Δευτέρα 30 Μαΐου 2011





ΑΓΑΝΤΑ...

Η νέα καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το «μνημόνιο» ήταν πασιφανές ότι η χιονοστιβάδα των αντιλαϊκών μέτρων που ανακοινώθηκαν πέρσι το Μάη αποτελούσε μόνο την αρχή μιας μετωπικής επίθεσης που ξεκινούσε η οικονομική ολιγαρχία - σε ΕΕ και στο εσωτερικό - για να δημιουργήσουν νέες ισορροπίες και δεδομένα, για την κερδοφορία του συσσωρευμένου κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες.

Πρόκειται για ένα στόχο στρατηγικής σημασίας, που έγκαιρα εντόπισε και αποκάλυψε το ΚΚΕ, και γι' αυτό ακριβώς το λόγο κάθε φορά που από τότε οι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι «δεν πρόκειται να παρθούν άλλα μέτρα», διαρρηγνύοντας, μάλιστα, τα ιμάτιά τους, τους απαντάμε ευθέως ότι ψεύδονται και εξαπατούν το λαό.

Και κάθε φορά, λίγο μετά, επιβεβαιωνόμαστε.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, με τα συμπληρωματικά μέτρα που υιοθέτησε το υπουργικό συμβούλιο για το 2011 και το «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και Πολιτικές Εξόδου από την Κρίση».

Τα μέτρα - κόλαφος που προβλέπουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν είναι το τέλος.

Αποτελούν την απαραίτητη, σε αυτή τη φάση, «δοσολογία» αντιδραστικών - αντιλαϊκών ρυθμίσεων, για να δοθεί η επόμενη «δόση» του δανείου, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και Πολιτικές Εξόδου από την Κρίση» και οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση προβλέπουν:

Πρόσθετα μέτρα, για το 2011, ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015.

Ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015.


Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κυβέρνηση με το «πακέτο» για το 2011 σχεδιάζει να καρατομήσει μισθούς και συντάξεις, χρηματοδοτήσεις προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, κοινωνικά επιδόματα, δαπάνες υγείας, ενώ παράλληλα το λαϊκό εισόδημα θα υποστεί νέα επίθεση από τη μετάταξη ειδών μαζικής κατανάλωσης από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου κλπ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Με τον εξοργιστικό τίτλο Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης, σχεδιάζεται: α) το πάγωμα της ανά διετία μισθολογικής εξέλιξης (κλιμάκια) των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο.

β) Η αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης από 37,5 σε 40 ώρες.

γ) Απολύσεις συμβασιούχων.

δ) Εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και άρα μερικής αποζημίωσης στο Δημόσιο.

2. Με τη γενική σημείωση Αύξηση των φορολογικών εσόδων, μεθοδεύεται: α) Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους, με αύξηση της παρακράτησης φόρου από τους επόμενους μήνες.

β) Κουτσούρεμα ή και κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων των λαϊκών νοικοκυριών για δαπάνες όπως τόκοι στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών, έξοδα υγείας κλπ.

γ) Μαζική μετάταξη χιλιάδων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως για τρόφιμα, στο συντελεστή ΦΠΑ 23%, από 13% που είναι σήμερα.

Το μέτρο αυτό θα προκαλέσει ανατιμήσεις, οι οποίες τυπικά φτάνουν στο 8,84%, κάτι που για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά μπορεί να τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους.

Να σημειώσουμε ότι, πέρσι, τα είδη πρώτης ανάγκης επιβαρύνονταν με συντελεστή ΦΠΑ 9%!

δ) Επιβάλλονται από την 1η του Ιούλη ειδικοί φόροι κατανάλωσης και για τα μη αλκοολούχα ποτά.

ε) Καταργείται για την επόμενη χειμερινή σεζόν ο μειωμένος φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης.

3. Μεγάλο «τσεκούρι» αναμένεται να πέσει με το στόχο Μείωση δαπανών Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής δαπάνης.

Οι κυβερνώντες έχουν αποφασίσει: α) Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με πρόσχημα την εισφορά για την ανεργία, την αύξηση, δηλαδή, της χρηματοδότησης των εργοδοτών.

β) Περικοπή των επιδομάτων και των παροχών σε ΟΑΕΔ, Οργανισμό Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, καθώς και στο ΕΚΑΣ.

γ) Περικοπή των συντάξεων όσων συνταξιούχων είναι κάτω των 60 ετών.

δ) Πρόσθετο χαράτσι στις συντάξεις, άνω των 1.400, ευρώ από ένα όριο και πάνω, πέραν αυτού που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο για τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

δ) Μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, έτσι και αλλιώς, το λαμβάνουν με καθυστέρηση σχεδόν τριών ετών και άρα με μειωμένη την αγοραστική του αξία.

ε) Αμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων με την επιβολή «ειδικής εισφοράς», όπως και στην περίπτωση της κύριας σύνταξης, ενώ από την 1/1/2012 θα επέλθει νέα περικοπή στις επικουρικές, που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20% της κύριας.

4. Με τις λεγόμενες καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων, η κυβέρνηση σπρώχνει σε καθεστώς υποχρεωτικής πτώχευσης φορείς, αλλά και τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτούς, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητοι στη σύγχρονη δημοσιονομική πολιτική.

Για την κυβέρνηση είναι αδιάφορο αν ικανοποιούν ή όχι συγκεκριμένες ανάγκες του πληθυσμού.

Το κύριο είναι να εμφανιστεί οικονομία, παραβλέποντας τις όποιες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.

5. Με τον Εξορθολογισμό ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών Υγείας, η κυβέρνηση περιορίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των ασφαλισμένων να μπορούν να κάνουν χρήση των ενδεδειγμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.

Παράλληλα, είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκεται η διεύρυνση της εμπλοκής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο της Υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

6. Εισφοροδιαφυγή και άλλα έσοδα Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.
Πρόκειται για απογείωση της υποκρισίας.

Η κυβέρνηση, που με κάθε τρόπο επί ενάμιση χρόνο διευκολύνει την εισφοροαποφυγή των εργοδοτών, η κυβέρνηση που έχει εισαγάγει δεκάδες μέτρα και «παράθυρα» ώστε οι εργοδότες να μην πληρώνουν εισφορές, υποστηρίζει ότι θα αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή...

Σε παρόμοια κατεύθυνση, στην κατεύθυνση του χτυπήματος των εισοδημάτων και απολαβών των εργαζομένων, κινείται και το σύνολο των μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου» για την περίοδο 2012-2015, με τα οποία προσδοκούν να συγκεντρώσουν ακόμα 22 δισ. ευρώ.


Οι ιδιωτικοποιήσεις

Τη Δευτέρα που μας πέρασε η κυβέρνηση κατέληξε και για την οριστική παράδοση των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με τη μέθοδο των πωλήσεων, των μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, των παραχωρήσεων σε στρατηγικούς επενδυτές.

Με την υλοποίηση του προγράμματος των τελευταίων ιδιωτικοποιήσεων, το ΠΑΣΟΚ προωθεί ένα πρόγραμμα που είναι μέσα στις πρώτες γραμμές των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, αφού μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας βρίσκουν διέξοδο για την κερδοφόρα τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.

Η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, ξεπουλά επιχειρήσεις και οργανισμούς όπως οι παρακάτω:

Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Παράδοση επιπλέον 16% στην «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση νέου πακέτου μετοχών και ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% των μετοχών.

Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου και είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου και είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών.

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και κύριοι περιφερειακοί λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών.

Για άμεση ιδιωτικοποίηση προορίζονται ακόμα οι: ΔΕΠΑ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Αεροδρόμιο Σπάτων, ΟΠΑΠ, «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», «Κρατικά Λαχεία», ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, «Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών», Καζίνο Πάρνηθας, άδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Ελληνικό.


Αρπαξαν 850 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση δεν κρύβει τα λόγια της.

Τα παραπάνω μέτρα, που αντιστοιχούν σε 78,4 δισ. ευρώ, θα τα πληρώσουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι και θα τα καρπωθούν κατ' αποκλειστικότητα οι διάφορες ομάδες του κεφαλαίου, σε αυτή τη φάση περισσότερο οι διαχειριστές του κρατικού χρέους.

Να 'ταν όμως μόνο αυτά που έχει κερδίσει - αρπάξει το κεφάλαιο...

Μόνο μέσα σε μια πενταετία, το διάστημα 2005-2009, οι άρπαγες της πλουτοκρατίας έχουν καταβροχθίσει στην κυριολεξία τον πλούτο που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, το ίδιο που το κεφάλαιο άρχισε να δείχνει πιο απειλητικά τα δόντια του στους εργαζόμενους, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι1:

Η περιουσία των εκπροσώπων του κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 466 δισ. ευρώ

Τα κέρδη που καρπώθηκαν οι επιχειρηματίες, έφτασαν τα 52,8 δισ. ευρώ

Τα κεφάλαια που πήγαν για επενδύσεις στο εξωτερικό ήταν 22 δισ. ευρώ

Τα ποσά που δόθηκαν σε ντόπιους και ξένους τραπεζίτες για τοκοχρεολυτικές δόσεις διαμορφώθηκαν σε 210,4 δισ. ευρώ

Επιπλέον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έδωσαν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών περίπου 100 δισ. ευρώ.

Κάντε την πρόσθεση.

Μιλάμε για ιλιγγιώδη ποσά, που φτάνουν τα 850 δισ. ευρώ κι αυτά χωρίς να μετράμε τα 600 δισ. που φέρονται να φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού Ελληνες πλουτοκράτες.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται πως φέτος θα φτάσει τα 229 δισ. ευρώ.

Το χρέος είναι περί τα 350 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες για αμοιβές προσωπικού και συντάξεις ολόκληρη την τελευταία 20ετία ήταν 252 δισ. ευρώ.

Αν το σκεφτούμε κάπως διαφορετικά, διαπιστώνουμε ότι αυτά τα 850 δισ. ευρώ αποτελούν ένα σημαντικό - σημαντικότατο κομμάτι του υπάρχοντος και του συνεχώς παραγόμενου πλούτου της κοινωνίας, που ελέω συστήματος ενθυλακώθηκαν από μια δράκα αστών και μεγαλοκαπιταλιστών.

Κι όμως.

Κάτω από διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς, με μια ριζικά διαφορετική πολική, με μια διαφορετική εξουσία, μια εξουσία λαϊκή, τα κεφάλαια αυτά, αυτός ο πλούτος θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση, τη μαγιά, για μια εντελώς διαφορετική πορεία της κοινωνίας.

Μια πορεία προς μια κοινωνία που, απαλλαγμένη από τα παράσιτα που κατασπαράζουν το δημόσιο πλούτο, θα ενεργοποιούσε όλες τις δυνάμεις και εφεδρείες της, για μια σχεδιοποιημένη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, με κριτήριο την ανάγκη ικανοποίησης των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών του λαού.

Αλλα κουραγιο...




υσ Τα στοιχεία προέρχονται από τις εκδόσεις της ΙCAP «Η Ελλάδα σε αριθμούς» και από τις ετήσιες «Εισηγητικές Εκθέσεις» για τον κρατικό προϋπολογισμό.

2 σχόλια: