Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011




ΑΓΑΝΤΑ...


ΗΠΑ: Απαγόρευση του συνδικαλισμού με νόμο!

Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές συγκρότησαν την περασμένη Τετάρτη μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη Μάντισον, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ.

Το αίτημά τους ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθεί ο κυβερνήτης της πολιτείας, Σκοτ Ουόκερ, το οποίο απαγορεύει στο συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων να συνάπτει συλλογική σύμβαση εργασίας!

Με άλλα λόγια, ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν απαγορεύει με νόμο το συνδικαλισμό των εργαζομένων.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ έχει πάρει διαστάσεις στις ΗΠΑ, αφού από την έκβασή της θα κριθεί η τύχη ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις στο όνομα της κρίσης επιχειρούν να περιορίσουν (ή να απαγορεύσουν) τη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τις επιθέσεις κατά των συνδικάτων βρίσκεται η απόφαση για τη δραστική περικοπή των μισθών και των συντάξεων.

Και τι λέει γι' αυτό ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ;

«ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρέπει να υπάρξει κάποια περικοπή των μισθών, αλλά η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς όμως να κάνει τίποτα για να σταματήσει την επίθεση κατά των συνδικάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ουισκόνσιν η τοπική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο με τον οποίο αυξήθηκαν κατά 50% οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για τη συνταξιοδότησή τους και κατά 12,6% οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Υπολογίζεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος θα χάσει με τις ρυθμίσεις αυτές πάνω από 5.000 δολάρια το χρόνο.

ΤΟ ΟΥΙΣΚΟΝΙΝ έχει μια μεγάλη ιστορία εργατικών αγώνων.

Εξάλλου, εκεί ιδρύθηκαν μερικά από τα πολυπληθέστερα συνδικάτα του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ και εκεί ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος που κατοχύρωνε το δικαίωμα σύναψης συλλογικής σύμβασης των δημοσίων υπαλλήλων το 1959.

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο Νιου Τζέρσι, όπου η κυβέρνηση της πολιτείας προωθεί νόμο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές 41.082 δολάρια (στο μέσο όρο περίπου) θα πληρώσει φέτος για τη σύνταξη και την περίθαλψή του 5.700 δολάρια παραπάνω από τα 2.750 που πλήρωνε μέχρι τώρα, δηλαδή περίπου το 14% του εισοδήματός του.

Επιπλέον θα πρέπει να εργαστεί 8-10 χρόνια παραπάνω για να πάρει μια ετήσια σύνταξη 15.800 δολαρίων, μικρότερη κατά 3.000 δολάρια από αυτήν που ίσχυε πριν από 20 χρόνια!

Αλλα κουραγιο...



υσ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ, πάντως, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της επίθεσης κατά των εργαζομένων στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους στις ΗΠΑ, το έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των πολιτειών με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο ρόλο του παρατηρητή - Πόντιου Πιλάτου.

Θα το δούμε αυτό και στα μέρη μας με τον «Καλλικράτη».

8 σχόλια:

  1. Δημήτρη, καλή σου μέρα!
    Τα διάβασα κι εγώ αυτά τα ρεζιλίκια τους και μ'έπιασε το παράπονο: πως αν δεν κρατήσουμε γερά, αν εφησυχάσουμε, αν κιοτέψουμε τότε τα παιδιά μας, αν όχι και εμείς, θα ζήσουν τέτοιες μαύρες μέρες σαν κι αυτές των ΗΠΑ των 50 εκατ. ανέργων...
    Μια πρώτη απάντηση να τους τη δώσουμε αύριο!

    Υ.Γ. Αργώ κάπως, τελευταία, στις επαφές μας αλλά όπως είδες έρχομαι με τραγούδια... χαρούμενα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πορτιατη καλημερα σου, μια ''πρωτη'' απαντηση δοθηκε στον Γιωργαρα απο τους Ελληνες φοιτητες στην Γερμανια, που πηγε να ''μιλησει'', την Τεταρτη, πιστευω οτι θα τους βουλωσουμε, ματια και αυτια.
    Μια χαρα, μη λες οτι αργεις, σημασια εχει οτι βαζουμε ολοι το λιθαρακι μας, σε αυτες τις ''συναντησεις'' στο διαδικτυο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα κι απο μενα..
    Και καλον αγωνα αυριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πράγματι κατάπτυστο αυτό που γίνεται εκεί αλλά έχει και ουρά το πράμα: Αυτά γίνονται απο τους ρεπουμπλικάνουνς κυβερνήτες για να "αποδείξουν" στον κόσμο το πόσο "ζημιογόνος" ήταν ο νόμος του Ομπάμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες (κι αυτό έπρεπε να γίνει γιατί ο κόσμος πέθαινε στα πεζοδρόμια).

    Στην ουσία είναι πόλεμος εντυπώσεων κατα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Γίνονται μάχες σε όλα τα επίπεδα, ο Ομπάμα ροκανίζεται με περικοπές σε όλες τις δαπάνες, ακόμα και στη συντήρηση των δρόμων.

    Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ (οι πολίτες δηλαδή) έχουν αγριέψει με το Ουισκόνσιν κι έχουν αρχίσαει μποϋκοτάζ σδτα προιόντα τους (κυρίως τυριά που έχουν τεράστια παραγωγη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και βέβαια θα τα δούμε αυτά και στα μέρη μας.
    Αυτά κι άλλα παρόμοια,σήμερα το πρωί στην
    τηλεόραση, είπαν για αλλαγές στο ΕΚΑΣ, το είπαν
    διπλωματικά, να μην το καταλάβουμε,'
    ότι πρόκειται να μειωθεί το ΕΚΑΣ.
    Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας..
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανεστη χαιρεται, ενα ''πινγκ-πονγκ'' ειναι αναμεσα στους ''ελεφαντες και τους γαιδαρους'', με εκεινα και μετα αλλα οσο πανε στριμωχνουν τον Αμερικανο εργαζομενο, ολο και πιο πολυ, οι Αμερικανοι εργαζομενοι, εχουν περασει μεγαλα στραπατσα απο τις ''δημοκρατικες'' τους κυβερνησεις, '29, ποταπαγορευση, πολεμο στην Κορεα, πολεμο στο Βιετναμ, κλεισιμο των εργοστασιων ατσαλιου, πραξικοπηματα ανα τον κοσμο και να ''φευγουν'' απο την Αμερικη ενας σκασμος δολαρια για την στηριξη διεφθαρμενων δικτατορων, εξοπλιστικα και στηριξη του ''ψυχρου πολεμου'', με την αλλοτε σοβιετια, Ιρακ, Αφγανισταν, Γιουγκοσλαβια, που να μεινουν χρηματα απο μια ''χειμαζουσα'' πια τεως ''υπερδυναμη'', για τον εργαζομενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Frezia καλημερα, δυστυχως ετσι ειναι, θεωρουν οτι ο ''κυριαρχος'' λαος----μονο την ημερα των εκλογων----ειναι πνευματικα λειψος, για να δουμε αυριο πως θα εκφραστει, αυτη η αγανακτηση, απεναντι στα συνεχομενα ψεματα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή