Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011








ΑΓΑΝΤΑ...

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ.

Επικίνδυνη διαπλοκή στους ενδομονοπωλιακούς ανταγωνισμούς.

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την τουρκική κυβέρνηση για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου, σε συνδυασμό με τη «στρατηγική σύμπλευση» με το κράτος του Ισραήλ, δείχνουν ταχύτατη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Θολώνει τα νερά για τις ελληνοτουρκικές διευθετήσεις.

Την τακτική του θολώματος των νερών και της συκοφάντησης του ΚΚΕ επέλεξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Επιχείρησε με αφορισμούς του τύπου «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» να προσπεράσει τα όσα βάσιμα λέγονται και γράφονται σε όλον τον Τύπο για τον τρόπο χειρισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Για να συγκαλύψει μάλιστα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι με όσα λέει και τις ανησυχίες που εκφράζει, ειδικά για το ζήτημα της εγκατάλειψης της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ του Καστελόριζου, είναι «ο καλύτερος προπαγανδιστής των ακραίων τουρκικών θέσεων»!

Ειδικά ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να ενσπείρει σύγχυση σχετικά με έννοιες όπως η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δείχνει ότι θέλει να κρύψει αυτό για το οποίο τα γεγονότα βοούν.

Ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε να μιλάει για υφαλοκρηπίδα, ενώ στην ΑΟΖ αναφέρθηκε μόνο αόριστα και αυτό για να την υποβαθμίσει, όταν είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ο σύγχρονος ορισμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός παράκτιου κράτους στο θαλάσσιο χώρο που το περιβάλλει, πέρα από τα εθνικά - χωρικά ύδατα, είναι αυτό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και όχι της υφαλοκρηπίδας.

Εφαρμόζοντας την κυβερνητική τακτική της συγκάλυψης, έκανε λόγο για «βαθιά τεχνικά και νομικά ζητήματα» και προχώρησε σε αβάσιμους ισχυρισμούς, ότι τάχα «το δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των πόρων της υφαλοκρηπίδας δεν εξαρτάται ή επηρεάζεται από την κήρυξη ή μη της ΑΟΖ».

Σκόπιμη καλλιέργεια σύγχυσης.

Προφανώς, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρεται στην υφαλοκρηπίδα των εθνικών - χωρικών υδάτων, όπου και αυτά μένουν στα 6 ναυτικά μίλια, παρά τη δυνατότητα που παρέχει το Δίκαιο της Θάλασσας για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, λόγω τουρκικής απειλής περί «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου).

Από κει και πέρα, στα διεθνή ύδατα, τα οποία αφορά το δικαίωμα Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης (για τα εθνικά δεν τίθεται λόγος), δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα, ούτε καν εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα, εάν δεν ανακηρυχθούν οι οικονομικές ζώνες από την ενδιαφερόμενη χώρα.

Αν δεν υπήρχε αυτή η προϋπόθεση, τότε οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να αναπτύσσει δραστηριότητες αξιοποίησης των φυσικών πόρων στα διεθνή ύδατα.

Να σημειωθεί πως ακόμα και ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός (Βόρειος Πόλος) είναι αντικείμενο διαμάχης και διανομής μεταξύ των χωρών που έχουν παράλια σε αυτόν, πολύ περισσότερο η Μεσόγειος και το Αιγαίο όπου με βάση τους ισχύοντες κανόνες δεν υπάρχουν «αδέσποτα» ύδατα.

Ομως το ζητούμενο είναι η έκταση, το πλάτος, η απόσταση από τις ακτές της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, όπως αυτή κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ του 1982, η οποία προβλέπει ζώνη μέχρι 200 ναυτικά μίλια ή σε περίπτωση αποστάσεων κάτω των 400 ναυτικών μιλίων ορίζει το όρια της μέσης απόστασης των απέναντι ακτών, καθώς και πλήρη δικαιώματα σε όλα τα κατοικημένα νησιά.

Θυμίζουμε ότι ο παλιός ορισμός της υφαλοκρηπίδας, η προηγούμενη σύμβαση αυτή του 1958, έθετε ως όριο τα 200 μέτρα βάθος βυθού, όριο που έμπαινε από τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του βυθού που παρείχε τότε η τεχνολογία.

Ο σύγχρονος ορισμός είναι αυτός της ΑΟΖ έως τα 200 ναυτικά μίλια και αφορά όχι μόνο την εκμετάλλευση του βυθού και του υπεδάφους του, αλλά και του συνόλου των πόρων των υπερκείμενων υδάτων.

Τι θα γράφει το συνυποσχετικό;

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ισχυρίστηκε ότι αυτή η προσφυγή δεν «αποτελεί παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από μόνη της».

Η προσφυγή αυτή είπε «για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από τον Εβρο ως το Καστελόριζο» θα γίνει όταν θα υπάρξει αδιέξοδο, προφανώς στις διμερείς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, γιατί «δεν πρέπει να διαιωνιστεί η εκκρεμότητα».

Οπως συμπλήρωσε, η προσφυγή θα γίνει από κοινού με την Τουρκία.

Ομως εδώ ακριβώς μπαίνουν σοβαρά ζητήματα.

Προϋπόθεση της προσφυγής στη Χάγη είναι η υπογραφή συνυποσχετικού, δηλαδή αποδοχή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, αλλά και δέσμευση για αποδοχή της απόφασής του.

Ωστόσο, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ προϋποθέτει τον ορισμό, δηλαδή τη βάση εκκίνησής της, δηλαδή από πού ξεκινάει, από τα 6 ή τα 12 μίλια χωρικών υδάτων ή ακόμα και από τις ευθείες γραμμές βάσης με τις οποίες μπορεί να κλείσουν οι κόλποι.

Επίσης πρέπει να λήξουν οι τουρκικές αμφισβητήσεις για την κυριότητα πολλών ελληνικών νησιών (σύμφωνα με μια εκδοχή 21 ελληνικά νησιά) - είναι η θεωρία περί «γκρίζων ζωνών».

Πρέπει ακόμα να λήξει το θέμα του Καστελόριζου, που αποτελεί κλειδί για την Ανατολική Μεσόγειο, για το οποίο η Τουρκία δε δέχεται ότι έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ.

Αυτόματα λοιπόν δημιουργούνται νέες ανησυχίες για το ενδεχόμενο παραπομπής όλων αυτών των ζητημάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δηλαδή αποδοχή αρμοδιότητάς του για επαναχάραξη συνόρων στη βάση πάντα της εκχώρησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κατοχυρωμένων όχι μόνο από το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και από συνθήκες όπως αυτή της Λοζάνης του 1923 που όρισε το σημερινό στάτους στην περιοχή.

Μετά από αυτά η επίκληση από τον πρωθυπουργό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ως «εχέγγυου» και ως «βάσης για οριστική διευθέτηση της διαφοράς» δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η πρεμούρα τούς εκθέτει.

Συνεπώς, η αναφορά από τον πρωθυπουργό υποκρύπτει τελείως ασύμφορη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση με την Τουρκία, έξω από τους κανόνες της ισχύουσας Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, στη βάση των «ζωτικών συμφερόντων» της γειτονικής χώρας, όπως αυτά αναφέρονται στη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997.

Δηλαδή, εγκατάλειψη και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που θα σηματοδοτήσει αλλαγή του σημερινού συνοριακού «στάτους» στο Αιγαίο με δραματικές επιπτώσεις στην ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Η κυβέρνηση θέτει υπεράνω κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας τα ταμεία των πολυεθνικών και η πρεμούρα τους για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου φανερώνει τη δίψα της πλουτοκρατίας και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου για παραγωγή και συσσώρευση νέου πλούτου.

Αλλα κουραγιο...



υσ Ο πρωθυπουργός, μέσα από τον υβριστικό του λόγο, δεν κατάφερε να κρύψει τα όσα έχουν δρομολογηθεί.
Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες και όπως χαρακτηριστικά είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ο τρόπος που απαντήσατε επιβεβαιώνει ότι σας έχουμε πιάσει στα πράσα».

2 σχόλια:

  1. Oχι για σενα Δημητρη...Που εγω δεχομαι, οτι τουλαχιστον καταλαβαινεις, οσα γραφεις...
    Αλλα για οποιονδηποτε αλλον...Πασοκο, η απλα αντι ΚΚΕ...
    Ο οποιος ωστοσο, δεν μπαινει καλοπιστα, να διαβασει τα παραπανω, αλλα τα απορριπτει, μονο και μονο επειδη το ειπε ο ΓΑΠ...
    Εχω να πω μια κουβεντα... Ειναι ο λογος του ΚΚΕ...
    Εναντια στο λογο του ΓΑΠ...
    ΠΑΠΑΙΤΩ λοιπον απο ολους...Τους ακουοντες...
    Στην περιπτωση, που το..ΠαλιοΚΚΕ...Που"υποστηριζει τις ακραιες Κεμαλικες, θεσεις"
    Που "βλεπει σεναρια επιστημονικης φαντασιας"
    Που"συνωμοσιολογει"....
    ΑΠΑΙΤΩ, λεω...
    Στην..μια στο εκατομμυριο περιπτωση που δικαιωθει σε οτι λεει...
    Να δικαστουν οι σημερινοι πολιτικοι, που το κατηγορησαν...Για ξεπουλημα της χωρας...Ως απατριδες, και ως λαμογια της εθνικοφροσυνης...
    Να δικαστουν...Οχι απο μας...
    Απο σας, που τους πιστευετε, τους στηριζετε, και τους ψηφιζετε τωρα...
    Οχι να αρχισουμε παλι το παραμυθι...
    Δεν γινοταν αλλοιως...
    Αποφυγαμε τον πολεμο...
    Προσπαθουσαμε για το καλυτερο...
    Και αλλες τετοιες ΜΑΛΑΚΙΕΣ, με συγχωρειτε...
    Ετσι..;;;;
    Γιατι ΤΟΤΕ...Ο Παγκαλος θα εχει δικιο...
    Τα κυριαρχικα δικαιωματα της χωρας αυτης...
    ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΦΑΕΙ ΜΑΖΙ....ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα καλησπερα, εδω δεν δικαζονται για ''πταισματα'', θα δικαστουν για ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ?
    Γι'αυτο εχουν αυτους του ''παγκιτες'' των κομματων, καραμανλη, ντορα, παπανδρεου, σαμαρα, κ.λ.π, να περασουν μετρα εναντια στον λαο και να εκχωρησουν Ελληνικη υφαλοκρηπιδα, ''φατουρατζιδες'' της πολιτικης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή