Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012









ΑΓΑΝΤΑ...

ΣΦΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ 461,5 ΣΕ 360 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

ΚΚΕ: Πανεργατικός ξεσηκωμός, οργάνωση στο εργοστάσιο και στον κλάδο και αλληλεγγύη για να μην περάσει η μείωση των μισθών, για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους


Ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της επίσημης ανεργίας στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, από 14,1% σε 19,9%, όντας η δεύτερη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανέργων μετά την Ισπανία, η κυβέρνηση προχωρά, μετά τη σφαγή των μισθών και στο τσεκούρωμα των πενιχρών επιδομάτων ανεργίας, που από τα 461,50 ευρώ συρρικνώνονται στα 360 ευρώ το μήνα.

Επίσης, μειώνουν δραστικά την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, τα εποχικά βοηθήματα και το ειδικό βοήθημα ανέργων σε όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.

Οι εργαζόμενοι να παλέψουν για σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα στο μισθό, στις κοινωνικές παροχές, στον ελεύθερο χρόνο.

Αποτελεί κοινωνική ανάγκη, βασικό στοιχείο της κοινωνικής προόδου.

Μπορούν να τα κατακτήσουν καταργώντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Τσεκούρι και στα επιδόματα ανεργίας

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας το επίδομα ανεργίας μειώνεται από τα 461,50 ευρώ στα 360 ευρώ

Μετά την κατακρεούργηση των μισθών και την κατάργηση των συμβάσεων η κυβέρνηση προχωρά και στη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, αφαιρώντας από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και τα ελάχιστα μέσα επιβίωσης.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, που υπογράφτηκε χτες - και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι προσωρινά τουλάχιστον δε θα μειωθεί το επίδομα των ανέργων - η κυβέρνηση επιβάλλει περικοπές στο επίδομα ανεργίας κατά 22%, όσο δηλαδή ήταν και η μείωση του κατώτερου μισθού, ενώ αντίστοιχη είναι η περικοπή και σε όλα τα βοηθήματα και επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Ετσι το επίδομα ανεργίας από τα 461,50 ευρώ σήμερα συρρικνώνεται στα 360 ευρώ το μήνα, δηλαδή στο ποσό των 12 ευρώ την ημέρα(!) και αυτό μόνο για λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον περασμένο Γενάρη ήταν 269.235 άτομα.

Από αυτούς 155.611 (ποσοστό 57,80%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 74.825 (ποσοστό 27,79%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 27.600 (ποσοστό 10,25%) είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 9.059 (ποσοστό 3,36%) είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, 1.250 (ποσοστό 0,46%) είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και 890 (ποσοστό 0,33%) είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Σε όλους αυτούς, αυτόματα το επίδομα της τακτικής ανεργίας μειώνεται κατά 100 ευρώ.

Με βάση τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2012 το συνολικό ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί για τα επιδόματα ανεργίας και άλλα εποχικά βοηθήματα ανέρχεται στο ποσό των 2,370 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Που σημαίνει ότι η περικοπή τους κατά 22% στερεί από την εργατική οικογένεια, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη, εισοδήματα που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ετσι εκτός από το επίδομα της ανεργίας περικόπτονται επίσης κατά 22%, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που δίνεται για έξι (6) μήνες μετά τη λοχεία, τα εποχικά βοηθήματα σε μια σειρά εργαζόμενους με λίγες ημέρες εργασίας ή εποχική απασχόληση όπως σε οικοδόμους, εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μουσικούς, ηθοποιούς, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες κλπ.

Μειώνονται επίσης:
το ειδικό βοήθημα ανέργων που δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης και βρίσκονται 3 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
το ειδικό βοήθημα για τους ανέργους που έλαβαν τακτική επιδότηση και βρίσκονται για έναν επιπλέον μήνα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα
το επίδομα στράτευσης και άλλα βοηθήματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


Να μη βρίσκουν τόπο να κρυφτούν

Περήφανος εκ μέρους των πέντε υπουργών και υφυπουργών Εργασίας και Υγείας δήλωσε χτες ο Λοβέρδος.

Δεν είναι μόνο αυτός περήφανος.

Συνολικά, η αστική τάξη, την οποία με υπερβάλλοντα ζήλο υπηρετεί, νιώθει περηφάνια για τέτοιους υπουργούς.

Δεν είναι λίγο να τσακίζεις μισθούς, μεροκάματα, επιδόματα ανεργίας, να στέλνεις στο θάνατο αρρώστους και συνταξιούχους.

Είναι, πράγματι, περήφανοι γιατί φέρνουν σε πέρας μια δύσκολη αποστολή.

Μια αποστολή που έχει καταγραφεί ήδη σαν μαύρη σελίδα στην ιστορία της ταξικής αναμέτρησης.

Μόλις προχτές δήλωναν ότι η μείωση μισθών δε θα επηρεάσει το επίδομα ανεργίας, και χτες υπέγραψαν την απόφαση που κατεβάζει το επίδομα ανεργίας στα 360 ευρώ, ίσα δηλαδή με σύνταξη του ΟΓΑ.

Ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη δηλώσει κυνικά πως τον Σεπτέμβρη ο ίδιος δε θα είναι υπουργός για να εισπράξει τη λαϊκή οργή.

Δεν αμφιβάλλουμε.

Μόλις τελειώσει η εργολαβία, μην τον είδατε τον Παντελή.

Κι αυτόν κι άλλους.

Το θέμα είναι να πληρώσει έγκαιρα το λογαριασμό η τάξη που εκπροσωπούν ο Κουτρουμάνης κι ο Λοβέρδος.

Την ώρα που στα ντόπια αστικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζεται το πανηγύρι για τη «σωτηρία της χώρας», στο διεθνή οικονομικό Τύπο πυκνώνουν οι αναλύσεις που βεβαιώνουν πως είναι θέμα χρόνου η παύση πληρωμών και η συνακόλουθη έξοδος από το ευρώ.

Το καινούργιο είναι το εξής: Ο,τι χτες εμφανιζόταν σαν απειλή για το ευρωσύστημα, τώρα παρουσιάζεται σαν αναμενόμενο και ευκταίο.

Και οι θυσίες;

Ολα όσα ήδη έχουν χάσει οι εργαζόμενοι για «να σωθεί η χώρα»;

Αυτές μένουν «κάβα».

Δηλαδή, επιβλήθηκαν για να εξασφαλιστεί στο κεφάλαιο η δυνατότητα κερδοφόρας ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, αρκετοί απ' όσους παρουσίασαν το μνημόνιο σαν μονόδρομο την κάνουν μ' ελαφρά πηδηματάκια.

Δείγμα όχι μόνο των διαφορετικών συμφερόντων μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά και γνώσης για το γεγονός πως δεν πρόκειται για καμιά σωτηρία της χώρας, αντίθετα καταγράφεται ήδη σαν σελίδα μαζικής καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, πριν απ' όλα εργαζομένων.

Αλλα κουραγιο...



υσ Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Εκτός κι αν γίνει πλατιά συνείδηση ότι οι εκλογές είναι μεν μια στιγμή στην πολιτική πάλη, αλλά τίποτα δεν τελειώνει με το κλείσιμο της κάλπης. Η κυβέρνηση ελπίζει πως μεταθέτοντας την είσπραξη των χαρατσιών στο καλοκαίρι θα έχει το χρόνο να πάει σε εκλογές με λιγότερη λαϊκή κατακραυγή. Πρέπει να διαψευστεί στην πράξη.
Η εξόρμηση των ταξικών συνδικάτων, η δράση των λαϊκών επιτροπών πρέπει να ενταθούν. Στην προσπάθεια της αστικής τάξης να πάει ο λαός στις κάλπες για να διαλέξει δήμιο, να αντιπαραθέσουμε μια αγωνιστική πορεία που θα έχει άμεσο και επόμενο στόχο. Να μεγαλώσει το ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά η λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή. Προϋπόθεση παραμένει η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου