Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΑΓΑΝΤΑ...
Κρίση και ΜΜΕ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Με αφορμή τις πρόσφατες απολύσεις τεχνικών στην «Καθημερινή», ξαναήρθε στο προσκήνιο η πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και στα ΜΜΕ με τις συνέπειες βεβαίως να φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια, μετά δηλαδή το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, μια σειρά μέτρα για τη λεγόμενη «μείωση του λειτουργικού κόστους» εφαρμόζονται και στα ΜΜΕ.
Που εκφράζονται με μεγάλη μείωση προσωπικού, δηλαδή δημοσιογράφων και τεχνικών, με μεγάλες μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και 30% και βεβαίως με ατομικές συμβάσεις για να περάσει η μείωση μισθών.
Και όλ' αυτά συνοδεύονται με εντατικοποίηση της δουλειάς. Αυτή η πραγματικότητα διαμορφώνεται και στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ (για παράδειγμα ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, ΑΛΦΑ κ.λπ. και έχουν μειώσει δραστικά τους μισθούς και τους εργαζομένους τους), ενώ το ίδιο ισχύει και με τις εφημερίδες των μεγάλων συγκροτημάτων, ΔΟΛ, Μπόμπολα, «Καθημερινή». Την ίδια περίοδο δύο μέσα σταμάτησαν τη λειτουργία τους, ΑΛΤΕΡ και «Ελευθεροτυπία».
Είναι γεγονός ότι τα ΜΜΕ δεν είναι επιχειρήσεις που οργανώνονται, ιδρύονται με σκοπό το κέρδος. Τα αστικά ΜΜΕ είναι ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Οργανώνονται με σκοπό τη χειραγώγηση του λαού στην αστική πολιτική, τη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος.
Είναι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του καπιταλιστικού συστήματος, χρηματοδοτούνται από τους ομίλους ιδιοκτησίας προκειμένου να υπηρετούνται τα γενικά συμφέροντα των αστών.
Επομένως, αναπαράγουν την αστική ιδεολογία και προπαγάνδα, στόχο έχουν την παρεμπόδιση αφύπνισης των λαϊκών δυνάμεων, είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης των αστών ενάντια στο εργατικό κίνημα.
Αστικά ΜΜΕ είναι ιδιοκτησία ομίλων ενταγμένων στο Χρηματιστήριο, χώρο άντλησης κεφαλαίων και ορισμένα απ' αυτά είναι ενταγμένα αυτοτελώς ως επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο.
Αυτοί οι όμιλοι δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως, π.χ., τουρισμός, θαλάσσιες μεταφορές, κατασκευές, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ., γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τους, τις εφημερίδες τους.
Η οικονομική κρίση όξυνε στο έπακρο την κρίση και στα ΜΜΕ, αφού η κρίση χτυπά και τους ομίλους ιδιοκτησίας τους. Αλλά γενικά η οικονομική κρίση του καπιταλισμού οδηγεί σε συρρίκνωση ακόμη και σε κλείσιμο επιχειρήσεων, γεγονός που αυξάνει απότομα την ανεργία. Καταστρέφει εργατική δύναμη, αλλά καταστρέφει και μια μερίδα καπιταλιστών.
Που, βεβαίως, όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή τις συρρικνώνουν, οι εργαζόμενοι απολύονται. `Η πασχίζουν να τις κρατήσουν με επιπλέον μέτρα, όπως, π.χ., οι δραστικές μειώσεις μισθών. Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού είναι νομοτελειακό φαινόμενο σύμφυτο με την καπιταλιστική παραγωγή.
Η αναπόφευκτη εκδήλωση της οικονομικής κρίσης δε σημαίνει ότι όλοι οι καπιταλιστές που είτε μειώνουν την παραγωγή τους λόγω κρίσης, είτε κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, όλοι καταστρέφονται και οικονομικά ως άτομα. Κάποιοι, βεβαίως, μπορεί και να καταστρέφονται. Αλλά όταν κλείνει μια επιχείρηση λόγω οικονομικής κρίσης, μπορούν να σωθούν από την ανεργία οι εργαζόμενοί της;
Να, γιατί λέμε ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. Να, γιατί λέμε ότι έσχατο αμυντικό μέσο είναι η προστασία όλων των ανέργων. Και ταυτόχρονα η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού για να εξαλειφθούν οριστικά η ανεργία και οι απολύσεις. Η εξάλειψη της ανεργίας συνδέεται με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.
Μόνο με μια οικονομία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και με το λαό στην εξουσία μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά η ανεργία, μπορεί να εξαλειφθούν όλα τα βάσανα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους. Σήμερα γίνονται πολύ περισσότερο καθαρές οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, στην πολιτική.
Να, γιατί πολιτική πρέπει να είναι η απάντηση και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, να προωθείται συστηματικά και πολύμορφα η από τα κάτω ενότητα δράσης τους μαζί με την εργατική τάξη.
Η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τη δύναμη του δίκιου τους να χαράξουν μια νικηφόρα πορεία ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών ομίλων, απαλλαγής από τα δεσμά της ΕΕ, με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ Προς απεργία οδεύουν οι εργαζόμενοι στην «Λουφτχάνσα». Αδημονούμε να ακούσουμε και να θαυμάσουμε την επιχειρηματολογία των κ.κ. Τρέμη, Καψή, Πρετεντέρη, Πορτοσάλτε, Παπαδημητρίου κ.ά. για το γεγονός πως τέτοιου είδους αντικοινωνικές ενέργειες (σ.σ.: απεργίες), σε στρατηγικούς τομείς (σ.σ.: αερομεταφορές), διασύρουν τη χώρα (σ.σ.: τη... Γερμανία) στα μάτια της οικουμένης...

2 σχόλια:

  1. ΧΑΧΑΧΑ...Γελαω για την απεργια στη Λουφτχανσα...!!
    Αν τολμαει ο Πρωτοσαλτε..Ας κανει δηλωση...!!
    Η Ιδια η μερκελ θα τον.."βαλει στη θεση" του...

    Βλεπεις εκειθε στη Γερμανια...
    Τα συνδικατα των εργαζομενων..Ειναι ισχυρα...!!

    Οχι ΓΣΕΕ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα καλησπερα, ε τι περιμενεις απο δημοσιογ[κ]αφρους, το παραδακι να πεφτει και ο αφεντης τους να ειναι καλα.
    Γσεε και..............πρασινα ατια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή