Νέο ψήφισμα, που θέτει ζήτημα άμεσης παραίτησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασσαντ, παύση των επιθέσεων του κυβερνητικού στρατού και επιβολή κυρώσεων, προωθείται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία, με στόχο ένα «συμβολικό αποτέλεσμα», προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις για την επιβολή μίας «λύσης» η οποία θα ανοίγει το δρόμο για μία ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, κάμπτοντας τις αντιδράσεις που προβάλλουν για τους δικούς τους λόγους Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το νέο σχέδιο «έξι σημείων» συντάχθηκε από τη Σαουδική Αραβία και στηρίχθηκε από την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν.
Η Μόσχα δήλωσε εξ αρχής ότι δε θα στηρίξει το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το «μονόπλευρο και μη ισορροπημένο». Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι δε συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης και στον τερματισμό της βίας στη Συρία, επιρρίπτοντας το σύνολο της ευθύνης για την αιματοχυσία στη χώρα στις κρατικές αρχές.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε κοινή δήλωσή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας ότι ο Σύρος Πρόεδρος «πρέπει να αποχωρήσει», ζητώντας αύξηση των διεθνών πιέσεων.
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ανακοίνωσε χτες ότι παραιτείται από την αποστολή του με τη λήξη της την 31η Αυγούστου, ασκώντας κριτική για το ότι ο ρόλος του και «η προώθηση της ειρήνης» υπονομεύονται από τις διαφορές των δύο πόλων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Κίνας και Ρωσίας - ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας.
Τη «λύπη» του για την απόφαση του Κ. Ανάν εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ο οποίος σε συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο αναζητά αντικαταστάτη, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του, εμμέσως, σε Ρωσία και Κίνα, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενο διχασμό στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Στα «γεμάτα» η CIA στις εξελίξεις,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Οι μεθοδεύσεις για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Συρία συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, να υπογράφει διάταγμα που επιτρέπει να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στους ενόπλους της λεγόμενης «αντιπολίτευσης». Στην εντολή, που τυπικά δε δίνει άδεια για χορήγηση όπλων στους «αντικαθεστωτικούς», σημειώνεται απροκάλυπτα και με τον πιο επίσημο τρόπο η ανάμειξη της CIA στη χώρα, στα πρότυπα της Λιβύης, μία στήριξη η οποία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Στόχος φαίνεται να είναι η καλύτερη «οργάνωση» των ενόπλων, ο έλεγχος των ομάδων των αντικαθεστωτικών και ο συντονισμός της δράσης τους. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης την αύξηση κατά δέκα εκατομμύρια δολάρια της «βοήθειάς» τους προς τους αντικαθεστωτικούς, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται μόνο για «ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό επικοινωνιών».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη λειτουργεί στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στην περιοχή των Αδάνων, όπου οι ΗΠΑ έχουν αεροπορική βάση, εγκατάσταση υποστήριξης των ένοπλων «αντικαθεστωτικών», σε συνεργασία με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία παρέχοντας στήριξη σε στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση Ασαντ κατηγορεί σε ανακοίνωσή της την τουρκική κυβέρνηση ότι «έχει δημιουργήσει στο έδαφός της στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας διευθύνουν τους τρομοκράτες στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον του συριακού λαού».
Μήνυμα Αγκυρας στο βόρειο Ιράκ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Η Τουρκία εν τω μεταξύ συνεχίζει τις πολεμικές προετοιμασίες, με στόχο ενδεχόμενη κουρδική επίθεση, πραγματοποιώντας και χτες στρατιωτικές ασκήσεις στην επαρχία Σανλιούρφα, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε κουρδικές θέσεις στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνέχισε χτες τις επαφές του στο βόρειο Ιράκ, με τη διοίκηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, με συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματούχους του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Συμβουλίου και του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας, παρουσία του επικεφαλής της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης του βόρειου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.
Στην επίσκεψή του στο Κιρκούκ ο Α. Νταβούτογλου έστειλε «μήνυμα ενότητας», σε μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, με πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα, διαμηνύοντας την πρόθεση της Αγκυρας να διευρύνει την «υποστήριξή» της για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Α. Νταβούτογλου τόνισε ότι το μήνυμά του προς τον Μ. Μπαρζανί ήταν σαφές και ξεκάθαρο και «έγινε αντιληπτό». Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε η επέκταση της συνεργασίας Τουρκίας - αυτόνομου Κουρδιστάν σε όλα τα επίπεδα και κυρίως αυτά της οικονομικής ανάπτυξης και της ενέργειας, ενώ όσον αφορά στη Συρία σημείωσαν ότι «πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε τρομοκρατική και εξτρεμιστική οργάνωση», προσθέτοντας ότι θα θεωρηθεί κοινή απειλή οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης του κενού εξουσίας στη Συρία, από «βίαιη ομάδα ή οργάνωση».
Αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη Νταβούτογλου στο Ιράκ στην κεντρική κυβέρνηση της χώρας, που χαρακτήρισε την παρουσία του «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, αφού η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί και δεν είχε δώσει την άδεια».
Στη Δαμασκό και το Χαλέπι συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ «αντικαθεστωτικών» και κυβερνητικού στρατού, με βίντεο να αποδεικνύουν εν ψυχρώ εκτελέσεις «φιλοκυβερνητικών» τραυματιών.
Αγώνας δρόμου των πολυεθνικών για τον πετρελαϊκό πλούτο των κουρδικών περιοχών
ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Σε πεδίο αναμέτρησης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εξελίσσονται οι κουρδικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ καθώς μετά τις αμερικανικές «Chevron» και «ExxonMobil», καθώς και τη γαλλική «Total», χτες ήταν ώρα των Ρώσων και της «Gazpromneft» να κινηθεί δραστήρια και να αποκτήσει πρόσβαση στον πετρελαϊκό πλούτο με τη συμφωνία που υπέγραψαν με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση.
Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του 40% του «οικοπέδου Garmian» -με την καναδική «WesternZagros» να κατέχει ακόμη 40%- και το 80% του «οικοπέδου Shakal», με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση να διατηρεί ποσοστό 20% σε καθένα από τα δυο οικόπεδα - κοιτάσματα. Σε αντάλλαγμα η ρωσική ενεργειακή εταιρεία θα «επενδύσει» 260 εκατομμύρια δολάρια για να μπορεί να «εισέλθει» στα σχέδια εκμετάλλευσης του πετρελαίου αλλά και θα επενδύσει άλλα 150 εκατομμύρια σε σχέδια ανάπτυξης μέχρι το 2015.
Εντούτοις, η συμφωνία της «Gazpromneft» έχει κάποιες «διαφορές» σε σχέση με τις προαναφερθείσες με τις αμερικανικές εταιρείες. Η «Gazpromneft» «ακολούθησε» το πρωτόκολλο και εκδήλωσε επισήμως το ενδιαφέρον της πρώτα και κύρια στη ιρακινή κυβέρνηση πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την τοπική κουρδική κυβέρνηση ενώ εκ παραλλήλου ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι δεχόταν επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, επικεφαλής ρωσικής αντιπροσωπείας επισκέπτεται το Ιράκ.
Η πρακτική των αμερικανικών εταιρειών ήταν η απευθείας διαπραγματεύσεις με την κουρδική κυβέρνηση με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης του Ιράκ που τις απέκλεισαν από οποιαδήποτε μελλοντικό διαγωνισμό για τα πετρέλαια του Ιράκ.
Αντιπαράθεση Ιράν - Ρωσίας
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ετοιμο να αποσύρει τη διεθνή του προσφυγή που συνοδεύεται και από αίτημα αποζημίωσης ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων εναντίον της ρωσικής κρατικής βιομηχανίας όπλων «Rosoboronexport», εμφανίστηκε το Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού πρεσβευτή στη Ρωσική Ομοσπονδία, Μαχμούντ Ρεζά Σαγιάντι, εάν τελικά η Ρωσία παραδώσει τις συστοιχίες των αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου «S-300» όπως προβλέπει το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δυο χώρες.
Το Ιράν κατέφυγε στη διεθνή δικαιοσύνη πέρσι μετά την απόρριψη της συμφωνίας εκ μέρους της Ρωσίας με επιχείρημα ότι τα συστήματα εμπίπτουν στις απαγορεύσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από ρωσικής πλευράς ως αιτιολογία άρνησης παράδοσης των συστημάτων.
Παράλληλα, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» o επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας, Ιγκόρ Αρτεμίεφ, δήλωσε ότι οι αρχές ξεκίνησαν νομική δράση προκειμένου να μπλοκάρουν εταιρείες από το Ιράν να αποκτήσουν τον έλεγχο του στρατηγικού λιμανιού του Αστραχάν στην Κασπία Θάλασσα -τώρα κατέχουν το 25% του λιμανιού- καθώς τέτοιες ενέργειες αποτελούν παραβίαση των κυρώσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Τέλος, ο επικεφαλής της ινδικής εταιρείας μεταφορών «Shipping Corporation of India», Σαμπιασάτσι Χαζάρα, ανακοίνωσε χτες ότι έλαβε «πράσινο φως» για την ασφάλιση μέσω κρατικού σχεδίου των τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου -έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ανά ταξίδι- από το Ιράν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τελευταίο πακέτο κυρώσεων που ενέκρινε το Κογκρέσο, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εταιρίες μεταφορών.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
υσ 1 Σύμφωνα με δημοσίευμα, την Τρίτη, της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», σε συσκέψεις υπό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατατέθηκε η εκτίμηση ότι «τα αποθέματα φυσικού αερίου στις περιοχές, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, ξεπερνούν τα 15 τρισ. κυβικά μέτρα, πράγμα που χρηματικά μεταφράζεται στο ποσό των 7 τρισ. δολαρίων». Με αυτό το δεδομένο, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων απηύθυνε σε ακαδημαϊκούς το 2010 ερώτημα εάν «τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο αξίζουν να ληφθεί υπόψη το ρίσκο πολέμου», λαμβάνοντας θετική απάντηση.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
υσ 2 Η διαχείριση αυτής της κατάστασης από την ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να σφραγίζεται από τα στρατηγικά συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ΝΑΤΟ και ΕΕ, η οποία αντικειμενικά εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η προπαγάνδα ότι τάχα αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αποτελούν «ασπίδα» απέναντι στους κινδύνους και τις απειλές, καταρρίπτεται από τις ίδιες τις εξελίξεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Το μόνο που «πρόσφεραν» ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η εδραίωση της αμφισβήτησης εκ μέρους της Τουρκίας, με τις «γκρίζες ζώνες», την αποδοχή των «συνοριακών διαφορών» και την εκχώρηση στο ΝΑΤΟ του στρατιωτικού ελέγχου του Αιγαίου.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
υσ 3 Η υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας της μιας ή άλλης μονοπωλιακής επιχείρησης, αλλά είναι αναπόσπαστη με την πάλη για ριζοσπαστικές αλλαγές, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ο λαός έχει ιστορική υποχρέωση να αγωνιστεί ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, ενάντια στον πόλεμο και να απαιτήσει τον απεγκλωβισμό από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με λαϊκή συμμαχία, για μια άλλη εργατική - λαϊκή εξουσία, να αποδεσμευτεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου