Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΑΓΑΝΤΑ...

ΝΕΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Ποινικοποιείται η δράση ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα Κατατέθηκε χτες και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια
Την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση όλων όσοι αρνούνται να υποταχθούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ζήτησαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα λεγόμενα «βραχιολάκια» των κρατουμένων.
Η απαράδεκτη και επικίνδυνη τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι: «Μετά το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται άρθρο 458Α με τίτλο "Παραβάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κανονισμών της ΕΕ" που έχει ως ακολούθως:
"Οποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων ή οργανισμών ή φυσικών ή νομικών προσώπων, με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της ΕΕ τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών εκτός αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν».
Ζητώντας την απόσυρσή της στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις της όσοι, για παράδειγμα, διαδήλωναν κατά του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία «θα έπρεπε να φυλακιστούν, όσοι επίσης διαφωνήσουν αύριο με επέμβαση στη Συρία -την οποία μπορεί να την νομιμοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας- μπορεί και αυτοί να τιμωρηθούν, το θεωρούμε απαράδεκτο, ποινικοποιείται η πολιτική δράση για όποιον διαφωνεί με αποφάσεις της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Επιμένοντας στην τροπολογία, η οποία ψηφίζεται σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν αφορά «παραβίαση μιας οδηγίας ή ενός κανονισμού της ΕΕ αλλά μόνο όταν έχουν επιβληθεί κυρώσεις».
Επικίνδυνη και αντιδραστική νομοθετική φάμπρικα
Απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την τροπολογία, ο εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Γ. Γκιόκας σημείωσε: «Η κυβέρνηση λέει ότι αφορά κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα. Τι κυρώσεις δηλαδή επιβάλλει και αποφασίζει το ΣΑ του ΟΗΕ και η ΕΕ; Επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος κρατών όπως η Συρία και αλλού, σε βάρος οργανώσεων όπως στις παλαιστινιακές οργανώσεις, καθώς και σε βάρος φυσικών προσώπων, επικαλούμενοι και τα ζητήματα της τρομοκρατίας, που έχουν γίνει "λάστιχο" και περιλαμβάνονται οι πάντες.
Επίσης περιλαμβάνεται και η πολιτική δράση που δεν συνάδει με την κυρίαρχη αντίληψη και πολιτική. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η ΕΕ παίρνουν πολιτικές αποφάσεις, αποφασίζουν πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όσοι αντιδρούν θα διώκονται».
«Και για να μη μας πείτε ότι έχουμε μανία καταδίωξης» πρόσθεσε, «θα φέρουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) στοιχεία από γεγονότα για το πώς σε άλλες χώρες με τέτοιες ή παρόμοιες νομοθεσίες σύρθηκαν στα δικαστήρια κόμματα, οργανώσεις, άνθρωποι επειδή έκαναν συλλογή χρημάτων -καμπάνιες αλληλεγγύης- για οργανώσεις της Παλαιστίνης που η ΕΕ τις θεωρεί τρομοκρατικές».
Εκτός της παραπάνω τροπολογίας, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προωθείται πρόβλεψη για τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, σύμφωνα με την οποία το επιστημονικό προσωπικό που θα προσλαμβάνεται στο επιτελείο του εισαγγελέα θα έχει και δικαίωμα ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ για μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς, εγκληματικών οργανώσεων ή τρομοκρατίας θα αίρονται οι όποιοι περιορισμοί υπήρχαν για τα προσωπικά δεδομένα, για το απόρρητο κ.ά.
Εδώ, τόνισε ο Γ. Γκιόκας ξεκινάει μια νομοθετική φάμπρικα που αξιοποιεί τέτοιες υποθέσεις, γίνεται επίκληση του άρθρου 187Α περί τρομοκρατίας, προκειμένου να καταστρατηγηθούν δικαιοκρατικές εγγυήσεις και δικαιώματα τα όποια υπήρχαν μέχρι σήμερα και κατέληξε: «Θα ψηφίζαμε "παρών" στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (σ.σ. "βραχιολάκια") αλλά μετά την τελευταία εξέλιξη με την απαράδεκτη τροπολογία θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».
Θ. Παφίλης: Η αλήθεια για τη «διεθνή έννομη τάξη»
Σχολιάζοντας τις απόψεις που ακούστηκαν στη συζήτηση, στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης αναφέρθηκε καταρχήν στη συγκυρία της κατάθεσης της τροπολογίας:
«Γιατί η κυβέρνηση φέρνει σήμερα και σε τέτοιο νομοσχέδιο μια τέτοια τροπολογία τεράστιας πολιτικής σημασίας: Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι τώρα που βρήκαμε παπά -μετά τα προχτεσινά και με αφορμή την Χρυσή Αυγή- ας θάψουμε καμιά δεκαριά. Είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα και δεν ξεπερνιούνται τόσο εύκολα τα περί διεθνούς έννομης τάξης.
Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν σωστός;
Διεθνής έννομη τάξη.
Ο πόλεμος κατά του Ιράκ για να φύγουν τα "χημικά όπλα" ήταν διεθνής έννομη τάξη.
Ποια είναι η διεθνής έννομη τάξη και από πού καθορίζεται;
Ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ όπως κατοχυρώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λέει ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών, κάθε λαός είναι υπεύθυνος να δώσει λύση στα προβλήματά του και να επιλέξει τον δρόμο ανάπτυξής του.
Διακόσιες επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού έχουμε σε όλη την ανθρωπότητα.
Ποια είναι λοιπόν η διεθνής έννομη τάξη;»
Με την τροπολογία θέλετε να δώσετε άλλοθι και με τέτοια νομικά επιχειρήματα - στην κυριαρχία του ιμπεριαλισμού παγκόσμια, τόνισε ο Θ. Παφίλης και πρόσθεσε:
«Ας πάρουμε μερικά επιχειρήματα, για να δούμε πρακτικά πώς θα λειτουργούσε η τροπολογία στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας αν ίσχυε τότε.
Ο πόλεμος αυτός εξαπολύθηκε από το ΝΑΤΟ και είχε την έγκριση της ΕΕ και πάρθηκαν μέτρα και μέτρα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά, μάλιστα έριξαν ακόμα και βόμβες στείρωσης.
Εμείς, λοιπόν ή οποιοσδήποτε λαός δεν συμφωνούμε και θεωρούμε έγκλημα τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Ο λαός ξεσηκώνεται και εμποδίζει, πήγαμε τρόφιμα σε περιοχές της Γιουγκοσλαβίας και αν ίσχυε η τροπολογία αυτή η ενέργεια θα συνεπάγονταν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών».
Στο Ιράκ, συνέχισε, είχαμε την ίδια κατάσταση και υπογράμμισε:
«Τρίτο παράδειγμα η Συρία όπου πήρε απόφαση η ΕΕ και λέει πόλεμος.
Βγαίνουμε εμείς και λέμε όχι.
Παίρνει απόφαση η ΕΕ και λέει εμπάργκο, εμείς στέλνουμε τρόφιμα για να μην πεινάει ο κόσμος.
Τι θα γίνει; Φυλακή, γιατί παραβιάζουμε απόφαση της ΕΕ.
Πρακτικά, η τροπολογία επιχειρεί να εμποδίσει οποιαδήποτε αντίδραση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
Η ΕΕ στοχοποιεί χώρες και λαούς με κριτήριο τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.
Για παράδειγμα η ΓΣ του ΟΗΕ έχει πάρει δεκάδες αποφάσεις για την άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας.
Το έχει εφαρμόσει η Αμερική; Οχι.
Τι θα την κάνετε εσείς; Θα την κλείσετε φυλακή; Να δούμε πώς είναι η διεθνής έννομη τάξη.
Εάν εμείς αύριο εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Κούβα παραβιάζουμε κανονισμό της ΕΕ που έχει επιβάλει κυρώσεις στην Κούβα και άρα όσοι το κάνουν θα τιμωρηθούν με φυλάκιση».
Εκτός των άλλων, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, η ΕΕ έχει καταρτίσει κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων χαρακτηρίζοντας έτσι τα κινήματα που αντιπαλεύουν το σύστημα και πρόσθεσε:
«Ως προς το ποιος είναι στον κατάλογο θα σας πω ένα παράδειγμα που δείχνει ότι εάν εφαρμόσετε τον τρομονόμο θα θεωρηθούν τρομοκράτες οι πάντες, ακόμα και τα συνδικάτα.
Θα ήθελα να αναφερθώ στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που ψήφισαν "ναι" στην τροπολογία για την διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων που θα κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.
Αν θεωρείς ότι η κατάληψη δημοσίων κτιρίων είναι τρομοκρατική ενέργεια, όπως λέει με σαφήνεια ο τρομονόμος, τότε τι είναι το συνδικάτο που την αποφασίζει;
Οταν, λοιπόν, ένα κίνημα πάει κόντρα και βγαίνει ο λαός στο δρόμο και λέει εγώ θα ενισχύσω την τάδε χώρα, το λαό της που παλεύει, που του έχουν κάνει επίθεση και τον καταλαμβάνουν, τότε πάει φυλακή γιατί παραβιάζει απόφαση, εφόσον έχουν παρθεί τέτοιες αποφάσεις».
Επιβεβλημένη η απειθαρχία και η ανυπακοή
Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης προειδοποίησε: «Η ουσία είναι ότι θέλετε να εμποδίσετε διά πυρός και σιδήρου την πάλη του λαού.
Δεν θα το καταφέρετε.
Εμείς σας δηλώνουμε και από αυτό εδώ το βήμα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε πόντο.
Η απειθαρχία και η ανυπακοή εδώ είναι επιβεβλημένη.
Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου που θέλει την πρόοδο της κοινωνίας και που δεν μπορεί να υποταχθεί στη λογική του "να μπει στο γύψο όλη η ανθρωπότητα"».
Αλλα κουραγιο...

2 σχόλια: