Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011







ΑΓΑΝΤΑ...


Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο...

Η ρήση του Μπρεχτ «αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι» δεν θα μπορούσε παρά να βρει πλέρια αντανάκλαση στις αιτίες και στο περιεχόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Μιλούν κάποιοι για ανάγκη να υπάρχουν «ανοιχτά σχολεία» τη στιγμή που άφησαν τους μαθητές χωρίς βιβλία, χωρίς εκπαιδευτικούς, φορτωμένες τις οικογένειές τους με τα χαράτσια της φοροληστείας, την ανεργία, τη φτώχεια από τη δραστική μείωση των μισθών, που έκλεισαν 2.000 σχολεία με τις συγχωνεύσεις.

Θέλουν να πείσουν ότι οι εισαγγελείς και οι απειλές είναι παιδαγωγικό μέσον.

Το σχολείο αποτελεί αντανάκλαση κάθε εποχής.

Το φτωχό σχολείο όπου ο εισαγγελέας, ο διευθυντής... σε ρόλο εισαγγελέα, ο εκπαιδευτικός σε ρόλο καταδότη, ο φιμωμένος τρομοκρατημένος μαθητής αντανακλά το μοντέλο που στήνουν οι ίδιοι οι οποίοι χτυπούν αλύπητα το λαό γιατί τον θέλουν υποταγμένο.

Και το πασχίζουν από τα σχολειά ακόμη.

Δεν έχει γίνει καθεστώς και είναι στο χέρι όλων των ανθρώπων του μόχθου να μη γίνει ποτέ.

Η επίθεση στα παιδιά - εκτός απ' τη μαυρίλα που εκπέμπει - βοηθά να ξεχωρίσει και σ' αυτόν τον τομέα η ήρα απ' το στάρι.

Εγινε πρώτο θέμα στον «Ριζοσπάστη» με τον τίτλο «Ξεσηκωθείτε!

Απειλούν τους μαθητές γιατί αγωνίζονται».

Εγινε θέμα άμεσης κινητοποίησης για γονείς στο πλάι των παιδιών, το πήρε πάνω του το εργατικό κίνημα.

Ανοιχτά - καθαρά το ΚΚΕ πήρε θέση, καλώντας σε αντεπίθεση, τόνισε την ανάγκη να υψωθεί εργατική ασπίδα προστασίας των παιδιών, κατήγγειλε όσους πλασάρουν τη ναρκω-κουλτούρα και δήθεν κλαίνε για τα κλειστά σχολεία, κάλεσε σε μέτωπο αντεπίθεσης.

Ανοιχτά ή καλυμμένα και ο αστικός Τύπος δεν έκρυψε τη χαρά του που επιτέλους δίνεται ένα αποφασιστικό μάθημα υποταγής με την εισαγγελική παρέμβαση.

Το έθνος των καπιταλιστών δεν κρύβει την ικανοποίησή του.

Από κοντά τα αντικειμενικά ρεπορτάζ (αυτά που περιγράφουν ένα φόνο σα να πρόκειται για μάθημα ανατομίας), συμπληρώνουν την ανοιχτή υποστήριξη που πάει χέρι χέρι με το φόβο του φιλήσυχου, που δεν ανησυχεί για τη μετατροπή των σχολείων σε φυλακές, αλλά για το ενδεχόμενο τα παιδιά να αρνηθούν τη σφαγή τους.

Η αστική τάξη και ο Τύπος της κατανοούν πως στα σχολεία η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης μέσα από τους σημερινούς αγώνες της για τη μόρφωση εκπαιδεύεται ήδη να αντιμετωπίζει τον αντίπαλό της.

Σπεύδουν, έτσι, οι αστοί, να αξιώσουν να γίνει μόνο μάθημα στα σχολεία η υποταγή.

Τζάμπα κόπος.

Τα παιδιά κουβαλάνε αξίες.

Στέκονται δίπλα στο γονιό τους που ήδη στενάζει.

Δίπλα στο συμμαθητή τους που σπρώχνεται από την αστική τάξη να εγκαταλείψει το σχολείο, δίπλα στο δάσκαλό τους που πασχίζει να τους μάθει τα λιγοστά κολλυβογράμματα, δίπλα, τελικά, σε καθέναν που παλεύει.

Η φετινή σχολική χρονιά ίσως αποδειχτεί καθοριστική για πολλά.

`Η, η αστική τάξη θα σακατέψει μια ολόκληρη γενιά,
ή, αυτή η γενιά στο πλάι των γονιών της, θα θάψει τους αστούς.

Αυτονόητη η επιλογή για τον «Ριζοσπάστη», για το ΚΚΕ. Ολόπλευρη η συμπαράσταση και η έμπρακτη στήριξη αυτού του αγώνα.

Εκτός των άλλων, αυτά τα παιδιά που διατάσσονται να μείνουν αμόρφωτα, είναι τα παιδιά που στα 18 θα κληθούν και να ψηφίσουν.

Η κυβέρνηση του κεφαλαίου τα διδάσκει από σήμερα να φοβούνται το χωροφύλακα και να ψηφίζουν το δυνάστη για να 'χουν ήσυχο οι αστοί το κεφάλι τους.

Τα διδάσκει να 'ναι υπάκουοι εργάτες, πρόθυμοι μισθοφόροι, πάντα χαφιέδες, όλο αυτό που ονομάζεται «φιλήσυχος πολίτης».

Από κοντά η αστική Δικαιοσύνη εκπαιδεύει δασκάλους να γίνουν σαν κι αυτόν που φωνάζει την αστυνομία, γιατί ο γείτονας στα γενέθλια του παιδιού του διαταράσσει την κοινή ησυχία, τους καλεί να φωνάζουν την αστυνομία όταν διαπιστώνουν πως οι μαθητές με τον αγώνα τους διαταράσσουν την αστική γαλήνη.

Το όραμα της γαλήνης του τάφου, οφείλουμε να το ξεφτιλίσουμε.

Τα παιδιά είναι συνώνυμα της ζωής.


Αλλα κουραγιο...





υσ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ: «Με διώξεις απειλούνται οι καταληψίες στα σχολεία, οι μαθητές (...) καθώς και οι γονείς που παραμελούν την επιτήρηση των ανήλικων παραβατών (...) Ο εισαγγελέας ζητεί να γίνεται μέσω αστυνομικών η βεβαίωση των σχετικών αδικημάτων και η εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών» (στο ΕΘΝΟΣ).

Η «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ» ΠΡΟΒΟΛΗ: «Την επέμβαση εισαγγελικών και αστυνομικών δυνάμεων στα υπό κατάληψη σχολεία ενορχηστρώνουν με απόλυτη ακρίβεια και σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και δικαστικές αρχές, τις αμέσως επόμενες ημέρες (...) η υπουργός Παιδείας, πιέζοντας για περαιτέρω επίσπευση της επιχείρισης - "εκκαθάριση στα σχολεία" ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να "ειδοποιήσουν αμέσως τις αρχές"» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: «Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν πλέον οι μαθητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολείων (...) αλλά και οι γονείς των ανήλικων μαθητών που απειλούνται με δίωξη για παραμέληση της εποπτείας τους» (στα ΝΕΑ).

ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΗΣΥΧΟΥ: «Ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα σχολεία πυροδοτεί το υπουργείο Παιδείας λύνοντας τα λουριά φανατικών ή φοβισμένων στελεχών του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης, με την εντολή να ορμήσουν στους μαθητές που καταλαμβάνουν λύκεια και γυμνάσια» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

εισαγγελεις και ''εισαγγελεις'', χερι-χερι, ημερες '73!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου