Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΑΓΑΝΤΑ...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση το «κόψιμο» φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ από πολυεθνική,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Χιλιάδες χρονίως πάσχοντες απειλούνται να μείνουν χωρίς θεραπείες, αν δεν πληρώσουν από 90 μέχρι 3.000 ευρώ!
Προάγγελος νέων περικοπών και περιορισμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί η απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας NOVARTIS να αναστείλει την πίστωση σε έξι ακριβά φάρμακα προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), λόγω σωρευτικού χρέους του Οργανισμού από 90 εκ. ευρώ προς την εταιρεία. Το χρέος αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, προσαυξάνεται με 10 εκ. ευρώ το μήνα.
Τα έξι φάρμακα είναι υψηλού κόστους και διατίθενται σε χρονίως πάσχοντες μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών φαρμακείων. Με την άρση της πίστωσης απ' την εταιρεία προς τον ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς πρέπει να στραφούν στα δημόσια νοσοκομεία - με δεδομένη την ταλαιπωρία - και τα ιδιωτικά φαρμακεία, αφού τα νοσοκομεία δε χορηγούν τα φάρμακα που πρέπει οι ασθενείς να αγοράσουν από τα φαρμακεία για να πάνε στα νοσοκομεία και να κάνουν νοσηλεία.
Ομως και τα φαρμακεία ξεκινούν άρση της πίστωσης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους απ' την 1 Σεπτέμβρη 2012, λόγω της υποχρηματοδότησης του Οργανισμού, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να οφείλει μεγάλα ποσά προς τους φαρμακοποιούς. Ετσι όσοι άρρωστοι δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους απ' τα δημόσια νοσοκομεία και απευθυνθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους από 90,68-3.489,14 ευρώ που είναι οι τιμές των έξι φαρμάκων.
Τα φάρμακα για τα οποία η NOVARTIS κάνει άρση της πίστωσης είναι: Certican και Myfortic (τα χρησιμοποιούν μεταμοσχευμένοι ασθενείς), Sebivo (χρησιμοποιείται από ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα B), Glivec, Tasigna, και Afinitor απευθύνεται σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους Glivec για χρόνια μυελογενή λευχαιμία και στρωματικούς όγκους του γαστρεντερικού, Tasigna για χρόνια μυελογενή λευχαιμία, Afinitor για για παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους, νεφροκυτταρικό καρκίνο, και μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Συνολικά στην Ελλάδα λαμβάνουν τις παραπάνω θεραπείες 3.000 ασθενείς.
Απειλεί ο ΕΟΠΥΥ τους φαρμακοποιούς,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε χτες με Δελτίο Τύπου την αναστολή από 1.9.2012 «την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), συμμετέχοντας στη πανελλαδική κινητοποίηση» - όπως την ονομάζει - που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Με την ανακοίνωση αυτή, το προεδρείο του ΦΣΑ υποχρεώνει τους ασφαλισμένους στο Λεκανοπέδιο να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα φάρμακα, χωρίς να είναι σίγουροι πότε θα εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται, αφού αφαιρεθεί η συμμετοχή τους.
Με ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ απειλεί ότι θα καταγγείλει τη Συλλογική Σύμβαση με τον ΠΦΣ για τους φαρμακευτικούς συλλόγους που αποφασίζουν την άρση της πίστωσης «δίνοντας τη δυνατότητα για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομικής πληρωμής τους». Μ' άλλα λόγια, επιχειρεί να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς. «Ολοι οι σύλλογοι, αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, που έχουν διανεμητικό λογαριασμό (σ.σ. είναι ο λογαριασμός που κατατίθενται τα χρήματα για τους φαρμακοποιούς - έχουν εξοφληθεί για το μήνα Μάιο του 2012.... τις συνταγές του Ιουνίου η προθεσμία πληρωμής δεν έχει εκπνεύσει ακόμη, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είσπραξης των εισφορών - πόρων του ΕΟΠΥΥ από τα εντασσόμενα ταμεία, υπάρχει η πρόβλεψη για αποπληρωμή τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου». Οπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ εξαρτά την εξόφληση των φαρμακοποιών απ' τις εισφορές των εργαζομένων και τη δυνατότητα είσπραξής τους.
Για όλη αυτή την τραγική για τα φτωχά λαϊκά στρώματα κατάσταση, αποκλειστική ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή που έχουν εναποθέσει την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου στους φαρμακευτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει κρατική φαρμακοβιομηχανία και διάθεση.
Εχουν ευθύνη επίσης και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση γιατί έστησαν τον ΕΟΠΥΥ ως μοχλό εμπορευματοποίησης του τομέα υγείας, δεν τον χρηματοδοτούν και οι συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων γίνονται οδυνηρές.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΠΥ, να πληρώσει τους φαρμακοποιούς, και να διαθέσει τώρα δωρεάν φάρμακα τουλάχιστον για όσους δεν μπορούν να τα αγοράσουν.
Η προοπτική είναι δωρεάν φάρμακο για το λαό και αυτό πρέπει ενιαία να διεκδικήσει.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
υσ Ούτε... στην τουαλέτα!
Πριν μερικά χρόνια, η είδηση για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ της Αργεντινής που η εργοδοσία τους... φόρεσε πάνες για να μη χασομεράνε στην τουαλέτα ίσως να είχε προκαλέσει έκπληξη στη χώρα μας. Σήμερα, στους μεν εργοδότες θα βάζει ιδέες, στους δε εργαζόμενους θα γεννά εφιάλτες. Οι ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» δε γνωρίζουν κανένα όριο.
Η καταγγελία που φιλοξένησε σε χτεσινό ρεπορτάζ ο «Ρ» βεβαιώνει πόσο «προοδεύουν» τα πράγματα και στην Ελλάδα: Εργαζόμενοι στις εταιρείες που ανέλαβαν να κλείνουν τηλεφωνικά τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι η εργοδοσία χρονομετρά πόσο πηγαίνουν στην τουαλέτα. Οπως χρονομετρά και πόσες κλήσεις απαντά ο εργαζόμενος μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Με βάση τις... επιδόσεις του ο εργοδότης βγάζει τα συμπεράσματά του και ζητά από τους εργαζόμενους «χαρτί συμμόρφωσης»!
Αλήθεια, μέχρι πού θα φτάσουν οι απαιτήσεις των εργοδοτών για «συμμόρφωση»;
Και τελικά τι θα καθορίζει αν θα γίνεται ανεκτή η παραμονή ενός εργαζόμενου στην τουαλέτα για 5 ή 10 λεπτά; Η... κατάσταση του οργανισμού του ή ο ισολογισμός της εταιρείας και το αν οι εργάτες της εξασφαλίζουν τα απαραίτητα έσοδα;
Και εν πάση περιπτώσει, μέχρι πού θα φτάσει η βαρβαρότητα της «ανταγωνιστικότητας»;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου