Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ...
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ «ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ»
Ενα βολικό ψέμα... βαμμένο με αίμα
Τάραξε τα νερά στην Αγγλία το πρόσφατο πόρισμα που αποκαλύπτει τις ευθύνες των αρμοδίων αρχών καθώς και την εκμετάλλευση των γεγονότων από την τότε κυβέρνηση Θάτσερ
Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια, να διεξαχθούν πολυετείς έρευνες, να σπάσουν ακόμα και νομικά ταμπού προκειμένου στις 12 Σεπτέμβρη του 2012 να γραφτεί ο επίλογος σε μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Αγγλία και όλον τον κόσμο.
Ενας επίλογος αυτήν τη φορά οριστικός και σίγουρα πιο ξεκάθαρος από τον αντίστοιχο που είχε μπει με το αρχικό κλείσιμο του φακέλου για το τι πραγματικά είχε συμβεί στο στάδιο «Χίλσμπορο».
Ενα στάδιο που εδώ και 23 χρόνια στοίχειωσε με το όνομά του την ποδοσφαιρική ιστορία της Αγγλίας όχι μόνο για τα όσα έγιναν εκεί αλλά και για τα όσα ακολούθησαν της τραγωδίας, που άφησε πίσω της 96 νεκρούς, 800 τραυματίες, αλλά και αρκετή πολιτική εκμετάλλευση, ψέματα και εξυπηρέτηση συμφερόντων...
Τα γεγονότα...
Εκείνη η ημέρα της 15ης Απρίλη του 1989 στην Αγγλία είχε ούτως ή άλλως το κάτι διαφορετικό.
Αλλωστε, όπως παραδοσιακά συμβαίνει όταν διεξάγονται οι ημιτελικοί του Κυπέλλου ενός από τους πιο ιστορικούς θεσμούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τα πάντα κινούνται γύρω από αυτούς.
Στο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ επρόκειτο να διεξαχθεί ο ένας από τους δυο ημιτελικούς, αυτός μεταξύ της Νότιγχαμ Φόρεστ και της Λίβερπουλ. Μόνο που ποτέ δεν έγινε.
Η μεγάλη κινητοποίηση των οπαδών της Λίβερπουλ για τον αγώνα είχε ήδη θορυβήσει τις αρχές στο Σέφιλντ που ήταν επιφορτισμένες για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Οσο η ώρα πλησίαζε και αφού δεκάδες οπαδοί της Λίβερπουλ ήδη είχαν μπει στο γήπεδο, τα πράγματα έξω παρέμεναν οξυμένα.
Η συνεχιζόμενη μαζική αύξηση οπαδών των «Κόκκινων» στο Σέφιλντ άρχισε να προβληματίζει τις αρχές, αφού πλέον έπρεπε να ασχοληθεί και με ένα επιπρόσθετο πρόβλημα εκτός γηπέδου.
Μετά από μια σειρά σοβαρών λαθών και παραλείψεων, οι ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα «Λέπιγκς Λέιν», στη βόρεια κερκίδα του σταδίου, η οποία ήταν ήδη σχεδόν γεμάτη.
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τεράστια πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήξουν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου, όμως εκατοντάδες άλλοι εγκλωβίστηκαν και ποδοπατήθηκαν!
Τραγικός απολογισμός ήταν να χάσουν τη ζωή τους 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν!
Αυτό ήταν...
Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ποδοσφαιρική ιστορία μόλις είχε συντελεστεί...
Την ίδια ώρα μόλις άρχιζε η... δουλειά για τους παράγοντες της τότε κυβέρνησης της Αγγλίας, τις αρμόδιες αστυνομικές και ποδοσφαιρικές αρχές προκειμένου να στηθεί μια απίστευτη, αλλά ιδιαίτερα βολική -ακόμα και για πολιτικούς λόγους- τραγική φαρσοκωμωδία.
Μηχανισμός εκμετάλλευσης
Για 23 χρόνια η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί άλλα και οι επίσημες έρευνες που αφορούσαν τα αίτια της τραγωδίας κατέληγαν σε ένα συμπέρασμα.
Σε αυτό της ευθύνης των οπαδών της Λίβερπουλ που τάχα μεθυσμένοι και υπό την επήρεια ναρκωτικών προκάλεσαν χουλιγκανισμούς με αποτέλεσμα τα όσα έγιναν.
Το εν λόγω συμπέρασμα μάλιστα ήταν ιδιαίτερα βολικό εκείνη την εποχή όπου τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα ήταν σε έξαρση, καθώς και λόγω του αμαρτωλού παρελθόντος των «κόκκινων» οπαδών από τα γεγονότα στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών μερικά χρόνια νωρίτερα, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους (με απολογισμό 39 νεκρούς).
Μάλιστα τα γεγονότα του «Χίλσμπορο» και ιδιαίτερα λίγο καιρό μετά η ανακοίνωση των επίσημων πορισμάτων για την ευθύνη των οπαδών, έδωσαν τότε την καλύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση της Μ. Θάτσερ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού να προβεί σε μια σειρά νέων κατασταλτικών μέτρων και αυστηριοποίησης των ποινών, σε μια εποχή που οι λαϊκές αντιδράσεις στα μέτρα λιτότητας που εφάρμοζε ήταν σε έξαρση.
Η ώρα της αλήθειας
Σήμερα, 23 χρόνια μετά, τα πράγματα σχετικά με το ποιος πραγματικά ευθύνεται για την τραγωδία φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μέχρι και ο νυν πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον υποχρεώθηκε σε δημόσια συγνώμη προς τους συγγενείς των θυμάτων, που όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψαν να ζητούν να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
Αυτό προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση στις 12 Σεπτέμβρη του πορίσματος της Ανεξάρτητης Επιτροπής, η οποία συστάθηκε το 2010, σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύεται ότι η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στους οπαδούς της Λίβερπουλ!
Σοκάρει το πόρισμα
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το «Χίλσμπορο» χρειάστηκε δύο χρόνια για να εξετάσει 450.000 έγγραφα, τα οποία δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.
Η έκθεση υπογραμμίζει την «ξεκάθαρη λειτουργική αποτυχία», η οποία οδήγησε στην καταστροφή, δηλώνοντας ότι οι αποδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα πως οι οπαδοί της Λίβερπουλ «ούτε προκάλεσαν, ούτε συνέβαλαν στους θανάτους».
Επίσης, τονίζει το μέγεθος των προσπαθειών, τις οποίες επιδοκίμασε ο επικεφαλής της Αστυνομίας του νότιου Γιορκσάιρ Πίτερ Ράιτ, να «κηλιδωθούν» οι οπαδοί και, επομένως, να μην επιρριφθούν οι ευθύνες στους υφισταμένους του.
Τα έγγραφα δείχνουν πως υψηλόβαθμες αστυνομικές πηγές, η Αστυνομική Ομοσπονδία του νότιου Γιορκσάιρ και ο βουλευτής των Συντηρητικών Ιρβάιν Πάτνικ, διοχέτευσαν ψευδείς πληροφορίες στο πρακτορείο «White's News Agency» στο Σέφιλντ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, 59 άνθρωποι ήταν ζωντανοί την ώρα που εξελισσόταν η τραγωδία και τουλάχιστον 41 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εφόσον τους παρέχονταν γρήγορα οι ενδεδειγμένες πρώτες βοήθειες.
Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα το τελευταίο αποτελεί το σημείο - κλειδί ώστε να ξανανοίξει η υπόθεση και επίσημα από τις αρμόδιες νομικές αρχές της χώρας για την απόδοση ευθυνών, αφού το αρχικό πόρισμα είχε αθωώσει τους αρμόδιους φορείς για όλες τις ενέργειές τους, όχι μόνο πριν αλλά και κατά την εξέλιξη των γεγονότων.
Ενα άλλο σημείο του πορίσματος που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση αλλά παράλληλα είναι ενδεικτικό των συμφερόντων που κρύβονταν για την εκμετάλλευση της τραγωδίας, είναι αυτό που αφορά την παραποίηση 164 καταθέσεων μαρτυρίας από αστυνομικούς και προσωπικό ασθενοφόρων ώστε να αποσιωπηθεί η μη αποτελεσματικότητα της αντίδρασής τους εξαιτίας λαθών των υπευθύνων τους.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ Ο ρόλος της «SUN»
Το περίφημο πρωτοσέλιδο της «SUN» που έριχνε ευθύνες χωρίς αποδείξεις στους οπαδούς της Λίβερπουλ Στην τραγωδία ιδιαίτερη αναφορά χρήζει ο ρόλος που έπαιξε και η γνωστή εφημερίδα «Sun», ιδιοκτησίας του γνωστού μεγιστάνα των MΜΕ Ρούμπεν Μέρντοχ, που λίγο μετά τα γεγονότα με το περίφημο πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «The truth» (η αλήθεια) ακολουθούσε κατά γράμμα τα όσα έλεγαν οι αρμόδιες αρχές, ρίχνοντας ευθύνες στους οπαδούς της Λίβερπουλ.
Μάλιστα χωρίς αποδείξεις αποτυπώνονταν αρκετοί λανθασμένοι ισχυρισμοί για τη συμπεριφορά των οπαδών, οι οποίοι κατηγορούνταν, μεταξύ άλλων, για κλοπή των νεκρών, για επιθέσεις κατά των διασωστών και για άλλες απρεπείς πράξεις εις βάρος των αστυνομικών.
Κάτι που, όπως εξήγησαν τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής, από τη μελέτη οπτικού υλικού (βίντεο από τις κάμερες του BBC), καταθέσεις και μαρτυρίες δεν αποδεικνύεται τίποτα.
Μάλιστα λίγες ώρες ύστερα από τη «συγγνώμη» του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, προς τις οικογένειες των θυμάτων του Χίλσμπορο ήρθε και μία ακόμα δημόσια συγγνώμη, ακόμα πιο ηχηρή, αυτή τη φορά από τον Κέλβιν ΜακΚένζι, το συντάκτη που είχε γράψει τότε το συγκεκριμένο θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι και σήμερα, εξαιτίας της στάσης της τότε, η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν τυγχάνει και θερμής αντιμετώπισης στην πόλη του Λίβερπουλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου