Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011






ΑΓΑΝΤΑ...


Η απάντηση της αγροτιάς

Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά σε ολοκληρωτική καταστροφή.

Το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων έχει συρρικνωθεί λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, του υπέρογκου και διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις και των σημαντικών ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο.

Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, το κόστος ζωής στην ύπαιθρο διογκώνεται.

Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, στα εισιτήρια μεταφοράς και στα διόδια, όπως και στα αγροτικά μέσα και εφόδια καλπάζει με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.

Από κοντά έρχονται απανωτά βαριά χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση - τρόικα. Χαράτσια όπως: Οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, το τέλος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά για το εισόδημα που, μετά τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, την πληρώνουν και πολλοί αγρότες, η «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», στα οποία περιλαμβάνονται και τα πλινθόσπιτα της δεκαετίας του '60 που κατοικούνται από πάμφτωχους γριές και γέροντες συνταξιούχους του ΟΓΑ, η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, τα δημοτικά τέλη για το νερό, φωτισμό, καθαριότητα που επιβάλλουν και στα χωριά οι «Καλλικρατικοί» δήμοι, το πρόστιμο για την ανανέωση των αδειών στις γεωτρήσεις, το κόστος για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.

Κι από την αρχή του νέου χρόνου έρχονται κι άλλα, όπως η νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κ.ά.


Αλλα κουραγιο...





υσ Η απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να είναι η οργάνωση και η ανάπτυξη νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, ακόμα πιο μαζικών, πιο μαχητικών, πιο αποφασιστικών, σε συντονισμό με τους συμμάχους εργατοϋπάλληλους, μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, νέους και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

5 σχόλια:

  1. Εκει ειναι το.."ψωμι" φιλε ΔΗΜΗΤΡΗ...
    Οι αγροτες, να καταλαβουν επιτελους...
    Οτι ο ΜΕΣΕΜΠΟΡΟΣ ειναι ο εχθρος...ΟΛΩΝ μας...
    Οτι η διαθεση η συσκευασια και η αποθηκευση των προιοντων τους...
    Πρεπει να γινεται ΜΟΝΟ απο τους ιδιους...!!
    Οχι απο μεσεμπορους, ιδιωτικες εταιρειες και μεταπρατες μεταφορεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό σημαίνει Μαχαίρη μου πως οι γεωργοί θα πρέπει να δημιουργήσουν μονάδες συσκευασίας,
    να αγοράσουν φορτηγά, να πάρουν οδηγούς για να προωθούν τα προιόντα τους στις αγορές.
    Ετσι γίνονται όλα αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαστορα καλησπερα, το ξερεις, οτι οι αγροτες τα λενε συνεχως, ποσο φευγει το προιον απο το χωραφι και ποσο φτανει στον καταναλωτη, δεν αφηνουν οι αλυσιδες των σουπερ-μαρκετ και οι χονδρεμποροι να φαμε φτηνο προιον, φτιαχνουν εταιρειες, που μια μια πουλα στη αλλη και στο τελος τα λεπτα της αξιας του προιοντος γινονται ευρω.

    Το υπουργειο εμποριου κανει τα στραβα ματια, γιατι ο καθε υπουργος, εξασφαλιζει, ''ισχυρους'' συμμαχους-χρηματοδοτες στις εκλογες, χωρις να ''υπολογιζουμε'' τα χοντροτυχερα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kariatida62 καλησπερα, υπαρχουν συνεταιρισμοι, που με χιλια ''κολπα'' τους εχουν αδρανοποιησει, η ειναι τυποις, πως εχουν ''φαει'', ας πουμε την Δωδωνη, οι γαλακτοβιομηχανοι?

    Πως ετοιμαζονται να ξεπουλησουν το εργοστασιο ζαχαρης--κερδοφορο--?

    Πως η Αγροτικη τραπεζα που εγινε για ενισχυση των αγροτων και να λυνει τα ερωτηματα που εβαλες στον μαστορα, την καταντησαν, ετοιμη για ξεπουλημα?

    Πως καταστρεψανε, την κτηνοτροφια---γυρω στα 1980-'85, ειμαστε αυταρκεις σε κατσικοπροβειο κρεας, αυταρκεις σε γαλα και χρειαζομαστε, ενα 30% εισαγωγης μοσχαρισιου κρεατος---?

    Πως καναμε συναλλαγες με την Σοβιετικη ενωση, παιρναμε, τρολευ, μηχανηματα και διναμε, φρουτα.

    Πως απο παραγωγοι σταριου και καπνου, καταντησαμε, εισαγωγεις?

    Και ποσα αλλα προιοντα ειμαστε αυταρκεις?

    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΘΗΝΕΣ ΤΙΜΕΣ, ομως τα γνωστα κεντρα, ελεγχου τροφιμων, δεν αφηνουν τον τοπο να παει μπροστα και οπως τα παντα συνδεονται, ετσι και στον τομεα παραγωγης και διαθεσης, τον πρωτο λογο των εχουν οι ''ρυθμιστες'' της ζωης μας.

    Οποτε δεν ειναι θεμα συναιτερισμων, αλλα ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, αλλιως, θα πουμε το ψωμι, ψωμακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή