Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΑΓΑΝΤΑ...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ΗΠΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΝΕΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Προετοιμάζοντας τα επόμενα ιμπεριαλιστικά χτυπήματα
Για 236 χρόνια οι ΗΠΑ προασπίζουν τη «δημοκρατία» δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κάιρο στα μέσα του Ιούλη.
Για την προάσπιση της «δημοκρατίας», τη Χίλαρι Κλίντον ακολούθησε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα, που πραγματοποίησε πενθήμερη περιοδεία στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Μία περιοδεία που περιελάμβανε τέσσερις χώρες, την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.
Περιοδεία που αντανακλά την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στην περιοχή μετά τις εξελίξεις που οι ΗΠΑ βάπτισαν «Αραβική Ανοιξη», για την απρόσκοπτη συνέχεια της εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων αλλά και την περαιτέρω προώθηση των σχεδίων για τη Συρία και το Ιράν.
Οσον αφορά το σκέλος της, στη Βόρεια Αφρική στόχος της περιοδείας η επαναβεβαίωση και διεύρυνση των στενών στρατιωτικών δεσμών των ΗΠΑ με τα νέα ισλαμιστικά καθεστώτα που αναδύθηκαν στην εξουσία μετά την εκδίωξη πρώην συμμάχων τους.
Επιπροσθέτως, μέσω των χωρών της Βόρειας Αφρικής η διεύρυνση της στρατιωτικής τους διείσδυσης και σε όλη την αφρικανική ήπειρο.
Τους στόχους αυτούς επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση τους βάπτισε στήριξη «της διαδικασίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» και «οι νέες ευκαιρίες για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».
Στην Τυνησία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αμπντουλκερίμ Αζ-Ζουμπέιντι καθώς και με τον Πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι, ενώ εκτός των εμπρηστικών και απειλητικών του δηλώσεων για τη Συρία και το Ιράν, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας για την «αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών ομάδων, με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα» στο Σάχελ που «απειλούν άμεσα και την κυβέρνηση στο Μάλι.
Στην Αίγυπτο είχε διαδοχικές συναντήσεις με το νέο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.
Στόχος είναι η επίτευξη νέων συμφωνιών στον τομέα της «ασφάλειας» και η επιβεβαίωση της συνέχειας των πολύ στενών δεσμών «με τους νέους ισλαμιστές ηγέτες» όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου...
«Είναι σαφές ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να εγκαθιδρύσει δημοκρατικό καθεστώς», δήλωσε ο Πανέτα, μετά τη συνάντησή του με τους Μόρσι και Ταντάουι, καταλήγοντας ότι και οι δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν πως η χώρα τους θα συνεχίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα.
Παρότι δεν ήταν ήσσονος σημασίας οι επισκέψεις του στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, το «κρίσιμο κομμάτι» της περιοδείας ήταν στο Ισραήλ, καθώς η Συρία και το Ιράν είναι τα καυτά ζητήματα του Πενταγώνου.
Εάν για τη Συρία τα σχέδια έχουν δρομολογηθεί, και με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας συζήτησε μάλιστα και τα «σχέδια για τη μετά Ασαντ εποχή», για το Ιράν η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και πιο περίπλοκη.
Το «κλειδί» των εξελίξεων στο Ισραήλ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Της επίσκεψης Πανέτα προηγήθηκε η επίσκεψη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ.
Μία «εθιμοτυπική επίσκεψη» μάλλον καθώς «είθισται» όλοι οι Αμερικανοί υποψήφιοι για την προεδρία να διεξάγουν και ένα μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας στο Ισραήλ, απευθυνόμενοι κατά κύριο στην εβραϊκή κοινότητα που είναι πολυπληθής στις ΗΠΑ.
Δεσμεύθηκε για ισχυρότερους δεσμούς με το Ισραήλ, ακόμη και στήριξη σε ενδεχόμενη ισραηλινή απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης «για να εμποδιστεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα».
Ο Ρόμνεϊ ανακήρυξε «μονομερώς» την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων.
Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», σε αποκαλυπτικό δημοσίευμά της ανέφερε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον πριν από δύο βδομάδες, για ένα σχέδιο Β' των ΗΠΑ, όσον αφορά τα προληπτικά πλήγματα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα σημείωνε ότι η ενημέρωση αυτή ήταν η σημαντικότερη στο πλαίσιο των προσπαθειών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν το Ισραήλ τον Ιούνιο, μεταξύ τους η Χίλαρι Κλίντον.
Παρ' όλα αυτά, επισήμως ο Λίον Πανέτα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, παρά τις δημόσιες διαφωνίες Ισραηλινών αξιωματούχων ότι οι «διπλωματικές πιέσεις δεν πρόκειται να έχουν αποτελέσματα», «απέκλεισε» την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν. Προς το παρόν.
«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες πριν προσφύγουμε σε μια στρατιωτική επιλογή» τόνισε ο Πανέτα στην πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, χρηματοδότηση που επεκτάθηκε με την πρόσφατη συμφωνία διεύρυνσης της στρατιωτικής βοήθειας που ενέκρινε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την παραμονή της έναρξης της περιοδείας του Πανέτα στη Μέση Ανατολή.
Συμφωνία ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Συμφωνία που προβλέπει επίσης την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, κοινές ασκήσεις των στρατευμάτων των δύο χωρών, κοινή αντιπυραυλική άμυνα, αλλά και θα παρέχει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ΗΠΑ για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού και εφοδίων στο Ισραήλ.
Ουσιαστικά, ένα ακόμη βήμα στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών και της προετοιμασίας για το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου, η αύξηση στον όγκο των πυρομαχικών και των στρατιωτικών εφοδίων στο έδαφος του Ισραήλ εκ μέρους των ΗΠΑ, είναι απότομη και τεράστια καθώς πλησιάζει σχεδόν το 50%.
Αύξηση που έχει πραγματωθεί στα πλαίσια της προηγούμενης πλέον συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία χρονολογείται από το 1980 και αφορά τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος εξοπλισμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, προέβλεπε ότι τα εφόδια που αποθηκεύονται στο έδαφος του Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον αμερικανικό στρατό σε περίπτωση πολέμου, ενώ και το Ισραήλ, κατά τις διατάξεις της συμφωνίας επίσης έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει αυτά τα όπλα.
Σημειολογικά δε, η επίσκεψη Πανέτα, συνέπεσε χρονικά με την ψήφιση εκ μέρους του Κογκρέσου του νέου πακέτου κυρώσεων κατά του Ιράν, των πιο σκληρών που έχουν επιβληθεί κατά τις δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουρσίας Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, ενισχύοντας τις ήδη υφιστάμενες κυρώσεις που είχαν ψηφιστεί πέρυσι από το Κογκρέσο και επέβαλαν ποινές σε ξένα οικονομικά ιδρύματα που είχαν συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν ή άλλες ιρανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, εμποδίζοντας την πρόσβαση των εμπορικών εταίρων του Ιράν στην επικερδή αμερικανική αγορά.
Τέλος, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εν αναμονή της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, ανακοίνωνε επιπρόσθετες κυρώσεις που τίθενται σε ισχύ με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.
Κυρώσεις που στοχεύουν να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει μηχανισμούς μέσω των οποίων θα πουλάει ιρανικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας το εμπάργκο που του έχει ήδη επιβληθεί.
Αφορούν δε όχι μόνο το πετρέλαιο αλλά πλέον και την πώληση πετροχημικών προϊόντων, τη μεθανόλη και το ξυλόλιο.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά του Ιράν επιβάλλονται επίσης κυρώσεις και εναντίον δύο διεθνών τραπεζών που επέτρεψαν τη «μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση του ιρανικού πετρελαίου».
Αυτές είναι η κινεζική τράπεζα «Κουνλούν» και η ιρακινή τράπεζα «Elaf Islamic Bank». Η Κίνα άμεσα ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν την απόφασή τους για επιβολή κυρώσεων στην κινεζική τράπεζα, επικαλούμενη ότι έτσι «πλήττονται οι σινο-αμερικανικές σχέσεις».
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Η ένοπλη αντιπολίτευση χρησιμοποιείται ως η εμπροσθοφυλακή για ανοιχτή επέμβαση,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Οι εκτελέσεις από τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι προβάλλονται ως τρόπαια,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Με νέο ψήφισμα, αυτή τη φορά «συμβολικού χαρακτήρα», στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επανήλθαν οι πιέσεις σε επίπεδο ΟΗΕ, για παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ και επιβολή κυρώσεων στη Συρία, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να οξύνονται όλο και περισσότερο.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης της έντασης η παραίτηση του Κόφι Ανάν από τη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, που έγιναν αφορμή να οξυνθεί ακόμα περισσότερο η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο «μπλοκ» στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Κίνα και Ρωσία και ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Το ψήφισμα που συντάχθηκε από τη Σαουδική Αραβία και εγκρίθηκε με 133 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 31 αποχές, κάνει λόγο για «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνήσει σε μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση των συριακών αρχών με τις διεθνείς αποφάσεις», ζητώντας από την κυβέρνηση Ασαντ να κάνει το πρώτο βήμα στην παύση των εχθροπραξιών, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου, εν μέσω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, μεταξύ των ενόπλων της «αντιπολίτευσης» και των κυβερνητικών δυνάμεων.

6 σχόλια:

  1. Συμφωνω με την αναλυση σου...Ομως δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα...
    Στην ουσια βλεπω..Μια δηθεν αντιπαραθεση των μεγαλων και ισχυρων Ιμπεριαληστων...Για το..Ποιος θα κλεψει περισσοτερα τιμαλφη απο τους κακομοιρηδες...Που βλεπουν στον υπνο τους..Οτι ξυπνησαν...!!
    Το ατσαλινο δεκανικι του Ισραηλ...Στις ΗΠΑ...
    Συμπληρωνει νομιζω..Το Πολιτικο δεκανικι των ΗΠΑ στο Ισραηλ...!!
    Μια πολιτεια των ΗΠΑ ειναι και το Ισραηλ...!!
    Προωθημενη μεσα στα εδαφη των.."εχθρων"...

    Αλλα..Νοιωθω οτι..Κατι μας ξεφευγει...

    Η πληρης υποδουλωση..Των πρωην Σοσιαλιστικων δυναμεων..Στην Ιμπεριαληστρικη λογικη...!!

    Που οδηγει, νομιζω, σε πολεμικη συρραξη...Ελπιζω περιορισμενη...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σκακιέρα τους δουλεύει με πιστά πιόνια ανά τον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mαστορα καλησπερα, αυτο ακριβως κανουν, μοιραζουν τα ''καλουδια'' των χωρων που δηθεν τα ''βοηθουν'' να βαδισουν ''δημοκρατικα'', οσο για τον ''τσαρο'' των πρωην σοσιαλιστικων δημοκρατιων, μια απο τα ιδια ειναι με τους αμερικανους, μονο η γλωσσα αλλαζει, τα ρουχα και τα οπλα, στην ''ιδεολογια της δημοκρατιας'', ειναι ακριβως ιδιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευρυτανα ιχνηλατη καλησπερα, δυστυχως ετσι ειναι, μονο που τα πιονια τους τα...............ψηφιζουμε εμεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πιο πλούσια και κατατοπιστική
    ανάρτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή