Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011







ΑΓΑΝΤΑ...

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ


Η νέα «Σχολή της Αμερικής» ως ... δίκτυο εκπαίδευσης


Στη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80, η «Επιχείρηση Κόνδωρ» πυροδότησε στη Λατινική Αμερική τη μαζική εξόντωση αγωνιστών, κυρίως των κομμουνιστών, μέσω βασανισμών, βίαιων εξαφανίσεων και δολοφονιών, εγκαθίδρυσης δικτατοριών.

Διάφοροι Νοτιοαμερικανοί δικτάτορες, εκτελεστές της «Επιχείρησης Κόνδωρ», εκπαιδεύτηκαν στη διαβόητη «Σχολή της Αμερικής» που βρίσκεται τώρα στο Φορντ Μπένινγκ της Τζόρτζια.

Σήμερα, το λεγόμενο δίκτυο «Διεθνής Ακαδημία για την Τήρηση του Νόμου» (Institute for Law Enfocement Administration, ILEA) αναλαμβάνει πιο συγκαλυμμένα αυτόν το ρόλο της «Σχολής της Αμερικής».

Στις 9 του Φλεβάρη του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Εκτορ Τίμερμαν, κατήγγειλε την ύπαρξη σειράς μαθημάτων για βασανισμούς και πραξικοπηματικές τεχνικές, που προσφέρονται σε αστυνομικούς της χώρας του από την ILEA σε ένα από τα κέντρα του, με έδρα στο Σαλβαδόρ, ενώ παρομοίωσε την ILEA με τη διαβόητη «Σχολή της Αμερικής», όπου εκπαιδεύτηκαν για δεκαετίες υποκείμενα όπως ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες και πολλοί άλλοι δολοφόνοι των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Υπό τον τίτλο: «Καταγγελία του υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής προκαλεί αποκαλύψεις για τις "Σχολές του Τρόμου"» και την υπογραφή του δημοσιογράφου Ζεάν - Γκι Αγιάρντ, το εναλλακτικό δίκτυο «Rebelion» προσέφερε στις 10 του Φλεβάρη και άλλες αποκαλύψεις για το θέμα.

Ο Αγιάρντ επαναλαμβάνει τις καταγγελίες του ερευνητή Φράνκι Φλόρες (proyectoaltoalaimpunidad.blog.com) (σχέδιο για να σταματήσει η ατιμωρησία) για τους στόχους αυτού του δικτύου με πέντε ινστιτούτα για την προετοιμασία αστυνομικών και στρατιωτικών σε μοντέρνες τεχνικές καταστολής.

Τα εν λόγω ινστιτούτα λειτουργούν σε Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη), Γκαμπορόν (Μποτσουάνα), Σαν Σαλβαδόρ (Σαλβαδόρ) και Ροσουέλ, Νέο Μεξικό (ΗΠΑ).

Σύμφωνα με τις έρευνες του Φλόρες, ο Μπενιαμίν Κουεγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κεντροαμερικάνικο Πανεπιστήμιο στο Ελ Σαλβαδόρ, εμφανιζόταν στην κατάσταση μισθοδοσίας της ILEA, δηλαδή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Συνοψίζοντας, «οι πόροι για την ILEA και τη διαβόητη Σχολή της Αμερικής με έδρα στο Φορντ Μπένιγκ, Τζόρτζια, προέρχονται από την ίδια πηγή», αναφέρει η ανάλυση.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι αυτήν την εποχή στην ILEA δέχονται προετοιμασία πράκτορες του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Κολομβίας, της Αργεντινής και από άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες, ενώ κομβικό ρόλο έχει το κέντρο εκπαίδευσης της ILEA για τη Νότια Αμερική, που βρίσκεται στη Λίμα του Περού.

Εκεί εκπαιδεύονται στρατιώτες και αστυνομικοί για την αντιμετώπιση αντάρτικων κινημάτων ή για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», όπως την ονομάζουν τώρα.

Αυτό το είδος ακαδημιών σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από τον «δημοκρατικό» Πρόεδρο Κλίντον για αντιτρομοκρατική εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφοριών ή, μάλλον σωστότερο, κατασκοπείας.

Από την ILEA στο Σαν Σαλβαδόρ επιλέγονται οι πιο ικανοί αστυνομικοί για να σταλούν στο Φορντ Μπένιγκ, Τζόρτζια, όπου εκπαιδεύονται Λατινοαμερικάνοι στρατιώτες σε πρακτικές καταστολής και βασανισμών, εξηγεί ο Φλόρες.

Ακόμα, στέλνονται στο Φορντ Ουακάτσα, Αριζόνα, όπου εκπαιδεύτηκαν και οι βασανιστές του Αμπού Γκράιμπ.

«Ειρωνεία, αναφέρει στο άρθρο του ο Φλόρες, είναι το γεγονός ότι το παράρτημα της ILEA στο Σαλβαδόρ βρίσκεται στη Σάντα Τέκλα, όπου ο δήμαρχος ανήκει στο Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) και όλοι αποσιωπούν αυτήν την επέμβαση και αυτήν την επίθεση στην αξιοπρέπεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σαλβαδόρ, Ούγκο Μαρτίνες, ποτέ δεν εκδήλωσε την αντίθεσή του σε αυτήν τη σκοτεινή ακαδημία».

Η ILΕΑ εγκαταστάθηκε στο Σαλβαδόρ, όταν υπογράφηκε το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου με την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική (CAFTA) με το πρόσχημα της στρατιωτικής ασφάλειας.

Πάντως, και το γεγονός αυτό της δράσης της CIA και η γενικότερη στάση της κυβέρνησης Φούνες, στο Ελ Σαλβαδόρ, έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις μέσα στο FMLN που τον υποστήριξε στην προεδρία.

Αλλα κουραγιο...





υσ οπως θα λεγαμε, τροποι......................................''προστασιας'' της ''δημοκρατιας''.

4 σχόλια:

  1. Δημητράκη, κράτα γερά!!!!
    Φεύγω για λίγο,πάω να επισκεφθώ τον Καβαλιέρε, να του αφήσω ένα δωράκι(μία μικρούλα μολοτωφ) και επιστρέφω...δριμύτερη!
    Περιμένετέ με...
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kariatida62 καλο σου ταξιδι και να περασεις παραπολυ ομορφα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζω την κάθε σου ανάρτηση!
    Ασχετα αν δεν σχολιάζω,τι να πω
    άλλωστε, μας τα λες όλα εσύ,απλά
    κι ωραία να τα καταλαβαίνουμε.
    Καλό μήνα εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή