Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010









AΓΑΝΤΑ...


Σχεδιασμοί για την υποβάθμιση του βιβλίου στο σχολείο.

Η υποβάθμιση του βιβλίου είναι άρρηκτα δεμένη με το «νέο» σχολείο της «αγοράς».

Παρά τις χτεσινές διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι «από πουθενά δεν προκύπτει η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων», το θέμα της υποβάθμισης του σχολικού βιβλίου είναι υπαρκτό και δεν προκύπτει, μόνο, από το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε, χτες, στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και αναθέτει σε νέο φορέα (ΝΠΙΔ) το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ενημερωτικό του υπουργείου για το σχέδιο νόμου, οι αρμοδιότητες του ΟΕΔΒ θα περάσουν στο υπουργείο Παιδείας.
Ανεξάρτητα, πάντως, απ' τη «φόρμουλα» που θα βρεθεί για το μηχανισμό έκδοσης των βιβλίων το μόνο σίγουρο είναι ότι στο «νέο» σχολείο της «αγοράς», που προωθεί η κυβέρνηση, θα ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα μέσα τεχνολογίας και το βιβλίο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, εδώ και ένα χρόνο διαφημίζει το «ψηφιακό σχολείο», τον «ψηφιακό παράδεισο», με σκοπό, υποτίθεται, την «αναβάθμιση» της γνώσης και την «εύκολη» μετάδοσή της.
Το σίγουρο είναι, επίσης, το «πάρτι» κερδών που θα κάνουν οι εταιρείες νέων τεχνολογιών.
Το ουσιαστικότερο ζήτημα, όμως, είναι η υποβάθμιση της παιδαγωγικής διαδικασίας, αφού τα τεχνολογικά μέσα δε θα είναι συμπληρωματικά (όπως θα έπρεπε), αλλά κυρίαρχα. Αυτή η επιλογή δε συνδέεται με τη μείωση κονδυλίων, όπως παρουσιάζεται από μερίδα του Τύπου.
Πρόκειται για διατυπωμένο στόχο της ΕΕ, που εντάσσεται στην αντίληψη για το σχολείο του «21ου αιώνα», όπου πρέπει οι μαθητές να «κατακτούν» χρηστικές δεξιότητες, αφού στόχος είναι η πλειοψηφία να περάσει γρήγορα στην παραγωγή με τα «απαραίτητα». Αλλωστε, με τα νέα προγράμματα σπουδών του «νέου σχολείου» θα ξεκινήσει η διαφοροποίηση στα μαθήματα από σχολείο σε σχολείο και η σύνδεση με την «αγορά», στόχοι που συνδέονται με την υποτιθέμενη «ελευθερία» επιλογής των βιβλίων και της χρήσης διαφόρων μέσων μάθησης.

Αλλα κουραγιο...





υσ ας ''ξεχασουν'' καποιοι ''ονειροπολοι'' δασκαλοι την ενισχυση των παιδιων με εικονες και οραματα, της ψυχης διδαγματα, ερχεται η ''ΑΓΟΡΑ'' και οι ''ΑΝΑΓΚΕΣ'' ΤΗΣ, σε ''ρομποτ''.

9 σχόλια:

  1. Με τα νεα μεσα της τεχνολογιας...Στα χερια των παλιων αφεντικων...
    Μονο η "χρησιμη" και παραγωγικη γνωση..Θα ειναι γνωση...
    Βρηκανε τροπο να "καψουν" τα βιβλια...
    Χωρις να τρομαξουν τον κοσμο...Οπως οι ΝΑΖΙ...
    Απλως...
    Μας πειθουν πως ειναι...αχρηστα...
    Και τα πεταμε μονοι μας στην ανακυκλωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα καλημερα, οι φωτιες των ναζι, ειναι τωρα η ''υποτιθεμενη'' τεχνολογια που θα βαλουν στα σχολεια, ορδες ''αστοιχειωτων'' επαγγελματιων θα γεμισουν ''αυριο'' την χωρα, σιγα-σιγα προχωρουν στο σχεδιο του Κισσινγκερ, το ξηλωμα της γλωσσας, της παιδειας, της γνωσης, με το που θ'ανοιξουν τα σχολεια κανενας δασκαλος δεν θα πρεπει να πατησει το ποδι του σε ταξη, κανενας γονιος δεν θα πρεπει να στειλει το παιδι του στο σχολειο, αλλα αρκετοι δασκαλοι εχουν ακομα τις ''ελπιδες'' τους στον ΓΑΠ, καποιοι φοβουνται τον μισθουλακο τους και οι περισοτεροι γονεις, ειναι ανενημερωτοι και αφηνουν το ''βαρος'' του αυριου των παιδιων τους στον καθε υπουργισκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά αυτά θα τα πούμε απο 3 του μηνός και μετά...
    Για σήμερα εύχομαι να περάσετε μια όμορφη Πρωτοχρονιά!
    Πρόσεξε Δημητράκη μη φας και πιείς πολύ..με ρέγουλο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου φίλε Δημήτρη.
    Γιατί νομίζεις ότι λέγαμε για τον Καλλικράτη γιατί χτυπιώμασταν.
    Έγραφα κείνες τις μέρες ότι ο Καλλικράτης δεν είναι παρά ένα εργαλείο για την διευκόλυνση της εφαρμογής του μνημονίου στην Τ.Α.
    Και τι προέβλεπε αυτό παρά μόνον την εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης.
    Ιδιωτικοποίηση στην υγεία στην παιδεία στον αθλητισμό στην διαχείριση των σκουπιδιών (άη πηδηχτήτε και σεις και η ανακύκλωση σας)
    Καλά τι έχει να δει το μάτι και η τσέπη μας.Μα το φιλότιμό μου από ποιο πηγάδι πίνουμε νερό ήθελα να ξέρω.Και πήγαν και τους ψήφισαν.
    'Αντε βρε σύντροφε καλή και όμορφη μέρα να έχεις με την οικογένεια σου με τους αγαπημένους σου τουλάχιστον όσο είναι ακόμη μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας ας ξεχαστούμε για μερικές ώρες και μετά καλούς δυναμικούς αποφασιστικούς και κυρίως αποτελεσματικούς αγώνες.
    Τις ευχές μου και στην Κατερίνα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην περιπτωση που καποιος...Διαβαζει αυτο το σχολιο και σκεπτεται...Οτι...Παλι αναχρονιστικα σκεπτομαστε...
    Να διαβασει πρωτα...Την ιδεα που εχει το..Αμερικανικο υπουργειο για το...Ηλεκτρονικο βιβλιο και τις θεσεις του ιδιου του Μπιλ Γκειτς
    Για την εκπαιδευση των δικων του παιδιων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kariatida62 καλη σου χρονια, υγεια, αγαπη, με οσους αγαπας να ''αλλαξεις'' χρονο και μην χορεψεις πολυ γιατι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Β.Β καλησπερα, καλη χρονια μαζι με τους αγαπημενους σου και απο αυριο παλι, η ζωη τραβα την ανηφορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαστορα καλησπερα, δεν το εχω διαβασει, θα ειναι σπουδαιο χτυπημα για τους ''ευαγγελιστες'' της αφηρημενης εκπαιδευσης, αν το εχει καταλαβει και ο μιστερ microsoft, τοτε τα δικα μας αμερικανακια της ''διασπορας'' ειναι πολυ ρουφιανοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή