Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

AΓΑΝΤΑ... ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Σκληρά μέτρα και προπαγανδιστική αθλιότητα
Ο,τι και να λένε υποκλίνονται στην ανταγωνιστικότητα και τσακίζουν τους εργάτες
Ενα άθλιο σκηνικό, δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που διεξάγει το υπουργείο Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, στήθηκε από νωρίς χτες το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και δυναμώνει συνέχεια, με στόχο την υποταγή της εργατικής τάξης. Πίσω όμως από τα προπαγανδιστικά τερτίπια και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού οι επιδιώξεις κυβέρνησης - τρόικας και κεφαλαίου παραμένουν αμετάβλητες.
Οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις γυρίζουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω.
Με το πακέτο αυτό όπως προκύπτει από το σχετικό κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι της τρόικας:
Ενταφιάζεται οριστικά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την οποία δεν απομένει παρά ο ελάχιστος μισθός των 586 ευρώ μικτά, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση. Καταργούνται τριετίες, επιδόματα γάμου, άδειες κ.λπ.
Μειώνεται τουλάχιστον κατά 50% η αποζημίωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για νέες μαζικές και φθηνές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Τίθεται θέμα και για την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης και λύσης της σχέσης εργασίας του εργαζόμενου που και αυτή μειώνεται ανάλογα.
Ενισχύεται παραπέρα η «ευελιξία», καταργείται το 8ωρο, πενθήμερο, 40ωρο, γενικεύεται το 6ήμερο εργασίας χωρίς υπερωριακή αποζημίωση, οι εργάτες μετατρέπονται σε λάστιχο.
Με τα νέα μέτρα ολοκληρώνεται το γκρέμισμα της ΕΓΣΣΕ που άρχισε με την ΠΥΣ και τη διά νόμου μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% και 32% (για νέους μέχρι 25 ετών) αντίστοιχα τον περασμένο Φλεβάρη. Αφού μειώθηκε ο κατώτερος μισθός τώρα στοχοποιούνται οι τριετίες, το οικογενειακό επίδομα, οι άδειες και όλες οι θεσμικές προβλέψεις της Γενικής Σύμβασης. Ετσι ένας εργαζόμενος έγγαμος που μετά από 10 χρόνια με την ΕΓΣΣΕ αμείβονταν πριν τις πρώτες μειώσεις με 1.036 ευρώ, μετά τη νομοθέτηση και των νέων μέτρων θα λαμβάνει μόλις 586 ευρώ μικτά, δηλαδή το εισόδημά του μειώνεται μέσα σε ένα μόλις χρόνο κατά 40%!
Από τον Απρίλη του 2013 όταν και θα τεθεί σε ισχύ -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας- ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, χωρίς όσα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, αντιμέτωποι με τη νέα κατάσταση έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι των οποίων λήγουν ή έχουν λήξει οι κλαδικές συμβάσεις. Γιατί πάνω από το κεφάλι της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργατικής τάξης της χώρας μας θα επικρέμεται η «Δαμόκλειος Σπάθη», του ελάχιστου μισθού των 586 ευρώ μικτά. Με αυτό το όπλο στα χέρια οι εργοδότες θα απειλούν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και θα απαιτούν την υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Με τη μείωση εκ νέου της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, δίνεται νέα ώθηση στις απολύσεις, λύνονται τα χέρια των εργοδοτών να προχωρούν εύκολα και με ελάχιστο κόστος στη μείωση των θέσεων εργασίας, στην αντικατάσταση «παλιών» εργαζομένων με νέους και φθηνότερους, στην ανακύκλωση και τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Η επίθεση κλιμακώνεται με την παραπέρα ενίσχυση της ελαστικότητας στο χρόνο εργασίας, ο οποίος υποτάσσεται -και μαζί και ο εργαζόμενος- στις αξιώσεις των επιχειρήσεων.
Δηλαδή, ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει ό,τι θέλει, χωρίς κανένα νομικό περιορισμό. Ο ημερήσιος χρόνος εργασίας μπορεί να φτάσει μέχρι και 13 ώρες αφού ο μόνος περιορισμός είναι οι 11 ώρες ξεκούρασης ανάμεσα σε δύο βάρδιες. Το 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο καταργείται και όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να κατανέμουν το χρόνο εργασίας μέσα στις 6 ημέρες της βδομάδας όπως τους συμφέρει, χωρίς βέβαια να πληρώνουν ούτε υπερωριακή αποζημίωση, όταν ξεπερνούν το 8ωρο.
Εμπόδια μπαίνουν και στην καλοκαιρινή άδεια στα εποχικά επαγγέλματα σπάζοντας κάθε οικογενειακό προγραμματισμό. Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας αυξάνει κατακόρυφα το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καταπονεί τον οργανισμό τους και ταυτόχρονα διαλύει την κοινωνική και οικογενειακή ζωή τους.
Μέσα στον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση θα προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει το μη μισθολογικό κόστος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ύστερα από την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές τους για ΟΕΚ και ΟΕΕ. Συνολικά το ύψος των απαλλαγών θα ανέλθει στο 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, οι εργοδότες απαλλάσσονται και από την υποχρέωση να υποβάλλουν στο ΣΕΠΕ τα ωράρια εργασίας και να παίρνουν προέγκριση για τις υπερωρίες. Ετσι βγαίνουν από τη μέση και πιο τυπικοί περιορισμοί δημιουργώντας συνθήκες πραγματικής εργασιακής ασυδοσίας προς όφελος του κεφαλαίου.
Σε δηλώσεις που έκανε αργά χτες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα, ανέφερε ότι «υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες». Για τα εργασιακά υποστήριξε ότι υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει... Επομένως το θέμα των εργασιακών παραμένει στο τραπέζι, παρά τους δήθεν λεονταρισμούς για εναντίωση στα μέτρα των Βενιζέλου - Κουβέλη.
Πάντα για το θέμα των εργασιακών, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «υπάρχουν προτάσεις για την αγορά εργασίας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις με την τρόικα». Για το πακέτο των μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ ανέφεραν ότι «Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Τα έχουμε βρει όλα τα μέτρα. Εχουμε κλείσει σε όλα. Οι δαπάνες είναι 11 δισ. και οι φόροι περίπου 2,5 δισ.».
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ
Συνήγορος της ΕΕ η «Αυγή»
«Συνεχίζεται η στοχοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ΚΚΕ». Με την πρόταση αυτή ξεκινά η χτεσινή «Αυγή» το ρεπορτάζ για τις προχτεσινές παρεμβάσεις του Κόμματος σχετικά με τα εργασιακά, το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του χρέους και την απόφαση για πώληση ληγμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Η επιλογή των λέξεων δεν είναι τυχαία. Αβίαστα, η πρόταση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ είναι αθώα και το ΚΚΕ αδίκως τη στοχοποιεί.
Αναμενόμενο απ' την «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν χάνουν ευκαιρία να ξεπλύνουν την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία από κάθε «αμαρτία» και να την εμφανίζουν σαν άσπιλη και αμόλυντη στα μάτια του λαού. Πώς αλλιώς να δικαιολογήσουν την άκρατη ευρωλαγνεία τους και τα κελεύσματά τους στο λαό να μην αμφισβητεί τον «ευρωμονόδρομο», ακόμα κι όταν είναι πια φως φανάρι ότι τον οδηγεί στον όλεθρο.
Επιβεβαιώνεται ότι ο καθείς εφ' ω ετάχθη. Εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της εξουσίας των μονοπωλίων και της λυκοσυμμαχίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου