Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Εφοδος για σαρωτικές ανατροπές μέχρι τέλη Γενάρη

Με μοιρασμένους ρόλους και με τους εργατοπατέρες στο πλευρό τους προωθούν μισθούς πείνας και τσάκισμα των ΣΣΕ

Το σινιάλο για τη μεγάλη έφοδο, με στόχο την ισοπέδωση των μισθών και των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, έδωσε χτες η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, σε αγαστή συνέργεια με την τρόικα, τους μεγαλοεργοδότες και τους εργατοπατέρες.

Ολοι μαζί, με εκβιασμούς και προσυμφωνημένες μεθοδεύσεις, θα επιδιώξουν μέχρι το τέλος του μήνα και με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο» να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, να καταργήσουν τα δώρα και τις μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες), να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες, να επεκτείνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και να ολοκληρώσουν την ισοπέδωση εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Κεντρική θέση στην άθλια προπαγάνδα τους κατέχει το επιχείρημα ότι όλα τα παραπάνω μέτρα είναι προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα και ότι συνιστούν «αντίμετρο» για να μην καταργηθεί ο κατώτερος μισθός, τον οποίο ούτως ή άλλως ρίχνουν στα κατώτερα όρια.

Στη χτεσινή συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει σαν «αξιώσεις» της τρόικας τις στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης - πλουτοκρατίας και έκανε λόγο για «αναγκαίες προϋποθέσεις» προκειμένου να «συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας» και να υπογραφεί η νέα δανειακή συνθήκη.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν θέσει σειρά θεμάτων προς επανεξέταση στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί η απασχόληση.
Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι και ο ελάχιστος μισθός, είναι ο 13ος - 14ος μισθός, είναι οι αυτόματες ωριμάνσεις, που συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας.
Είναι επίσης διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα από την εισήγηση του Λ. Παπαδήμου στις χτεσινές συναντήσεις δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Μισθοί φτώχειας

Τα βάρβαρα μέτρα, που προωθεί το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, θα οδηγήσουν έναν εργαζόμενο που δουλεύει για μια δεκαετία σε νέες απώλειες που ξεπερνούν το 1/4 του μισθού του!

Το πακέτο των αντιδραστικών ανατροπών οδηγεί σε μισθούς των 300, 400, το πολύ 500 ευρώ.

Στις χτεσινές συναντήσεις, ο Λ. Παπαδήμος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή των βάρβαρων μέτρων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων».

«Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», σημείωσε και όταν ρωτήθηκε από τους εκπρόσωπους της ΓΣΕΕ αν θα προχωρήσει στην επιβολή των μέτρων με νόμο, δήλωσε με νόημα: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης κάλεσε τους εργοδότες και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να ολοκληρώσουν «τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου ως τέλος του μήνα Ιανουαρίου (...)δεν υπάρχει πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας ότι «καθοριστικός παράγονταςανταγωνιστικότητας είναι το κόστος εργασίας».

Την πάσα του πρωθυπουργού έσπευσε να αξιοποιήσει ο ΣΕΒ, που χτες, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απέστειλε επιστολή - πρόσκληση προς τους προέδρους των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για «κοινή συνάντηση» την ερχόμενη Δευτέρα «με σκοπό τη διαμόρφωση κοινών θέσεων», για «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και επιστολή της τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση αν δεν υπάρξει «συμφωνία μεταξύ των εταίρων», σημειώνοντας ότι «έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο τη διετία 1985-1987, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κώστας Σημίτης, προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για "πάγωμα" των μισθών».

Πρότυπο «οι γειτονικές χώρες»...

Την ύπαρξη της επιστολής διέψευσε επίσημα το υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας αποτελεί «πρώτιστο στόχο».

Οπως κυνικά ομολόγησε ο Λ. Παπαδήμος, στόχος της κυβέρνησης είναι η «βαλκανιοποίηση» και «κινεζοποίηση» μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

«Θέλω να καλέσω τους κοινωνικούς εταίρους να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Η λειτουργία της αγοράς εργασίας και η σχέση με τις ανταγωνίστριες οικονομίες είναι καθοριστικοί παράγοντες.
Κατά τη δεκαετία από την εισαγωγή του ευρώ έως το 2010, η ελληνική οικονομία υπέστη απώλεια ανταγωνιστικότητας της τάξεως του 25% σε σχέση με τις πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρωζώνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος.

Στο ίδιο πνεύμα, κάλεσε τους «εταίρους» να επιδείξουν «πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας», να πάρουν υπόψη τους «τις συνθήκες που επικρατούν σε γειτονικές χώρες, αλλά και σε χώρες της Ευρωζώνης» καθώς «δεν πρέπει να δείτε μόνο τη διαχρονική εξέλιξη της αμοιβής εργασίας, αλλά και τη σύγκρισή της με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες που μας ανταγωνίζονται οικονομικά»!

Κορυφώνοντας τους εκβιασμούς, κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν «μείωση των εισοδημάτων για να μείνουμε στο ευρώ» και υποστήριξε ότι «χωρίς την συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».

Αλλα κουραγιο...υσ Τι προωθεί το «μαύρο μέτωπο»
1. Μείωση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ (μεικτά) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Σηματοδοτεί την κατάργηση και της ελάχιστης προστασίας που μπορεί να έχει ο εργαζόμενος.
Λύνει τα χέρια των εργοδοτών και ανοίγει την πόρτα για γενικευμένη εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων.
Παύουν πλέον να έχουν οποιαδήποτε ισχύ και αξία οι συλλογικές συμβάσεις, αφού δε θα υπάρχει ούτε αυτό το κατώτερο όριο.
Στην πράξη, θα δημιουργηθούν μισθοί πείνας, από 300 μέχρι 500 ευρώ.

2. Κατάργηση δώρων γιορτών και αδείας (13ος - 14ος μισθός).
Οδηγεί σε αυτόματη μείωση όλων των μισθών κατά 15% και σε αντίστοιχη αύξηση των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που θα την καρπωθούν.

3. Κατάργηση όλων των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι.
Η κατάργησή τους, τρεις στη διάρκεια του εργασιακού βίου, θα οδηγήσει άμεσα σε μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 11%.

4. Επέκταση όλων των μορφών «ελαστικής απασχόλησης».
Στόχος είναι η γενικευμένη και καθολική εφαρμογή στις επιχειρήσεις της εκ περιτροπής εργασίας και άλλων μορφών μερικής απασχόλησης.

5. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.
Η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» θα προσφέρει επιπλέον κέρδη στους κεφαλαιοκράτες και θα γκρεμίσει τα ταμεία και άλλους Οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ κ.ά.).

6. Κατάργηση «κανονιστικών ρυθμίσεων» στις πρώην ΔΕΚΟ, που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα.
Στόχος, οι δραστικές μειώσεις μισθών και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

4 σχόλια:

 1. Mηπως και να τρωμε...Μερα παρα μερα;;;
  Μηπως και να...Απαιτησουμε...Απο τους..."εργοδοτες" να μας ταιζουν απ ευθειας...Ενα πιατο φαι...
  Αντι ημερομισθιου;;;
  Μηπως και να γινουν...Οι παροχες υγειας και παιδειας...
  Αμοιβες υψηλης παραγωγικοτητας;;;

  Μηπως και να ζητησουμε...Κατωτατη τιμη πωλησεως, των παιδιων μας...Στα παζαρια δουλων, Της ΕΕ;;;

  Μηπως...Ακομα να γινει...Ελευθερη επιλογη των εργαζομενων...Η ευθανασια;;;
  Τι να πω αλλο;;;
  Τι αλλο να ζητησω;;;

  Μια ζωη να δουλευω...Για να μου κανει καποιος τη χαρη...
  Να αναπνεω;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η λεγόμενη ανταγωνιστικότητά τους σημαίνει τον αργό θάνατο του εργαζόμενου λαού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Mαστορα καλησπερα, επειδη ΞΕΡΟΥΝ οτι πηγαινοντας για εκλογες, ολα τουτα μετα την ψηφο του κοσμου θα ειναι ''παλιοχαρτα'', ακομα το 6% του πασοκ προσπαθει μεσω νομοσχεδιων, να βγαλει μιζες συνταξιοδοτικες, των υπουργοπρωθυπουργων και λοιπων ΛΑΜΟΓΙΩΝ.

  Εμεις θα τους ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ, Ο ΛΑΟΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευρυτανα ιχνηλατη καλησπερα, παιζουν τα ρεστα τους, οπως εγραψα και στον μαστορα, ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ, εκδουλευση πουλανε, αυτοι οι θλιβεροι και ανεραστοι στα ξενα και ντοπια αφεντικα τους, ΑΚΥΡΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ, που με την ψηφο του ο λαος θα τα βαλει στο καλαθι με τα σ,,,,,χαρτα===συγνωμη, για την αηδια, αλλα πως να πεις τετοια νομοσχεδια===???

  ΑπάντησηΔιαγραφή