Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ... ΥΓΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΑ - ΤΡΟΦΗ
Ολο και λιγότεροι έχουν πρόσβαση σε απαραίτητα αγαθά
Χρονίως πάσχοντες αγωνιούν καθημερινά αν θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο φάρμακο, βρέφη χωρίς το κατάλληλο γάλα, ανασφάλιστες έγκυες που δεν τις βλέπει γιατρός μέχρι να γεννήσουν...
Ολο και αυξάνονται οι άνθρωποι, από ηλικιωμένους μέχρι βρέφη, που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, νοσοκομεία, φάρμακα αλλά και βασικά τρόφιμα, με τον κίνδυνο να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής και να μεγαλώσει η απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Τα χτεσινά στοιχεία που παρουσίασαν οι Γιατροί του Κόσμου για το 2011 και το 2012 (προκύπτουν από τις επισκέψεις στα Πολυϊατρεία της ΜΚΟ) φανερώνουν τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τα λαϊκά στρώματα η ύπαρξη επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια, αφού και οι δημόσιες δομές λειτουργούν στη βάση έσοδα - έξοδα και υποβαθμίζονται. Βεβαιώνουν παράλληλα ότι ο ευαίσθητος αυτός τομέας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο φιλανθρωπικής δράσης και εθελοντισμού, υπηρεσιών δηλαδή περιστασιακών και αμφίβολης ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Ορισμένα στοιχεία που αποτυπώνουν τα δραματικά αδιέξοδα των ανασφάλιστων, των άνεργων, των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών: Το Πολυϊατρείο της Αθήνας δέχτηκε 17.551 ασθενείς το 2011 και το 2012 δέχτηκε 29.600, από τους οποίους 8.000 είναι παιδιά. Στο Πέραμα απευθύνθηκαν 5.000 άτομα το 2011 και 4.978 το 2012. Στη Θεσσαλονίκη το Πολυϊατρείο επισκέφτηκαν το 2011 7.601 άτομα και το 2012 8.774 άτομα. Στα Χανιά το Πολυϊατρείο το 2012 παρείχε υπηρεσίες σε περίπου 100 άτομα. Το ποσοστό των ανασφάλιστων Ελλήνων και των παιδιών τους που απευθύνονται στους Γιατρούς του Κόσμου πλησιάζει το 45%, ενώ πριν δύο χρόνια δεν έφτανε ούτε στο 10%.
Αυξάνονται ραγδαία οι χρονίως πάσχοντες που απευθύνονται στη ΜΚΟ με σημειώματα από νοσοκομεία για φάρμακα, τα οποία δεν έχουν να αγοράσουν. Οπως διαβητικοί που αναζητούν απεγνωσμένα ινσουλίνες για να κρατηθούν στη ζωή, καρδιοπαθείς κ.ά. Φυσικά, καμία φιλανθρωπική δράση δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε έναν χρονίως πάσχοντα ότι θα έχει εφ' όρου ζωής πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία.
Αυξάνονται αυτοί που πρέπει να δώσουν χιλιάδες ευρώ για να χειρουργηθούν και δεν έχουν.
Παρότι δόθηκαν το 2011 πάνω από 5.000 πακέτα τροφίμων και το 2012 έχουν δοθεί 3.681 πακέτα, τα τρόφιμα που συγκεντρώνει η Οργάνωση δεν επαρκούν πλέον για τις πεινασμένες οικογένειες που χτυπούν την πόρτα της. Πολλές από αυτές τις οικογένειες «ζουν» με 300 ευρώ το μήνα, ενώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα - πέρα από την τροφή - αναφέρουν τη θέρμανση.
Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης, τα δεκάδες βρέφη (σ.σ. 2 - 3 μηνών μωρά) στο Πέραμα, που τα πηγαίνουν οι γονείς τους στο Πολυϊατρείο αφυδατωμένα από τη γαστρεντερίτιδα, επειδή δεν έχουν να τους αγοράσουν βρεφικό γάλα και τους δίνουν το πιο φθηνό γάλα! Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι έγκυες ανασφάλιστες που φτάνουν στο μαιευτήριο χωρίς να τις έχει δει ποτέ γιατρός.
Το 30% όσων απευθύνονται στους Γιατρούς του Κόσμου είναι παιδιά και το 60% αυτών είναι για εμβόλια. Στην Ελλάδα τα ανεμβολίαστα παιδιά των ανέργων και των ανασφάλιστων υπολογίζονται στα 30.000 και είναι άμεση ανάγκη το εργατικό - λαϊκό κίνημα να επιβάλει τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών με ευθύνη του κράτους.
ε κέρματα δε «στήνεται» Υγεία
Χτες, παρουσιάστηκε και η νέα καμπάνια «Κουμπαράς Αξιοπρέπειας» των Γιατρών του Κόσμου. Οσο κι αν η κίνηση ενός ανθρώπου που δίνει από το υστέρημά του ορισμένα κέρματα στους συνανθρώπους του, όπως και ενός εθελοντή γιατρού, κρύβει ευαισθησία κι ανθρωπισμό, όταν πρόκειται για την ανθρώπινη ζωή και υγεία απαιτούνται πολύ πιο δραστικά μέτρα για να έχουν οι όποιες θυσίες αποτέλεσμα.
Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις κόβουν τεράστια ποσά από τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας και ταυτόχρονα δίνονται τεράστια ποσά στους επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου. Ενα απέραντο εμπόριο έχει στηθεί πάνω στη ζωή εκατομμυρίων λαϊκών ανθρώπων και το εργατικό - λαϊκό κίνημα οφείλει να συγκρουστεί με αυτό.
Η αλληλεγγύη επομένως ανάμεσα σε εργαζόμενους, ΑμεΑ, άνεργους, υγειονομικούς κ.λπ. θα πρέπει να συνδυάζεται με διεκδικητική, αγωνιστική δράση, με στόχους πάλης, π.χ., για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων των ανέργων, να μην πληρώνει κανείς στα δημόσια νοσοκομεία, να χρηματοδοτηθούν τώρα γενναία όλες οι δομές και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να έχουν όλοι χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία, σε προληπτικές εξετάσεις, σε φάρμακα.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ Μηνιαίο χαράτσι 120 ευρώ για εξετάσεις Και ταλαιπωρία μηνών για πανάκριβα φάρμακα
Σε μηνιαίο χαράτσι 100-120 ευρώ το μήνα υποβάλλονται 7.000 πάσχοντες από παθήσεις της ωχράς κηλίδας καθώς ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει πια σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT).
Η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, είναι μια σοβαρή οπτική διαταραχή, η οποία σταδιακά και αναπόφευκτα οδηγεί στην απώλεια της κεντρικής όρασης, η οποία είναι υπεύθυνη για την αναγνώριση προσώπων, των ανάγνωση, την οδήγηση και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Στην Ελλάδα υπάρχουν 36.000 πάσχοντες από παθήσεις της ωχράς κηλίδας και οι 7.000 απ' αυτούς βρίσκονται υπό θεραπεία.
Κι ενώ το ΙΚΑ κάλυπτε την εξέταση OCT με την ισχύ του ενιαίου κανονισμού του ΕΟΠΥΥ σταμάτησε η αποζημίωση για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, οι πάσχοντες από παθήσεις της ωχράς κηλίδας ταλαιπωρούνται με πολύμηνες καθυστερήσεις στη χορήγηση εγκεκριμένων θεραπειών που κοστίζουν πανάκριβα. Για παράδειγμα, το φάρμακο «Lucentis» κοστίζει 790 ευρώ και να το προμηθευτεί ένας ασθενής, π.χ. απ' τα Γρεβενά, μπαίνει στην αναμονή για μήνες, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου