Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011


ΑΓΑΝΤΑ...

ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μακραίνουν οι λίστες της ντροπής

Ολοένα περισσότερα σχολεία ζητούν μερίδες φαγητού για να ταΐσουν υποσιτισμένα παιδιά. Σύλλογοι γονέων απευθύνονται στο Δήμο να εξασφαλίσει τροφή για μαθητές που πεινάνε.

Πυκνώνουν οι ουρές σε όλα τα συσσίτια

"Διακοπές των Χριστουγέννων".

Υποτίθεται ότι χαροποιούν το κάθε παιδί και μόνο που διακόπτεται η ρουτίνα του σχολείου.

Τι συμβαίνει όμως, όταν το σχολείο είναι το μόνο μέρος που βρίσκει τροφή;

...Στην Αθήνα της κρίσης δεκάδες μαθητές περιμένουν πώς και πώς πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία μόνο και μόνο γιατί είχαν εκεί ένα πιάτο φαΐ.

Τα δεδομένα είναι αμείλικτα, σημάδια της πείνας που αρχίζει να θεριεύει δείχνοντας τα δόντια της σε όλες τις λαϊκές γειτονιές.

Κολωνός, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Βοτανικός, Λόφος Στρέφη, Θησείο, Εξάρχεια, Τρεις Γέφυρες, πλ. Κολιάτσου, Ανω και Κάτω Πατήσια, Γκράβα.

Ολο και μακραίνει η λίστα της ντροπής από περιοχές, όπου δάσκαλοι απευθύνουν εκκλήσεις προς όποιον φορέα βρουν μπροστά τους να τους στείλει μερίδες φαγητού για να ταΐσουν υποσιτισμένα ανήλικα.

Το πρόβλημα φαίνεται κυρίως στα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού (ηλικίες 5 - 12 χρόνων) που μένουν στα ολοήμερα τμήματα, μέχρι περίπου τις 4 μ.μ.

Ετσι, με υπομνήματα όπως "θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από επικοινωνία που είχαμε με την διευθύντρια (...) υπάρχουν οκτώ παιδιά του σχολείου των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με συνέπεια τον υποσιτισμό των παιδιών.
Σας παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί βοήθεια του δήμου μας, για τους μικρούς μαθητές που την έχουν ανάγκη», έχουν κατατεθεί στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας (έχει την ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, έχει μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στα νήπια) αιτήματα από τα ακόλουθα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία να στείλει κι εκεί φαγητό για τα παιδιά τους:

36ο Δημοτικό Σχολείο (στο Λόφο Στρέφη), αίτημα για 6 μερίδες.

49ο Δημοτικό (Θησείο), αίτημα για 25 μερίδες.

66ο Δημοτικό (Ακαδημία Πλάτωνα), 20 μερίδες.

127ο Δημοτικό (Κολωνός), 6 μερίδες.

74ο Νηπιαγωγείο και 24ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 4 μερίδες.

110ο Νηπιαγωγείο και 44ο - 152ο Δημοτικό (Τρεις Γέφυρες), 3 με 4 μερίδες.

62ο Νηπιαγωγείο και 48ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 10 μερίδες.

38ο - 81ο Νηπιαγωγείο και 65ο - 112ο Δημοτικό (Γκράβα), 10 μερίδες.

142ο Νηπιαγωγείο και 79ο Δημοτικό (πλατεία Κολιάτσου), 10 μερίδες.

109ο Δημοτικό (Κάτω Πατήσια), 3 μερίδες.

35ο Δημοτικό (Εξάρχεια), 8 μερίδες.

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις αιτημάτων, όπως από το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας στον Κολωνό (καλύπτει ανάγκες παιδιών που κατοικούν σε Μεταξουργείο, Κολωνό, Βοτανικό).

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο έστελνε και από πριν εκεί μερίδες φαγητού για τα παιδάκια που σιτίζονται στο Κέντρο.

Τώρα του ζήτησε επιπλέον δέκα.

Μια άλλη τέτοια Οργάνωση, η «Κιβωτός του κόσμου» έστειλε στο Βρεφοκομείο αίτημα για «είκοσι τεμάχια ψωμί ακόμα, μαζί με τις άλλες ποσότητες που παραμένουν ως έχουν», αποτυπώνοντας «μία επιπρόσθετη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στο συσσίτιό μας».

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του Δήμου και η Διοίκηση του Βρεφοκομείου ψάχνουν πώς και πού θα ξεκινήσουν οργανωμένα συσσίτια για τους μαθητές.

Μια σκέψη που ακούστηκε να ορίσουν ένα αντίτιμο συμμετοχής (τάχα μικρό, συμβολικό) δεν πρέπει ούτε να συζητείται.

Συσσίτια παντού

Πρόβλημα υποσιτισμού υπάρχει και στα παιδάκια που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Οι αρμόδιοι δηλώνουν επισήμως ότι έρχονται υποσιτισμένα από το σπίτι τους περίπου 200 μικρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη λίστα που καταρτίζεται στο Βρεφοκομείο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Πετράλωνα, Μεταξουργείο, Θησείο, Πατήσια, Κυψέλη, με δεκάδες παιδιά στους εκεί σταθμούς να προέρχονται από οικογένειες «με οικονομικά προβλήματα», όπως γράφεται χαρακτηριστικά.

Γενικά, η πείνα έχει αρχίζει να θερίζει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) του Δήμου Αθήνας, τον Οκτώβρη του 2011 αυξήθηκαν κατά 26% οι αιτήσεις για συσσίτιο σε σχέση με τον Οκτώβρη 2010.

Το ΚΥΑΔΑ έφτασε να παρέχει καθημερινά περίπου 2.500 - 3.000 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους.

Η Διοίκηση του ΚΥΑΔΑ διαπιστώνει ότι ανάμεσα στους άστεγους είναι συνταξιούχοι, «νεόπτωχοι» (πτωχευμένοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες κ.λπ.) και πολύτεκνοι.

Εξάλλου, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 200 (σε σχέση με το πρώτο) οι αιτήσεις στο λεγόμενο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Σύλλογοι γονέων απευθύνονται στο ΚΥΑΔΑ για να δώσουν φαγητό σε μαθητές που πηγαίνουν σχολείο και δεν έχουν να φάνε.

Το Κεντρο τους παραπέμπει στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, το οποίο διαθέτει 1.200 μερίδες τη μέρα σε διάφορες φτωχές οικογένειες.

Ακόμα 600 οικογένειες προμηθεύονται από την Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου.

Τέλος, πυκνώνουν οι ουρές και στα συσσίτια που οργανώνουν ενορίες.

Η εικόνα που έρχεται, π.χ., από την εκκλησία του Αγ. Μάρκου στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, τον Αγ. Αιμιλιανό στον Λόφο Σκουζέ, τον Αγ. Μελέτιο στα Σεπόλια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπερδιπλασιάσει τις μερίδες που διανέμουν.

Ενδεικτικά στον Αγ. Αιμιλιανό, από τις σαράντα μερίδες που έδινε μέχρι πρότινος, πλέον μετρά εκατό, ενώ το 80% των απόρων που προσέρχονται για τροφή είναι ημεδαποί.


Αλλα κουραγιο...


υσ 1 Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή.
~ Κομφούκιος

υσ 2 ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ

Οταν άκουσα τη Λιάνα Κανέλλη να μιλά για το θέμα των υποσιτισμένων μαθητών, με εκείνο το γνωστό ταμπεραμέντο της που συχνά προκαλεί αμηχανία στους συνομιλητές της, σκέφτηκα ότι ίσως υπερβάλλει. Κάποιοι ωστόσο πέρασαν εύκολα από την επιφύλαξη στην επίθεση, κατηγορώντας την για λαϊκισμό. Δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη είδηση που, αν και αρχικά ακούστηκε υπερβολική, επαληθεύτηκε στη συνέχεια, κάνοντας ακόμη πιο ζοφερή την προοπτική των ημερών που έρχονται. Εικόνες βγαλμένες από το παρελθόν, από ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ, άρχισαν να έρχονται στο μυαλό όλων μας με αφορμή τη συζήτηση για τα συσσίτια, τόσο αταίριαστη με τη χαρούμενη ατμόσφαιρα των ημερών.

13 σχόλια:

 1. Δύο παιδιά σήμερα με σταμάτησαν καθώς περπατούσα το βράδυ στο κέντρο... και μου ζήτησαν αν μπορούσα να τους αγοράσω κάτι για να φάνε, γιατί δεν είχανε τη δυνατότητα. Τι να πω; Ε ; Τι;

  Καλή δύναμη,
  μακάρι να έρθουν καλύτερες μέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Roadartist χαιρεται, ενας μακρυς ''καταλογος'', με ιστοριες πεινας και φτωχειας, σε μια χωρα οπως η δικη μας, που καμαρωνει για την 22η θεση στις πιο πλουσιες χωρες του κοσμου.

  Ιστοριες πεινας και φτωχειας, σε μια χωρα, που την περασμενη εβδομαδα, ''φυγαδευσε'' στην Ελβετια και σε αλλους ''παραδεισους'' οικονομικους 16 δις ευρω.

  Δυναμη και αγωνας, πολυς αγωνας, για να ερθουν οι ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.

  ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΔΥΝΑΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημερα.
  Η ΧΩΡΟΤΑΚΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ!!!!
  Ευχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!ΥΓΕΙΑ.....ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Tasoula καλησπερα, ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ!

  Χρονια πολλα ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΘΟΥΝ.

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΟΥ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όταν λέμε αλήθειες, όπως η Κανέλλη, είμαστε λαϊκιστές. Όταν λέμε ψέμματα, όταν αποφεύγουμε την πραγματικότητα, όταν κοιτάμε την τσέπη μας, τι είμαστε; ας μαζέψουμε το επηρμένο μυαλό μας, ο καθένας και ας βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε οι συνάνθρωποί τους που θα τους συντρέξουν. Καλή χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και Αγωνιστικα, φιλε Δημητρη, με Υγεια και δυναμη και ας ελπισουμε οτι το 2012 θα ξεφορτωθουμε τα....Μαυρα μετωπα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλή χρονιά, με υγεία στο σώμα και το νου, και φλόγα στην καρδιά! Χρόνια πολλά, αγωνιστικά. Να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά "ζεστοί" κι αγαπημένοι.
  Καλή δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. PHOTO ΤΙΤΛΟΙ καλησπερα, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Dimitri Constantinou ΚΑΛΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ, ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΑΓΩΝΕΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Elva ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οικοδομε ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΑΓΩΝΕΣ ΔΥΝΑΜΗ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θα δώσουν ο Πάγκαλος και οι όμοιοι του από το υστέρημα τους για να αυξηθούν τα συσσίτια της ντροπής. Απορώ πως τους αφήνουμε και κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους χωρίς να πληρώνουν τέλη ξεδιαντροπιάς.
  Εύχομαι Καλή Αγωνιστική Χρονιά, υγεία και δύναμη σε όλους!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή