Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011







ΑΓΑΝΤΑ...

Το πανεπιστήμιο αλώνεται από ιδιωτικά συμφέροντα

Χωρίς να είναι ξένο σώμα στην τοπική κοινωνία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει δώσει σ' αυτήν όσα θα μπορούσε, καθώς η διδακτική και ερευνητική του δραστηριότητα υφίσταται σοβαρές συνέπειες από μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης που έχει δρομολογηθεί εδώ και μερικά χρόνια.

Αυτή μεταφράζεται και σε αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων, που συνήθως καλύπτεται από το σύνθημα "σύνδεση του πανεπιστημίου με την παραγωγή".

Το παραπάνω σύνθημα συνοδεύεται από το επιχείρημα πως, κατ' αυτόν τον τρόπο, το πανεπιστήμιο βγάζει κάποια από τα έξοδά του, η εφαρμογή του, όμως, στην πράξη, αποβαίνει σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που θα μπορούσε να επεξεργαστεί και αξιοποιήσει τα ερευνητικά συμπεράσματα προς όφελός της.

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης,επικεφαλής στο ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό και καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μας εξηγεί: "Ενας πανεπιστημιακός δάσκαλος, που αναλώνει το χρόνο του σε δουλιές για τρίτους, από τους οποίους προέρχεται ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, δε λειτουργεί για λογαριασμό της εκπαίδευσης, αλλά γι' αυτούς τους τρίτους.

Στις ανάγκες αυτών των τρίτων, που πληρώνουν, προσαρμόζεται και το πρόγραμμα σπουδών.

Συντελείται, έτσι, μια άλωση του πανεπιστημίου από ιδιωτικά συμφέροντα".

Αλωση, που, όπως μας λέει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, είναι τμήμα της γενικότερης κατεύθυνσης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εκπαίδευση, της παροχής, δηλαδή, στενών και εξειδικευμένων γνώσεων, θεωρώντας σπατάλη χρόνου και χρήματος τις γενικές γνώσεις.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιστραφεί, υπογραμμίζει ο Κ. Αλυσσανδράκης.

Αυτα ''τοτε'', Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996!


Σε σχετική ανακοίνωση η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σημειώνει ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που υποβαθμίζουν το επιστημονικό του κύρος, το εκτρέπουν από τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο, αλλοιώνουν τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και προωθούν τη μετατροπή του σε χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Με ευθύνη της πανεπιστημιακής διοίκησης, η οποία εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιουργήθηκαν "εταιρίες παροχής υπηρεσιών και τηλεματικής" (West Gate - K.T.H. Westpoint ΕΠΕ - Power Solution) οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα διείσδυσης μεγάλων επιχειρήσεων στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ενώ αποφέρουν σοβαρά κέρδη σε ορισμένους καθηγητές και σε συνεργάτες τους, δημιουργώντας παράλληλα ένα ολόκληρο πλέγμα οικονομικών και άλλων εξαρτήσεων».

Και συνεχίζει: «Το Πανεπιστήμιο λειτουργεί όλο και περισσότερο ως επιχείρηση που ενδιαφέρεται για εξασφάλιση εσόδων, σε βάρος της επιστημονικής του δραστηριότητας, των σπουδών των λαϊκών αναγκών.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας σηματοδοτείται από την ίδρυση του "Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου", με στόχο τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις, που στην ουσία σημαίνει την πλήρη υποταγή της πανεπιστημιακής δραστηριότητας στις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι η απόφαση να λειτουργήσουν στο χώρο του Πανεπιστημίου καταστήματα με το ανυπόστατο επιχείρημα της εξυπηρέτησης των φοιτητών».

Η ΝΕ Ιωαννίνων τονίζει ότι κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές μιλούν στο όνομα των φοιτητών, την ώρα που εφαρμόζουν τα πιο βαθιά αντιλαϊκά - αντιεκπαιδευτικά μέτρα που απαξιώνουν τα πτυχία, καταδικάζουν τους πτυχιούχους στην ανεργία, συρρικνώνουν τη φοιτητική μέριμνα.

Αυτα ''τοτε'', Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004.


«Οχι στα νοίκια και τις εργολαβίες»

«Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος για ενοίκια. Εξω η επιχειρηματική λειτουργία από τις Εστίες. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Στέγαση για όλους».

Η απαίτηση του Συλλόγου Οικοτρόφων της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ ήταν και το βασικό αίτημα της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας οικότροφων και μη φοιτητών έξω από τα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΙΝ).

Οι φοιτητές κατευθύνθηκαν με πορεία στα γραφεία του ΕΙΝ, άπλωσαν τα πανό τους μπροστά από την είσοδο και βροντοφώναξαν τα αιτήματά τους: «Δωρεάν στέγαση, πιο πολλές Εστίες, όχι στο ΕΙΝ και τις εργολαβίες», «Οι εστίες δεν είναι του ΕΙΝ τσιφλίκι, κανένας φοιτητής να μην πληρώσει νοίκι», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Αυτα ''τοτε'', Πέμπτη 27 Μάρτη 2008


Ο αγώνας ενάντια στο νόμο συνεχίζεται

Την απαίτηση για δωρεάν πάσο και μετακινήσεις εξέφρασαν, με κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα της εταιρείας «Γερμανός», οι δυνάμεις του ΜΑΣ το περασμένο Σάββατο.

Αυτα ''προχθες'', Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011


Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τονίζει: «Ούτε έχουμε ούτε θέλουμε να πληρώσουμε για την πλουτοκρατία και τις σπουδές μας. Οργανωμένη ανυπακοή, συμμαχία για την ανατροπή».

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Κανείς να μην παρατήσει τις σπουδές του επειδή δουλεύει, να μη δεχτεί να πληρώνει για τα βιβλία του, για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό. Κανείς να μην ξεσπιτωθεί, να μη μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, να μην έχει πού να φάει. Κανείς να μην πληρώσει για τα πάσο. Καμία εστία να μην κλείσει, να μην ξεπουληθεί σε ιδιώτες, να μην ανεχτούμε συνάδελφος εστιακός να πληρώσει νοίκι. Να εμποδιστεί η παρέμβαση των επιχειρήσεων στις σχολές. Καμία επώνυμη έδρα από "χορηγούς".

Να εμποδιστούν η διάλυση των επιστημονικών αντικειμένων, οι τρίχρονες σπουδές, τα πτυχία - σούπα.

Οι φοιτητές μαζί με το ΠΑΜΕ και όλο το λαό για να τους ανατρέψουμε.

Κοινός αγώνας με το ταξικό εργατικό κίνημα, με την πάλη των μικρών μαγαζάτορων για να μην αφανιστούν.

Με τους μαθητές που παλεύουν από την πρώτη μέρα για βιβλία, καθηγητές, σχολείο να μορφώνει.

Με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που δεν είναι μπλεγμένοι με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτα ''προχθες'', Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011


«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τώρα αλλά και τον τελευταίο χρόνο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για να αντιπαλευτεί η αντιλαϊκή πολιτική, ο νέος νόμος - έκτρωμα, για να ξεσηκώσει τους σπουδαστές. Επιβεβαιωνόμαστε για ό,τι έχουμε πει:
Επιβεβαιώνεται η ανάλυσή μας για το νέο νόμο, ότι δεν ήρθε για να νοικοκυρέψει το πανεπιστήμιο.
Επιβεβαιωνόμαστε για το ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ ετοιμάζουν το έδαφος για να φτιαχτεί ένα μπλοκ αντιδραστικών στοιχείων, υπερασπιστών του νόμου - ένα αντικίνημα.
Επιβεβαιωνόμαστε για το ότι δεν αρκεί σήμερα να αγωνίζεσαι ενάντια απλά σε ένα νόμο, αλλά είναι αναγκαία όσο ποτέ η ρήξη με τα μονοπώλια και τη στρατηγική συνολικά του κεφαλαίου.
Επιβεβαιωνόμαστε για το ότι έχει καταστρωθεί σχέδιο για το τσάκισμα του φοιτητικού κινήματος, στο οποίο συμμετέχουν όλοι με διαφορετικό τρόπο».

Αυτο ''χθες'', Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011


Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών παίρνει την πρωτοβουλία να σε ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια.

Η λαϊκή οικογένεια πληρώνει υπέρογκα ποσά για να πάρουν τα παιδιά της ένα πτυχίο - κουρελόχαρτο.

Δεν πάει άλλο.

Στα σχολεία η κατάσταση είναι απελπιστική.

Λείπουν 20.000 εκπαιδευτικοί, τα βιβλία θα έρθουν από του... χρόνου!

Μοιράζουν στους μαθητές φωτοτυπίες και DVD!


Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν λεφτά και καλούνε τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για όλα, την ώρα που η ανεργία και η ανέχεια σπάνε κόκαλα!


Ούτε στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι τα πράγματα καλύτερα.

Εκατοντάδες τμήματα δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας τα προγράμματα σπουδών λόγω έλλειψης καθηγητών και προσωπικού.

Ο νέος νόμος που ψήφισαν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρης - Μπακογιάννη:
Δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία.

Εντείνει το χτύπημα της τσέπης της λαϊκής οικογένειας που έτσι κι αλλιώς τα φέρνει δύσκολα βόλτα.

Κόβουν τη δωρεάν σίτιση, ξεσπιτώνουν κόσμο από τις εστίες τις οποίες θα αφήνουν να ρημάζουν, τέρμα τα δωρεάν βιβλία.

Ανοίγει ο δρόμος για τα δίδακτρα.

Οι αιώνιοι φοιτητές είναι το προπέτασμα καπνού για τη διαγραφή των εργαζόμενων φοιτητών.

Χτυπάει τους οργανωμένους αγώνες αξιοποιώντας την προβοκάτσια και τους μηχανισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες του λαού μας.

Οι νέες κυβερνητικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια είναι εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που, ληστεύει το λαϊκό εισόδημα βάζοντας κάθε μήνα νέα χαράτσια, που διαλύει τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την Υγεία.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ! ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟ.

Αυτα για παντα μεσα στο μυαλο μας.

Αλλα κουραγιο...




υσ «Κάνε δική σου υπόθεση τη μόρφωση και το μέλλον του παιδιού σου».

4 σχόλια:

  1. Mια ακομα πονεμενη ιστορια...
    Η πανεπιστημιακη και τεχνικη εκπαιδευση στην Ελλαδα..!!
    Πλεον...
    Μιλαμε για ...Επαγγελματικες σπουδες...
    Οχι για μορφωμενους ανθρωπους...
    Παιδια..Ενα θα σας πω...Δυστυχως εκ πειρας...!!
    Ο Καθε φοιτητης,Ζωη να χει το παιδι..Κοστιζει στο σπιτι του περιπου 1000 εβρω το μηνα...
    Καθως βεβαια, χρειαζεται απαραιτητα, οπως καθε ανθρωπος...Να φαει..Να ντυθει..Να αγορασει τα απαραιτητα, για τη διαβιωση του..Να μετακινηθει..Να συμμετασχει σε εκδηλωσεις..Βιβλια..Μαθηματα..Κομπιουτερ..Προγραμματα και λοιπα χρειωδη...Εργαστηρια και λοιπα...Να μην μιλησω για τα..Φροντιστηρια..ΜΕΣΑ στο Πανεπιστημιο...Τις εργασιες και τις ωρες που ΠΡΕΠΕΙ να τρωει στις βιβλιοθηκες και τις εκπαιδευτικες δρασεις...
    Επισης πληγωνεται...Αν δεν μπορει να ανταπεξελθει στα δοτα στανταρ εμφανισης και δρασης της καθημερινης πανεπιστημονικης κοινοτητας...Αν εχει ΕΝΑ παντελονι..Και ΕΝΑ μπλουζακι..Πλυνε-βαλε...
    Σε θεωρουν ΓΥΦΤΟ...Αυτοι που βλεπουν μπροστα τους ενα φτωχο...!!..Που δεν συχναζει στα "στεκια"των υπολοιπων...Δεν εχει κινητο..Και κουβαλαει απο το σπιτι του..Το ΤΟΣΤ και τον καφε...
    Αν λοιπον ο γονιος..Δεν μπορει να καλυψει τα εξοδα αυτα...Το παιδι πρεπει να δουλεψει...!!
    ΜΕ ΟΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ για την πανεπιστημιακη του ζωη...Τον χρονο και την ψυχολογια του...
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ...
    Οι εργοδοτες...Που βρισκουν φτηνους και..Σε αναγκη εργαζομενους...Που αναγκαζονται να λενε συνεχως...ΝΑΙ σε ολα...!!!
    Πιεζουν για...Ξενυχτια...Για χαμηλα και απληρωτα μεροκαματα...Για μαυρη...Η οπωσδηποτε .."εγχρωμη"..Εργασια...Και για πληρωμη..
    Ετεροχρονισμενα, και λειψα...!!

    Μεσα στις..Φριχτες αυτες συμπληγαδες...
    Ερχεται να προστεθει...και η ΑΧΡΗΣΤΙΑ του επιδιωκομενου πτυχιου...Μια και η ΑΝΕΡΓΙΑ για χρονια...Η ...Ετεροαπασχοληση και η μιζερια...
    Ισχυει για ολους...!!
    Ποια δυναμη να μεινει σ αυτα τα παιδια;;;
    Ποιο κουραγιο για διαβασμα...Μετα απο την ορθοστασια στο μαγαζι...Η το ξενυχτι στο μπαρ...
    Οταν οι αλλοι διασκεδαζουν...Εσυ δουλευεις...!!
    Και περιμενεις να βγαλεις το νοικι και το ρευμα σου..Απο τα δεκαρακια των Πουρμπουαρ...!!
    Δυο τρεις φορες να καθυστερησεις...
    Μεσα στην κινηση και την ελλειψη των μεσων συγκοινωνιας...Και βρισκεσαι ανεργος...!!
    ΔΕΚΑ απ εξω..Παρακαλανε...Για μια θεση πωλητριας,με αμοιβη 300 εβρω το μηνα...!!
    Ο ...Αφεντικος σε θελει ντυμενη στην τριχα...
    ευδιαθετη και χαμογελαστη...!!
    Και ο καθηγητης...Σε θελει διαβασμενη και ενημερωμενη πληρως...!!
    Και σενα..Τα ποδια σου ΠΟΝΑΝΕ...!!
    [συνεχιζεται]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΑ τα παιδια...Αυτους τους ΗΡΩΕΣ της καθημερινης εργασιας...Ερχεται το νομοσχεδιο της υπουργου Παιδειας...Να εξολωθρευσει...!!
    μετ ο..4 συν ΔΥΟ...χρονια σπουδες...Χωρις εστω καποια προνοια για τους εργαζομενους...
    με τα διδακτρα, την πληρωμη για τα πασα...Και τα νοικια...
    Τους ΠΕΤΑΕΙ ΕΞΩ...!!
    Για να γινει και η μορφωση..Προνομια των πλουσιωτερων ταξεων...Και των...Μπασμενων στα..."κολπα"...[οργανωμενες νεολαιες..Που μοιραζουν σημειωσεις...Με τη σταμπα τους πανω...
    Μοιραζουν..Θεσεις, διπλα στους καθηγητες...
    Μοιραζουν....Δουλειες, καριερες...και υποσχονται...ΣΙΓΟΥΡΗ επαγγελματικη αποκατασταση...Σε συνεργαζομενες εταιρειες...]

    Σεις οι γονιοι που...ΕΧΕΤΕ ΛΕΦΤΑ...Να στηριξετε τις.."σπουδες" αυτες των παιδιων σας...!!
    Που ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΤΕ...Η που ΑΚΟΜΑ ΔΑΝΕΙΖΕΣΤΕ...Για να παρει το παιδι σας ενα πτυχιο...!!
    ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...Να γινει η μητρα...Που το ....προνομιουχο παιδι σας...Θα εκπαιδευτει στη...Λαμογια, την κλοπη θεσης...
    Στην εξαρτημενη απο τις εταιρειες και τους χορηγους εκπαιδευση...!!!
    Διαμορφωνετε χαρακτηρες...!!
    Δημιουργειτε σκληρους και αναλγητους ανθρωπους...
    Προτασσετε ΕΣΕΙΣ..Το συμφερον και την ιδιωτευση στα παιδια σας...!!

    Και αυτο, μεθαυριο...Θα σας επιστραφει...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για πολλωστη φορα...Φιλε ΔΗΜΗΤΡΗ...
    Μια πολυ μεγαλη συγγνωμη...Για την καταχρηση του χωρου...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαστορα καλησπερα, ΔΩΣΕ, αξιζουν οσα γραφεις, ΑΞΙΖΟΥΝ χρυσαφι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή