Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010








ΑΓΑΝΤΑ...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2010.

ΝΑΤΟική άσκηση ακρωτηριασμού του Αιγαίου.


Ολο το ανατολικό Αιγαίο, νησιά και θαλάσσιος χώρος, εκτός ελληνικής αεράμυνας
Ολα τα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, θεωρούνται «γκρίζα ζώνη» για το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε και η άσκηση που ολοκληρώθηκε χτες.

Νέες υποθήκες συνολικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και υποστήριξης των τουρκικών απαιτήσεων για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενέγραψε το ΝΑΤΟ για τρίτη συνεχή χρονιά με την άσκηση αεράμυνας άνευ στρατευμάτων «Noble Aspect», που έγινε χθες και προχθές στο Αιγαίο.

Πρόκειται για άσκηση που διεξάγεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η οποία ωστόσο αποτυπώνει πλήρως την εικόνα «γκριζαρίσματος» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Κι αυτό επειδή το ΝΑΤΟικό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, του οποίου ο διοικητής είναι Αμερικανός και ο υποδιοικητής Τούρκος, δεν συμπεριέλαβε στον εικονικό χώρο διεξαγωγής της άσκησης την Λήμνο (ελληνικές δυνάμεις, αεροδρόμιο και ραντάρ) αλλά και όλα τα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

Ανέθεσε μάλιστα στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, αποστολές αεράμυνας, που αφορούν περιοχές του Αιγαίου ελληνικής αρμοδιότητας (ελληνικό FIR), ζωτικής σημασίας για την άμυνα των νησιών, αλλά και του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, αφαιρώντας τις περιοχές αυτές από την αρμοδιότητα του αντίστοιχου ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Η ελληνική πλευρά υποτίθεται πως αποσύρθηκε από την άσκηση. Πρόκειται όμως για πυροτέχνημα, αφού οι ελληνικές περιοχές, εξαρχής δεν έγιναν δεκτές στο σχεδιασμό της άσκησης, ενώ παράλληλα οι Ελληνες αξιωματικοί, οι οποίοι συμμετέχουν στα ΝΑΤΟικά όργανα, έλαβαν μέρος - σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Ρ» - κανονικά στις διαδικασίες της άσκησης, παρά την «ελληνική αποχώρηση».

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που κάνει πραγματικά κουμάντο στο Αιγαίο και ότι τα περί «αποχώρησης» είναι όχι μόνο χωρίς αντίκρισμα. Τους λόγος της «μη συμμετοχής» στην άσκηση τους αναφέρει τις προηγούμενες μέρες σε επιστολή του ο υπαρχηγός του ελληνικού ΓΕΕΘΑ προς τον Αμερικανό διοικητή του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου (CCΑΙR) Σμύρνης.

Απαντώντας στις ελληνικές αιτιάσεις, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, Αμερικανός πτέραρχος, επικαλέστηκε για τις ενέργειές του τις Aegean Policy Guidance (Διαδικασίες για την Πολιτική του Αιγαίου), που εξέδωσαν οι επιτελείς του ΝΑΤΟ το 2006, βάσει των οποίων αρνούνται την συμμετοχή της Λήμνου και άλλων ελληνικών νησιών στους σχεδιασμούς ασκήσεων, επικαλούμενοι ότι δήθεν είναι αποστρατικοποιημένα ή ότι αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης από την τουρκική πλευρά.

Πρόκειται για μια υπόθεση με προϊστορία καθώς εκτός από την «οδηγία πολιτικής» του 2006 υπάρχουν και οι ανάλογοι «κανόνες Λουντς» του 1984, περί «ασαφούς καθεστώτος στο Αιγαίο».

Ολα αυτά είναι το διαχρονικό αποτέλεσμα της ελληνικής συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές δομές, μετά την επάνοδο το 1980 στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Αλλα κουραγιο...



υσ να ''θελουν'' τα νησια μας για τουρισμο?
δεν νομιζω.
να θελουν το υπεδαφος του Αιγαιου?
??????????????????????????????????????????????????

6 σχόλια:

  1. Περα απο αυτα που λες...Τα οποια θεωρω υπερβολικα
    αισιοδοξα.....[σωστα διαβαζεις]
    Το ΝΑΤΟ...Πολλες φορες εχει δειξει τις προτιμησεις του...[Κυπρος,εξοπλισμοι,σχεδιασμοι,κ λ π]
    Η ιδια λοιπον η συμμετοχη μας σε αυτον τον κοινοφελη,εθελοντικο οργανισμο....Εχει αυτες τις επιπτωσεις...Μη γελιομαστε τωρα...
    Μη προσπαθουμε να φτιαξουμε η να επηρρεασουμε, η να αποκαλυψουμε το ρολο του ΝΑΤΟ...Δεν τον κρυβει κανεις...
    Ουτε και στο...υπεδαφος νομιζω οτι αποβλεπουν...
    Γιατι ετσι κι αλλοιως, ουτε οι Τουρκοι, ουτε εμεις θα παρουμε το ....Υπεδαφος...Αλλοι θα το εκμεταλλευτουνε...
    Στην ξεφτιλα μας αποβλεπουνε...
    Και στην τελεια χαυνωση μας...
    Με οτι αυτο επισυρει...
    Εγω αυτο βλεπω...Γι αυτο νομιζω οτι, κι αν ακομα το ΝΑΤΟ ειναι..μονοδρομος...
    Εμεις επρεπε να ειμαστε σε αλλον δρομο...
    Με αλλη κατευθυνση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι έγινε Δημητράκη, πήρες πάσα απο μένα?

    Δεν ξέρω έχεις μάθει αν τελικά στο Αεροπορικό Στρατηγείο Λάρισας, έχουμε Πτέραρχο Τούρκο διοικητή σύμφωνα με την νέα δομή του ΝΑΤΟ όπου συγχωνεύτηκε το Στρατηγείο της Λάρισας με το αντίστοιχο του Εσκί Σεχίρ? Δεν έχω μάθει τι απέγινε αυτή η υπόθεση..όλα τα ΜΜΕ τόχουν κάνει γαργάρα! Εσύ ξέρεις κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαστορα καλησπερα, βεβαιως αλλοι θα επωφεληθουν απο τα ορυκτα του ΑΙΓΑΙΟΥ, αλλα βαζουν μπροστα τον μπαμπουλα, τον συσχετισμο των δυναμεων και κανουν παιχνιδι, εμεις ειναι σιγουρο οτι πρεπει ν'αλλαξουμε δρομο, το θυμασαι το συνθημα? ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kariatida62 καλησπερα, πρωτα-πρωτα σε παραδεχομαι, ηταν ''απαντηση'' η συνεχεια στην δικη σου αναρτηση, το αρχηγειο του ΝΑΤΟ στην Λαρισσα υπαρχει, δεν εχει καταργηθει, δεν συγχωνευθηκαν, στο Εσκι Σεχιρ, εχουν απο κοντα την Ρωσια και τις υπολοιπες πρωην Σοβιετικες δημοκρατιες και την νεα ''ΑΓΑΠΗ'' των Αμερικανων το ΙΡΑΝ.
    Γαργαρα και μουγκαμαρα, οι κατα αλλα εγκυροι στρατιωτικοι αναλυτες και τα γ...καναλα της προπαγανδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα κείμενα και τα σχόλια ενημερώνομαι...
    Ευχαριστώ πολύ!
    Με σεβασμό για ότι γνωρίζω..μαθαίνω..
    Γηράσκω αεί διδασκόμενη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιαγια Αντιγονη καλησπερα, να εισαι καλα για την ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ που μας μαθαινεις ολους ανεξαιρετως, σ'ευχαριστω πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή