Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011






ΑΓΑΝΤΑ...

ΜΙΑ <<ΔΙΑΤΡΙΒΗ>> ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ <<ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ>> ΜΑΣ , ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Πηγα στο «σπιτι» της φιλης μου kariatida62 και αντι για σχολιο το «κουρασα» όπως γραφω παρακατω.
‘’ΑΚΟΥ’’ να ‘’δεις’’ τι μου θυμησες , για ΄΄τοτε’’ .
Όπως ‘’καλη ωρα’’ και τωρα ειχαμε-εχουμε ταξεις---δεν το παω πολύ πισω γιατι εχουμε και άλλες δουλειες να κανουμε---.
Ητανε που λες οι ελευθεροι που ειχανε τη γη και την εκμεταλλευοντουσαν ---τα προιοντα της ---η μια ταξη και η άλλη ταξη , οι δουλοι , που τους εκμεταλλευοντουσαν οι ελευθεροι λες και ηταν η γη.
Χαμος κάθε τρεις και λιγο επεφτε πολύ ξυλο. Οποτε ένα παληκαρι κατι σαν τον <<εθναρχη>> , ναι μωρε τον θειο του Κωστα στα νιατα του.
Του ηρθε η φλασια του παληκαριου όχι του <<εθναρχη>> , Θησεας το ονομα, ητανε και στα κολπα --- βασιλιας ο πατερας ο Αιγεας---ειχε στησει και το παραμυθι με το γκομενακι από την Κρητη την Αριαδνη για Μινωταυρους ανθρωποφαγους, κανανε και ένα ολοκληρο καλοκαιρι clubbing τους πηρε χαμπαρι ο πατερας της και τους κυνηγησε.
Τη φορτωσε στο κοτερο του ---ναυς στα αρχαια---την ξεφορτωσε στην Ναξο την παρατησε και σαλπαρισε για καβο ντορο. Εκλαψε η μικρη και στο τελος παντρευτηκε τον Διονυσο για να ξεχασει τον Θησεα.
Αυτος από την χαρα του που θα πηγαινε στην Αθηνα δεν αλλαξε τα πανια στο ιστιοπλοικο , αφησε τα βρωμικα τα ειδε από μακρια ο πατερας του σου λεει παει το παιδι μου μαγκουφης θα μεινω και δωστου κατω στα βραχια .
Αφου εκανε την κηδεια αναλαβε τις τυχες του κρατους Αθηνα, τον ενημερωσαν οι γνωστοι αυλακολακες και σοφοι ότι γινεται πολύ φασαρια στους δρομους της Αθηνας.Εκατσε λοιπον και σκεφτηκε ότι δεν τραβαγε άλλο ετσι το πραγμα , τα ειχε συζητησει κιολας σε μια αμφικτιονία---νηπιακη μορφη της Ευρωπαικης Ενωσης---και ειδε ότι θα χανοντουσαν σε λιγο καιρο το κοτερο (ναυς) τα γρηγορα αρματα ---δεν ειχε τοτε porsche και Ferrari---το ραχατιλικι και τα λογια του αερα στα ατελειωτα φαγοποτια του παλατιου με τους αλλους της συνομοταξιας του.
Εφτιαξαν λοιπον ένα συνταγμα και τρεις ταξεις,τους ευγενεις , τους γεωργους και τους τεχνιτες, ετσι από βασιλευομενη η Αθηνα εγινε αριστοκρατικη.Γιατι ετσι όπως την ειχαν στησει την δουλεια η εμπορευματικη παραγωγη οριστικοποιησε την συγκεντρωση πλουτου στα χερια της αριστοκρατικης ολιγαρχιας.
Η αριστοκρατια πλεον περνωντας και την γη στην ιδιοκτησια της επεβαλλε την πολιτικη θεληση της---κατι σαν εναλλαγη δεξια κεντρο-δεξια πασοκ σημερα----και καταπιεσε ακομη περισσσοτερους φτωχους και τους ακτημονες αγροτες.
Αυτό δεν τον αντεχανε και ειχαμε διαμαχες, επεφτε κλωτσοπατηναδα αναμεσα στους καταπιεσμενους και στα τοτε <<ματ>> των πλουσιων.
Με αυτά και με τα αλλα εκατσαν και βρηκαν έναν <<ορθολογιστη πολιτικο και νομοθετη>> τον Δρακοντα.
Πως ηταν ο Σημιτης ? Ενα τετοιο πραγμα δηλαδη.Η νεα μηχανη πονηρα και ομορφα παλι υπερ των πλουσιων δουλευε,η κατασταση χειροτερεψε πιο εντονες οι διαμαρτυριες ,πιο πολλα κατασταλτικα μετρα ---τι μου θυμιζει? Τι μου θυμιζει?---και μεσα σε ολο αυτό το μαλλιοτραβηγμα των ταξεων τους εφεραν και δυο ανακαλυψεις…το νομισμα και ορος υποθηκη. Εκει εγινε το ελα να δεις , μεχρι και τα σωματα τους υποθηκευαν οι φτωχοι για να τα φερουν βολτα για να ζησουν ισα ισα δηλαδη---alpha eurobank εθνικη κ.α---.
Επειδη όμως ο φοβος φυλαει τα ερημα καποιοι από τους καλοφαγομενους αριστοκρατες για να μην χασουν τα προνομια από τις συνεχεις διεκδικησεις των φτωχων εφτιαξαν τον Αρειο Παγο---όχι αυτόν της Λεωφ.Αλεξανδρας---τον πρωτο τον "original" .Εβαλαν και στο προεδρειο μερικους φτωχους και δικαζαν δικαιους και αδικους αλλα την πρωτοκαθεδρεια στον Αρειο Παγο την ειχαν οι αριστοκρατες---όχι που θα αφηναν---.
Σιγα σιγα και αφου οι πλουσιοι γινοντουσαν πλουσιοτεροι και οι φτωχοι φτωχοτεροι---ρε αυτό να μην θελει να αλλαξει τοσους αιωνες----καποιοι τεως φτωχοι που οι δωδεκα θεοι ξερουν πως εγιναν πλουσιοι ηθελαν να παρουν μερος στην μοιρασια των αξιωματων , που μεχρι τοτε τα κραταγαν για παρτη τους οι αριστοκρατες--- γιατι τα πλουτη πολλοι εμισησαν την δοξα ουδεις---.
Εφτιαξαν την τιμοκρατια .
Ετσι οι πρωην φτωχοι μπηκαν στην εξουσια και λεφτα και δοξα.
Ηρθε λοιπον η εποχη του Σολωνα---γιατι το συστημα παντα βρισκει λυσεις για την επιβιωση του---.
Εκανε αναδιανομη του πλουτου καταργησε τα χρεη , οι πλουσιοι ταρακουνηθηκαν.
Φτιαχτηκε μια καινουργια κοινωνικοπολιτικη ταξη οι Πεντακοσιομεδιμνοι.
Που με την σειρα της καταπιεσε τις υπολοιπες ταξεις---κατι σαν τον Ανδρεα…ναι μωρε τον Παπανδρεου---.
Εφτιαξε μαζι με τον στρατο μια νεα ταξη πραγματων που οι συγχρονοι νομοθετες και πολιτικοι την χρησιμοποιουν σαν <<βαση>> .
Μεσα σε όλα εφτιαξε και την βουλη των τετρακοσιων--- τι σκ@τ@ φωναζουν τωρα για λιγοτερους βουλευτες,τοτε η Αθηνα ποσο ητανε ? 1.500.000 εκατ. Κοσμος , τωρα ειμαστε 11.000.000---.
Αυτές οι αλλαγες λοιπον της νεας ταξης που δημιουργηθηκε από τον Σολωνα εφερε την ριξη αναμεσα στους κατοικους των Αθηνων και ενας άλλος πολιτικος αστερας παρουσιαστηκε , ο Πεισιστρατος , που εφτιαξε το αντιπαλο δεος τις φατριες – φαρες , ανθρωπους που ειχαν κοινη καταγωγη και διοικουνταν από ενανν ανθρωπο η μια οικογενεια--- θυμιζει και λιγο Κορλεονε---.
Ανακατεψαν και δημοκρατικα στοιχεια όπως την κοινωνικη ειρηνη αλλα τα χαλασαν γιατι ενισχυσαν το κυρος και την θεση της κρατικης εξουσιας και οργανωσαν την δικαιοσυνη όπως την ηθελαν τυραννικα---δηλαδη διορισαν καμινομπουταρηδες , ενισχυσαν τα τοτε <<ματ>>, αλλα Μητσοτακη--- και οι εξουσιες της δικαιοσυνης ητανε πολύ μεγαλες --- καταστολη και διωξεις διαδηλωτων, κηρυξη παρανομων των απεργιων , <<καλη ωρα>>---.
Βεβαια αθελα του ο Πεισιστρατος εκανε τον πρωτο αυτοδιοικητικο θεσμο.
Ο καθενας ενας τυραννος η ομαδα-οικογενεια τυραννων διοικουσαν μια περιοχη η έναν δημο.
Ελα όμως που δεν βρισκοταν μερα χωρις τσακωμους και διεκδικησεις της μιας ομαδας εναντι της αλλης .
Η <<αναγκη>> το εφερε και βρεθηκε ο Κλεισθενης, επιασε λοιπον ο ανθρωπος και διαιρεσε σε δεκα φυλες - δημους και από κάθε φυλη - δημο εκλεγονταν στην τοτε βουλη 50 ατομα. Τοτε λοιπον εμφανιστηκε ο πρωτος αναλογικος εκλογικος νομος.
Με αυτά τα πρωτα ψειγματα δημοκρατιας αρχισε να εξαφανιζεται η αριστοκρατια <<τοτε>> .
Γιατι τωρα μια από Θησεα ειμαστε και μην το παω άλλο πισω γιατι εχουμε και δουλειες…


Αλλα κουραγιο…



Υ.Γ <<Τοτε>> την αρχαια ημερα τρωγαμε 4 φορες και τα ονοματα των γευματων ειχαν σπουδαιες ονομασιες κοινως σπεσιαλ . Το πρωι το ακρατησμα , το μεσημερι το αριστον , το απογευμα το εσπερισμα και το βραδυ το δειπνο.
Και τι δεν τρωγαμε από ιχθεις από οστρακα και από μαλακια , τριχη , σκομβρο , βοξ , σμαρις , ορφους, αυγοταραχο , γαριδες , χταποδι ---χωρις ουζο , αυτό το ανακαλυψαν στην Λαρισσα μετα από λαθος μεταφραση των ξενων τελωνειων ---.
Και επειδη υπηρχαν και τα οβολα και οι μνες τσακιζαμε στην καθισια μας βοεια , μοσχεια , αρνεια , προβεια , αιγεια , χοιρεια , ονεια , λαγωα κ.τ.λ
Και μεταξυ μας τωρα ειμαστε αρτοκαταβρωχθηστες --- ποια κατοχη και πεινα, στο dna μας είναι η ψωμοφαγεια --- εκ τυρων κριθινων , σεμιγδαλιτη αρτο , αλευριτη αρτο ως και σιγκομιστον εξ ασηστων αλευρων και να δεις πως το ψηναμε το ψωμι να σου τρεχουν τα σιελα . Ποτε εγκρυφιος αρτος ποτε υπνιτης και καμινιτης η κλιβανιτη και όταν θελαμε το κατι τις μας πιο πολύ τον καναμε εσχαριτη από τηγανου .Και στα ταματα μας πηγανε σποδιτη αρτο.
Ειμαστε βεβαια και μερικοι λιγο πιο παρακατιανοι αλλα και στους πλουσιους αρεσαν και τρωγαμε πολλα οσπρια και λαχανικα τι κουκια τι φασολια τι λουπινα ---τι τραβαγαμε να τα ξεπικρισουμε--- και πολύ ετνο τρωγαμε μας αρεσε αυτό το <<πουρεδακι >> των οσπριων .
Λαχανα μαρουλια σπαραγγια --- ναι βρε παιδι μου σπαραγγια όχι asparagus με τιμη 8 ευρω τα 5 τεμαχια--- και τσουκνιδες όχι ωμες .
Ξηρους καρπους με μελι και τυρι , καλοπερασακηδες γαρ.
Στο τελος γευομαστε τα φρουτα μας πεπονια , κερασια , κυδωνια , σταφυλια κ.λ.π
Και σαν γλυκατζηδες που ειμεθαν ορεγομαστε τον κοποπλακουντα που ητανε φυλλα ζυμης με λαδι και βαζαμε εντος του μυγδαλα , καρυδια , μελι , σουσαμι και ---αυτό κρατα το μυστικο --- μηκωνα ---με αυτό μπορει και να καναμε κεφαλι , δεν θυμαμαι εχουν περασει και κατι αιωνες --- .
Επειδη στα συμποσια δεν θελαμε να δειξουμε ποσο κοιλιοδουλοι σαπιοκοιλιαδες ειμαστε καναμε βραδιες φιλολογικες , φιλοσοφικες ,βραδιες τραγουδιου και ποιησης οποτε για να μην λεμε λογια μεθυσμενα τον κρασο μας τον πιναμε νερομενο --- όπως τα σημερινα κρασια εμποριου--- .
Επισης ειχαμε έναν τυπο που τον λεγαμε συμποσιαρχη , αυτος δεν επινε σταλα και κραταγε τα μποσικα της συζητησης --- πως βγαινουνε σημερα μπαροτσαρκα πινουνε ξυδια γινονται γκολ και αυτος που οδηγει δεν βαζει σταλα στο στομα του---.
Και όπως θα εχετε μαθει τις γυναικες μας τις ειχαμε για το σπιτι , <<κολωνες>>.
Εκει λοιπον στα συμποσια ερχοντουσαν κατι κοριτσακια χαρμα οφθαλμων και με αριστους τροπους εξυπνα και μορφωμενα και συν τοις αλλοις επαιζαν και σουραβλι---σου θυμιζει κατι με το σημερινο traffing?---.
Όπως καταλαβες τοσα <<γουρουνια>> μαζεμενα--- αντρες ηθελα να <<πω>> --- ειχαμε και τα βαρια εδεσματα μας, κομματακια κρεας περασμενα σε κλωνους ψημενο στα ξυλα με σως (σικ) μυττικο ---παρεες αντρων ειμαστε σιγα που θα μας ενοιαζε η μυρωδια --- τρωγαμε τα κοκορετσια μας τρωγαμε το τιμαρυ μας και τις πρωινες ωρες μετα από τοση κρεπαλη και για να στρωσουμε στομαχι ρουφαγαμε και έναν ηναστρο.
Όταν μας επιανε η ορεξη για σερμπετια στον κρασο βαζαμε μελι , το καναμε ηδυποτο της εποχης και με σηκωμενο το μικρο δαχτυλο του χεριου λεγαμε τσιν τσιν η τσιριο - μανωλης κλειναμε ολο τερψιλαρυγγια ευτυχια τα ματια και ……
ΕΒΙΒΑ!!!

12 σχόλια:

  1. Xαχαχαχαχχαχαχαχαχχαχαχαχαχααχχαχαχα!
    Δημητράκη μου καλημέρα!
    Υπέροχη ανάρτηση!!!
    Βέβαια μου θυμίζει αναφορά Λακεδαιμόνιου πράκτορα που εισήλθε στην πόλη των Αθηναίων και τους κατασκοπεύει βγάζοντας όλο του το μίσος και ανταγωνισμό, ο οποίος έχει βέβαια μαλώσει με τελείες, κόματα και παραγράφους και την στέλνει επίτηδες στην Γερουσία να την διαβάσει ώστε να τους βασανίσει και λίγο!

    Αλλά κατά τ'άλλα με συγκίνησες που ασχολήθηκες με την εποχή μου,είπες πολλές αλήθειες, έκανες μια αναδρομή μέχρι την εποχή της Δημοκρατίας του χρυσού αιώνα του Περικλάκου, που την άφησες εντελώς έξω! Ξέρεις για ποια εποχή σου μιλώ, τότε που η ισονομία, η αξιοκρατία, η ελευθερία λόγου, χαρακτήριζαν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Τότε που σύμφωνα με τον Θουκιδίδη στο Επιτάφιό του εξηγούσε πως πάνω από όλα σε εκείνο το δημοκρατικό πολίτευμα έμπαινε το κοινό καλό έχοντας τους πολίτες ίσους απέναντι στους νόμους!
    Βέβαια παραβλέπεις και τις εποχές...άλλες οι εποχές εκείνες και άλλες τώρα!
    Αλλά γενικώς ομολογώ ότι με κατασυγκίνησες με την προσπάθειά σου!!!
    Ήταν πραγματικά αξιέπαινη!

    Υ.γ. Το υστερόγραφό σου ήταν το πιο λακωνικό υστερόγραφο που έχω διαβάσει στην ζωή μου!
    Φιλιά καλημέρες-καλή Κυριανή νάχεις! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολαυστικότατος!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Είπα στην Κάρυ,ότι έκανε την
    ανάρτηση των αναρτήσεων αλλά
    εσύ την ξεπέρασες!
    Κι έλεγα με τι να ασχοληθώ σήμερα
    που είναι Κυριακή?
    Με εσένα και την Κάρυ περνώ μια χαρά!
    Θα διαβάσω ακόμα μια φορά το
    υστερόγραφο,να εννοείσω καλά την
    αρχαιοελληνική διάλεκτο!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα στον οικοδεσπότη και τις κυρίες!
    Αυτές οι ...διατριβές, καλές είναι, για σας που πηγαίνετε και σε κανα γυμναστήριο. Εμείς οι κοιλιόδουλοι του καναπέως, και του πληκτρολογίου, τι να πούμε; Πάω να φτιάξω κανα σάντουιτς, μου ανοίξατε την όρεξη! Αμαρτωλοί!
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kariatida62 καλησπερα, Σπαρτιατη υπερβαρο εχεις δει, εσυ η τοσο αρχαια?

    Χρυσος αιων και πρασινοι ιπποι, για τους φτωχους και τους ακτημονες, μια απο τα ιδια ητανε, παλι η κλικα περνουσε ωραια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Frezia καλησπερα, το ριξαμε λιγακι εξω, αντι για ταβερνακι, πληκτρολογιακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οικοδομε καλησπερα, αμαρτωλος και ''αιρετικος'', κοιλιοδουλος, τερψιλαρυγγιος, κ.λ., ευτυχως που δεν ειμαστε στον μεσαιωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημητρη, η ΚΑΡΙΑΤΙΔΑ λησμονησε το ΚΥΝΟΣΑΡΓΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tasoula καλησπερα, για ''πρωτοετεις'', καλα τα πηγαμε, ειπαμε μια αλληλοσυμπληρουμενη ''διατριβη'' γραψαμε, το καλο ειναι, οτι εχει δυνατοτητα, συπληρωσης και διορθωσης.

    Χαιρετισματα στον Βασιλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα. Στην περιοχη ΚΥΝΟΣΑΡΓΟΥΣ ειχαν δικαιωμα να αθλουνται οι ''ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΟΙ'' απαγορευοταν στους χωρους αθλησης των ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Αρθρο δεν στέκει.
    Η πάλη των τάξεων έχει καταργηθεί από την εποχή του Σταμάτη (για όποιονε θυμάται).


    υγ.
    να καταργηθεί εδώ και τώρα η ντιρεκτίβα της ΕΕ για σπληνάντερο και κοκορέτσι. Να ποινικοποιηθεί το χαβιάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα μου επιτρεψεις ΕΥΡΥΤΑΝΑ εαν δεν κανω λαθος, αυτος που το ανακαληψε ηταν ο ΛΑΣΚΑΡΗΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστή είσαι, μου φαίνεται, Τασούλα.
    Αλλά "ούνα φάτσα...." που λένε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή