Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010








AΓΑΝΤΑ...

Το φθαρμενο συρματοσχοινο!!!

Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος, με εγκαύματα στο 85% του σώματός του, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ένας από τους τέσσερις εργάτες, που τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης, ενώ εργάζονταν σε μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος, στον Ασπρόπυργο. Ο δεύτερος νοσηλεύεται με εγκαύματα στο 35% του κορμιού του, ενώ οι άλλοι δύο συνάδελφοί τους -τραυματισμένοι πιο ελαφρά- στάθηκαν πολύ πιο τυχεροί, καθώς βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το σημείο όπου χύθηκε το μέταλλο.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πάντως, μιλούν για θαύμα που δεν υπήρξαν νεκροί ή περισσότεροι τραυματίες, δεδομένου ότι τη στιγμή που έσπασε το συρματόσχοινο, ο κουβάς που μετέφεραν περιείχε 70 τόνους λιωμένο μέταλλο (καυτής λάβας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 7.30 το πρωί σ' ένα χωνί με λάδι και γράσο. Το συρματόσχοινο, που συγκρατούσε το χωνί, έσπασε, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Χάρη στην άμεση επέμβαση 30 πυροσβεστών, που έσπευσαν στο σημείο με 10 οχήματα, η πυρκαγιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου δύο ώρες αργότερα.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το «συρματόσχοινο ήταν φθαρμένο» και, μεταξύ άλλων, μιλά για «έλλειψη μέτρων προστασίας», η οποία «διευρύνεται, παράλληλα με την επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, με την αύξηση της ανεργίας».
Για «έγκλημα» με «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ευθύνονται γι' αυτό τόσο η εργοδοσία, που δεν είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, όσο και η κυβέρνηση, που δεν διασφαλίζει ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», εξηγεί.

Αλλα κουραγιο...


υ.σ απο το Πρεζα τv.

12 σχόλια:

  1. Στα 35 χρονια της ως τωρα εργασιας μου...
    [Δεκα χρονια διπλα μεροκαματα 16 ωρων...]
    Ουδεποτε συναντησα κανενα συνεργειο ελεγχου ασφαλειας της εργασιας μας...Αντιθετα...Εγω βρεθηκα αυτοπτης μαρτης...Ενος δυστυχηματος [νεκρος ο μηχανικος συντηρησης, που αποκεφαλιστηκε
    απο χτενι υφαντουργικου ιστου...]
    Δυο σοβαρων ατυχηματων και απειρου πληθους ελαφρων...[ενδεικτικα θυμιζω την εργατρια που της πηρε τα μαλλια η διαστρα...Και τον ακρωτηριασμο απο τη μασχαλη ενος χειριστου μιας μηχανης..που λεγεται λυκος...]
    Στην τελευταια μου δουλεια...[20 χρονια] Και μετα απο πυρκαγια σε κοντινη βιοτεχνια παιδικων ρουχων...Εμφανιστηκε ενας αξιωματικος της πυροσβεστικης..Δυο φορες...Που εκοψε προστιμο 20000 δρχ επειδη δεν ειχαμε ΚΑΘΟΛΟΥ πυροσβεση
    πυροσβεστηρες η φωλιες, στην βιοτεχνια μας...
    που ειχε και βαφειο και καμινι χυτοπρεσσαριστων.
    Μην κοροιδευομαστε τωρα...Ειναι γνωστο τοις πασι...Οτι στην Ελλαδα τα μεσα ασφαλειας της εργασιας...Θεωρουνται...Παροχη προς το προσωπικο...Και προσμετρωνται στο κοστος παραγωγης...[μελετη ταμειου μεταλλου] Οποτε...
    Τις καλυτερες ευχες μου στους ατυχους συναδελφους...Και στις οικογενειες τους...
    Καθε πρωι εργασιμης μερας...Κανω το σταυρο μου
    μολις αλλαξω...Διπλα στον μουσουλμανο και τον ινδο...Και τον Ινδονησιο συναδερφο, που επισης προσευχονται...
    Να βοηθησουν ολοι μαζι οι Θεοι μας...
    Να παμε σπιτια μας σωοι...
    Μονο αυτους εχουμε, φιλε Δημητρη...
    Κανεναν αλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά έχω διαβάσει άπειρους νόμους που αηαφέρονται στην υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
    ΚΑΝΕΝΑΣ δεν εφαρμόζεται και ο πρώτος παραβάτης είναι η ίδια η πολιτεία.
    Μας μάθανε να θεωρούμε πολυτέλεια, ή παροχή όπως λέει και ο φίλος πριν, τα αυτονόητα και να ζούμε στους εργασιακούς μας χώρους σε ένα συνεχή κίνδυνο γιατί κίνδυνοι υπάρχουν παντού ακόμη και στην φαινομενικά πιο ασφαλή εργασία.

    Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες

    και κάποτε, εμείς πρώτα οι εργαζόμενοι και η πολιτεία στη συνέχεια, να κατανοήσουμε την ανάγκη εφαρμογής όλης της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Δημήτρη!

    Εδώ και χρόνια διαβάζω από "μη φιλοκυβερνητικά έντυπα" για εργατικά ατυχήματα που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας (κοινώς, δεν παίρνει χαμπάρι ο πολύς κόσμος, τι γίνεται... τι του κρύβουν...)
    Για μέτρα ασφάλειας εργασίας, ούτε λόγος!
    Πέρα από τα "συνήθη θύματα" (εργάτες), ας θυμηθούμε και τα θύματα της Marfin... Σε σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτηρίου (και στις κλειδωμένες εξόδους διαφυγής, τις ελλείψεις πιστοποιητικών αλλά και την απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού)
    οφείλεται ο θάνατός τους...


    ---Άσχετο (σχετικό με την προηγούμενη ανάρτησή σου, τη διάβασα λίγο πριν)---
    Πηγαίνοντας να πάρω τη μικρή απ' το σχολείο, ώρα αιχμής σε κεντρικό δρόμο της Κηφισιάς με πολλή κίνηση, μοτοσυκλετιστής αστυνομικός μας κάνει σινιάλο να... πάμε άκρη!
    Λίγα δευτερόλεπτα μετά, σκάει μύτη ολόκληρη... πομπή που συνοδεύει λιμουζίνα με τον "πολύ" Γ. Βαρδινογιάννη αραχτό και light, πίσω!
    Ρωτώ αργότερα, γνωστό (μου) άτομο, πρώην αστυνομικό - σωματοφύλακα, γιατί (θα πρέπει) ο Βαρδινογιάννης να φυλάσσεται και από αστυνομικούς -ουσιαστικά, δηλαδή, να πληρώνει την προστασία του, ο Έλληνας φορολογούμενος... και η απάντηση ήταν πως, "αυτοί οι άνθρωποι" (Βαρδινογιάννηδες, Αγγελοπουλαίοι, Λάτσηδες και λοιποί) θεωρούνται "ευεργέτες" και δικαιούνται (διά νόμου; Ειδικής διάταξης; Τι στην ευχή, δε θυμάμαι ακριβώς) κρατικής προστασίας!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαστορα καλημερα, δυστυχως, ειμαστε αναλωσιμοι, νουμερα στα χαρτια τους, με μια κουβεντα υποζυγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Logia καλημερα, οσο η διαπλοκη θα υπαρχει μεταξυ πολιτειας και επιχειρηματιων, τοσο θα γινονται ατυχηματα και θα ''σκεπαζονται''.
    Εδω ερχεται η επιθεωρηση εργασιας και οι ιδιοι - οι επιθεωρητες - εχουν παρει τηλεφωνο στην επιχειρηση οτι πανε για ελεγχο και ''κρυβονται'' οι ανασφαλιστοι στα........ψυγεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντρουσιλα καλημερα, καθε χρονο πεθενουν και τραυματιζονται πολυ σοβαρα πανω απο 200 συναθρωποι μας, ατυχηματα θα γινονται, αλλα αν υπηρχε προληψη-προβλεψη, θα ητανε λιγα, τεραστιο ''κοστος'' συναισθηματων - για να ειμαστε στο ''πνευμα'' των οικονομικων διευθυντων - .

    Μονο που δεν ειναι ασχετο, σχετικο ειναι, για τις ''παροχες'' που εχουν ΕΠΙΒΑΛΕΙ στην πολιτεια - μεσω των βουλευτων,κυβερνησεων, που επιλεγουν - να τους παρεχουν ασυλια και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και σβησιμο προστιμων.

    Δεν ειμαστε ολοι ιδιοι, αλλο ευεργετης και αλλο, το ''βοδι'' που τραβαει την ''βοιδαμαξα''.

    Ντεεεεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αισχος και ντροπη τους, δε φτανει που κερδιζουν τοσα απο τις πλατες των εργαζομενων πρεπει να εκθετουν και τη ζωη τους σε καθημερινο κινδυνο;
    Ας οψονται οι νομοθεσιες/ παροχες, οπως γραφεις πιο πανω, Δημητρη, που τους αφηνουν ατιμωρητους και ετσι συνεχιζεται η ασυδοσια! Καποιοι παρ ολα αυτα συνεχιζουν και τους ψηφιζουν..με κλειστα ματια και αυτια! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Elva χαιρεται, ''παλια'' στην χωρα της Ανδρου, εμπαινε ο εφοπλιστης, στον καφενε και σηκωνοντουσαν ορθιοι, πηγαινε στον καφετζη και του ελεγε, κρυφα, κερασε τους ολους λουκουμι, αλλα να μη το ξερουν αναμεταξυ τους το κερασμα - του εφοπλιστη-, οταν σηκωνοντουσαν οι τονοι στα πολιτικα, με ενα νευμα ο εφοπλιστης στον καφετζης ''κατεβαζε'' τ'αυτια, φωναζε ο καφετζης, εσυ που κεραστικες το λουκουμι να μην..... φωναζεις, μουγγα στον καφενε, ''απο επανω'', ο χειραγωγος-εργοδοτης, με ενα λουκουμι-δωρο, απο το ''αφεντικο'', τωρα με ''μπονους'' την παραμονη στην εργασια, να δουμε που θα φτασουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Δημήτρη καλώς σε ξαναβρίσκω!
    Αγάντα...

    Ως πότε οι εργάτες μας θα'ναι βορά στα "χασάπικα" του καπιταλισμού;
    ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ !

    Ξεσηκωμός - αντίσταση - αλληλεγγύη ΤΩΡΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ βαριά όλα αυτά, αμφιβάλω αν αλάξουν ποτέ
    τα πράγματα, και μακάρι να βγώ γελασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε Πορτιατη καλησπερα, απο το στομα σου και στων εργατων τ'αυτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Frezia καλησπερα, οτι και να γινεται εμεις θα το παλευουμε, δεν θα σηκωσουμε τα χερια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή