Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011





















ΑΓΑΝΤΑ...

Ενταση της εργοδοτικής επιθετικότητας

Στους κλάδους της βιομηχανίας, η επίθεση είναι σε διαρκή εξέλιξη και εντείνεται μετά τη νέα συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου».

Αναλυτικά:
Στον κλάδο του γάλακτος - τροφίμων - ποτών:
-- Στην Coca - Cola, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε μπαράζ απολύσεων μέσω «οικειοθελών» αποχωρήσεων, αλλά και με άμεσες απολύσεις.
Ταυτόχρονα, εντείνει τις εργολαβοποιήσεις τμημάτων της εταιρείας, απολύοντας τους εργαζόμενους με διπλή αποζημίωση και στη συνέχεια τους βάζει να υπογράφουν νέα σύμβαση με τον εργολάβο που παίρνει το αντίστοιχο τμήμα του εργοστασίου.
Με αυτό τον τρόπο περιορίζει το μισθολογικό κόστος, ενώ οι εργάτες δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους.
Οι εργάτες απάντησαν την Παρασκευή με 24ωρη απεργία σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου στην επαρχία (Πάτρα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Αίγιο και Ηράκλειο) και με 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια στην Αθήνα.

-- Στα εργοστάσια του ομίλου Σαράντη (γαλακτοβιομηχανίες «Ροδόπη», «Ολυμπος» και «Τυράς») η εργοδοσία επιχειρεί να συστήσει «Ενώσεις Προσώπων», με στόχο να υπογράψει στη συνέχεια επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10% έως 30%.
Ταυτόχρονα, στη «Ροδόπη» έχει ήδη προχωρήσει σε 4 εκδικητικές απολύσεις όσων εργαζομένων αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτές τις «ενώσεις».
Τα σωματεία συντονίζουν τη δράση τους και προετοιμάζουν κοινή σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις.

-- Στα εργοστάσια του ομίλου PEPSIco, η εργοδοσία επιτίθεται, επίσης, στις συλλογικές συμβάσεις.
Στην TASTY «κόβει» μια σειρά από παροχές στους εργαζόμενους και απαιτεί μηδενικές αυξήσεις για το 2012.
Στην PEPSI κόβει επιδόματα και προχωράει σε απολύσεις.
Στα νερά Λουτρακίου προχωρά σε μειώσεις μισθών.
Τα σωματεία του ομίλου δηλώνουν αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επίθεση και ετοιμάζουν κοινή σύσκεψη για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα.

-- Στην ΑΓΝΟ, η εργοδοσία προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή τους στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη ως πρώτη απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος:
-- Στη «ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ», η εργοδοσία βάζει τρομοκρατικά το δίλημμα «ή εκ περιτροπής εργασία ή απολύσεις».
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να απαντήσουν στην εργοδοτική επίθεση.

Με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και το Συνδικάτο της Αττικής καλούν τους εργαζόμενους: «Να τους τρομοκρατήσουμε εμείς. Δε θα ανεχτούμε να μας οδηγήσουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».

-- Στα Φάρσαλα, στο εργοστάσιο «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ», οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού συναίνεσαν στη μείωση κατά 30% στους μισθούς των εργαζομένων.

-- Στο «ΦΕΙΔΑ», η εργοδοσία προωθεί την τριήμερη εκ περιτροπής εργασία.

Στον κλάδο του Μετάλλου:
Στην αντιπροσωπεία «ΚΑΡΕΝΤΑ» (Audi, Volkswagen) επιδιώκει μείωση των αποδοχών κατά 12%.

Αντίστοιχα στη «ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ» (Nissan, Peugeot, Kawasaki), το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία με 6,5 ώρες.
Ταυτόχρονα από 1/12 επιδιώκει νέα μείωση μισθών κατά 10%.
Συνολικά, δηλαδή, στους 250 εργαζόμενους του ομίλου (τον τελευταίο χρόνο έχουν απολυθεί πάνω από 50 εργαζόμενοι) θα υπάρξει μείωση μισθών που αγγίζει το 30%.

Στη «ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ» (Μερσεντές) μέσα σ' ένα χρόνο έγιναν επίσης πάνω από 50 απολύσεις. Συνεχίζεται η απληρωσιά σε μια σειρά χώρους (π.χ. «ALUMINOX», «ΕΔΡΑΣΗ» κλπ.).

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον όμιλο επιχειρήσεων μετάλλου «ΛΕΜΟΝΙΑ» (ΒΕΚ-ΜΕΚ), στο Βόλο, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων του Οκτώβρη και του επιδόματος αδείας.
Οι περίπου 90 εργαζόμενοι της επιχείρησης συμμετείχαν καθολικά στην απεργία, που αποφάσισαν σε γενική συνέλευσή τους, ενώ αν από την ερχόμενη Δευτέρα δεν τους δοθούν τα δεδουλευμένα τους δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν απεργία διαρκείας.

Σε χημική βιομηχανία, Τύπο - Χαρτί και φάρμακο:
-- Στο εργοστάσιο «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», η εργοδοσία απαιτεί μείωση μισθών.
Οι εργαζόμενοι απ' την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν.

-- Στον Τύπο - Χαρτί, η επιθετικότητα παίρνει άγριες διαστάσεις.
Η απληρωσιά έχει γίνει καθεστώς σε μια σειρά από επιχειρήσεις της εκτυπωτικής βιομηχανίας.
Στην «ΜΕΤΡΟΝ», η εργοδοσία «κυκλοφορεί» ένα χαρτί με το οποίο ζητά απ' τους εργαζόμενους να συναινέσουν στο κόψιμο των μισθών 10% μέχρι 20%.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην υπογράψουν κανένα χαρτί.

-- Στον όμιλο «ALAPIS», η εργοδοσία ζητά μείωση αποδοχών μέχρι 30%, έχουν δοθεί αντίστοιχες ατομικές συμβάσεις προς υπογραφή.
Υπάρχει καθεστώς εκβιασμού και ανασφάλειας των εργαζομένων.
Οι φαρμακαποθήκες του ομίλου (ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΓΛΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ) απειλούνται με κλείσιμο.
Εγιναν 13 απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι συντονίζονται και απαντούν.
Ηδη έχουν προχωρήσει σε μια 48ωρη απεργία και στάσεις εργασίας.

Σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες
Οι τραπεζίτες έχουν κυριολεκτικά «ξεσαλώσει» μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οπότε και η εργοδοτική επίθεση έχει ενταθεί.

Αναλυτικά:
Στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ), η εργοδοσία προχώρησε ήδη σε 10% μείωση μισθών και τώρα προχωρά σε νέα οριζόντια μείωση μισθού κατά 16%.
Καταργεί οργανικές θέσεις ευθύνης και μ' αυτόν τον τρόπο καταργεί επιδόματα.
Στην Εθνική Τράπεζα, η εργοδοσία ζητά υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και μείωση μισθών κατά 20%.
Συνολικά από τις μειώσεις μισθών η διοίκηση θέλει να εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ.
Στη Γενική Τράπεζα (μέλος του χρηματοοικονομικού ομίλου «Societe Generale»), η εργοδοσία επανέρχεται για τρίτη φορά - από τον περασμένο Μάρτη - ζητώντας τη μείωση των μισθών και απαιτεί «αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων μισθών και επιδομάτων σε ποσοστό μείωσης 15%».
Στην Εμπορική Τράπεζα, η εργοδοσία προχώρησε σε καταγγελία όλων των επιχειρησιακών συμβάσεων και απαιτεί σωρευτικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού πρώτα προχώρησε σε πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας μέχρι και τρία έτη με μειωμένες αποδοχές και αναλόγως μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, τώρα ζητά εκ περιτροπής εργασία και 5ωρο.
Στη Millenium, γίνονται απολύσεις με τη μορφή της «εθελουσίας».
Στη Θεσσαλονίκη, 15 εργαζόμενοι της τράπεζας στα γραφεία διοίκησης εκβιάστηκαν (με το πιστόλι της απόλυσης στον κρόταφο) να εγκαταλείψουν την εργασία τους, με αντάλλαγμα αποζημίωση υψηλότερη από τη κανονική.
Οπως φαίνεται, η Τράπεζα δεν θα σταματήσει εδώ καθώς ακολουθεί κύκλος εξαγορών - συγχωνεύσεων, μαζικές απολύσεις και τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων.

-- Ασφαλιστικές: Στην απόλυση 150 εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της «Εθνικής Ασφαλιστικής» τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο όνομα της μείωσης του μισθολογικού κόστους.
Στην IMG η εργοδοσία βάζει το τρομοκρατικό δίλημμα «ή 5ωρο ή απολύεστε».

Σε εμπόριο - υπηρεσίες
Η εργοδοσία της «NOTOS COM Συμμετοχές» θέλει να επιβάλει στους εργαζόμενους που απασχολεί στα καταστήματά της την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για 9 μήνες.
Η εργοδοσία είχε αποστείλει πρόσκληση στα δύο επιχειρησιακά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα καλούσε σε συνάντηση χτες 23 Νοέμβρη στην Αθήνα, προκειμένου να συμφωνήσουν στην εφαρμογή του μέτρου.

Στην επιχείρηση «Alex Pack» πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεθοδεύσεις της επιχείρησης να συρρικνώσει καταστήματα, με αβέβαιο το μέλλον για τους εργαζόμενους.
Ηδη, η εργοδοσία έχει προσπαθήσει να εφαρμόσει αλλαγή των συμβάσεων (μείωση ωρών εργασίας και αντίστοιχη μείωση μισθών), ενώ έχει προχωρήσει και σε πολλές απολύσεις.
Ταυτόχρονα στον κλάδο εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα με απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, προώθηση της εκ περιτροπής εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,56% των νέων συμβάσεων εργασίας.

Στα ξενοδοχεία
Τα αντεργατικά τους βήματα συντονίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι καθώς ο ένας μετά τον άλλον εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σειρά πήρε η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Athens Cypria» που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν 15% μείωση στους μισθούς τους.
Την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με στόχο να υπογραφεί νέα με μειώσεις μισθών κατήγγειλαν οι μεγαλοξενοδόχοι του Νομού Ηρακλείου.
Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητούν από την κυβέρνηση που έφτιαξαν μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. την κατάργηση ειδικοτήτων από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Αλλα κουραγιο...




υσ χερι-χερι κυβερνηση και επιχειρηματιες

4 σχόλια:

  1. Και στο ΙΚΑ ο μισθός δόθηκε "έναντι" 300 ευρώ στο τμήμα της αιμοδοσίας την ώρα που ο "Αρχων" δήλωνε από τα ΜΜΕ (ΦΤΟΥ!) πως δεν υπάρχει πρόβλημα πληρωμών...

    Δεν έχω και ..θυμόμετρο Δημήτρη μου.. μόνο τα χάπια μου..

    "Και μια σημαία σ'ένα μπαλκόνι αλλάζει χρώματα και με θυμώνει"

    Χέρι-χέρι τα κουρέλια...

    ΑΓΑΝΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαγιά Αντιγόνη καλησπερα, αυτο ειναι ολοι να βρουμε τα προσωπικα μας ΘΥΜΟΜΕΤΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσοχη..Φιλε Δημητρη...Εσυ που εχεις στοιχεια...Το πιο χειροτεροτερο μετρο...Ειναι η εργολαβια...!!
    Προσοχη...Προκειται για συνειδησιακο ξεπουλημα...
    Προσοχη...
    Θα δουλευετε, για λιγωτερα...Περισσοτερο και με τη θεληση σας...Θα επαναφερετε την αποκοπη...!!!
    Θα σας βαλουν να πλακωνεστε μεταξυ σας, για εργολαβιες...!!!
    Προσοχη...
    Τα μπλοκακια ειναι παρανομα...Θα σας κυνηγησουν πενητα...Για να πιασετε δεκα...Προσοχη, φιλοι...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαστορα καλησπερα, δεν θα υπαρχουν δουλειες, ουτε για.....................τσαμπα, ποια μπλοκακια, εδω ενα, ναι ενα μεροκαματο και οι ΑΡΧΙ.....ΕΣ, το φορολογουν, οχι ''εργολαβια'', ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή