μέσω της εκτύπωσης δολαρίων, που ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι.

Η φτώχεια διευρύνεται.

Η μελέτη του Working Poor Families Project (Σχέδιο για τις εργαζόμενες φτωχές οικογένειες), που βασίστηκε στα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής και τα ευρήματα της έκθεσης του κέντρου ερευνών Pew Research Center, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:
Μια στις τρεις οικογένειες αγωνίζεται για να καλύψει ακόμη και τις πλέον βασικές ανάγκες.
Το ποσοστό των οικογενειών των εργαζομένων που έχουν εισόδημα ακόμα και κατά 200% λιγότερο από το επίσημο μέσο εισόδημα αυξήθηκε μέσα σε μία διετία, μεταξύ του 2007 και του 2009, από 28% σε 30%.
Τα λαϊκά στρώματα που διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων εξαναγκάζεται σε θέσεις εργασίας μερικής ή προσωρινής απασχόλησης ή με μειωμένες αποδοχές, καθώς οι επιχειρήσεις με πρόσχημα την κρίση συρρικνώνουν συνεχώς τις θέσεις της μόνιμης απασχόλησης, τις αποδοχές και τα δικαιώματα.
Το 2009 - το τελευταίο έτος που υπάρχουν συνολικά επίσημα στοιχεία - υπήρχαν περισσότερες από 10 εκατομμύρια οικογένειες εν ενεργεία εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, αριθμός που σημαίνει ότι έχει άμεσες συνέπειες στη διαβίωση ή και την επιβίωση περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 22 εκατομμυρίων παιδιών.
Σε ένα μόνο έτος, 2008-2009, ο αριθμός των παιδιών των χαμηλά εισοδηματικά οικογενειών αυξήθηκε περισσότερο από 700.000 και τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά εργαζομένων στις ΗΠΑ είναι παιδιά χαμηλά αμειβόμενων γονέων.
Το 55% του συνολικού εργατικού δυναμικού των Ηνωμένων Πολιτειών «υπέφερε από μια περίοδο ανεργίας, περικοπής αποδοχών, μείωσης ωρών εργασίας ή έχουν καταστεί ακούσια οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, δεδομένου ότι η ύφεση ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2007».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNNMoney.com, ο αριθμός των Αμερικανών που επιβιώνουν χάριν των κουπονιών τροφίμων αυξήθηκε κατά 16% μέσα στη χρονιά που πέρασε.
Πρόκειται για ένα μίζερο ποσό, μόλις 133 δολαρίων μηνιαίως που ουδόλως εξασφαλίζει την αναγκαία κάλυψη των διατροφικών αναγκών μιας οικογένειας.

Αλλα κουραγιο...



υσ ''ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ''!!!???

3 σχόλια:

  1. Δεν θα χαρω, για τη διαψευση του ονειρου...
    Οπως θα νομιζατε φιλοι μου...
    Δεν θα χαρω, για την "πισω πλευρα" της υπερδυναμης...
    ΘΑ ΘΥΜΩΣΩ...
    Γιατι μερικα λεφτα θα μπορουσατε να χαρειτε απο τα δικα σας...Αν δεν τους εξουσιοδοτουσατε να αστυνομευουν αλλους λαους...
    Αν δεν χαβατε την παραμυθα της παγκοσμιας κυριαρχιας...
    Φιλοι μου Αμερικανοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα καλημερα, το ''περιεργο'' στην υποθεση ειναι οτι ''κοβουν'' αβερτα δολαριο, χωρις αντικρυσμα σε χρυσο, αφου ο ''δικος'' μας τους θαυμαζει γιατι δεν ακολουθει την ''συνταγη'' τους, να τυπωνει..........''παλιοχαρτα'', σε ενα εικοσιτετραωρο τυπωμα, θα ειχαμε ''ξοφλησει'', τα φαγωμενα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδω ειναι Δημητρη...Η μεγαλη διαφορα του Χαβανεζου
    δικτατορα[και των συμφεροντων που τον σπρωχνουν]
    Απο την Ξυνη μας φραουλα...
    Αυτη[η ξυνη] δειχνει πιο "μελετημενη"...μετα τις αποτυχιες της με την ξιφολογχη...Δειχνει να καταλαβε, πως της ειναι αχρηστη...
    Αυτος...[ο Χαβανεζος]δεν δειχνει να το εχει χωνεψει αυτο ακομα...Γι αυτο και ειναι πιο επικινδυνος, για μας τους "περιφερειακους του δουλους...
    Κανει βολτες, οπλισμενος σαν αστακος..Και ζηταει
    απελπισμενα...Τον μαγκα εχθρο..Που θα βαρεσει για να μπορει να κοβει απεριοριστα..Χαρτια...
    Και μεις..Καμωνομαστε φοβισμενοι..
    Οτι ειναι λεφτα αυτα...Τα πρασινα παλιοχαρτα..
    εκατο φορες πιο αχρηστα...Απο τα ελληνικα ομολογα...Αυτος θα "τυπωνει" και οι Κινεζοι θα του τα παιρνουν...Μεχρι, στο τελος να τα κανουν "ταπετσαρια" στις καλυβες τους...Μονωση για την υγρασια...Τοτε...Θα "μιλησουν" τα οπλα...
    Εκτος...Αν καποιος, που εχει χρυσαφι, του δανεισει με ανταλλαγμα την "συγκυριαρχια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή