Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012











ΑΓΑΝΤΑ...

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ «BAKE OFF»

Αντίθετη η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας

«Η κυβέρνηση για χάρη των λίγων εξολοθρεύει τους πολλούς».

Αυτό καταγγέλλει με υπόμνημά της προς όλους τους βουλευτές η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας σχολιάζοντας την πλήρη απελευθέρωση του λεγόμενου bake off, της διαδικασίας, δηλαδή, της ολοκλήρωσης έψησης ψωμιού στους χώρους των σούπερ μάρκετ και αλυσίδων καταστημάτων.

Η Ομοσπονδία ζητάει να αποσύρει η κυβέρνηση τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις καταγγέλλοντας ότι παραχωρεί την παραγωγή ψωμιού «χωρίς κανόνες στις ορέξεις του κάθε επιτήδειου καιροσκόπου», με αποτέλεσμα το φρέσκο ελληνικής παρασκευής ψωμί να αντικατασταθεί με το προψημένο εισαγόμενο που θα πωλείται από τα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες.

Στον αντίποδα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ) εμφανίζεται ικανοποιημένος εκτιμώντας ότι οι σχετικές διατάξεις «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο, αξιώνει να καταργηθούν ορισμένες από αυτές ως «πιθανές να οδηγήσουν σε παρόμοιους ή νέους περιορισμούς».

Αλλα κουραγιο...


υσ θα πουμε το ψωμι, ψωμακι

8 σχόλια:

  1. Και το ψωμάκι μας θ'αλλάξουν?
    Με βλέπω να ζυμώνω μια φορά την εβδομάδα!
    Καλημέρα Δημητράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kariatida62 καλημερα, οταν καταφερουν και κλεισουν τους φουρνους στις γειτονιες τοτε θα εχουμε............εξευρωπαιστει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπον το εχω ξαναγραψει...!!
    Το λαστιχοψωμο..Που παραγουν οι φουρνοι...[καμμια σχεση δεν εχει με ψωμι] πιθανον να ειναι και βλαβερο...Οπωσδηποτε ομως, δεν ειναι ωφελιμο...!!
    Οι Ηπειρωτες φιλοι μου στις γειτωνιες..Δεν εχουν παρα, πολυ ευκολα, να αναβαθμισουν ποιοτικα το ψωμακι που πουλανε...Καμμια δεκαρια βαθμιδες πιο πανω, και να επιβιωσουν ΑΝΕΤΑ...!!
    ΑΝΕΤΑ...!!
    Μια και οι φουρνοι γινανε...Σουπερμαρκετ...Και πουλανε τα παντα ακριβωτερα...!!
    Ειναι εμπορικες μοναδες..Οχι παραγωγοι...Αυτοι δωσανε πατημα στους μεγαλοφουναρεους.."συναδελφους" τους...
    Να τους φανε το..Ψωμι...Αφου γεμισανε τους φουρνους τους με προιοντα βιομηχανικης φουρναρικης...
    Κουλουρακια,μουστοκουλουρα τυροπιττες..Απροσδιοριστων κατασκευαστων..Που τα φερνουν τη νυχτα...!!
    Και ακομα...Εκμεταλλευομενοι το οτι ειναι συνεχεια ανοιχτα...
    Κυριακες ολη μερα..Και καθημερινες,ως τις δεκα το βραδυ...Πουλανε και ποτα, αναψυκτικα κονσερβες, γαλατα..Σαλαμια,τυρια..Ακομα και λουκουμια,χαλβαδες..
    Σοκολατες, δωρα..Παιχνιδια και..Φακους..!!
    Και ειναι και πρωταγωνιστες, της μαυρης εργασιας..Απασχολωντας αποκλειστικα ξενους ανασφαλιστους
    και απελπισμενους ανθρωπους...Σε εξοντωτικα ωραρια...!!
    Αυτοι δεν ειναι φουρνοι...
    Ειναι πολυκαταστηματα,που γραφουν απ εξω ..ΦΟΥΡΝΟΣ...!!
    ΚΑΝΕΝΑ μαγαζι με ειδη τροφιμων δεν στεριωνει..Οπου υπαρχει φουρνος...!!Ουτε παγωτα, ουτε γλυκα..Ουτε τιποτα...!!
    Αληθινοι φουρνοι..Υπαρχουν στη ΧΑΣΙΑ...Που ψηνουν ΜΟΝΟ ψωμι στα ξυλα...
    Και οχι κατεψυγμενα κουλουρακια και γλυκα...!!
    Μη μιλησω για τις.."πολιτικες επιδιωξεις" των ξενοσπουδαγμενων γονων των φουρναρεων...Που "κανουν μπαμ" στις λαικες συνοικιες...Με τα δικα μας λεφτα..!!
    Εδω στον Καλλικρατικο δημο ΦΥΛΗΣ..[Λιοσα..Ζεφυρι και Φυλη,Αττικης...]
    Αμα δεν εισαι..Φουρναρης...Δεν πας για..Δημαρχος...!!
    Και στο μαγαζι..Δουλευουν οι Πακιστανοι..Με τις Γεωργιανες...!!
    Απο τη δικτατορια των μεγαλοεργολαβων των Δημοτικων εργων..Που δεν τελειωνουν ποτε...
    Ηρθαμε στην ολιγαρχια των γονων, των μεγαλοφουρναρεων..
    Που ρυθμιζουν ακομα και την..Κατευθυνση του δρομου...Μπροστα απο το μαγαζι τους...!!
    Σημαινοτα στελαχη, βλεπεις..Της συνκυβερνησης...Εργαψαν τα ρυθμιστικα σχεδια της περιοχης...Στα παλαια τους υποδηματα...!!
    Τωρα...Οι "φιλοι" και συναδελφοι τους...Οι μεγαλο μπακαληδες, και τα ξενοφερτα σουπερμαρκετ..Χτυπανε αυτους..!!
    Οπως αυτοι προπερσυ και περσυ...Χτυπησανε τις καβες, τα μινι μαρκετ,τα ζαχαροπλαστεια..Ακομα και τα ψιλικατζηδικα, της γειτωνιας...Και τα κλεισανε...!!
    Ετσι ειναι..Στην δικη τους αδυσωπητη μαχη..Για το κερδος
    Δεν θα βγαινανε, για παντα νικητες...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαστορα χαιρεται, σιγουρα υπαρχουν τετοια φαινομενα, αλλα ο κλαδος των αρτοποιων δεν ειναι ολοι ετσι.

    Αν τωρα που βλεπεις τον φουρναρη, το συζητας μαζι του, κανεις τις παρατηρησεις σου, εχεις προβλημα ποιοτητας---την αλλη ημερα το ψωμι ειναι πετρα---σκεψου τις ζυμες που οι μεγαλοφουρναραιοι---βιομηχανιες---θα φερνουν απο την καθε χωρα οικονομικης τους ευκαιρειας.

    Οι μονοι που δεν θα κερδισουμε ειμαστε εμεις οι καταναλωτες και απο ποιοτητα χαμενοι θα ειμαστε και απο χρηματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημέρα.
    Συμφωνώ με το φίλο μαχαίρη σε ότι αφορά τους φούρνους. Έχω φίλους φουρναραίους και οι διαφωνίες μας από παλιά είναι μόνιμες. Να μην τα επαναλάβω, οι επαγγελματίες αρτοποιοί έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που ο κόσμος στράφηκε στις αλυσίδες. Μιλώ για την μεγάλη πλειοψηφία των φούρνων, σίγουρα υπάρχουν και καλοί επαγγελματίες, αλλά είναι είδος… προς εξαφάνιση, όπως σε όλους κλάδους σχεδόν…

    Δεν είμαι υπέρ των σουπερμάρκετ. Όμως δεν μου βγαίνουν τα ευρώ, οπότε, ας κάνουν κάτι και τα «μικρά» μαγαζιά, γιατί καλή είναι η θεωρία περί «αλληλεγγύης», αλλά αν η τσέπη δεν έχει…

    Πάντως δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράζουμε το ψωμί.
    Εμείς στο σπίτι από παλιά ζυμώνουμε στη "σκάφη", με τα χέρια (και εγώ ο ίδιος), ούτε μηχανές και σαχλαμάρες. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να το κάνει.
    Ψωμί ζυμωτό με προζύμι, αλεύρι κορυφαίας ποιότητας και σε πολύ καλή τιμή, από μύλο στα Σπάτα και λιιίγο αλεύρι μέσα από στάρι του χωριού, και το καλύτερο ψωμί είναι έτοιμο.
    Και από… γεύση… μπουκιά και συχώριο!
    Άντε, γιατί πολύ «καλομάθαμε» στην «ευκολία»…
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οικοδομε καλησπερα, αν λεμε και εμεις θεωρια περι ''αλληλεγγυης'', τοτε γιατι αναρωτιομαστε για τους υπολοιπους που δεν καταλαμβανουν τα περι αλληλεγγυης.

    Συμφωνω οτι μπορουμε να παιρνουμε αλευρι απο τα Σπατα και να ζηταμε να αλεσει και αλλους σπορους και να φτιαχνουμε ποιοτικο ψωμι, αλλα αν κλεισουν τα μικρομαγαζα, τελειωσαμε, ο μικροφουρναρης, θ'αγορασει εφημεριδες, περιοδικα---να ευλογαμε τα γενια μας---, ο μικροφουρναρης θα κανει το πανωσηκωμα, οι μεγαλοβιομηχανοι ουτε διαβαζουν ουτε απευθυνονται σε μικροεργολαβους.

    Η αλληλεγγυη ειναι μονοδρομος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη,
    θα σου εξηγήσω τι εννοώ.
    Έβαλα επίτηδες εισαγωγικά στην λέξη αλληλεγγύη. Είναι άλλο η πραγματική αλληλεγγύη την οποία προσπαθώ να έχω σαν πυξίδα στη ζωή μου, κι άλλο η «αλληλεγγύη» που κάποιοι επαγγελματίες την εννοούν ως εκμετάλλευση.

    Κάνω μια παρένθεση για να σου εξηγήσω πως το ζύμωμα στο σπίτι δεν γίνεται απλώς για λόγους οικονομίας, αλλά εντάσσεται στον τρόπο ζωής μας. Παράδοση σχεδόν οικογενειακή. Αν ξεμείνουμε καμιά φορά από ψωμί, το αγοράζουμε από φούρνους της περιοχής μας, που όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που αποκαλείς «μικροφούρναρη». Δεν αμφισβητώ πως υπάρχουν και τέτοιοι. Ίσως στη γειτονιά σου. Η μεγάλη πλειοψηφία των φούρνων όμως, και πίστεψέ με λόγω δουλειάς έχω μπει σε άπειρο αριθμό και σε όλη την Αττική, είναι όπως περιέγραψε ο μαχαίρης, ακριβώς έτσι.

    Εγώ τώρα, ο φτωχός, ναι ο φτωχός, καταναλωτής, πήγαινα κάποτε στο φούρνο κάθε μέρα για να αγοράσω γάλα και πλήρωνα 1,50 ευρώ. Είδα κάποια στιγμή ότι «δεν έβγαινα». Το σουπερμαρκετ το ίδιο γάλα το πουλούσε 40 λεπτά πιο φτηνά. Ένα παράδειγμα-προιόν αναφέρω. Για να μη σου πω για τυρόπιτες, σάντουιτς κλπ (με οικοδόμο μιλάς, χαχαχα μην το ξεχνάς).

    Σε ρωτάω:

    Αν συνεχίσω να αγοράζω το γάλα από το φούρνο και να δείχνω με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη μου, ενώ ο φούρναρης δεν κατεβάζει (λίγο, ξέρω πως δεν μπορεί να συναγωνιστεί το μεγαθήριο) την τιμή, γιατί έχει άλλη άποψη περί «αλληλεγγύης», τι κάνω; Συνεχίζω να μου πιάνει τον κ… ή πηγαίνω στο σουπερμάρκετ; Και αν πάω εκεί, τι σημαίνει; Πως είμαι ενάντια στα «μικρά μαγαζιά»; Δεν νομίζω.

    Έχω πολλές ιστορίες να σου διηγούμαι για διάφορα συνοικιακά μαγαζιά στις γειτονιές που κατά καιρούς έμενα, για να καταλάβεις πως πολλοί, πάρα πολλοί επαγγελματίες με μικρά μαγαζιά, έβλεπαν την αλληλεγγύη ως «αλληλεγγύη» από τη μεριά ενός μ… (δηλαδή εμένα) που νόμιζαν πως δεν μπορούσε να πάει αλλού.

    Για να κλείσω και να μη σε ζαλίζω, όλοι μας έχουμε απόλυτη ανάγκη, ο ένας τον άλλον, αρκεί να το έχουμε στο μυαλό μας αυτό πάντα, και στις «καλές» εποχές, τότε που κάποια «μικρομάγαζα»-χρυσωρυχεία δεν έδιναν μια δεκάρα, αν παραπονιόσουν που το κρουασάν πχ το πουλούσαν σχεδόν 40% ακριβότερο από μεγαλύτερα μαγαζιά. Τότε που η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου, διάλεγε τις δουλειές, έγδερνε στις τιμές και χάλαγε το επάγγελμα, κι άλλα πολλά… και σήμερα τους φταίνε μόνο τα μεγάλα συμφέροντα…

    Η αλληλεγγύη (χωρίς αστερίσκους, εισαγωγικά και προϋποθέσεις) είναι μονόδρομος, συμφωνώ απολύτως και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαι.
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oικοδομε πρωτα-πρωτα ΔΕΝ ΜΕ ΖΑΛΙΖΕΙΣ, ΜΕ ΤΙΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ.

    Εδω λοιπον πρεπει να δουμε τις παθογονες αιτιες που φροντισε το κυβερνητικο στρατοπεδο, αναξαρτητου χρωματος, αλλα με συγγενη ιδεολογια, να ''μπολιασει'' την ΧΩΡΑ, επαγγελμα εναντιον επαγγελματος, ενας ωχαδερφισμος και πανω απ'ολα φοβος, ανασφαλεια για το αυριο, οποτε ''οστρακοποιησει'' της ζωης, κλειστηκαμε στο καβουκι μας και αδιαφορησαμε για τον φιλο, τον γειτονα, τον επαγγελματια, καταλαβαινω προς τα που κινησε, δεν χρειαζεται να το γραφεις, αλλα επανω στην συζητηση, λογω αποστασης, δημιουργουνται, ''γριζες σκιες''.

    Γνωμες γραφουμε, καλο κανουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή