Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012















ΑΓΑΝΤΑ...

ΚΟΥΒΑ: 53 χρόνια από τη νίκη της Επανάστασης

Με ποικιλόμορφες εκδηλώσεις γιορτάζει ο κουβανικός λαός την 1η Γενάρη άλλη μια επέτειο της νίκης της Επανάστασης, καθώς φέτος συμπληρώνονται 53 χρόνια.

Ήταν τότε που ο λαϊκός αντάρτικος στρατός μπήκε θριαμβευτικά στην Αβάνα, ανοίγοντας το δρόμο στη σοσιαλιστική διακυβέρνηση και στη βελτίωση της ζωής όλων των Κουβανών.

Είχε προηγηθεί το ταξίδι του μικρού πλοίου «Γκράνμα», που στις 2 Δεκέμβρη του 1956 ξεκίνησε από το Μεξικό με 82 αποφασισμένους αγωνιστές προς τη Σιέρα Μαέστρα με σκοπό να ανάψουν τη φλόγα της επανάστασης, να ανατρέψουν το δικτάτορα Μπατίστα και να απαλλάξουν τη χώρα από την εξάρτηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ακολούθησε η δημιουργία του Κινήματος 26 Ιούλη με τη δράση οργανωμένων δυνάμεων στις πόλεις, την παράνομη δουλειά που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές σε χώρους δουλειάς, στην αγροτιά και τη νεολαία.

Την 1η Γενάρη του 1959 απελευθερώθηκε η Σάντα Κλάρα και την επόμενη, με ηγέτη τον Τσε, οι επαναστάτες μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα.

Ο δικτάτορας Μπατίστα είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και το καθεστώς είχε καταρρεύσει. Λίγες μόλις μέρες αργότερα, έφθασε στην κουβανική πρωτεύουσα ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και ανέλαβε πρωθυπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης.

Με την ανάληψη της εξουσίας από την επαναστατική κυβέρνηση ξεκίνησε η αγροτική μεταρρύθμιση, η εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη φυλή, εξαλείφθηκε ο αναλφαβητισμός, και ο κουβανικός λαός έλαβε το δικαίωμα στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό κ.ά.

Αλλα κουραγιο...


υσ "Για μια χώρα που υποφέρει, δεν υπάρχει άλλη Πρωτοχρονιά από την ήττα των εχθρών της."
Χοσέ Μαρτι
απο τον ριζοσπαστη

7 σχόλια:

  1. Mια Κουβα στην Ευρωπη;;;
    Βρεχει στο Σαντιαγο...
    Λες να βρεξει και στην Αθηνα;;;
    Για σκεψου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα χαιρεται, για να βρεξει στην Αθηνα, χρειαζεται οι κατοικοι της πατριδας μας να το ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ, οσο αφηνουν λασκα τον καθε παπαδημοπαπουλια και λοιπο κηφηναριο, ξηρασια θα εχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. PHOTO ΤΙΤΛΟΙ καλησπερα, το ζητουμενο ειναι τωρα, ΕΜΕΙΣ, μας δουλευουν τα γ...καναλα και οι κ...φυλλαδες, για τις 100 ταχα μου δυσκολες ημερες που ''περιμενουν'' την ΔΟΤΟΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, την ''δυσκολια'' να διαλεξει με τι ''οπλο'' θα μας εκτελεσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λεω να πάω ένα ταξιδάκι μέχρι την Κούβα...
    Τι λες το οργανώνουμε? :) :P
    Ωραίος λαός οι Κουβανοί!
    Τα καλύτερα έχω ακούσει απο τους Καναδούς συγγενείς μου που την έχουν επισκεφθεί επανειλλημένως!
    AκουEΔΏ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kariatida62 kαλημερα, οταν κανω την περατζαδα μου στις σελιδες σας, ακουω απο BUONA VISTA SOSIAL GLUB εως Παριο.

    Ξερεις οτι ειναι πανω-κατω 1500-1800 ευρω?

    Αυτες τις εποχες το πολυ μεχρι Ανδρο-Κορθι και αυτο λογω σπιτιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Ο Άνθρωπος πρέπει να περπατάει σηκώνοντας το πρόσωπό του απέναντι στον ήλιο. Ο ήλιος θα πρέπει να κάψει το μέτωπό του και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής! Όποιος σκύβει το κεφάλι του χάνει αυτή την τιμή»
    (CHE)

    ΑπάντησηΔιαγραφή