Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΑΝΤΑ...

ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αποκαλύψεις για κοριούς στον ΟΤΕ και το ρόλο της ΕΥΠ

Για παρακολουθήσεις με κοριούς σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, μίλησε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Παρακολουθήσεις μέσω ΟΤΕ, η ΕΥΠ να αλωνίζει και διπλασιασμός των περιπτώσεων εισαγγελικής άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ήταν η εικόνα που μετέφερε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, ενημερώνοντας για την εξαμηνιαία έκθεση της Αρχής.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ ευρέθηκαν μαγνητοφωνάκια και τέτοιου είδους παρακολουθήσεις», προσθέτοντας παράλληλα ότι υπήρξαν «και περιστατικά ασφάλειας από καταγγελίες πολιτών, που διαπιστώσαμε ότι πραγματικά υπήρξε πρόβλημα».
Αναφορικά με τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όσον αφορά τις παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε ότι η Αρχή «είναι δύσκολο να ελέγξει την ΕΥΠ γιατί δεν διαθέτει τις δυνατότητες να το κάνει.

Επειδή, όμως, κάτι είχε ακουστεί, επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ.

Μας έδειξε ένα βαλιτσάκι που είχε εκεί και τότε είχαμε πει, επ' ευκαιρία των υποκλοπών, ότι αν αυτός είναι ο εξοπλισμός της ΕΥΠ, τότε πραγματικά είναι φτωχή.

Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει πολύ καλό εξοπλισμό για να παίξει τον ρόλο της.

Ολοι μας σεβόμαστε το σωστό ρόλο της ΕΥΠ.

Ψάξαμε, λοιπόν, το βαλιτσάκι που βρήκαμε εκεί, καθώς και τον σκληρό δίσκο στο βαλιτσάκι, αλλά δεν είδαμε τίποτα, παρόλο που κάναμε και άλλες δύο επισκέψεις αργότερα στον χώρο της ΕΥΠ.

Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορεί η ΑΔΑΕ με αυτές τις δυνατότητες που διαθέτει τώρα, να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ.

Με ποιον τρόπο;

Πού είναι εγκατεστημένη η ΕΥΠ;

Είναι τα γραφεία αυτά που επισκεφθήκαμε μόνο, ή υπάρχει πουθενά αλλού και κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε;».

Στην έκθεση της ΑΔΑΕ, αναφέρεται παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στις εισαγγελικές αιτήσεις για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο στοιχείο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εξέφρασε την απορία της για την αύξηση των αιτήσεων.

Οπως είπε, «έχουμε από 1.061 σε 2.281, υπερδιπλασιασμό των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για λόγους "εθνικής ασφάλειας".

Τι έχει συμβεί;

Μήπως υπάρχει κατάχρηση;

Βαφτίζουμε εθνική ασφάλεια ό,τι ενδιαφέρει οποιαδήποτε αστυνομική ή άλλη Αρχή ή κινδυνεύει η χώρα;».

Αναφερόμενη στο θέμα της ΕΥΠ, η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «μιλάμε για "βαλιτσάκια", την ημέρα που με τα GPS και του τελευταίου I - Phone υπάρχει δορυφορική καταγραφή σε μισό μέτρο».

Στην ίδια συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 83,5 εκατομμυρίων ευρώ στις πολυεθνικές VODAFONE και ERICSSON, ποσό που αναλογεί έντοκα στο υποτυπώδες πρόστιμο που τους είχε επιβάλει για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το γεγονός σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μία ανεξάρτητη αρχή η οποία επέβαλε κάποια στιγμή, αντί των 300.000.000 ευρώ, ως θα όφειλε, 71.000.000 ευρώ πρόστιμο στη Vodafone και 15.000.000 ευρώ πρόστιμο στην Ericsson.

Κι έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα χαρίζει πίσω και σήμερα φτάνουμε στη διαδικασία να τα παίρνει και εντόκως η Vodafone.
Εντόκως!».

Αλλα κουραγιο...
υσ κοριοδημοκρατια.

6 σχόλια:

 1. Nα μην κανουμε συμβολαια με την εταιρια...Που ξεφτιλισε το κρατος και τους πολιτες του...!!
  Να σταθουμε απενατι...Και να δειξουμε την αντιπαθεια μας και να σαμποταρουμε τα διαφημιστικα προγραμματα της εταιριας...!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και πια εταιρία είναι τίμια
  καλέ Μαχαίρη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαστορα καλημερα, εχεις δικιο, τι εμπιστοσυνη μπορει να εχουμε σε τετοιες εταιρειες, καμμια.

  Αλλα μας εμαθαν να ζουμε με κινητο, το εκαναν απαραιτητο, οπως το φαι, το νερο, τον αερα.

  Αλλος ενας ελεγχος στην καθημερινοτητα μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Frezia καλημερα, αντι του μαστορα, θα σου απαντησω, ΚΑΜΙΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χαίρεται.
  Δημήτρη
  έχεις δίκιο. Άλλος ένας τρόπος να μας ελέγχουν. Και δεν είμαι σίγουρος ότι μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία επιδίδεται στο ...άθλημα. Οι συγκυρίες μας "επέτρεψαν" να την πιάσουμε στα πράσα.

  Μαχαίρη
  δεν έχει νόημα. Από τη σκύλα στη χάρυβδη. Κι αν αποκαλυφτεί κι άλλη ότι μας "ακούει"; Θα μείνουμε χωρίς κινήτά; Είναι αργά πια...

  Και μια καλησπέρα για τη frezia!

  Καλή δύναμη σε όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οικοδομε καλησπερα, ελεγκτες του μυαλου μας, με φτιαχτες αναγκες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή