Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011



















ΑΓΑΝΤΑ...

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Αυξάνονται οι πληρωμές υπηρεσιών Υγείας με τις συγχωνεύσεις

Από σήμερα εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ και σε ένα από αυτά επιβάλλεται η πληρωμή των πέντε ευρώ!

Σε μεγάλες δυσκολίες εξασφάλισης υπηρεσιών υγείας οδηγούν τους ασφαλισμένους οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που ήδη ισχύουν από σήμερα για τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ τα οποία εντάσσονται σε αντίστοιχα νοσοκομεία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, λόγω εμπορευματοποίησής τους.

Μάλιστα, την ώρα που έκαναν ανακοινώσεις οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας για την ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ και τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προσπαθώντας να παρουσιάσουν τις συγχωνεύσεις ως αναβάθμιση των υπηρεσιών, κάποιες διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων έκαναν χρήση του διευθυντικού δικαιώματος και άρχισαν τις προεργασίες για να εισπράττουν τα 5 ευρώ και από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όταν προσέρχονται και στα νοσοκομεία του Ιδρύματος, τα οποία θα αποτελούν «παραρτήματα του ΕΣΥ», όπως ανακοινώθηκε χτες.

Μέχρι τώρα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όταν προσέρχονταν στα νοσοκομεία του Ιδρύματος, δεν πλήρωναν κανένα εισιτήριο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί με γοργούς ρυθμούς τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με το «ελάχιστο πακέτο παροχών» και με βάση τον ενιαίο κανονισμό παροχών για τα λαϊκά στρώματα και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως προκύπτει από τις χτεσινές ανακοινώσεις των ηγεσιών των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

5 ευρώ με το «καλημέρα σας»!

Από σήμερα, λοιπόν, συγχωνεύονται και «αποτελούν παραρτήματα του ΕΣΥ» τέσσερα νοσοκομεία του ΙΚΑ στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

(Το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ συγχωνεύεται με το Σισμανόγλειο, το Ογκολογικό με τον «Αγιο Σάββα», το 3ο Θεραπευτήριο με την Πολυκλινική, το 7ο Θεραπευτήριο με το «Αγία Ολγα» και το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τον «Αγιο Παύλο»).

Στο πλαίσιο αυτών των συγχωνεύσεων, ο υποδιευθυντής της Πολυκλινικής κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε χτες στο 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να εφοδιαστούν με μπλοκάκια και από σήμερα να εισπράττουν τα 5 ευρώ από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ!


Σε αντίδραση στελέχους του ΠΑΜΕ, αν κάποιος ασφαλισμένος του ΙΚΑ δεν έχει τα 5 ευρώ για να πληρώσει τις εξετάσεις, ήρθε η κυνική απάντηση: «Δε θα κάνει τις εξετάσεις».


Κι ενώ ετοιμάζονται νέα χαράτσια και εμπόδια στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας, οι ηγεσίες των υπηρεσιών των υπουργείων Υγείας και Εργασίας προσπάθησαν να εμφανίσουν ως λυτρωτική τη συγχώνευση των νοσοκομείων του ΙΚΑ με δημόσια νοσοκομεία, γιατί οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να πάρουν συνταγές απ' τους γιατρούς του ΕΣΥ και θα μπορούν να προμηθεύονται κατευθείαν τα φάρμακά τους - και όχι να απευθύνονται ξανά στους γιατρούς του ΙΚΑ για «να γράψουν τα φάρμακά τους».

Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας ανέφεραν ότι μετά τη συγχώνευση των νοσοκομείων του ΙΚΑ οι γιατροί και οι εργαζόμενοί τους θα διατηρήσουν το εργασιακό καθεστώς που έχουν ως σήμερα.

Δηλαδή οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικό ιατρείο, όπως γίνεται και σήμερα.

Ανοιχτός ο ΕΟΠΥΥ στις ασφαλιστικές εταιρείες

Οι ηγεσίες των δύο υπουργείων ανακοίνωσαν ότι προωθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις για τη συγκρότηση, την επάνδρωση και τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ από την 1.9.2011 με στόχο την 1.1.2012 να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των κλάδων υγείας και σύνταξης, πρωτίστως του ΙΚΑ, ώστε να μην περικόπτονται οι συντάξεις εξαιτίας της σπατάλης, όπως υποστήριξαν, στον τομέα της Υγείας.

Βέβαια, αυτοί που σήμερα επικαλούνται τα ελλείμματα του κλάδου υγείας αποσιωπούν εντέχνως ότι οι κλάδοι υγείας των Ταμείων ήταν πλεονασματικοί στη δεκαετία του 1990 και ξετινάχτηκαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μετέφεραν τα βάρη της υγειονομικής περίθαλψης στα Ταμεία, με την ταυτόχρονη αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Ετσι και χτες, οι ηγεσίες των δύο υπουργείων επανέλαβαν οτι ο ΕΟΠΥΥ θα «αγοράζει υπηρεσίες από όλους τους παρόχους υγείας με βάση το τι υπηρεσίες παρέχουν, αλλά και με βάση τις τιμές».

Οταν τέθηκε το ερώτημα αν ο ΕΟΠΥΥ «θα αγοράζει υπηρεσίες» απ' το ΙΚΑ - π.χ. ένα μικροβιολογικό εργαστήριο - ή από ένα διαγνωστικό κέντρο ή μια ασφαλιστική εταιρεία που προσφέρει χαμηλότερες τιμές, η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προτιμηθεί ο ιδιωτικός τομέας.

«Από το ΙΚΑ πρωτίστως, από τα Κέντρα Υγείας επίσης και μετά ό,τι υπηρεσίες δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις αγοράζουμε», ήταν η απάντηση.

Δηλαδή, μετά την είσοδο στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση φαίνεται να εκχωρεί και τα καλύτερα φιλέτα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στις ασφαλιστικές εταιρείες και την επιχειρηματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα τη διάλυση του ΙΚΑ.

Οπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί, θα προωθηθεί και σχετική διάταξη στη Βουλή για την απρόσκοπτη μεταφορά της περιουσίας του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο Υγείας.


Αλλα κουραγιο...



υσ ''φιλετα'' στην δημοσια υγεια.

6 σχόλια:

  1. "Βέβαια, αυτοί που σήμερα επικαλούνται τα ελλείμματα του κλάδου υγείας αποσιωπούν εντέχνως ότι οι κλάδοι υγείας των Ταμείων ήταν πλεονασματικοί στη δεκαετία του 1990 και ξετινάχτηκαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μετέφεραν τα βάρη της υγειονομικής περίθαλψης στα Ταμεία, με την ταυτόχρονη αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων."

    Με την ταυτόχρονη αποχώρηση του κράτους απο την χρηματοδότηση των νοσοκομείων? Μα τι είναι αυτά που λες Δημητράκη?
    Οι προυπολογισμοί όλων των νοσοκομείων είναι ελλειματικοί. Και αν δεν υπήρχε η επιχορήγηση του κράτους δεν θα λειτουργούσαν!
    Πέρα απο την κάκιστη διαχείριση και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος που γίνεται στα Νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο, θα μπορούσαν να μην είναι ελλειματικοί, εφ'όσον η Υγεία στην Ελλάδα,στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής παραμένει δωρεάν.
    1.Σε πολλές ομάδες πολιτων παρέχεται νοσηλεία δωρεάν(άλλη η υπόθεση αν πεθαίνουν στα ράντζα-πεθαίνουν όμως μέσα στα νοσοκομεία.Γιατί στην Αμερική π.χ. ένας ανασφάλιστος δεν θα περάσει το κατώφλι του νοσοκομείου και θα πεθάνει έξω στον δρόμο).
    2. Ολες οι ιατρικές εξετάσεις γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία με εξαιρετικά χαμηλό εξέταστρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλύψει σε κόστος την εξέταση. π.χ. μία ακτινογραφία θώρακος κοστίζει 4,5 ευρώ.
    Ο ιδιώτης την κοστολογεί 30-35 ευρώ.
    Το θέμα λοιπόν είναι τι υγεία έχεις και τι υγεία μπορείς να προσφέρεις. Σε ένα κράτος πρόνοιας, παρέχεται δωρεάν υγεία και δεν μπορούν να γίνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις τα Νοσοκομεία.
    Αλλά σ'ενα κράτος που δεν αφιερώνει κονδύλια για την υγεία η Υγεία λειτουργεί με συνθήκες σαν τις σημερινές τις δικές μας.
    Και οι συνθήκες αυτές γίνονται ακόμα χειρότερες γιατί συμβάλλουν οι επιτήδειοι είτε αυτοί βρίσκονται στην πλευρά των εργαζομένων είτε στις διοικήσεις να γίνεται αισχρή κατασπατάληση και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος.
    Κοιτάτε τα πορίσματα των επιθεωρητών στους ελέγχους τους σ'αυτά. Είδατε κανείς ένοχος, υπεύθυνος να τιμωρηθεί, να του δημευθεί η περιουσία του? Όχι βέβαια...μπορεί μάλιστα να υφίσταται ακόμα στην ίδια θέση και ν'ασκεί διοίκηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσφατα...Χρειαστηκα τις υπηρεσιες, ενος νοσοκομειου...
    Ο Θεος να μας βοηθησει...Να εχουμε υγεια...
    Να μην χρειαστουμε ΠΟΤΕ νοσοκομειο...
    Απλα...
    Δεν λειτουργει τιποτα...
    ΤΕΛΟΣ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kariatida62 χαιρεται, μαλλον μπερδευεις το ''θυμα'' με τον θυτη, εμεις σαν εργαζομενοι, οπως και οι προγενεστεροι, δινουμε εισφορες για να εχουμε ΥΓΕΙΑ και ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, οσο και να σου φαινεται ''περιεργο'' τοσο ειναι το πραγματικο κοστος, 4,5 ευρω, ασχετα ποσο το ανεβαζουν, οι ιδιωτες, αγοραζουν ενα μηχανημα και το βγαζουν το κοστος αγορας χιλιαδες φορες, πως εγινε ο αποστολοπουλος εκατομυριουχος, γιατι μπλεχτηκε, ο βγενοπουλος με την υγεια, γιατι οι βαρδινογιαννηδες ετοιμαζονται για να ''αγορασουν'' οτι ''πουλαει'' ο γιωργαρος, λες για να ζημιωθουν?
    Την σπαταλη την ΠΡΩΟΘΟΥΝ οι κυβερνησεις, για να ειναι οι μιζες των εκαστοτε γενικων γραμματεων και υφυπουργουπουργων εξασφαλισμενες, οι υπερκοστολογησεις, υλικων και φαρμακων οδηγησαν την υγεια σε τελμα, ασε το πλασαρισμα υπηρεσιων σε ιδιωτες.
    Αυτα κανονιζονται στα διαφορα φορα που μαζευονται και το συστημα της διαπλοκης προχωρα και ερχεσαι τωρα εσυ και μου γραφεις οτι διαφορες ομαδες συνανθρωπων μας εξεταζονται και χειρουργουνται δωρεαν, δεν ειναι δωρεαν τα εχουμε χιλιοπληρωσει, αλλα αυτοι που περνουν το τιμονι του κρατους κανουν διαχειρηση για την τσεπη τους και οχι για το συνολο του κοσμου.
    Ποιος τους φερνει στην χωρα μας αυτους που υπονοεις?
    ''Θυμασαι'' τι πηγαν και υπογραψαν στο Δουβλινο?
    ''Θυμασαι'' τις διαδηλωσεις καποιων τοτε?
    Οχι εχεις κατσει απο ετων στην κριτικη επανω και ''πυροβολεις'' επι δικαιων και αδικων.
    Τωρα που ξεκινησες την ''επανασταση'' ειμαστε κρεμασμενοι στον γκρεμο, οποτε τωρα χρειαζομαστε, ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ και τους ''ΔΙΚΟΥΣ'' ΜΑΣ και τους ''ΞΕΝΟΥΣ'' ΜΑΣ, γιατι το προβλημα στην υγεια δεν ειναι μερικες χιλιαδες σε περιθαλψη, ειναι η κατασπαταληση των ευρω, και η ''εντεχνη'' προωθηση σε ιδιωτικα νοσοκομεια οπου εκει πληρωνουμε υπερογκα ποσα για την αποκατασταση της υγειας μας, μεσω των ταμειων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαστορα χαιρεται, εχω ζησει το δημοσιο νοσοκομειο, τρεις μηνες με την μανα μου κατακοιτη με καρκινο, το 1997, στο λαικο, το τοτε με το σημερα το χωριζουν, καινουργιες μπογιες και πιο ''κουρασμενο'' προσωπικο.
    Εχω ζησει το ΙΚΑ και την πρωτοβαθμια περιθαλψη, ακτινες, οδοντιατρους, αιμοληψιες, ουρες, ουρες, οπως τοτε, μεχρι το 2000, ετσι και τωρα, ουρες, ουρες.
    Δεν θελουν να δωσουν λυσεις, τροφοδοτουν και τροφοδοτουνται απο τα πιρανχας που εχουν αλλωσει την υγεια, οπως εχουν αλωσει αλλα πιρανχας αλλους τομεις της δημοσιας ζωης, της ΖΩΗΣ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ Χριστέ μου δεν με καταλαβαίνεις! Βρε ποιους υποννοώ? Τους άπορους,τους φοιτητές ανασφάλιστους, όσους πάνε να καταταγούν, τους πρόσφυγες κλπ.που δικαιούνται προνοιακής φροντίδας.Σ'αυτούς αναφέρομαι και λεω ότι δεν μπορεί τα κρατικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα να είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις...αυτό λέω η δόλια και δεν με πειάνεις γμτ μου!!!
    Μιλώ για την ανυπαρξία του κρατικού ελέγχου και την τιμωρησία γμτ μου!!!
    Ελα απο το σπίτι μου να με διαβάσεις προσεκτικά όχι προκατειλλημένα και να καταλάβεις πως σκέφτομαι βρε αδελφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kariatida62 καλησπερα, δεν σε καταλαβα, αλλα δεν ειμαι προκατειλημμενος, μια ''ψιλη'' κριτικη σου εκανα, αλλα εφ'οσον δεν επιασα το πνευμα, ολα ενταξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή