Σάββατο 21 Μαΐου 2011







ΑΓΑΝΤΑ...

Το «κερασάκι» του εθελοντισμού...

Θέλεις να ζήσεις από κοντά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής;

Τώρα έχεις την μεγάλη ευκαιρία.

Γίνε εθελοντής στον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της Ευρώπης και νιώσε τη μαγεία του».

Αυτά και άλλα πολλά «κερασάκια» περί «εμπειριών» και «ευκαιριών» περιλαμβάνει η «τούρτα» του εθελοντισμού, που εσχάτως σερβίρει στους νέους της χώρας μας η εταιρεία ΜΕΣΟ (ασχολείται με την οργάνωση, συντονισμό, εξεύρεση χορηγιών, εκτέλεση, προβολή της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής).

Γίνε εθελοντής τώρα!» είναι το σύνθημα που τους απευθύνει, μαζί με φιλοσοφίες του τύπου «ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής», ζητώντας μάλιστα από τους υποψήφιους εθελοντές να συμπληρώσουν σχετική αίτηση με πληθώρα προσωπικών στοιχείων, προκειμένου να ζήσουν «από κοντά την εμπειρία του μεγαλύτερου πολιτιστικού θεσμού της Ευρώπης»!

Το έργο το έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς του 2004, όπου οι εθελοντές έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και ο εθελοντισμός «δούρειος ίπππος» για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και τη χειραγώγηση της κοινωνικής συνείδησης.

Τα «κερασάκια», τα φαντεζί «περιτυλίγματα» και οι κάθε λογής κολακείες δεν είναι σε θέση πλέον να κρύψουν ότι ο εθελοντισμός που προπαγανδίζουν είναι μια αξία που το κεφάλαιο διαστρεβλώνει και χρησιμοποιεί για τα συμφέροντά του.

Πάντα με την ίδια λογική, που υπαγορεύει απλήρωτες ώρες εργασίας, μέσα από το παραμύθι της δήθεν «συμμετοχής», της «εμπειρίας» και της «ευκαιρίας».


Αλλα κουραγιο...





υσ εθελοντης ανεργος.

6 σχόλια:

  1. Το παραμύθι του εθελοντισμού πλασαρίστηκε και έγινε μηχανισμός ομηρίας στα χέρια αρμοδίων συνήθως λαμόγιων.
    Και φυσικά με τις ευλογίες της εκάστοτε εξουσίας.
    Στήθηκαν και οι μη κερδοσκοπικές έπαιρναν εν ονόματι των "υψηλών τους ιδανικών" επιχορηγήσεις μάζευαν και εθελοντές με την υπόσχεση ότι θα μοριοδοτηθούν σε περίπτωση προσλήψεων στον τομέα τους και ζούσαν αυτοί καλά και οι εθελοντές χειρότερα.
    Την σκυτάλη πήρε ο ΣΚΑΪ και πρωτοστάτησε μετατρέποντας αναδάσωση και ανακύκλωση σε εθελοντικούς μηχανισμούς που δουλεύουν τσάμπα για την Πατρίδα!
    Οι "υπηρεσίες" που προσφέρουν στην.... "Πατρίδα" αυτοί όλοι, είναι εύκολο να τις αντιληφθεί κανείς.
    Είναι;
    Άσε ρε Δημήτρη η φάμπρικα είναι καλά στημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Β.Β χαιρεταιι, φαμπρικα οπως τα γραφεις, για να μας παρουν και τα ''ρεστα''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητράκη? Ασπάζεσαι εσύ τέτοιες θεωρίες περί εθελοντισμού?!!!
    Εσύ ένας συνειδητοποιημένος αριστερός?!!!
    Και εν πάσει περιπτώσει,δεν γνωρίζω τι ακριβώς περιλαμβάνει η προτροπή για εθελοντισμό στο πολιτιστικο θεσμό της Ευρώπης, αλλά σε βεβαιώ ότι δεν ένοιωσα καθόλου ότι έγινα αντικείμενο εκμετάλλευσης ως εθελόντρια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του 2004!
    Το έκανα για την πατρίδα μου, και η ικανοποίηση και χαρά που εισέπραξα στο ότι οι εθελοντές τα καταφέραμε ήταν η μεγαλύτερη που θα μπορούσε να μου δώσει κανείς....
    Τιμή μου που την έζησα και δεν πρόκειται να την ξεχάσω σ'όλη την υπόλοιπη ζωή μου!
    Ούτε θα επιτρέψω σε κανένα μικρόψυχο, αυτή την ύψιστη χαρά και περηφάνεια που ένοιωσα να την κοροιδέψει,να την αμφισβητήσει ή να την μειώσει..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kariatida 62 καλησπερα.
    ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, εθελοντισμος και κουραφεξαλα, ειδες ποιοι εκαναν τους ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ'' ΑΓΩΝΕΣ?
    Ειδες τους χορηγους, εμαθες το κοστος που φορτωθηκαμε, εμαθες ποιοι εβαλαν το ''δακτυλο'' στο μελι, για να ζησουν ''γενεες δεκατεσσερεις'', ειδες ποιοι αθλητες πηραν μερος και πως, εμαθες ποσο ΠΕΤΣΙΝΑ ειναι τα μεταλλια τους, μου μιλας για ποια περηφανεια?
    Των εταιρειων?
    Των ''χορηγων''?
    Των ''επισημων''?
    Οι των κοροιδων που θα πληρωνουμε στον ''αιωνα τον απαντα'' την κομπινα-''αθλητικοι'' αγωνες?
    Μικροψυχια η λοιπον δεν υπαρχει ''εκει'' που στρεφεις τα ''πυρα'' σου, μικροψυχοι και απατεωνες ειναι αυτοι που σε ''εριξαν'' με την προπαγανδα τους και πιστεψες οτι προσφερες εργο στην χωρα σου.
    Σιγουρα ειναι ενα μεγαλο γεγονος, οταν ομως δεις πισω απο την ''κουρτινα'', τα συμφεροντα, το φαρμακι που τρεχει στις φλεβες των αθλητων, τα στημενα μεταλλια, απολαμβανεις μονο την τυχαια σου ισως γνωριμια με καποιον αλλο κατοικο του πλανητη, που βρεθηκε τοτε εδω ειτε να παρει μερος στους αγωνες, ειτε να τους δει, ναι αυτο σου μενει και να εισαι υπερηφανη που η οικογενεια σου εδινε χρηματα για να μαθεις καποτε ''μια'' ξενη γλωσσα και βεβαια για τον εαυτο σου που εμαθες το speak English, η το parle français.
    Δηλαδη εισαι περηφανη που με την συμμετοχη σου τους εδωσες ''αλλοθι'' για την κλοπη-κοστος των αγωνων, ενος κοστους που το εχουν φορτωσει και αυτο στην σημερινη ''κριση'' τους.
    Σκεψου τα χωρις εγωισμο και με το χερι στην καρδια, πες στον εαυτο σου, οτι ο εθελοντισμος τετοιας μορφης ειναι προς μιμηση, μια απο τα ιδια αλλα με μικροτερα κοστη, ειναι ο εθελοντισμος που λεει το κειμενο, απο.................επανω μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοιτα Δημητρη...
    Ομολογω, οτι συμφωνω μαζι σου...Οσον αφορα τον εθελοντισμο στους Ολυμπιακους αγωνες...
    Εγινε εκμεταλλευση...
    Εκμεταλλευση των αγνων αισθηματων των εθελοντων...
    ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ..!!
    Φταινε οι"μη κερδοσκοπικες" που τους εκμεταλλευτηκαν...Οχι οι εθελοντες..

    Βεβαιως...και επ ωφελεια των εργαζομενων,ο εθελοντισμος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθει...
    Πρεπει να αμειβονται οι εθελοντες, και τα χρηματα τους, να πηγαινουν σε ταμεια αρωγης αναξιοπαθουντων...Αδυνατων και φτωχων...
    Οχι στις τσεπες, δηθεν χορηγων...
    Εθελοντες, Δημητρη μου, ειναι και οι "γιατροι του κοσμου" η "Μεσογειος" και ακομη ο "ερυθρος σταυρος" και στα κατεχομενα στη Γαζα η "ημισεληνος και αστερας"...
    Στη Σοβιετια...
    Υπηρχε το "κινημα των πιονιερων" και ακομα οι
    "Μπριγαδες εθελοντων" που πηγαν απο δω στην ΚΟΥΒΑ και στο Βιετναμ...
    Εθελοντες, εφτιασαν τα γραφεια του Κομματος, στον Περισσο...Ημουνα εκει, απο τα μπετα...
    Μεχρι το στησιμο και του νεου Ριζοσπαστη...!!!
    Εθελοντες, εφτιασαμε τον σκουπιδοτοπο του Περιστεριου...Παρκο..
    Και προσφατα, τα παιδια μας εφτιασαν το Παρκο Τριτση...
    Μην κακιζουμε, λοιπον τον εθελοντισμο...
    Αλλα τις μαιμουδισιες, δηθεν "μη κερδοσκοπικες"
    που...Μερικες απο αυτες, ΟΧΙ ΟΛΕΣ...ΕΙΝΑΙ οργανα εκμεταλλευσης του κοσμου απο το Κεφαλαιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαστορα στην βαση που τα γραφεις, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή