Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010






ΑΓΑΝΤΑ...
Ο Παγκαλος, ενας ''μασκοφορος'' εκδικητης, ο αντιπροεδρος της κυβερνησης του Γ.Παπανδρεου, ενας ''φρουρος'' της πατριδας μας, ενας ''ορκισμενος'' πολιτικος που ''στοχο'' εχει την διατηρηση της χωρας μας, στα ''υπαρχοντα'' συνορα!

Εδωσε συνευντευξη στην εφημεριδα του Χατζηνικολαου.

Ιδού οι σχετικές δηλώσεις του: «Τα "Πίρι Ρέις" και "Τσεσμέ" κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες, όχι μόνο οι παράκτιες χώρες.

Οχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία. Μπορεί να έρθει πλοίο ρώσικο, αμερικάνικο, ή από το Κονγκό. Στα διεθνή ύδατα, όποιος θέλει μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Στο Αιγαίο υπάρχει το πρόβλημα (...) Στα διεθνή ύδατα, δεν είναι ούτε δικά μας...», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διένειμε ο σταθμός.

Και συνέχισε ακάθεκτος: «Το πρόβλημα είναι αν θα κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών.

Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα. Αυτή την υφαλοκρηπίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να τη διευθετήσουμε ακριβώς για να μη δημιουργούνται συγχύσεις - παρεξηγήσεις και ζητήματα και ο καθένας να μπορεί ελεύθερα πλέον να κάνει τις έρευνές του, ή τις εκμεταλλεύσεις του».

Δηλαδή ούτε τα χωρικά ύδατα καλύπτει η ελληνική υφαλοκρηπίδα των 200 μέτρων βάθους, αφού σε κανένα νησί, ούτε από την στεριά, σε απόσταση 6 ν.μ. που είναι τα χωρικά μας ύδατα, το βάθος περιορίζεται στα 200 μέτρα. Άρα για πρώτη φορά στο παγκόσμιο δίκαιο, ο αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης δέχεται ότι το κράτος έχει μικρότερη υφαλοκρηπίδα από τα χωρικά του ύδατα!

Και ο κυριακατικος Ριζοσπαστης σημειωνει.

Προπομπός των διευθετήσεων που προωθούνται στο Αιγαίο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι τα όσα αποκαλυπτικά είπε την Τετάρτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

Με τις δηλώσεις του, όχι απλά νομιμοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας ότι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία «κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες» -πράγμα ψευδές αφού τα τουρκικά πλοία ήταν μεν σε διεθνή ύδατα αλλά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα-, αλλά επιπλέον αποχαρακτηρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο, περιορίζοντάς την μόνο στα αβαθή μέχρι 200 μέτρα βάθος βυθού, που αποτελούν μόνο το 15% των διεθνών υδάτων του Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση αφήνει τα υπόλοιπα στο ράφι με τις «γκρίζες ζώνες».

Τα παραπάνω είναι μια λογική συνέχεια των όσων είχε πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις 14 Μάη 2010, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν, ότι «το Αιγαίο, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα (...) είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες» και είχε αποκαλέσει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων «εδαφικές λεπτομέρειες» και «γεωγραφικές ιδιομορφίες»...

Η υφαλοκρηπίδα, όπως και η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) είναι το κυριαρχικό δικαίωμα της παράκτιας χώρας να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τη θάλασσα και το βυθό της.

Αφορά τα διεθνή ύδατα στο σύνολό τους, δηλαδή πέρα από τη στενή παραθαλάσσια ζώνη των χωρικών υδάτων (6 ή 12 ν. μίλια) - αυτά θεωρούνται ούτως ή άλλως εθνική επικράτεια - χωρίς περιορισμούς βάθους βυθού, σύμφωνα με την ισχύουσα Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που η Ελλάδα επικύρωσε το 1994.

Τα όσα πρωτόφαντα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θέτουν σε άλλη βάση το σύνολο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση και -όπως διαφημίζεται- είναι «σε καλό» δρόμο. Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις Πάγκαλου ρίχνουν τροχιοδεικτικά πυρά που προσανατολίζουν στο περιεχόμενο και το πλαίσιο του διμερούς διαλόγου. Δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συζητάει στη βάση της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την έχει αποδεχθεί αυτή την αμφισβήτηση σε μεγάλη έκταση.

Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται την ντε φάκτο δημιουργία από την Τουρκία, με ΝΑΤΟική κάλυψη, μιας νέας κατάστασης που είναι το πρόπλασμα των ευρύτερων διευθετήσεων που επιδιώκονται.

Αυτές οι διευθετήσεις εκτός από την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αφορούν το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, όπως και τις αρμοδιότητες στο διεθνή χώρο που αφορούν στον έλεγχο των πτήσεων (FIR) και στην έρευνα και διάσωση.

Ολα αυτά έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στο στρατιωτικό-επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, που είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνας της ηπειρωτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο είναι ένα ανοιχτό πρόβλημα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στην αντιδικία γύρω από τα στρατηγεία και τα κέντρα αεροπορικών επιχειρήσεων (CAOC).


Χαράζουν νέα σύνορα

Τα όσα αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανατρέπουν όλα τα σημερινά δεδομένα και ακυρώνουν το Διεθνές Δίκαιο, αφού περιορίζεται η προς οριοθέτηση υφαλοκρηπίδα, μόνο στα τμήματα αυτά της θάλασσας που εκτείνονται πέρα από τα χωρικά ύδατα και ο βυθός φθάνει μέχρι, σε μέγιστο βάθος, τα 200 μέτρα.

Δηλαδή, γίνεται «γκρίζα ζώνη» το 85% των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα, και εγκαταλείπεται η υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου, όπου εκεί τα βάθη είναι παντού πάνω από 200 μέτρα.

Μια τέτοια θέση δεν έχει υποστηριχτεί -μέχρι στιγμής- ούτε από την τουρκική πλευρά. Τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει στην ισχύουσα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ισχυε μόνο στη σύμβαση του 1958, που αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα του 1982, επειδή ακριβώς τότε δεν υπήρχε τεχνολογία για γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη βυθού.

Αλλωστε όλη η Μεσόγειος έχει χωριστεί σε εθνικές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Για παράδειγμα η Κύπρος έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο στο μέσο της απόστασης των ακτών τους, όπως και η Ελλάδα με την Ιταλία στο μέσον του Ιονίου Πελάγους.

Χαρακτηριστικό των ανατροπών που προωθούνται, είναι το γεγονός ότι αν σε μια περιοχή των διεθνών υδάτων του Αιγαίου (σήμερα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα), είτε ντε φάκτο είτε κατόπιν «διευθέτησης» το δικαίωμα εκμετάλλευσης δοθεί στην Τουρκία, αυτόματα εγείρονται και δικαιώματα άμυνας για το τμήμα αυτό του θαλάσσιου χώρου, καθώς η Τουρκία θα επικαλείται «ζωτικά συμφέροντα» της (Συμφωνία της Μαδρίτης 1997).

Επισημαίνεται πως σήμερα, σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο - με εξαίρεση τμήματος του βόρειου Αιγαίου - λόγω της διασποράς αλλά και της διάταξης των ελληνικών νησιών που σχηματίζουν «τείχος» απέναντι από τις τουρκικές ακτές, αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, καλύπτεται από το FIR Αθηνών (σύμφωνα με τον ICAO) και συνεπώς αποτελεί χώρο που η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα.

Η εξασφάλιση, από την τουρκική πλευρά του δικαιώματος εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας που εκτείνεται ανάμεσα σε δύο τμήματα της ελληνικής επικράτειας ή πολύ περισσότερο όλης της θαλάσσιας περιοχής γύρω από ελληνικά νησιά, θα είχε άμεσες συνέπειες σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Θα οδηγούσε σε περικύκλωση ελληνικών νησιών από τουρκική υφαλοκρηπίδα ή παρεμβολή τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τουρκική παρεμβολή στους θαλάσσιους δρόμους.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, ενδεχομένως, θα στήνονταν τουρκικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, πράγμα που θα συμπαρασύρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, αλλά και το συνολικό επιχειρησιακό - στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής αυτής, δηλαδή νέα σύνορα στο Αιγαίο και ανατροπή του σημερινού «στάτους».

Μπορουμε πλεον να κοιμομαστε ησυχοι, κανεις δεν θα μας ξυπνησει το πρωι για να υπερασπιστουμε τα συνορα μας, η κυβερνηση με πρωθυπουργο τον Γ.Παπανδρεου, αντιπροεδρο τον Θ. Παγκαλο και υπουργο αμυνας τον Ευαγγ. Βενιζελο, αποφασισαν για εμας χωρις εμας, για θεματα εθνικης κυριαρχιας και υπερηφανειας, μπροστα στον υπνο του δικαιου, τι ειναι μερικα χιλιομετρα ακτογραμμων, μερικα νησια, η παρουσια του κομματιου αυτου επανω στην Γη, που μεχρι τωρα λεγεται, ΕΛΛΑΔΑ.

Και ο μεγαλος ποιητης Γ.Ριτσος εγραψε.

ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΙΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ, ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ!!!!

Αλλα κουραγιο...

21 σχόλια:

  1. Εχω έρθει απο τα ούζα μου στην Ραφήνα,απόλαυσα την πανσέληνο και έρχομαι πισω, τρελαίνομαι στην ζέστη και έχω και σένα να μου λες για τους προδότες! Γιατί ρε Δημητράκη, θέλεις συνεχώς να μου χαλάς την διάθεση, γιατί???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα ο Πάγκαλος, από την αρχή μου καθόταν στραβά.
    Μετά το θέμα με τον Οτσαλάν όμως, πήρα και το... confirmation!...

    Η (αφελής τελικά) απορία μου ήταν, γιατί ο συγκεκριμένος καρεκλοκένταυρος με τις φιλελεύθερες -έως μαύρες θέσεις- έπρεπε να αποκτήσει ξανά θώκο και μάλιστα αυτόν, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σε ένα "πρωτοποριακό" (και καλά) αρχικό σχήμα της...
    Όπως το πάει/πάνε... σε λίγο θα τεθεί θέμα υφαλοκρηπίδας και για τη... Σαλαμίνα!...

    Καλημέρα, καλή εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kariatida62 καλημερα, ριξε τα ουζα σου τωρα, γιατι αυτοι κατι σκαρωνουν, μονο τυχαια δεν ειναι ολα αυτα και δυστυχως δεν εχει να κανει με σοσιαλιστες η φιλελευθερους η οτιδηποτε αλλη ιδεολογια, εδω μια ομαδα ανθρωπων τουλαχιστον απο τα τρια κομματα, Πασοκ, νεα δημοκρατια και λαος, ειναι ''ταγμενοι'' σε εναν σκοπο, το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της χωρας μας, θολωσαν το ''τοπιο'' με τα οικονομικα μετρα, τσακιζουν το καθημερινο μας, με στοχο το μελλον μας. Περιπου τα ιδια στα εγραψε και αλλος συνομιλητης σου εχθες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντρουσιλα καλημερα, ο κυρ-Θοδωρακης δεν ειναι το προβλημα, εκει τον ''εβαλαν'' για να γινουν πιο ''φοβικα'' τα μετρα που παιρνουν, μπορει οχι θεμα Σαλαμινας αλλα στα Μεθενα που το βαθος ειναι γυρω στα 400 μετρα, με την ''παλαιολιθικη'' προταση του Νενεκου της συγχρονης πολιτικης σκηνης, σιγουρα. Και ενω εχουμε καθορισει την υφαλοκριπιδα στην μεση του Ιονιου με τους Ιταλους, τωρα και με τις δηθεν αθωες αναφορες του Παγκαλου, σε διαφορες εθνικοτητες σκαφων για ερευνα στον βυθο, θα αρχισουμε να εχουμε προβλημα και απο εκει, στο Ιονιο, δεν εχουν ξεπουλησει τα κοιτασματα, οπως στο Αιγαιο [Κ.Καραμανλης, 1975, στους Αμερικανους], λογω βαθους δεν τους ενδιεφερε, με την καινουργια τεχνογνωσια και το υψος της τιμης του ''μαυρου χρυσου'', ολα τα κοιτασματα που υπαρχουν στις θαλασσες μας, ειναι πλεον πολυ ελκυστικα, για τις 7 αδελφες και τους υπεργολαβους Αραβες. Τοσο ωραιος και ''ευλογημενος'' τοπος με τοσο ''μικρους'' κυβερνωντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημερα φιλε Δημητρη,
    Φυσικα τιποτε δεν ειναι τυχαιο και εκει οδηγουν οι μεθοδευσεις αυτες των τριων αυτων κομματων που αναφερεις..Καποιοι ξενοι βλεποντας πριν χρονια τους Τουρκους να τυπωνουν χαρτες με τα ''Τουρκικα νησια'' ελεγαν τοτε μισοαστεια-μισοσοβαρα οτι σε λιγα χρονια θα χρειαζομαστε και εμεις οι Ελληνες διαβατηριο για να επισκεφτουμε ...δικα μας νησια και απ ο τι διαβαζουμε θα εχουν σε λιγο δικιο! Τι εχει μεινει, ομως, ορθιο με αυτους για να μεινει και το θεμα της υφαλοκρηπιδας και των διεθνων υδατων ανεπαφο; Ετσι δε που εχουν αφησει πολλα νησια να ερημωσουν απο σχολεια και υγειονομικη περιθαλψη πολλοι νησιωτες αναγκαζονται να πανε στη Τουρκια, αφου ειναι πιο κοντα, οποτε στο τελος διωχνουν και με την πολιτικη, αλλα και κυριως με την κρατικη αδιαφορια τους ολους αυτους τους ανθρωπους, που θα επρεπε να αγκαλιασουν, αντι να λενε 'μεγαλα λογια' καθε φορα που επισκεπτονται τα νησια, λογια που κανεις δε πιστευει, πια, αφου διαβαζει και δυστυχως ακουει αυτα που λεγονται στα καναλια (τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε Δημητράκη εδώ και μήνες μιλώ εγώ και ο φίλος μου ο Μίνι για οργανωμένο σχέδιο...και σεις οι υπόλοιποι μας ψιλοκοροιδεύατε...και μας λέγατε συνωμοσιολόγους τα ξέχασες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva χαιρεται, οπως τα γραφεις ειναι, αυτο το ξεπουλημα παει πολυ πισω, τους ''εργολαβους'' τους επιλεγουν με το κριτηριο του ξεπουληματος της εθνικης μας κυριαρχιας, ''οπλα'' τους στον ''συγχρονο'' κοσμο, ο οικονομικος μαρασμος περιοχων με ταυτοχρονη καταργηση, της παιδειας, της υγειας, της συγκοινωνιας, κ.λ.π, επικουρικα στην ''εργολαβια'' αυτη τα γ...καναλα και οι διαπλεκομενες ''ανεξαρτητες'' ΦΥΛΛΑΔΕΣ. Ποσο ακομα αυτος ο μεγας ΛΑΟΣ θα δεχεται το ''μαστιγωμα'' καρτερικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kariatida62, γιατι σου αρεσει η ομαδοποιηση, ποτε απο εδω η στο ''σπιτι'' σου, κοροιδευτικες? Αυτα ομως που εσυ τα λες μηνες, ''καποιοι'' αλλοι τα γραφουν και τα λενε χρονια, αλλα επειδη οι ''καποιοι'' αλλοι δεν σου ''καθονται'' καλα στο στομαχι, ακομα και οταν λενε για εθνικη κυριαρχια και πραγματικη ανεξαρτησια, τους χρακτηριζεις παπαρολογους, εχει να κανει με την πλυση που εχεις φαει τοσα χρονια, αν δεν ενωθουμε τωρα, στο και πεντε, δεν ξερω, που η τι θα κλαιμε και μη το παρεις στενα ιδεολογικα, αλλα με γιουρουσια σαν την ''χαζοκινηση'' που λες οτι σου αρεσει, φεξε μου και γλυστρισα. Αληθεια απο που και ως που αυτη η κινηση ταιριαζει με την Ελληνικη πραγματικοτητα? Η πολιτικη ειναι κατι ρευστο και αλλαζει ημερα με την ημερα, δεν ειναι κατι φιξαρισμενο, εχουν αυτοι οι ''μυαλοπωληδες'', Τουρκικο θεμα, Αιγαιο και πετρελαια, Κυπριακο και Θρακη? Αντε αβασανιστα ''εσκασε'' μια κατευθυνομενη βομβα και τραλαλι και τραλαλο, αρκει να μη παμε με τους ''καποιους'' και ''χαλασουμε'' τον εθνικο κορμο. Αλλο η εθνικη κυριαρχια που λενε οι ''καποιοι'' και αλλο η φοβικη εθνικη και εχθρικη σε αλλους λαους[μεταναστες]κυριαρχια που εκπορευεται απο τους γνωστους κυκλους του Λαος του Καρατζαφυρερ. Εμεις εσενα σε εχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημητράκη, δεν διαφωνούμε νομίζω σ'όσα παραπάνω μου γράφεις.
    Τώρα για την κίνηση zeitgeist, νομίζω πως την εξέτασες πολύ επιφανειακά. Μάλλον ρώτησες και σου είπαν άλλοι.
    Είναι μια κίνηση που δίνει εξηγήσεις για τα σχέδια του καπιταλιστικού συστήματος και προτείνει αντίμετρα! Είναι μια άποψη, δεν ξέρω πόσο εφικτή αλλά όμορφα μου ακούγεται...όχι τραλαλά-τραλαλό!
    Αν δεν ενωθούμε τώρα ...μου γράφεις! Πιστεύω ότι ο Λαός στην παρούσα στιγμή θα ήθελε μια Εθνικής Ενότητας Κυβέρνηση,μα πώς το βλέπεις το δέχονται τα κόμματα???

    Εσείς εμένα, μωρέ πώς μ'έχετε??? Μ'έχεις τρελλάνει στα αποσιωπητικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημήτρη,

    Ασφαλώς και δεν είναι ο μπαρμπα-Θόδωρας το πρόβλημα (από μόνος του) και σαφώς εξυπηρετεί μια χαρά, χρόνια τώρα, τα συμφέροντα τα οποία τον "τοποθετούν" να στηρίξει. (Αρκετά παλαιότερα, σε τηλεοπτική συζήτηση, "αλληλοβουρτσίζονταν" με τον Μάνο σε θέματα Οικονομίας...)
    Και βεβαίως, οπουδήποτε υπάρχει ο... "μαύρος χρυσός", ο τόπος είναι ευλογημένος (και ο λαός... καταραμένος). Τόσοι σύγχρονοι πόλεμοι, αδιάψευστοι μάρτυρες.

    Δημήτρη και Καρυάτιδα,

    Υπάρχουν ζητήματα που (θα) έπρεπε να μένουν έξω από κόμματα (Παιδεία, Εξωτερική Πολιτική, Υγεία).
    Δεν μπορούν (και κατ' επέκτασιν δεν μπορούμε) να βρούμε κοινή ρότα σε αυτά -καθένας που ανεβαίνει επάνω, έχει δικό του μπαϊράκι (στου κασίδη το κεφάλι, βεβαίως) και θα τα έβρισκαν σε επίπεδο Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας;...
    Αυτούς, τους αποδεδειγμένα διεφθαρμένους πολιτικούς, ποιος θα τους ήθελε όλους μαζί πάνω στο κεφάλι του;
    Ο κανένας των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αυτό δείχνει.
    Είναι μοναδική (και ίσως, η τελευταία) ελπίδα να συσπειρωθεί ο λαός και επιτέλους, να βγάλει τις ταμπέλες... Αρέσει δεν αρέσει, μόνον η Αριστερά (εντός ή εκτός κόμματος / κομμάτων της) έχει αγωνιστικό παρελθόν -οι υπόλοιπες "δυνάμεις", έκαναν αντίσταση και αργότερα αντιπολίτευση "του καναπέ".

    Η κίνηση Zeitgeist μου φέρνει αυτομάτως στο μυαλό κάτι από New Age και Παιδιά των Λουλουδιών! Κάτι από... "να 'χαμε να λέγαμε"... Προσωπική άποψη, και ελπίζω να μην παρεξηγηθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kariatida62, γιατι δηλαδη να ''εμπιστευτεις'' μια κινηση απο ''εξω'' και οχι αυτους που δεκαετιες ολοκληρες δεν εχουν κοροιδεψει και λενε τα πραγματα με τ'ονομα τους, εδω πια εχουμε να κανουμε με μετωπο εναντιον αυτων που μας κλεβουν την ζωη μας, να σου θυμισω το ''σπονσοραρισμα'' των οικολογων και χωρις να ''βγουν'' εχουν κανει την μια .........πανω στην αλλη, αλλα τους ''παιζουν'' για ν'ανακοψουν το ρευμα του κοσμου προς τ'αριστερα, εκει που φοβουνται οτι θα τα βρουν ''μπαστουνια''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ντρουσιλα, το μεγαλο προβλημα ειναι η παιδεια, αν εκαναν σωστη παιδεια θα εβγαζαν τα ματακια τους με τα χερακια τους, ''παιδεμενοι'' αυριανοι πολιτες δεν μπαινουν, σε τετοια αδιεξοδα πολιτικα σχηματα [εννοω τα κομματα που μας εχουν ''μαγαρισει'' την ζωη μας].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποιούς να εμπιστευτώ βρε παιδιά??? Αυτούς που λένε- λένε μόνο για να πουν.?
    Αυτούς που δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να τα βρούν?? Που έχουν κομματιάσει την αριστερά σε πόσα μέρη?? Αυτούς που πρόσφατα συνεργάστηκαν χωρίς αιδώ με το κόμμα που έχει μαγαρίσει την ζωή μας,όπως λες και συ Δημητράκη???
    Κανέναν δεν εμπιστεύομαι πια! Προτιμώ έστω τα"παιδιά των λουλουδιών" καλή μου Ντρουσίλα παρά τους γνωστούς και τσεκαρισμένους πια υποκριτές πολιτικούς όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου μας.
    Και να σας εμπιστευτώ και κάτι??? Η άποψή μου τείνει να γίνει η άποψη της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, άδικα λέτε???

    ........Ας βάλω εγώ τώρα λίγα αποσιωπητικά μια και τα ξέχασες αυτή την φορά Δημητράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δημήτρη, ποτέ δεν ήθελαν σωστούς, "παιδεμένους" πολίτες... ("Τι τους μορφώνουμε; Για να μας βγουν κομμουνιστές;!" -θα τσεκάρω την πηγή μου και θα σας πω και ποιος το 'πε, αρκετές δεκαετίες πριν).

    Όχι μόνο, αλλά με το νέο συνταξιοδοτικό, επιβάλλεται (εμμέσως πλην σαφώς) τόσο η παιδική εργασία όσο και η υποβάθμιση της παιδείας και της ευρύτερης κουλτούρας.

    Καρυάτιδα,
    Κι εμένα μου ήταν (κι ακόμα μού είναι) συμπαθέστατα τα Παιδιά των Λουλουδιών... μόνο που ξέρουμε όλοι τι απέγινε το κίνημα των hippies όταν διαβρώθηκε (και διαβρώθηκε ευκολότατα) όπως και τα -πρώην- Παιδιά των Λουλουδιών όταν... "ενηλικιώθηκαν": ο Μπιλ, π.χ. έγινε Πρόεδρς των ΗΠΑ, ενώ άλλοι "Μπιλ", μεγιστάνες των ΜΜΕ, CEO σε πολυεθνικές κλπ.

    Δεν μιλάω για τους γνωστούς υποκριτές / κλέφτες του Κοινοβουλίου -αυτούς, υπήρχε πάντα τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό ποσοστό (15%) που τους αμφισβητούσε -τώρα, έγινε 40%.
    Αυτή η δυναμική όμως, έχω την αίσθηση πως ούτε εκφράζεται από την Zeitgeist ούτε μπορεί να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση και οργή μέσα από ένα τέτοιο κίνημα.

    ΥΓ. Κάποιοι, δε λένε μόνο για να πουν... Κινητοποιούνται, απεργούν, τρώνε ξύλο... και στη συνείδηση του κόσμου περνάνε σαν οι "γραφικοί... 100-150" (στην καλύτερη περίπτωση) ή σαν οι "εχθροί του τουρισμού, υπονομευτές της τάξης" -και άλλα χαριτωμένα, επειδή αυτό επιβάλλει η άποψη των δημοσιογραφίσκων που εξυπηρετούν το σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kariatida62. Πρωτα- πρωτα δεν λενε για να λενε, αυτα τα ανιαρα, που ισως υπονοεις τα γραφουν και τα λενε δεκαετιες, το εχουν πληρωσει με την ζωη τους οι παλαιοτεροι και την υγεια τους οι πιο ''τυχεροι'', οι νεωτεροι με βασανιστηρια και διωξεις και οι πιο νεοι με αποκλεισμους και ανεργιες. Τις διασπασεις ''καποιοι'' τις εκαναν και αυτοι οι ''καποιοι'' εχουν ονομα και ''διευθυνση'', το σιγουρο ομως ειναι οτι αυτες τις διασπασεις τις χρεωνεται το κ.κ.ε, γιατι οι ''καποιοι'', οταν το συστημα τους θελει τους χρησιμοποιει,[Κυρκος, Κωνσταντοπουλος, Ελ.Παπα, κ.α]και δεκαετιες ολοκληρες τα μ.μ.ε εχουν μονιμο μοτο, το Σταλινικο, οι παρωπιδακιδες, οι ξεπερασμενοι. Εχουν γινει οσα εχουν πει οι κομμουνιστες? Τοσα χρονια φωναζε το κ.κ.ε για το ''τελος'' αυτου του εναγκαλισμου με την ε.ε, ειχε λαθος? Απο τις ευρωεκλογες, για να παμε στα προσφατα, δεν ελεγε για συνταξη στα 70α? Δεν ελεγε για καταργηση της ιατροφαρμακευτικης καλυψης? Δεν μιλαγε για καταρευση του δημοσιου τομεα και για εξεφτελιστικους μισθους? Αυτα τα λιγα, ειναι λενε για να τα λενε? Να σου θυμισω οτι οι ''κοινωνοι'' της ιδεας της συγκυβερνησης, ητανε τα στελεχη τοτε του κ.κ.ε που σημερα ''σιτιζονται'' στο Πασοκ [δαμανακη, μπιστης, ανδρουλακης, δραγασακης, κ.α] και μερικοι στον Συριζα [Αλαβανος,Θεωνας, Δεσσυλας, κ.α], χωρις καμμια διαθεση καλυψης να σου θυμισω οτι ο Α Παπανδρεου, γλιτωσε απο την ψηφο, ενος απο των μεγαλυτερων του κυνηγων, του Κωνσταντοπουλου, που επαιξε αυτο το βρωμικο παιχνιδι, παραπομπης και μετα με την ψηφο του, της ''αθωωσης''του Αντρεα. Καλο, καλλιστο η κριτικη, αλλα θελει πρωτα να ''ριχνεις'' μια ματια στους πρωταγωνιστες και την μετεπειτα πορεια τους και αν η παροιμια τα στερνα τιμουν τα πρωτα, βρισκει εφαρμογη και εδω την βρηκε με τους σημερινους κυριους-κυριους βο[υ]λευτες του Πασοκ, προερχομενους απο το κ.κ.ε, μετα την εκπληρωση της ''εργολαβιας'' που τους ειχε ανατεθει, εκει λοιπον οι ευθυνες, οσο για τους τωρινους βουλευτες του κ.κ.ε, η βουλευτικη αποζημιωση, παει το 70% στο κομμα για τις αναγκες τις καθημερινοτητας, στα καφενεια και στα εργοστασια, στις δουλειες, δεν ειναι ετσι που τα λες, αυτα τα λενε τα δελτια των 8, εσυ απο που εβγαλες το συμπερασμα? Απο τα ιστολογια? Απο τις πορειες της ΓΣΕΕ? Η παραιτηση με την μορφη διαφορων κινηματων, λυση δεν προκειται να δωσει. Για την ιστορια σου γραφω τουτο, ολα τα κομματα προεκλογικα ''κατεβασαν'' προγραμματα, εκτος απο το προγραμμα του κ.κ.ε, κανενα δεν ελεγε γι'αυτα που μας ''βρηκανε'', μιλαγαν για την Ευρωπη οτι ειναι η λυση σε ολα και ο μονοδρομος για την χωρα μας, σου αρεσει αυτο που ξημερωνει για εμας και τα παιδια μας? Λυση δεν ειναι η αρνηση για συμπορευση με αυτους που δεν ταξανε ρουσφετια και διορισμους, που δεν εδωσαν σε ημετερους δανεια [εφοπλιστες, βιομηχανους, τραπεζιτες] και μετα πηρανε επιχειρησεις και καραβια και αλλαζοντας σημαια, καρπωνονται υπερκερδη και εμεις ξοφλαμε τα δανεια τους η οσοι εμειναν εδω τους χαριζουν τους φορους και τα προστιμα και απο την αλλη εχουν εξαπολυσει τα μαντροσκυλα τους[εισπρακτικες εταιριες] και απειλουν τον κοσμο για χρεη λιγων ευρω. Αν πραγματι σ'ενδιαφερει αυτη η πατριδα να παει μπροστα και οχι αυτο το χαλι το σημερινο η λυση ειναι μια......

    Επιτηδες δεν ειχα βαλει......

    Πλακες θα κανουμε συνεχεια, δεν βγαινει χωρις χιουμορ η ρημαδα η ημερα αλλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ντρουσιλα ετσι ειναι οσο πιο λιγο ''καλλιεργημενος'' ειναι ο ανθρωπος τοσο πιο ευκολα γινεται υποχειριο τους, εδω με την διαφημιση και την προπαγανδα εχουν ''τουμπαρει'' συναθρωπους μας με μορφωση, οχι οταν σε εχουν μονιμα στο ''σκοταδι'', με σηριαλ, κουτσομπολια, τσοντα και οτι αλλο εχουν ριξει στην αγορα με στοχο την φθορα των συνειδησεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ δεν γράφω, σας διαβάζω όμως ανελλιπώς.
    Και συμφονώ με τα γραφόμενα σας.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. frezia καλημερα, ο πληθυντικος ειναι λογω κιλων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οχι καλέ,που να ξέρω εγώ τα κιλά σου,άλωστε μου είναι αδιάφορο αυτό.
    Ενοώ ότι διαβάζω και τα σχόλια,των άλων αναγνωστών.
    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Frezia ενταξει, αστεια το ειπα, καληνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δημητράκη πρωί-πρωί μαγείρεψα ...καινούργιο φαγητό, σε παρακαλώ δοκίμασέ το και άφησε την άποψή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή