Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011







ΑΓΑΝΤΑ...


Φόβος νέας ύφεσης

Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, που θεωρείται το εναρκτήριο λάκτισμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, τα σύννεφα μιας νέας ύφεσης πυκνώνουν και πάλι πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι λεγόμενες «αναδυόμενες» οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, παρουσιάζουν σοβαρά σημάδια «κόπωσης».

Πριν λίγες μέρες, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η γνωστή Fed, ανακοίνωσε ότι περιμένει για φέτος μικρότερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας (2,8%), σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις (3,1%).

Ενα ακόμη ανησυχητικό σημάδι είναι η πορεία της εσωτερικής ζήτησης, όπου για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες σημειώθηκε πτώση της καταναλωτικής δαπάνης.

Η σοβαρότητα αυτής της εξέλιξης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η εσωτερική κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ομως, ο δείκτης που προκαλεί τους περισσότερους φόβους για μια νέα ύφεση είναι η ανεργία, η οποία, αντί να μειώνεται, αυξάνει φθάνοντας στο 9,1% από 8,7% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Αποδεικνύεται ότι παρά την ανάκαμψη της παραγωγής και των κερδών οι προσλήψεις είναι πολύ λιγότερες από τις απολύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι από τον Ιούνη του 2009 (επίσημο σημείο της ανάκαμψης) έχουν γίνει περίπου 2 εκατομμύρια προσλήψεις, ενώ στη διάρκεια της 18μηνης κρίσης χάθηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!

Στη διαμόρφωση δυσοίωνων προοπτικών συμβάλλει και η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει το διογκούμενο δημόσιο χρέος, παρά τη διάθεση 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επαναγορά αμερικανικών ομολόγων.

Τώρα μελετάται η χορήγηση επιπλέον 300 δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που μοιάζει με το πιθάρι των Δαναΐδων.



ΙΤΑΛΙΑ - ΣΠΡΕΝΤ Λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα λεγόμενα σπρεντ, η διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων με τα γερμανικά - που αποτελούν το σημείο αναφοράς - αυξήθηκε, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Η διαφορά αυτή άγγιξε τις 220 μονάδες βάσης.
«Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων άγγιξε το 5,18%, το υψηλότερο σημείο από την υιοθέτηση του ευρώ», μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του καναλιού Rai 3.


ΕΚΤ - ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ Την αύξηση κατά 0,25% του βασικού της επιτοκίου, στο 1,5%, αποφάσισε την Πέμπτη - όπως αναμενόταν - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων, που απειλούν την αγοραστική ισχύ στην Ευρωζώνη.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε στο 2,7% τον Ιούνη, σε χαμηλότερο επίπεδο από τις προβλέψεις των ειδικών, αλλά αρκετά υψηλότερα από το στόχο για έως 2% της ΕΚΤ.


ΓΑΛΛΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας το Μάη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 7,422 δισ. ευρώ από 7,174 δισ. ευρώ τον Απρίλη, που ήταν και αυτό ρεκόρ.
Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωσή του στα 6,4 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές της χώρας αυξήθηκαν το Μάη κατά 126 εκατ. ευρώ, στα 41,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 122 εκατ. ευρώ, στα 34,2 δισ. ευρώ.

Αλλα κουραγιο...



υσ ''ΚΟΛΟΣΣΟΙ'', ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

4 σχόλια:

  1. Φιλε Δημητρη καλησπερα!

    Στην Αμερική μετά την ανακοίνωση Ομπάμα που ειπε οτι δεν πρεπει να αποκλειεται το ενδεχομενο χρεοκοπιας των ΗΠΑ, ανησυχούν επισης για μια ενδεχόμενη κρίση της ευρωζώνης μη τυχον και φθάσει η Αμερική στη σημερινή οικονομικη κατασταση που ειναι τωρα η Ελλαδα!
    Ετσι και χρεοκοπησει η Αμερική ενδέχεται οπως λενε οι ειδικοι να συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία σε μια μεγαλύτερη ακόμα, παγκόσμια οικονομική καταστροφή από εκείνη του 1929 και τοτε δεν μας σωζει τιποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλη Elva kalhmera.
    Eκεινο που δεν ξερουμε ειναι κατα ποσο η Κινα θα θελησει να σωσει την Αμερικη και με τι ανταλλαγματα, παντως στην παγκοσμια σκακιερα, εδω και λιγα χρονια, η Κινα δεν θελει να κανει, ρουα ματ, γιατι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η αμερικάνικη οικονομία δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική, και επίσης δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση μεγεθών. Οι Αμερικάνοι καπιταλιστές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρουν τη λύση στο δικό τους πρόβλημα. Εμείς τι κάνουμε, που ως κράτος εδώ και δεκαετίες, υπό την αιγίδα των πεφωτισμένων του δικομματισμού, δεν αφήσαμε πέτρα επί πέτρας με την έννοια της παραγωγικής βιομηχανίας στον τόπο μας, και ότι έχει απομείνει θα ξεπουληθεί στους δανειστές έναντι πινακίου φακής, και θα δουλεύουν τα παιδιά μας για ένα κομμάτι ψωμί, και με όρους αποικιοκρατικούς.
    Περισυλλογή, και σκέψη λοιπόν για να δώσουμε όλοι, εργαζόμενοι και μη, τη σωστή απάντηση γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει απειλητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Scorpion49 καλησπερα.
    Ε, οχι βεβαια δεν υπαρχει συγκριση, των μεγεθων.
    Το θεμα ειναι ποσο οι Κινεζοι θα τους στηριζουν, αλλωστε οι Κινεζοι ''αγοραζουν'' καθε μηνα δολαρια, οι Καναδοι, οι Αγγλοι, οι Μεξικανοι, μαλλον ο κυκλος φτανει στο τερμα, αλλη μια ''Ρωμη'', ετοιμαζεται να ''πεσει''.
    Η οικονομια ειναι πια παγκοσμια υποθεση και οχι ενος κρατους, ετσι που τα εχουν ''οργανωσει''.
    Στο χερι μας ειναι να αλλαξουμε σαν λαος, ροτα στο πλοιο που λεγεται Ελλαδα, γιατι με τους δυο ''μονομαχους'' και τα υποδεκανικια τους, τα παιδια μας, δεν προκειται να σηκωσουν ποτε κεφαλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή