Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

AΓΑΝΤΑ... «Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες... »
Ανακοίνωση με αφορμή ένα κείμενο πανεπιστημιακών «Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες, κόβουν στα μέτρα τους μαθητάδες, κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς, με ιδεώδεις υποτακτικούς, που είναι στο μυαλό νωθροί, μα υπακοή έχουν περισσή, τους έχω βαρεθεί» (Wolf Biermann, Δημοσθένης Κούρτοβικ)
Με τους παραπάνω στίχους απαντά η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» του Πανεπιστημίου Πάτρας στους πανεπιστημιακούς που υπογράφουν το παρακάτω κείμενο:
«Πριν ακριβώς από 40 χρόνια, φθινόπωρο του 1972, οι φοιτητές όλων των Σχολών του Πολυτεχνείου και άλλων ΑΕΙ ζητούσαν εκλογές στους φοιτητικούς Συλλόγους, τις οποίες παρεμπόδιζε με κάθε μέσο η χούντα. Σήμερα, κομματικές παρατάξεις φοιτητών, με τη συμπαράσταση μελών ΔΕΠ, παράνομα και με τη βία διαλύουν συνεδριάσεις πανεπιστημιακών οργάνων και παρεμποδίζουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ. Συνάδελφοί μας που αντιδρούν σε όλα αυτά υφίστανται προγραφές. Ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία μας με τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012 για τα πανεπιστήμια, λέμε προς όλους ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικά επιχειρήματα για αντιδημοκρατικές πρακτικές. Αυτό που γεννιέται σήμερα είναι ένα τέρας που θα καταβροχθίσει και το Πανεπιστήμιο και ολόκληρη την κοινωνία».
Αθλια αντιστροφή της Ιστορίας
Η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ του Πανεπιστημίου Πάτρας έχει ως εξής:
«Η μνήμη πρέπει να σβήσει, να παραχαραχθεί, να αποδομηθεί. Τα γεγονότα να απογυμνωθούν από το ιστορικό τους πλαίσιο, να γίνουν επεισόδια σαπουνόπερας. Η Ιστορία να υποταχθεί στα κελεύσματα υποταγής και εξανδραποδισμού της νεολαίας και του λαού μας. Να προσαρμοστεί στη "δημοκρατία" των αγορών, της καθεστηκυίας τάξης, της νομιμοφροσύνης και της "κοινωνικής συνοχής"- μακροημέρευσης της κοινωνικής αδικίας και της εκμετάλλευσης.
Το κείμενο που συνυπογράφουν δεκάδες πανεπιστημιακοί, μεταξύ των υπογραφόντων και ορισμένοι από το Πανεπιστήμιο Πατρών και υποψήφιοι του Συμβουλίου Ιδρύματος, επιχειρεί μια άθλια αντιστροφή τόσο της Ιστορίας όσο και της σύγχρονης πραγματικότητας. Το "ψήφισμα" που προβάλλεται απλόχερα και αφιλοκερδώς από τους μεγαλοεκδότες των ΜΜΕ αποτελεί μνημείο αυλοκολακείας, υποκρισίας, και πάνω απ' όλα ιστορικής λαθροχειρίας.
Μας πληροφορούν οι υπογράφοντες ότι οι φοιτητές τον Οκτώβρη του '72 ζητούσαν (sic) εκλογές στους συλλόγους τους. Η αλήθεια είναι ότι οι φοιτητές από τις αρχές του 1972 απαίτησαν και αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες (συγκρότηση συλλόγων, εκλογή εφορευτικών επιτροπών από τους συλλόγους, εκλογή προέδρου των συνελεύσεων από τις ίδιες τις συνελεύσεις κ.ά.).
Στα τέλη του '72, ένα χρόνο πριν τη λαϊκή εξέγερση του 1973, γίνονται "εκλογές" με όρους της χούντας τις οποίες οι φοιτητικοί σύλλογοι (σε Αθήνα, Πάτρα και αλλού) ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ και καλούν σε αποχή και κινητοποιήσεις. Η εκλογική παρωδία αποκαλύφθηκε, τα σχέδια της χούντας κατέρρευσαν και η μαζικοποίηση και συσπείρωση στο στρατόπεδο του αντιδικτατορικού κινήματος αυξήθηκε. Ο κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός επιβολής της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ θα οργίαζε στη συνέχεια. Ωστόσο, ο δρόμος για τη λαϊκή εξέγερση που θα ακολουθούσε είχε ανοίξει... Οσο για την τότε "πνευματική ελίτ" (τη δόξα της οποίας ζηλεύουν από όσο φαίνεται από τα γραφόμενά τους οι σημερινοί υπογράφοντες) έψελνε ύμνους στη ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗ, κατακεραύνωνε τις βίαιες μειοψηφίες, τον κομματισμό, ανησυχούσε για της πατρίδας το χαμό καλώντας τις δυνάμεις της τάξης να παρέμβουν!
Οι υπογράφοντες, ανιστόρητοι, άσχετοι ή συνειδητοί παραχαράχτες, μικρή σημασία έχει, με περισσή κουτοπονηριά ανησυχούν καθώς όπως δηλώνουν "Αυτό που γεννιέται σήμερα είναι ένα τέρας που θα καταβροχθίσει και το Πανεπιστήμιο και ολόκληρη την κοινωνία." Και, καθώς δεν θέλουν να δουν στο πρόσωπο του "τέρατος", τη δικτατορία των αγορών (μονοπωλίων), τον ιμπεριαλισμό, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πολιτικούς τους εκφραστές, αυτούς δηλαδή που σπέρνουν τη φτώχεια και τον αυταρχισμό, κατασκευάζουνε, για να ερμηνεύσουν τα "φαινόμενα", μάγισσες και δόλιες μειοψηφίες για την πυρά...
Να ξέρουν όμως πως όσους φακούς αντιστροφής του ειδώλου και να βάλουν, ο λαός και η νεολαία βλέπουν το πραγματικό "τέρας" όπως βλέπουν και τους λακέδες του. Το αντικρίζουν καθημερινά στα εκατομμύρια ανέργων, στους πεινασμένους, το βλέπουν στα παιδιά που λιποθυμούν από πείνα μέσα στα σχολεία, το βλέπουν στα δίδακτρα που έρχονται, στην ανεργία, στο βάθεμα των ταξικών φραγμών. Και θα το ανατρέψουν».
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πετά στο δρόμο σπουδαστές και απολύει εργαζόμενους
Το ξενοδοχείο «Διακονία», που ανήκει στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Ιδρυμα (ΕΚΠΙ) «Αγιος Γρηγόριος Παλαμάς» της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων και σε έξωση σπουδαστών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΑΕΑ), με πρόσχημα τις περικοπές στη χρηματοδότηση της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Αυτό κατήγγειλαν χτες, μέσα από συνέντευξη Τύπου, στελέχη του Συνδικάτου Επισιτιστικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και σπουδαστές της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για 3 μήνες και μόλις προχτές πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα δύο μηνών μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου. Στο μεταξύ η διεύθυνση του Ιδρύματος απέλυσε ήδη 7 εργαζόμενους και μεθοδεύει την απόλυση κι άλλων, με το εκβιαστικό δίλημμα ότι για να ομαλοποιηθεί η πληρωμή των δεδουλευμένων θα πρέπει να μειωθεί το προσωπικό.
Ταυτόχρονα, το ΕΚΠΙ, επιτίθεται και στο δικαίωμα των σπουδαστών για δωρεάν σίτιση και στέγαση. Αποφάσισε να διώξει, αρχικά, 12 από τους 60 σπουδαστές που φιλοξενεί, και τους πιέζει να εγκαταλείψουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου, προσπάθεια που σκόνταψε στην αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.
Στο μεταξύ ήδη ορισμένοι σπουδαστές (περίπου 10) πληρώνουν μηνιαίο μίσθωμα άλλοι 140 ευρώ (για κρεβάτι σε δίκλινο) και άλλοι 250 ευρώ (για μονόκλινο). Επίσης ζητά από τους σπουδαστές να πληρώνουν και 4 ευρώ την ημέρα για τη σίτισή τους. Από τον Οκτώβρη του 2007 έως και τον Ιούνη του 2012 η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης έχει εισπράξει 1.244.553 ευρώ για τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης, δηλαδή χρηματοδοτούνταν με περισσότερα από 20.000 ευρώ το μήνα για τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών.
Οι σπουδαστές εδώ και μέρες ζητούν συνάντηση με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, ο οποίος την αρνείται και τους παραπέμπει στο διευθυντή του Ιδρύματος. Τα στελέχη του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, κατήγγειλαν ότι οι μεθοδεύσεις της διεύθυνσης του ΕΚΠΙ φαίνεται να έχουν στόχο να βάλουν κάποιο ιδιώτη στο παιχνίδι για να εκμεταλλευθεί το κτιριακό συγκρότημα. Δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Διακονία» και οι σπουδαστές, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα τους, για σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές.

2 σχόλια:

 1. Δεν εχουν οι κακομοιροι ποι παπαδες,δημοσιοι υπαλληλοι...Να πληρωσουν;;;
  Ειναι η εκκλησια της Ελλαδας, στα προθυρα της χρεωκοπιας;;;
  Δακρυσα...!!
  Παρ οτι αυξανονται αλματωδως οι θανατοι...;;
  Ο Πολιτικος γαμος δεν πετυχε...
  Και η ονοματοδοσια επισης;;;
  Σκεψου..Να πληρωνανε και τους μισθους και τις συνταξεις των παπαδων..Οπως γινεται Σ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μαστορα καλημερα, μετα τους φταιει ο κοσμος, που οταν περνουν, πιανει...............

  ΑπάντησηΔιαγραφή