Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ... ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ Πενταπλασιάστηκε η συμμετοχή τους στα φάρμακα
Από 20-50 ευρώ πριν, τώρα πληρώνουν μέχρι 150-200 ευρώ το μήνα συμμετοχή στα φάρμακά τους
Σε «αιματηρές» συμμετοχές για την αγορά φαρμάκων οδηγούνται οι διαβητικοί με τις τελευταίες αποφάσεις της συγκυβέρνησης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ).
Οι διαβητικοί έχουν -ανάλογα με τον Τύπο του Διαβήτη- μηδενική ή 10% συμμετοχή στα φάρμακα που έχουν σχέση με την πάθησή τους. Ομως πληρώνουν τις συμμετοχές μέχρι 25% στα φάρμακα για τη λεγόμενη συνοσηρότητα. Δηλαδή για τα φάρμακα που χρειάζονται π.χ. για την υπέρταση. Και κάθε διαβητικός χρειάζεται μέχρι και 15 τέτοια χάπια τη μέρα.
Με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία οι συμμετοχές ανεβαίνουν κατακόρυφα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο τη συμμετοχή στο φτηνότερο φάρμακο και οι διαβητικοί υποχρεώνονται να καλύψουν από την τσέπη τους τη διαφορά μεταξύ του φτηνότερου αντίγραφου με το επώνυμο φάρμακο που συνταγογραφεί ο γιατρός τους, ώστε να μην παρουσιάζουν διαταραχές. «Ετσι μια, μέχρι τώρα, συμμετοχή 20-50 ευρώ, εκτινάσσεται πλέον στα 150-200 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να αραιώνουν τα φάρμακα» υπογράμμισαν οι γιατροί. Δηλαδή πρόκειται για αύξηση από 300-650% (!).
Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν οι γιατροί, οι διαβητικοί θα επιβαρυνθούν με νέα δυσβάσταχτα βάρη με τα χαράτσια του ενός ευρώ για κάθε συνταγή και τα 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία, καθώς είναι οι ασθενείς με τη μεγαλύτερη νοσηρότητα. Ο διαβητικός θα χρειάζεται πέντε συνταγές το μήνα, καθώς σε κάθε συνταγή μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο τρία φάρμακα και επομένως θα πληρώνει ένα ευρώ για κάθε συνταγή.
Ακόμα στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι η οικονομική κρίση επιδρά αρνητικά στις διατροφικές επιλογές των λαϊκών στρωμάτων καθώς εγκαταλείπουν τις υγιεινές διατροφές και καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία.
«Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι τα άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυακή ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών» αναφέρθηκε στη συνέντευξη.
Η ΕΔΕ ανακοίνωσε δραστηριότητες ενημέρωσης και πρόληψης μέσα στο Νοέμβρη. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που γίνεται με τις χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών και έρχεται να υποκαταστήσει τις ανεπάρκειες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,υσ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Πολύ μεγάλη πτώση τον Αύγουστο
Συνέχισε να κατρακυλά η οικοδομική δραστηριότητα, τόσο τον Αύγουστο του 2012, όσο και την οκτάμηνη περίοδο Γενάρη - Αυγούστου του 2012, δεδομένου ότι ο κλάδος των κατασκευών έχει πληγεί καταλυτικά από την καπιταλιστική κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Αύγουστος 2012 προς Αύγουστος 2011, ο αριθμός των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών μειώθηκε κατά 48,2% (1.210 οικοδ. άδειες έναντι 2.335 το προηγούμενο έτος), η επιφάνεια εμφανίζεται μειωμένη κατά 37,3% (από 423,1 χιλ. τετρ. μέτρα σε 265,5 χιλ. τετρ. μέτρα) και ο όγκος κατά -27,5% (από 1.636,4 χιλ. κυβ. μέτρα σε 1.186,7 χιλ. κυβ. μέτρα).
Την περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 2012 εκδόθηκαν 16.718 οικοδομικές άδειες (μείωση 27,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011), στις οποίες αντιστοιχούν 3.089,1 χιλ. τετρ. μέτρα επιφάνειας (μείωση 21,3%) και 11.906,5 χιλ. κυβ. μέτρα όγκου (μείωση 21%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου