Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ...
ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Σφοδρή αντιπαράθεση και απειλές
Ανεβαίνουν οι τόνοι με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ζητά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη, να υιοθετηθούν ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές» και να «διατυπωθούν τελεσίγραφα» απέναντι στην ιρανική ηγεσία.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ως προς την καλλιέργεια πολεμικού κλίματος, παρουσίασε και ένα σχεδιάγραμμα, στο οποίο απεικονιζόταν η ισραηλινή άποψη ως προς το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ιρανική προσπάθεια για εμπλουτισμό ουρανίου, διαδικασία απαραίτητη για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Σύμφωνα με αυτό, το Ιράν έχει, ήδη, φτάσει στο 70% όλης της διαδικασίας και εκτιμάται, κατά τις ισραηλινές υπηρεσίες και πληροφορίες, ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, του 2013, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι «η υιοθέτηση σαφών ορίων και τελεσίγραφων δεν οδηγεί σε πόλεμο αλλά τον αποτρέπει», αφήνοντας ξεκάθαρα να υπονοείται ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για στρατιωτικό πλήγμα εφόσον δεν ακολουθηθεί η πρότασή του.
Αμεσα αντέδρασε η ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση όπου στηλιτεύει τον Νετανιάχου για εκτόξευση ψευδών κατηγοριών σε βάρος του Ιράν αλλά και αλλεπάλληλων στρατιωτικών απειλών.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Τεχεράνη θα «απαντήσει κατάλληλα» σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, κάτι που τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του και ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Μουχάμαντ Αλί Τζαφάρι.
Υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα φύγει ζωντανός από όσους τολμήσουν να επιτεθούν στο Ιράν».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ο Τζαφάρι είχε εκτιμήσει πως μια ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιεκί, ο οποίος υποστήριξε ότι «το ζήτημα της αντιπαράθεσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε μια νέα κρίσιμη φάση», αποφεύγοντας όμως να εξηγήσει το σκεπτικό του.
Ο Κινέζος υπουργός επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην υπόθεση αυτή ότι θα επιμείνουν μόνο σε διπλωματικές λύσεις και ζήτησε να αρχίσει εκ νέου εντατικός διάλογος ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των «6» - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ Εκδηλώσεις αύριο σε Κερασίτσα και Τρίπολη Στο πλαίσιό τους διοργανώνεται και η 29η Πορεία Ειρήνης
H ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου διοργανώνουν αύριο, Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, την 29η Πορεία Ειρήνης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Κερασίτσα της Αρκαδίας, στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, όπου θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων και χαιρετισμοί. Ακολούθως με οχήματα οι συγκεντρωμένοι θα μεταβούν στο ΙΚΑ της Τρίπολης, απ' όπου στις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει πορεία για την κεντρική πλατεία της Τρίπολης.
Εκεί, στις 7 μ.μ., θα ξεκινήσει εκδήλωση με ομιλία του προέδρου της ΕΕΔΥΕ, Σταύρου Τάσσου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα από τον Γιώργο Σαρρή. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου καλούν το λαό να διατρανώσει την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην ελληνική εμπλοκή σε αυτούς, να απαιτήσει την αποδέσμευση της Ελλάδας από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

2 σχόλια: