Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012ΑΓΑΝΤΑ...

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ να καταργηθούν όλα τα χαράτσια

Αποκαλυπτική η επιχειρηματολογία τους στη συζήτηση που έγινε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. υπηρετούν τα μονοπώλια και αφαιμάζουν το λαό.

Η ανατροπή της πολιτικής τους είναι προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία

Ως «μη σοβαρή» και «ανεδαφική» καταψήφισαν χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των χαρατσιών, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Παρά τις προσπάθειές τους να πετάξουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για την πατρότητα των μέτρων, και τα τρία κόμματα είπαν «ναι» με την στάση τους στην στήριξη της φορολογικής πολιτικής, που αφαιμάζει τη λαϊκή οικογένεια, προκειμένου να σωθεί η πλουτοκρατία από την κρίση.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «είναι επίκαιρη γιατί συζητείται σε μία περίοδο που κλιμακώνεται μια επίθεση σε βάρος της λαϊκής οικογένειας», η οποία «οδηγεί ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση», σημείωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο εισηγητής του Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «τμήματα του πληθυσμού που δεν μπορούν να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες», ενώ αυξάνεται και η ανεργία.

Είπε ακόμα ότι «το θέμα δεν μπορούμε να το δούμε αποκομμένο από την συνολική κατάσταση», αλλά «σε συνδυασμό με την νέα μείωση μισθών - συντάξεων, η οποία θα έχει και συνέχεια» και «από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις», που «έχουν ως αποτέλεσμα την συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος», καθώς και από «τα νέα τσεκούρια στις δημόσιες δαπάνες», όπως και την «διεύρυνση της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών», που αναγκάζουν «τα λαϊκά στρώματα να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Αναφερόμενος στην ουσία της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής, σημείωσε ότι «η φορολογική επίθεση έχει συγκεκριμένη στόχευση» μια και «επί της ουσίας αφήνει προκλητικά στο απυρόβλητο τον πλούτο που έχει συσσωρευθεί και την μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και τους μονοπωλιακούς ομίλους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτοί οι κεφαλικοί φόροι μπαίνουν την ίδια στιγμή που προχωρά η κυβέρνηση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα από αυτούς να περιορίζονται στο 3,9% των συνολικών φορολογικών εσόδων».

Ουσιαστικά, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, «υπάρχει νόμιμη φοροδιαφυγή» και «με τις ευλογίες των κυβερνήσεων σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου μένουν στο απυρόβλητο όπως για παράδειγμα το εφοπλιστικό κεφάλαιο», του οποίου «το σύνολο των παραγγελιών σε νέα πλοία ανήλθε στα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια και μάλιστα κατευθύνεται στα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας».

Κι όμως, «αντί να φορολογούμε αυτούς, φορολογούμε τους άνεργους».

Ιδιαίτερα για το λεγόμενο «τέλος ακινήτων», ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι με την κυβέρνηση «υπάρχει άβυσσος αντιλήψεων», τονίζοντας πως «ο λαός όταν βάζει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του δεν κάνει επένδυση, αλλά καλύπτει μια βασική του ανάγκη», η οποία δεν μπορεί να φορολογείται, αφού «θα ήταν αλλιώς αν ήταν διασφαλισμένη η στέγαση όμως στο καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «τα μέτρα που προτείνουμε είναι μέτρα ανακούφισης που δεν φτάνουν αν δεν υπάρχουν συνολικότερες αλλαγές».

Τέλος, είπε πως «αν έχει διάθεση όντως η κυβέρνηση να συζητήσουμε ισοδύναμα μέτρα τότε είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα επιβαρύνουν τους βασικούς κατόχους της κινητής και μεγάλης περιουσίας».

Σε πλήρη συντονισμό

Να υποστηρίξει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Π. Οικονόμου, αναφέροντας ότι η θέσπισή του συνιστά -λίγο έως πολύ- και χάρη προς το λαό, αφού «είναι ισοδύναμο μέτρο, γιατί προβλεπόντουσαν αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και αυξήσεις στο πετρέλαιο τις οποίες δεν κάναμε» (!) ενώ υποστήριξε πως «το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε την συνταγματικότητα του μέτρου», επαληθεύοντας ότι το αστικό κράτος και η δικαιοσύνη ενιαία πολεμούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αποτελεσματική την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, κομπάζοντας για την αφαίμαξη του λαού, η οποία συντέλεσε ώστε «το 2ο εξάμηνο του 2011 να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε καταψηφίζοντας την πρόταση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης, σχολιάζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον του ελληνικού λαού» και ότι «η συγκυρία επιβάλλει σήμερα να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, δυσάρεστοι αλλά χρήσιμοι (...) να μην τάζουμε λαγούς με πετραχήλια», όταν επέρχεται «καταστροφή για τις επόμενες γενιές».

Μάλιστα, δεν δίστασε να παραφράσει προβοκατόρικα και την ομιλία του Αρη Βελουχιώτη μετά την απελευθέρωση της Λάρισας υποδεικνύοντας «να εμπνεόμαστε από τον καπετάνιο της Εθνικής μας Αντίστασης»!

Σε μία μάταιη προσπάθεια να διαχωρίσει την θέση της ΝΔ από το τέλος ακινήτων, παρότι στηρίζει την κυβέρνηση που το εισπράττει, επιδόθηκε ο βουλευτής της Θ. Καράογλου.

Υποστήριξε πως «η ΝΔ απ' την αρχή δηλώνει αντίθετη με την επιβολή των συγκεκριμένων φόρων και τελών», αναφέροντας πως «επιβλήθηκαν γιατί προβλεπόντουσαν από την πρώτη δανειακή σύμβαση» και «το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑ.Ο.Σ. και την ΔΗΣΥ».

Οπως προκλητικά είπε για να κοροϊδέψει το λαό, «είναι μια συνταγή που καταγγείλαμε ότι είναι λάθος»!

Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι «η πρόταση είναι ανεδαφική» γιατί «αφορά την αναδρομική κατάργηση και μάλιστα την επιστροφή 4,5 δισεκατομμυρίων».

Να πατήσει σε ...δύο βάρκες προσπάθησε και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Π. Μαρκάκης.

Είπε πως: «πιστεύουμε ότι οι φόροι αυτοί δεν έπρεπε καν να ψηφιστούν», πλην όμως «οι προϋπολογισμοί ήταν ελλειμματικοί».

Επίσης, για αποπροσανατολισμό υποστήριξε ότι «οι προϊστάμενοι που αποφασίζουν για το χαράτσι έχουν όλοι διοριστεί από το ΠΑΣΟΚ» κι αυτό δημιουργεί ερωτηματικά για το σε ποιους παρέχουν διευκολύνσεις.

Το να χρησιμοποιείται ο μηχανισμός της ΔΕΗ για την είσπραξη του χαρατσιού «είναι ομολογία αποτυχίας» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης δηλώνοντας ότι «την πρόταση την υπερψηφίζουμε».

Επίσης έθεσε στην κυβέρνηση το ερώτημα: «τι θα κάνετε ώστε το τέλος αυτό, να είναι προσωρινό και όχι μόνιμο».

Δεν ήθελαν καν να γίνει συζήτηση!

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, ακόμα και για τα δεδομένα της δικής τους αστικής δημοκρατίας, προχώρησε κατά την έναρξη της χτεσινής συζήτησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου.

Επικαλούμενος τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού, σύμφωνα με τα οποία δεν εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια (και όχι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) πρόταση νόμου που προκαλεί δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ζήτησε εμμέσως να μη συζητηθεί καν η πρόταση του ΚΚΕ!

Ως πρόσχημα, επικαλέστηκε ότι η υλοποίηση των μέτρων που προτείνει, κοστίζει στην κυβέρνηση 4,3 δισ. (τέτοιο είναι το μέγεθος της ληστείας του λαού από τα χαράτσια) για τα οποία, όπως είπε, δεν προτείνονται ισοδύναμα μέτρα!

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για πρόκληση.

Συντονισμένη πλήρως στη λογική της κυβέρνησης, η πρόεδρος της επιτροπής, Β. Παπανδρέου, ισχυρίστηκε και αυτή πριν την έναρξη της συζήτησης, ότι η διαδικασία «δε συνάδει με το γράμμα του Συντάγματος», όμως «γίνεται κατά πάγια πρακτική».


Τι προβλέπει η πρόταση

Αναδρομική κατάργηση (δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους) όλων των χαρατσιών και συγκεκριμένα: Της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα», του λεγόμενου «τέλους επιτηδεύματος» στους επαγγελματίες και του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» (χαράτσι της ΔΕΗ).

Κατάργηση κάθε διάταξης ή διοικητικής πράξης που τυχόν έχει εκδοθεί για την εφαρμογή αυτών των χαρατσιών, όπως και τυχόν διατάξεις που είναι αντίθετες με την προτεινόμενη κατάργηση των χαρατσιών.

Αίρεται αυτοδίκαια, δηλαδή καταργείται σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται χωρίς καμία ενέργεια ή επιβάρυνση των πολιτών, κάθε εκκρεμής διαδικασία είσπραξης από το κράτος των χαρατσιών.

Επιστροφή από το κράτος στους πολίτες ως «αχρεωστήτως καταβληθέντων» και μάλιστα εφάπαξ, όποιων ποσών αντιστοιχούν στα χαράτσια, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τυχόν προσαυξήσεων και έχουν ήδη εισπραχθεί από το κράτος.

Αλλα κουραγιο...υσ σοσιαλφιλελευθερη πολιτικη

2 σχόλια:

  1. Eμείς εμπνεόμαστε από το Βελουχιώτη.

    Αυτοί εμπνέονται από τους τουρκο.κοτζαμπάσηδες των χαρατσιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευρυτανα ιχνηλατη γεια σου, βρηκα το σχολιο καθυστερημενα, ετσι, ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή