Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011






ΑΓΑΝΤΑ...


Μετανάστες στο ΤΙΠΟΤΑ.

Ενα τεράστιο δίκτυο "σύγχρονης" δουλεμπορίας λειτουργεί στη χώρα μας, με θύματα εργατοτεχνίτες που στέλνονται από διάφορες ...εταιρίες κυρίως στη Γερμανία.

Αν η μετανάστευση ήταν πάντα μια κατάρα, σήμερα... αναβαθμίζεται σ' ένα απέραντο εφιαλτικό δίκτυο δουλεμπορίας.

Ενα δίκτυο, που αποτελείται από παντός είδους "μεσιτικές" εταιρίες, "κεφαλοκυνηγούς" ανέργων, από ψεύτικες ελπίδες και πλαστικά όνειρα.

Η Ελλάδα αποτελεί πια χώρα υποδοχής, αλλά και εξαγωγής αυτού του "σύγχρονου" φρούτου, που παράγει και επεκτείνει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα την κατάρα της "μαύρης εργασίας".

Δέχεται, δηλαδή, εκατοντάδες χιλιάδες ξένους εργάτες, οι οποίοι γίνονται θύματα της πιο αδίστακτης "μαύρης" εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα "εξάγει" σε άλλες χώρες Ελληνες εργάτες, που αντιμετωπίζονται όπως οι Αλβανοί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία γερμανικών υπηρεσιών, υπολογίζονται σε πάνω από 30.000 οι νέοι μετανάστες που φτάνουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα στη Γερμανία, "διοχετευόμενοι" στη μεγάλη τους πλειοψηφία εκεί μέσα από διάφορα μεσιτικά "λούκια" και εγκαταλειμμένοι κυριολεκτικά στο άγνωστο, στο ΤΙΠΟΤΑ!

Το φαινόμενο έχει απασχολήσει και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο,όπου προσφεύγουν συχνά πυκνά Ελληνες εργάτες, οι οποίοι βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο απλήρωτοι, χωρίς χρήματα, χωρίς ακόμα και τα ναύλα να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Να τι έγραφε, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος Αλέξης Μηλιαρέσης σε επείγον σήμα του, με ημερομηνία 23 Αυγούστου 1994, προς το Γραφείο Εργατικού Συμβούλου Πρεσβείας Βόννης, την πρεσβεία της Βόννης και το υπουργείο Εξωτερικών: "Κρίνεται σκόπιμο να ενταθούν οι προσπάθειες ευρύτερης ενημερώσεως εργατοτεχνιτών σε όλη την ελληνική επικράτεια για ενδεχομένους κινδύνους εξαπατήσεώς τους από επιτήδειους που έχουν συστήσει "εταιρίες" προσλήψεως εργατοτεχνιτών για απασχόληση στη Γερμανία..

Ειδικότερα εταιρίες που συνιστώνται επί τούτω στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες την άμεση ανάγκη συμπατριωτών μας να εργαστούν, συνάπτουν μαζί τους "συμβόλαια ή συμβάσεις έργου" για απασχόληση στη Γερμανία, υποσχόμενες υψηλές αμοιβές και καλές συνθήκες διαβίωσης.

Ομως, όπως προκύπτει από καταγγελίες εργατοτεχνιτών που προσήλθαν στην Προξενική μας Αρχή και στο Γραφείο Εργατικού Ακολούθου, οι συνθήκες εργασίας μετακαλουμένων εξ Ελλάδος έχουν στην πράξη μορφή οιωνοί δουλεμπορίου".

"Κρίνεται σκόπιμο - σημειώνει - να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας".

Μέτρα δεν πάρθηκαν, το φαινόμενο συνεχίζεται και εκείνο που συζητάνε οι "αρμόδιες υπηρεσίες" είναι επιπλέον η νομιμοποίηση των δουλεμπορικών ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, πράγμα για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι Βρυξέλλες!

Αλλα κουραγιο...




υσ απο τον Ριζοσπαστη του ''μακρινου'', Κυριακή 24 Μάρτη 1996!!!

6 σχόλια:

  1. Τώρα εγώ γιατί αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σε άλλο πλανήτη? 1992-1993 ζούσα στη Γερμανία και δεν άκουσα ούτε αντιμετώπισα σχετικές καταστάσεις. Ανηψιά Ελληνα μετανάστη της δεκαετίας του 60 κι όμως δεν είχε αναφέρει ποτέ τέτοια μεταχείριση ο θείος μου. Προσωπικά είχα άμεση επαφή με αρκετούς Ελληνες στην ευρύτερη περιοχή της Φρανκφούρτης κι όπως φαίνεται κάπου αλλού θα κρυβόταν όλο αυτό το πρόβλημα. Μήπως η ίδια εφημερίδα έγραφε καλύτερα λόγια γιά τους πρόσφυγες της δεκαετίας του '50 προς Ουγγαρία? Αν ναι τότε μάλλον η άποψη της ήταν καθαρά υποκειμενική. Καλή σου μέρα και μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ginger καλη σου ημερα και επισης καλο μηνα,

    Ομως, όπως προκύπτει από καταγγελίες εργατοτεχνιτών που προσήλθαν στην Προξενική μας Αρχή και στο Γραφείο Εργατικού Ακολούθου, οι συνθήκες εργασίας μετακαλουμένων εξ Ελλάδος έχουν στην πράξη μορφή οιωνοί δουλεμπορίου".
    Με λιγο πιο προσεκτικη αναγνωση φαινεται οτι ο Ριζοσπαστης απο πια αρμοδια για τα γεγονοτα πηγη πηρε τις πληροφοριες.
    Και εμεις εχουμε συγγενεις στην Αμερικη και καποιοι απ'αυτους δεν ακουνε και δεν βλεπουν ''τιποτα'', δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει προβλημα, οπως ισως και στην δικη σου περιπτωση εχει γινει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπερα φιλε Δημητρη!
    Δεν εχω κανενα λογο να μη πιστεψω οτι αυτα συνεβαιναν,οπως και συμβαινουν σημερα με μεταναστες απο ξενες χωρες στην Ελλαδα!
    Παντου και παντα το κεφαλαιο κοιτα να εκμεταλλευτει εργατικο δυναμικο, οπου οι συνθηκες και η εργοδοσια το επιτρεπουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά εγώ στέκομαι και χαζεύω την πεντακάθαρη φωτογραφία το πλοίου "Πατρίς"

    Τι ελληνική ιστορία κουβάλησε αυτό το καράβι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα καλη μου φιλη Elva, οπως πεντακαθαρα το λεει το κειμενο ειναι στοιχεια απο την εκει πρεσβεια, παντα θα κανουν την ''δουλεια'' τους οι επιτηδιοι, γιατι παντα θα υπαρχουν ανθρωποι που σαν αλλοι ''Θωμαδες'' δεν θα εχουν βαλει τα χερια ''τους'' στον τυπο των ηλων και θα εχουν τις αμφιβολιες τους και εκει ''επανω'' πατανε ολοι αυτοι που θησαυριζουν απο την εκμεταλλευση, ανθρωπου απο ανθρωπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kariatida62 καλησπερα σου, το πατρις, το ολυμπια, ειχαν κουβαλησει ''στρατιες'' μεταναστων στην Αμερικη, χιλιαδες ονειρα και προσδοκιες, στοιβαγμενες στην τριτη θεση, ξερεις ποσοι λιγοι ειδαν την ''γη της επαγγελιας''???

    ΑπάντησηΔιαγραφή