Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ...
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διπλά επώδυνο για τις αγρότισσες κάθε βάρβαρο μέτρο
Ανακοίνωση της ΟΓΕ, με αφορμή τις μειώσεις στις αγροτικές συντάξεις
Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες επισημαίνει η ΟΓΕ, με αφορμή τις νέες μειώσεις στις αγροτικές συντάξεις. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής: «Η αντιδραστική και αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα και την ΕΕ, σχεδιάζει τη μείωση στην πιο ισχνή - φιλοδώρημα κυριολεκτικά - σύνταξη που υπάρχει, την αγροτική, των 360 ευρώ το μήνα.
Προωθείται η μείωση κατά 30 ευρώ της κατώτατης αγροτικής σύνταξης των 360 ευρώ και, ταυτόχρονα, καταργούνται η 13η και η 14η αγροτική σύνταξη.
Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό τότε η συνολική μείωση ξεπερνάει το 21% και η συνολική χρονιάτικη απώλεια ανέρχεται στα 1.080 ευρώ!
Με αυτήν τη δραστική περικοπή, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δε θα μπορούν, πλέον, να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, σε φαΐ, φάρμακο και ιατρικές εξετάσεις.
Οι γυναίκες αγρότισσες θα πληγούν με ιδιαίτερο τρόπο από τη νέα αυτή βαρβαρότητα. Βιώνουν και αυτές στο "πετσί τους" μαζί με τους αγρότες την αντιαγροτική πολιτική, βιώνουν την ερήμωση των χωριών τους. Ομως, στο δικό τους "πετσί" κάθε αντιαγροτικό μέτρο γίνεται πιο επώδυνο.
Κι αυτό γιατί: Το 90% απ' αυτές ανήκουν στην φτωχομεσαία αγροτιά κι έχουν βοηθητικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή. Η ΚΑΠ που ξεκληρίζει βίαια τα φτωχά στρώματα των αγροτών είναι για άνδρες και γυναίκες καταστροφική, αλλά για τις αγρότισσες είναι εντονότερη, εξαιτίας ακριβώς του βοηθητικού ρόλου τους.
Η απειλή του αφανισμού τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα διάφορα "παυσίπονα", όπως του αγροτοτουρισμού, που σπρώχνουν τις ξεκληρισμένες αγρότισσες σ' αυτές τις πολιτικές. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ψευτοπακέτα αποζημιώσεων, ούτε με προτάσεις για διαχειριστικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, από τους διάφορους επίδοξους αριστερούς "σωτήρες".
Ερχονται τώρα με το κόψιμο κι αυτού του επιδόματος ουσιαστικά ελεημοσύνης που την ονόμαζαν αγροτική σύνταξη να την εξαθλιώσουν κυριολεκτικά. Μια σύνταξη που την παίρνει στα 65 χρόνια της, αν και το αγροτικό επάγγελμα θεωρείται από τα πιο βαριά και ανθυγιεινά, ιδιαίτερα για τις γυναίκες αγρότισσες, εξαιτίας του αναπαραγωγικού τους ρόλου.
Να σημειωθεί ακόμα ότι η θέση των αγροτισσών επιδεινώνεται από την έλλειψη βασικών κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών που γίνεται πιο έντονη, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης (έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, κλείσιμο σχολείων, φροντίδα ηλικιωμένων, ελλείψεις στην υγεία και την πρόνοια). Στη συζήτηση του υπουργού Υγείας και τρόικας συζητήθηκε ο διπλασιασμός των εισφορών Υγείας της κατώτερης κλάσης των αγροτών από 12% σε 24%.
Η ΟΓΕ καλεί τις αγρότισσες που ανήκουν στη φτωχομεσαία αγροτιά μαζί με τους αγρότες μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, με πρωτοπόρα την Παναγροτική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, τους άνεργους και τους άλλους συνταξιούχους, ν' αντιδράσουν αγωνιστικά, άμεσα, μαζικά και δυναμικά, στο περαιτέρω πετσόκομμα του πενιχρού εισοδήματός τους, απαιτώντας μαζί και τα ιδιαίτερα αγροτικά αιτήματα:
Καμιά μείωση στις αγροτικές συντάξεις, αλλά αύξησή τους.
Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.
Να καταργηθούν όλες οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις εισφορές του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ και να μπει φρένο στις νέες που ετοιμάζονται.
Να μην πληρώνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ το "χαράτσι" της ΔΕΗ για τ' ακίνητα και όλα τα άλλα "χαράτσια".
Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακα».
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ ΥΓΕΙΑ
Νέος γύρος επίθεσης στις λαϊκές ανάγκες Αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων, η συμμετοχή για εξετάσεις κ.τ.λ. Η αύξηση κατά 76% των εισφορών που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαίωσε το νέο γύρο επίθεσης στην περίθαλψη του λαού που έχει ξεκινήσει.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε να συμπληρώσει ένα σκηνικό που ήδη γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό για τις ανάγκες που έχει η προστασία του λαού. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες:Κατά 75% μειώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απ' τις μονάδες του πρώην ΙΚΑ, ενώ συνολικά 58,9% του πληθυσμού μείωσε ή δεν μπορεί πια να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε γιατί δεν έχει να πληρώσει είτε γιατί βρίσκει εμπόδια όταν αναζητά αυτές τις υπηρεσίες Υγείας. Ολο και περισσότεροι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι - ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη - δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κινδυνεύει άμεσα η υγεία και η ζωή τους.
Χιλιάδες είναι κι εκείνοι που υποσιτίζονται, που παίρνουν τα πιο φθηνά φάρμακα, που δεν κάνουν εξετάσεις ή περιμένουν να επιδεινωθεί πολύ η υγεία τους για να πάνε στο γιατρό, ενώ οι υπηρεσίες πρόληψης είναι ανύπαρκτες. Ολα αυτά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού, των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Το παραπέρα έγκλημα σε βάρος της υγείας της πλειοψηφίας του λαού που ήδη μεθοδεύουν κυβέρνηση - τρόικα, σε γενικές γραμμές σχεδιασμένο: Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις εξετάσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα από 15% στο 30%.
Καθιέρωση 30 ευρώ το χρόνο χαράτσι στην εφορία για κάθε ασφαλισμένο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί 1 γενικός γιατρός συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ ανά 2.000 κατοίκους, που θα παραπέμπει τους ασθενείς σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Αυτό είναι στα σχέδια του ΕΟΠΥΥ.
Για τις εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ η προοπτική είναι να ανέλθουν στα 95 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι αδύνατον να καταβληθεί σύμφωνα με το εισόδημα των περισσότερων φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε, και το 40% των αυτοαπασχολούμενων αδυνατούν να καταβάλουν αυτό το ποσό, στο οποίο ανέρχονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Επομένως, θα προκύψουν περισσότεροι ανασφάλιστοι, περισσότεροι αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ με νέες εξαιρέσεις και μειώσεις παροχών προς τους ασφαλισμένους. Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει πως με την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ θα εξοικονομήσει 270 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα χαρατσωθούν με 270 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη συνταγογράφηση σύμφωνα με τη δραστική ουσία. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το ποσό του φθηνότερου σκευάσματος κι αν ο ασφαλισμένος χρειάζεται κάποιο άλλο, θα πληρώνει απευθείας από την τσέπη του τη διαφορά.
Τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ συμφώνησαν στην «αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να συμβληθεί με τον Οργανισμό και να λειτουργήσει ως συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικό προσωπικό, σε ωράριο εκτός ΕΣΥ, με την αντίστοιχη αποζημίωση», επειδή υπάρχει απροθυμία πολλών ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί ότι στους γιατρούς του ΕΣΥ οφείλονται δεδουλευμένα μηνών και δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και να πληρώνονται ...όποτε.
Χαρακτηριστικό της αξιοποίησης του ευαίσθητου τομέα της Υγείας για να ανακάμψουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι και η πρόσφατη εκχώρηση ενός ολοκαίνουργου νοσοκομείου στη Σαντορίνη στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Επειδή το δημόσιο χρωστάει 2 εκατ. ευρώ στον εργολάβο, το νοσοκομείο παραμένει κλειστό και θα ...αξιοποιεί μέσω ΣΔΙΤ όχι για να καλύψει τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των τουριστών, αλλά για να ...αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός!

1 σχόλιο:

  1. Χρονια σου πολλά Δημήτρη να είσαι καλά να χαίρεσαι την οικογένεια σου και αυτοί να σε καμαρώνουν!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή