Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011











ΑΓΑΝΤΑ...

Η λαϊκή εξουσία μπορεί!

«Ο λαός πρέπει να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα με κριτήριο το δικό του συμφέρον.
Η κοινωνικοποίηση της παραγωγής δείχνει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία που θα αξιοποιείται με βάση έναν κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό για την πλήρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Μόνο μια λαϊκή εξουσία που θα κάνει λαϊκή περιουσία όχι μόνο τη σημερινή κρατική ιδιοκτησία, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, μπορεί να οργανώσει με κεντρικό σχεδιασμό την παραγωγή ώστε: Να αξιοποιούνται στο έπακρο οι παραγωγικές δυνατότητες για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες και να μειωθεί, ή και να εξαλειφθεί σε ορισμένους τομείς, η εξάρτηση από εισαγωγές.

Οι λαϊκές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν

(...) Η Ελλάδα διαθέτει πράγματι πλουτοπαραγωγικές πηγές που αν μπουν στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, του λαού μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του.
Διαθέτει ορυκτό πλούτο (πετρέλαιο, ουράνιο, χρυσός, άλλα μέταλλα κ.λπ.), που είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων. Διαθέτει κλάδους βιομηχανίας (μέταλλο, κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, παραγωγή μέσων παραγωγής κ.λπ.).
Η Ελλάδα διαθέτει, επίσης, ικανοποιητικό επίπεδο εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας.
Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.
Μπορεί με την αγροτική παραγωγή να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο.

Ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν

(...)μόνο μια λαϊκή εξουσία σε μια λαϊκή οικονομία μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι με σκοπό αυτός ο πλούτος να ξαναγυρίζει στους ίδιους, να καλύπτει τις διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Αλλα κουραγιο...





υσ Μια σχεδιασμένη οικονομία, η οποία προσαρμόζει την παραγωγή στις ανάγκες της κοινότητας, θα διένειμε τη δουλειά που πρέπει να γίνει σε όλους όσοι έχουν την ικανότητα για εργασία και θα εγγυόταν τα προς το ζην σε όλους τους ανθρώπους στις γυναίκες και στα παιδιά.

(Το αποσπάσμα είναι από το άρθρο του Αλμπερτ Αϊνστάιν
με τίτλο «ΓΙΑΤΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ»
που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 1o τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Monthly Review, το 1949).

4 σχόλια:

  1. Mαχαιρης kαλημερα, μετα απο τα τοσα, που μας περνανε, καιρος να το μαθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aυτά κι άλλα πολλά καλά διαθέτει
    η Ελλάδα μας, εκτός από μυαλωμένους
    κατοίκους...
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Frezia καλησπερα, μαλλον παλαιοτερα νομιζαν οτι οι υποσχεσεις των δυο μονομαχων της πολιτικης σκηνης, τους εξασφαλιζαν για μια ζωη, τωρα απο τα επανωτα χτυπηματα, ψαχνουν να ξαναβρουν τον πιο παλιο τους εαυτο, αυτον βαθια στο dna τους, τον εαυτο που πολεμισε στα Αλβανικα βουνα, τους Ιταλους, τους Γερμανους κατακτητες στα οχυρα και μετα αντεξε με αντισταση 4 χρονια κατοχης.
    Υπαρχει ελπιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή