Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011






ΑΓΑΝΤΑ...

Στα σκαριά νέες ανατροπές

Προανάκρουσμα νέων αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων, πέραν όσων έχουν εφαρμοστεί και αναγγελθεί μέχρι σήμερα, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό χτες στη Βουλή.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός για την κατακόρυφη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων τα επόμενα χρόνια, σε συνάρτηση με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό, οδηγούν σε νέα μέτρα και πάλι σε βάρος των ασφαλισμένων, σε νέες περικοπές σε συντάξεις και υγεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, παρά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και το «συνολικό νοικοκύρεμα», όπως ονόμασε τις περικοπές, αυτά «δεν αρκούν»!

Στήριξε αυτή την εκτίμηση στο γεγονός ότι λόγω της ύφεσης «οι απώλειες στα έσοδα (σ.σ. των Ταμείων) φθάνουν σε ετήσια βάση τα 4,5 δισ. ευρώ».

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο αριθμός των συνταξιούχων την πενταετία 2010-2014 θα αυξηθεί κατά 200.000 άτομα, που σημαίνει ότι η αύξηση της δαπάνης για τις συντάξεις από 1,3 δισ. ευρώ φέτος, θα ανέλθει στα 3,25 δισ. ευρώ το 2014.

Ομως αν και ο υπουργός υπολογίζει αύξηση της δαπάνης για τις συντάξεις, αφού αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων, ο προϋπολογισμός και οι προβλέψεις του για τα επόμενα χρόνια δείχνουν σταθεροποίηση του κονδυλίου από 25,08 δισ. ευρώ φέτος, σε 25,1 δισ. το έτος 2014.

Που σημαίνει ότι το ίδιο ποσό (στην πραγματικότητα μικρότερο αν συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός) θα μοιράζεται σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων.

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, τίθεται ζήτημα και νέας μείωσης στις συντάξεις για να συγκρατηθεί η δαπάνη στο ίδιο ύψος.

Γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να «ανοίξει» και πάλι ζήτημα Ασφαλιστικού.

Πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχει συνδέσει το θέμα αυτό με την προϋπόθεση ότι θα πιαστούν οι οικονομικοί «στόχοι» που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση.

Σχεδιάζουν νέα χαράτσια

Και δεν είναι τυχαίο ότι χτες στη Βουλή στην παρέμβασή του ο Γ. Κουτρουμάνης «ανοίγει» ζήτημα για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Επειδή λοιπόν, όπως είπε, τα μέχρι τώρα μέτρα και όσα έχουν εξαγγελθεί δεν αρκούν «επιβάλλεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και για το σκοπό αυτό υπάρχει επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να εξετάσουμε την εφαρμογή μοντέλων που εφαρμόζονται σε άλλα συστήματα εδώ και χρόνια».

Αν και ο υπουργός δεν μιλά ξεκάθαρα, οφείλουμε να θυμίσουμε ορισμένα δεδομένα: Πρώτον, ότι το 2010 που άνοιξε ζήτημα «εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης», αυτό κατέληξε στην ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και επιβολή χαρατσιών σε αυτές που απονέμονται.

Δεύτερο, ότι το ΙΚΑ σχεδιάζει νέο επαχθή δανεισμό βάζοντας μάλιστα υποθήκες εισφορές και ακίνητη περιουσία.

Τρίτον, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 όπου αναφέρονται τα έσοδα των Ταμείων τα επόμενα χρόνια, ενώ η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται από τα 14,6 δισ. ευρώ φέτος στα 11,6 δισ. το 2014, την ίδια στιγμή ο κοινωνικός πόρος, όπου εδώ εντάσσονται και τα χαράτσια υπό τη μορφή της «αλληλεγγύης», αυξάνεται από το 1,1 δισ. φέτος στα 2,2 δισ. το 2014.

Αρα, πάλι οι συνταξιούχοι θα αποτελέσουν μία από τις «εναλλακτικές μορφές» χρηματοδότησης που αναζητεί η κυβέρνηση.

Αλλα κουραγιο...




υσ Βάλε το λύκο μπιστικό την αλεπού δραγάτη

3 σχόλια:

  1. Καλήμερα Δημήτρη,
    "εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος", οι γκεμπελίσκοι ξεπέρασαν τον πνευματικό τους πατέρα. "Εναλλακτική" μορφή: το κόψιμο του εφάπαξ, το πετσόκομμα της σύνταξης, το ξέσκισμα της λίστας ΒΑΕ, η αύξηση των ορίων ηλικίας για να βγεις στη σύνταξη, το ξεπούλημα της περιουσίας (ΜΑΣ) των ταμείων (ΜΑΣ), τα νέα χαράτσια που παρόλο την αύξησή τους σε αριθμό, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού όλο μειώνονται και άλλα πολλά...
    Κι εγώ ο βλάκας, που νόμιζα πως "εναλλακτικό" σημαίνει κάτι καλό! Το σκίτσο που ανέβασες σήμερα, είναι πολύ κατατοπιστικό για το πως χειρίζονται ένα λαό που χειμάζεται από την κρίση, αλλά δίνει περίοδο χάριτος σε μια κυβέρνηση που δεν εξέλεξε ο ίδιος...
    Άντε και σήμερα, ...καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οικοδομε καλημερα, ''εναλλακτικος'' τροπος ζωης, απο εδω και περα, οσο ο λαος, τους αφηνει να μας κουμανταρουν, τοσο οι ''εναλλακτικες'' τους προτασεις θα μας υποβαθμιζουν την ποιοτητα ζωης μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βάλε το λύκο μπιστικό την αλεπού δραγάτη
    -----------

    To κρατάω αυτό φίλε. Έγραψε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή