Τρίτη 13 Ιουλίου 2010







ΑΓΑΝΤΑ... Τελειωσε το παγκοσμιο κυπελο ποδοσφαιρου, ειδαμε ''τεραστιους'' ποδοσφαιριστες, χρυσοπληρωμενους ποδοσφαιριστες, ειδαμε ενα μετριο ποδοσφαιρο, ενα ποδοσφαιρο σκοπιμοτητων, κακους και μετριους διαιτητες, σε διαιτησιες που ''αφησαν'' ενα ''πεπλο'' μυστηριου, διαιτησιες σκοπιμοτητων, τελειωσε ενα παγκοσμιο ποδοσφαιρικο γεγονος που δεν ''αφησε καμμια γευση'', η τηλεοραση παιζει τους πρωταθλητες Ισπανους γεμιζοντας χρονο στο δελτιο των 8. Μεσα στην ''δινη'' του παγκοσμιου κυπελου στην Ν. Αφρικη, ο Κοκκαλης πουλησε την ''μεγαλη'' του αγαπη στον Μαρινακη που και αυτος ''τρεφει'' μεγαλη αγαπη για τον Ολυμπιακο, μεχρι να τον πουλησει και αυτος, αγαπες του κοκκινου, αλλα χωρις το παθος που συμβολιζει το χρωμα αυτο, απο τους ποδοσφαιριστες του θρυλου[ ετσι τον λενε οι οπαδοι του], σιγη, αναμονη, προσμονη, να μπαινουν τα λεφτα στον λογαριασμο, επαγγελματιες, τι κοκκινο, τι θαλασσι, τι κιτρινο, τι πρασινο, σημασια εχει να αυγατιζει ο λογαριασμος, αυριο θα εχουν υποχρεωσεις τα σημερινα αστερια του θρυλου. Ετσι ητανε παντα? Ψαχνοντας βρηκα εναν παικτη πραγματικο θρυλο του Ολυμπιακου, αραγε ποσοι τον θυμουνται και ποσοι απο τους νεωτερους φιλαθλους εχουν ακουσει το ονομα του?


ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ

Η συγκλονιστική ιστορία του Νίκου Γόδα, που εκτελέστηκε φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού

«Νενικήκαμεν -ζήτω οι ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας, συναθλητές μου». Μ’ αυτά τα λόγια στα χείλη και την ερυθρόλευκη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Νίκος Γόδας εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στο κολαστήριο του Λαζαρέτου της Κέρκυρας, από το απάνθρωπο μετεμφυλιακό ελληνικό (;) κράτος. Ο ξεριζωμένος Μικρασιάτης, ο εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ο λοχαγός του ΕΛΑΣ Κοκκινιάς, επέλεξε να πεθάνει φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, φωνάζοντας ως άλλος Φειδιππίδης ότι... νίκησε!

Ζωή σαν κινηματογραφική ταινία...
Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί και η Μικρασιατική Καταστροφή τον έστειλε μαζί με την οικογένειά του πρώτα στη Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη και τελικά στην Κοκκινιά, όπου και ρίζωσαν. Ο Νίκος, όπως και όλοι του οι συνομήλικοι, αναζητούσε μέσα από το παιχνίδι του με την μπάλα μικρές χαρές που θα τον έκαναν έστω και για λίγο να ξεχάσει τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετώπιζε. Αν και μικρός, το ταλέντο του φάνηκε αμέσως και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο με μια τοπική ομάδα της Κοκκινιάς. Μερικά χρόνια πριν τον πόλεμο, στο ισόγειο του πατρικού του ανοίγει μια ταβέρνα, «Τα Αραπάκια». Η επιτυχία του (και) στην επιχείρηση του είναι τόσο μεγάλη, που όλοι οι αστέρες της εποχής περνάνε από «Τα Αραπάκια» για να πουν μερικά τραγούδια.
Εν μέσω του πολέμου, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που ήταν η μεγάλη του αγάπη, ταυτόχρονα όμως περνάει και στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του 5ου Επίλεκτου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά, και δίνει το παρών σε όλους τους αγώνες για τη λευτεριά και την κοινωνική αλλαγή.
Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού, ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι πρωταγωνιστής στο τελικό του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2.


Λοχαγός στον ΕΛΑΣ
Την ίδια εποχή ο Γόδας είναι πλέον λοχαγός του 5ου Επίλεκτου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά και λαμβάνει μέρος στις μεγαλύτερες μάχες που γίνονται στον Πειραιά. Πρώτα στη μάχη της Ηλεκτρικής (ΔΕΗ Κερατσινίου σήμερα) και μετά στη μάχη της 7ης Μαρτίου (στη σημερινή οδό Κονδύλη), ο Γόδας δείχνει θάρρος λιονταριού. Τον Δεκέμβρη του 1944 ο εχθρός έχει αλλάξει και ο Γόδας πλέον πολεμά τους Άγγλους στο νεκροταφείο της Ανάστασης στον Πειραιά. Όπως διηγήθηκε χρόνια μετά ο Σταμάτης Σκούρτης, σύντροφος του Γόδα και ανθυπολοχαγός του: «Οι μάχες γίνονταν σώμα με σώμα. Το νεκροταφείο δεν μπορούσαν να το πάρουν με τίποτα. Εκεί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο Γόδας του είπε πως είμαστε προνομιούχοι, αφού αν σκοτωνόμασταν, θα ταφόμασταν σε κανονικό μνήμα».
Στις αρχές του 1945 και αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Γόδας μαζί με τον λόχο του περιπλανήθηκε στη Βοιωτία και τη Λαμία, μέχρι που αρρώστησε από πνευμονία και γύρισε στην Αθήνα. Εκεί η κατάληξη ήταν αναμενόμενη. Τον καρφώνουν. Η «περιήγησή» του στην εξορία μόλις έχει αρχίσει. Φυλακές Αβέρωφ, Αίγινα, Κέρκυρα. Ο Γόδας μένει στη φυλακή τρία χρόνια, χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας για να σωθεί. Ο Σταμάτης Σκούρτης κι ο Σπύρος Ανδρεάδης, και οι δύο μελλοθάνατοι που σώθηκαν ύστερα από παρέμβαση του ΟΗΕ το 1949, είναι κατηγορηματικοί στο ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν ενδιαφέρθηκε να σώσει τον Γόδα (κατά τον Σκούρτη, η ΑΕΚ έσωσε δικούς της αθλητές, ο Ολυμπιακός όχι), κάτι που γράφει στο βιβλίο του «Ώσπου να ξημερώσει» (εκδόσεις Κιβωτός).
Όταν μπήκε ο χειμώνας του ’48 στην Κέρκυρα, ο Γόδας είχε καταλάβει ότι το τέλος ήταν κοντά. Στις 19 Νοεμβρίου και ημέρα Κυριακή (κατά τ’ άλλα το έπαιζαν και χριστιανοί οι κρατούντες...) οι φύλακες τον ειδοποίησαν ότι τον ζητούν στη διεύθυνση. Ο Γόδας ζητά την ερυθρόλευκη φανέλα και το άσπρο σορτσάκι και παίρνει τον δρόμο για την εκτέλεση, στο νησάκι Λαζαρέτο, μπροστά στο λιμάνι της Κέρκυρας… Οι άλλοι κρατούμενοι, μελλοθάνατοι, ισοβίτες ή με βαριές ποινές, στριμώχτηκαν στα σίδερα του κελιού τους κι άρχισαν να φωνάζουν, όπως έκαναν σε κάθε εκτέλεση: «Λαέ της Κέρκυρας, πάλι απόψε παίρνουν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για εκτέλεση». Η φυλακή μπορεί ν’ αντηχούσε απ’ τις φωνές, οι φωνές μπορεί να ακούγονταν μέχρι τα σπίτια απέναντι, αλλά σε λίγη ώρα ο Μικρασιάτης Νίκος Γόδας, τριάντα χρονών, βασικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού στα χρόνια της Κατοχής, στεκόταν μπροστά στο απόσπασμα φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα.


«Πεθαίνω για την πατρίδα...»
Στο «Ώσπου να ξημερώσει» η περιγραφή είναι τρομακτική: «…Ο ήλιος σκάει πίσω απ’ τα βουνά και δε ξέρεις τι είναι πιο κόκκινο, η φανέλα που φοράει κατάσαρκα ο Νίκος, που οι λευκές λωρίδες της κοκκίνισαν απ’ το αίμα, ή ο ήλιος; Η οικογένεια του Νίκου Γόδα μου μετέφερε τα λόγια του σε κάποιο απ’ τα γράμματά του σε ανύποπτο χρόνο, αφού η εκτέλεση ανακοινωνόταν πάντα στον μελλοθάνατο το τελευταίο βράδυ: Θέλω να ζήσετε καλά. Πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου. Αν κάνετε γιο, να του δώσετε τ’ όνομά μου. Κι ο αδελφός του Δημήτρης ονόμασε την κόρη του Νίκη».

Αλλα κουραγιο...



υ,σ, το κειμενο ειναι απο το ιστολογιο Αρδην...
Την ''μεταφορα'' την εκανε[α] ενας Παναθηναικος...

20 σχόλια:

  1. Αν με ρωτήσουν τι ομάδα είμαι, λέω "Παναθηναϊκός", αλλά ποδόσφαιρο έχω να δω από τα μικράτα μου! Δε μ' ενδιαφέρει πια! Κάποτε, οι ερασιτέχνες ήταν ψυχωμένοι -σήμερα, περισσότερο απ' την απόδοση του παίχτη, μετράει η μεταγραφική του τιμή (όχι αξία, τι αξία;!)

    Έγραψες: "αγαπες του κοκκινου, αλλα χωρις το παθος που συμβολιζει το χρωμα αυτο"

    Κι είναι αλήθεια, αφού...
    "ο Μικρασιάτης Νίκος Γόδας, [που] τριάντα χρονών, βασικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού στα χρόνια της Κατοχής, στεκόταν μπροστά στο απόσπασμα φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα"
    ...ίσως είναι ο μόνος πραγματικός "κόκκινος", ο μόνος αληθινός "θρύλος"...

    ΥΓ. Λυπάμαι πραγματικά που δεν ήξερα γι' αυτόν! Ευχαριστώ για τη "μεταφορά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντρουσιλα καλημερα, ο αδελφος του πατερα μου ''τρελος'' ολυμπιακος, κολλητος του Ρωσιδη, παλιου αρχηγου του θρυλου, οταν τον ρωτουσα για παλιους παικτες του Ολυμπιακου, αν ειχε κομμουνιστες, μου ''γυριζε'' την κουβεντα, τον ''βρηκα'' τυχαια ψαχνοντας για θεματα του ποδοσφαιρου, κομματια της ιστοριας μας ''παραχωμενα''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καπετάνιε μου ο Νίκος Γόδας εκτελέστηκε τις 18-11-48 μαζί με τους συγκρατούμενους του Φώτη Κουφουδάκη, Γιώργο Λούβαρη και Λευτέρη Φραγκιαδάκη ή δε τελευταία εκτέλεση αγωνιστή στην Κέρκυρα ήταν του Φάνη Γιάννου που έγινε την 28-4-49!
    Στοιχεία από το βιβλίο «της λευτεριάς οι αθάνατοι» του Λάμπρου Κασσελούρη κρατούμενου στις φυλακές της Κέρκυρας εκείνη την περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Karfoma καλημερα, να εισαι καλα για τις πληροφοριες που μας εδωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημερα Δημήτρη.
    (melv@ki άλλαξα το νικ)

    Όμορφο ποστ, πραγματικά.
    Ο αδελφός μου είναι ολυμπιακός, μάλιστα απ' τους ρομαντικούς, πιστεύει πως παίζουν με "ψυχή"... ίσως είναι που δε βλέπει καλά.
    Εμένα αν με ρωτήσεις, ολυμπιακός θα σου πω, αλλά εχω στο νου μου τον ολυμπιακό του Πειραιά, τη λαϊκή ομάδα των ναυτεργατών που καμία σχέση δεν έχει με τα δισεκατομμύρια που διακινούνται πίσω του...
    Πόσα πράγματα έχουν απομείνει, αναρωτιέμαι, που να γίνονται με "ψυχή" και να μη θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος...
    Θέλω να αλλάξει αυτό! Σιχάθηκα πια να βλεπω ανθρώπους να τα ξεπουλάνε όλα για όλα! Βαρέθηκα, αλήθεια σου λέω.
    Θέλω να βρεθούν ξανά σε τούτον τον τόπο κάποιοι Γόδες μπας κι αλλάξει τίποτα. Τι λες, θα φτάσει ένα "αγάντα" ακόμη ή θα μας πάρει η κατρακύλα ως τον πάτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικενια καλημερα, ν'αλλαξει?[Για το ποδοσφαιρο λεμε]. Μπα δεν νομιζω, απο τον Ολυμπιακο, τον Παναθηναικο και τις αλλες ομαδες, οι μεγαλομετοχοι παιρνουν εξουσια, ''αγοραζουν'' δυναμη, ''πουλανε'' ψηφους, πρεπει ν'αλλαξει σε βαθος ολο το σκεπτικο για το πως ζουμε και ποια ειναι τα προτυπα που δινουμε στα παιδια μας, στην ζωη δεν υπαρχει τελος. Στο χερι μας ειναι να σταματησει η κατρακυλα,[ για την πολιτικη λεμε], κυριολεκτικα στο χερι μας, Αυγουστος, Σεπτεμβρης, Οκτωμβρης, Νοεμβρης. Ριχνεις βουτιες με τα κουαρκς? Απο μολυνση πως πατε, εκει στο παραπορτι? Αγαντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΝΙΑ...
    Εγραψα ολοκληρο κατεβατο αλλα χαθηκε απο σφαλμα μου...Θα επανελθω αυριο με περισσοτρη υπομονη γιατι τωρα εκνευριστηκα...
    με δυο λογια...Ρωτα κανενα παιχτη της ερασιτεχνικης περιοδου να σου πει για τα προβληματα των παιχτων...
    Το σημερινο προβλημα δεν ειναι προβλημα παιχτων η παραγοντων,αλλα ειναι προβλημα[τι εκπληξη]
    κρατους και φιλαθλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Δημήτρη μου και να΄ξερες με την αναφορά σου αυτή τι μου ξυπνάς.Ξέρεις με την πόλη αυτή έχω δεσμούς αίματος και νιώθω περηφάνια που γεννήθηκα και έζησα εκεί για πολλά χρόνια.
    Η πόλη αυτή έχει αγιασμένα χώματα από αίμα ΗΡΩΩΝ,που πέσαν για την ΛΕΥΤΕΡΙΑ.Έχει δώσει εκατοντάδες νεκρούς. Μικρασιάτες οι κάτοικοι της στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ήρθαν πρόσφυγες κουβαλώντας τα παιδιά και τις ελπίδες τους.Την τραγούδησαν,την χόρεψαν και την ζωγράφισαν.Ασβέστωσαν τα σπίτια τους, έβαψαν τα πορτοπαράθυρα τους πράσινα στο χρώμα της ελπίδας,και φύτεψαν παντού βασιλικά και γιασεμιά τζιράνια και αγιόκλημα να΄ρθει να μοσκοβολά ο τόπος.Και ύστερα σύρθηκαν στις μάντρες και στα μπλόκα.Και όταν ο χαφιές με την κουκούλα έδειχνε ένα ένα τα παλληκάρια της στον ξένο κατακτητή,λέγοντας ΑΥΤΟΣ,ΑΥΤΟΣ,δείχνοντας τους ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΈΣ και απειλώντας ότι αν δεν υποδείξουν τους συντρόφους τους θα εκτελούνταν,εκείνοι ύψωσαν το παράστημα τους και φώναζαν φτύνοντας τον κατακτητή και τους ντόπιους λακέδες κουκουλοφόρους για να οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα,πίσω στην μάντρα της Οσίας Ξένης.Την Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
    *****************************************************************************************
    "Όταν ο γνωστός χαφιές της Κοκκινιάς Μπαντράνης διακρίνει μέσα στο πλήθος τον λοχαγό του ΕΛΑΣ, Αποστόλη Χατζηβασιλείου,τον χαιρετά με ειρωνεία " Τα σέβη μου λοχαγέ"και δίνει το σύνθημα. Του βγάζουν με την ξιφολόγχη το μάτι, του σχίζουν τα μάγουλα και τον περιφέρουν μέσα στο πλήθος, ζητώντας του να προδώσει τους συντρόφους του.Και κείνος σηκώνοντας το κεφάλι φωνάζει: "Πατριώτες σηκώστε ψηλά το κεφάλι δεν πρόκειται να προδώσω κανέναν".Τον σέρνουν για να τον εκτελέσουν και κείνος λίγο πριν το τέλος του ψελλίζει: "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗ"
    330 Κοκκινιώτες έπεσαν μαχόμενοι τον Ιταλικό φασισμό στα Αλβανικά βουνά.
    3864 Πέθαναν από πείνα την περίοδο 1941-1944.
    75 Σκοτώθηκαν απ' τους βομβαρδισμούς.
    313 Εκτελέστηκαν στο Χαϊδάρι στον Καρακόλιθο,στην Καισαριανή .
    450 Εκτελέστηκαν η πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία.
    Ο αριθμός των εκτελεσμένων του Μπλόκου της Κοκκινιάς δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένος.Υπάρχουν στοιχεία και τα ονόματα 176 εκτελεσμένων,αλλά υπάρχουν και πηγές που ανεβάζουν τον αριθμό των στους 350. Αναφέρεται σε κατάσταση που δημοσιεύτηκε από το Αστυνομικό τμήμα της διεύθυνσης Αθηνών,που δημοσιεύτηκε στις 8/4/46 που αναφέρει : Εις το Μπλόκο της Κοκκινιάς οι Γερμανοί εκτέλεσαν
    350.
    Η αντάρτισσα Κοκκινιά,η προσφυγομάνα Κοκκινιά ύψωσε το ανάστημά της στον κατακτητή σηκώνοντας ταυτόχρονα το Λάβαρο της Λευτεριάς.
    Από το λεύκωμα "Το Μπλόκο της Κοκκινιάς" έκδοση του Δήμου Νικαίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. mαχαιρη καλημερα, το κρατος φταιει, γιατι και απο την ερασιτεχνικες κατηγοριες παιζει παιχνιδια με τις ''πενταρες'' των επιχορηγησεων. Τωρα οι φιλαθλοι οτι και να πουμε στις ερασιτεχνικες κατηγοριες απο τα παλια τα χρονια που μου ελεγε και ο θειος μου ητανε τα πραγματα ''ζορικα'', κεφαλια ανοιγανε, μπινελικια επεφταν, εδω παιζαμε μπαλα, επανω γειτονια εναντιον της κατω και απο τις 10 φορες ο αγωνας τελειωνε την 1, βεβαια την αλλη την ημερα φιλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΒΒ καλημερα, απο το ποδοσφαιρο ξεκινησαμε, στην πολιτικη το πηγαμε, ειναι η περιοχη, δυναμικη αλλα και πονεμενη, θυμαμαι παλια στις δημοτικες εκλογες, που ''παιρναμε το αιμα μας πισω'', Νικαια, Κερατσινι, ΑΓ.Βαρβαρα, Περιστερι,Βυρωνας, Καισαριανη,Ν. Φιλαδελφεια, Ελληνικο,Καλλιθεα, κ.α, γειτονιες με προσφυγγες και εργατες, μικροκαταστηματαρχες και υπαλληλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα. Χαλαρωστε λιγο. Αφου συμφωνησω πως τα παντα ειναι θεμα 'ευνομουμενης' κοινωνιας, δωστε λιγο χρονο στον εαυτο σας 'μονο για την στιγμη'
    η στιγμη εχει τεραστια αξια και αυτονοητο πως χανεται χωρις επιστροφη.
    Ν' αρχισω και γω αν και ΠΑΟΚΑΡΑ να μιλω για τα παιδια του ΗΡΑΚΛΗ και της ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. taspa καλημερα, ΚΟΥΔΑΣ, για λεγε [γραφε].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι να σου πω τι να μολογησω. Πιθανως σας διαφευγει πως ιδιαιτερα τα παιδια του στιβου του ΗΡΑΚΛΗ ηταν αποκλισμενα για χρονια απο την προσβαση σε Δημοσιες Υπηρεσιες. Ηταν θα λεγαμε ενας χωρος 'αγωνιστων' του στιβου και του 'στιβου'
    Τωρα για τον ΠΑΟΚ !!!!!!!!!!!!υπηρξα μεχρι τα 12 χρονια μου ΜΑΣΚΟΤ της παρεας του Πατερα μου. Που θελεις, Δραμα-Αθηνα- Πειραιας.........μετα τα 12....'τωρα μεγαλωσες εχεις μαθηματα τερμα το γηπεδο' ...........να σκεφθεις φιλος του Πατερα βρισκεται στα τελευταια του στο τοτε Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ [σημερινο Αγ, Δημητριος] το γηπεδο του ΠΑΟΚ διπλα στο Πανεπιστημιο........ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ΟΙ ΙΑΧΕΣ φθανουν στο Νοσοκομειο ,ο ανθρωπος τελειωνει.......εχει ζητησει απο την γυναικα του να εχει ανοιχτα τα παραθυρα........ακουγεται γκοοοοοοοοολ....ποιος ;;; ο ΠΑΟΚ εγειρε το κεφαλι και τελειωσε!!!!!!!!
    Ο Νονος Κων/λιτης το ιδιο και η νονα.Παντευονται ,αμεσως μετα ξεκιναει αγωνας.Κατ' ευθειαν στο σπιτι κι ο νονος στο γηπεδο............Την επομενη Κυριακη υπο μαλης [ νυφικο-κοστουμι] και στο φωτογραφειο για τις σχετικες φωτογραφιες........καταλαβαινεις αρρωστια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δημήτρη, έλα απ' το σπίτι πάραυτα! Έχεις δωράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δημήτρη να'σαι καλά που μας θύμισες την ηρωική και ανυπόταχτη φύση των λαϊκών αγωνιστών! Σήμερα έχουμε ανάγκη το φωτεινό τους παράδειγμα.

    Η Κοκκινιά και ο Ολυμπιακός του παρελθόντος ήταν φυτώρια ηρώων. Η Κοκκινιά συνεχίζει να αντιστέκεται, ο Ολυμπιακός όμως όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. taspa καλημερα, μολις γυρισα απο το τρεξιμο το μεσημεριανοαπογευματινοβραδυνο,πηρε το κατινακι κατι ψιλολογια, την ''μπαρκαρισα'' για Ανδρο με δυο φιλες μας, πηγαμε για καφε τα τρια μαγκουφια, που μειναμε να φυλαμε ''θερμοπυλες''[γ....το μεροδουλι τους γ.....], πηγα δουλεια και οταν γυρισα ηθελε και βολτα ο φοιβος, πολυ ομορφες και λυπημενες οι αναμνησεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΗΘΕΛΑ
    Να πω δυο κουβεντες για την αθλητικη διασταση του θεματος, μια και την πολιτικη διασταση τηνειπατε ολη εσεις και βεβαια συμφωνω...
    Παλια ημουν απο τους φανατικους υποστηρικτες του επαγγελματικου ποδοσφαιρου...Ειχα τη γνωμη οτι και οι ποδοσφαιριστες,οπως και οι υπολοιποι εργαζομενοι, επρεπε να εχουν χαρτια και συμβολαια, να ασφαλιζονται και να αμοιβονται, νομιμα και με διαφανεια και τιμιοτητα και οχι να εξαρτωνται απο τη...βοηθεια των παραγοντων...
    Λεγαμε λοιπον τοτε να γινουν καλυτερα εταιριες, να εχουν χαρτια και μετοχες και οχι να θεωρειται...αμοιβη να κανεις το θυρωρο η τον οδηγο του αφεντικου...θυμηθητε ποσοι σπουδαιοι πεθαναν στην ψαθα, υστερα απο καποιο τραυματισμο...
    Μας γελασαν ομως...
    Οπως με την ποδια των μαθητριων[καταργηθηκε, υστερα απο αγωνες του μαθητικου κινηματος, για να σπασει ο φασισμος της ομοιομορφιας, οχι για να αντικατασταθει με τα επωνυμα συνολακια, που ξευτυλισαν το φτωχο γονιο..]
    Ετσι εγινε και με την ιδιωτικη ραδιοφωνια, που τρεχαμε τοτε να σπασουμε την μονοφωνια και την παραπληροφορηση του κρατους,και καταληξαμε στο μπιγκ μπραδερ και στα μεσημεριανα ρεζιλικια...
    Ετσι και με τον επαγγελματικο αθλητισμο, που ξεκινησε απο τον συνδικαλιστικο αγωνα των ποδοσφαιριστων, για να καταληξουμε να παιζει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ με 9 ξενους παικτες...
    Και ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ με 11 ξενους...
    Ενω ηταν ΔΗΜΟΤΙΚΗ ομαδα, εχρηματοδοτειτο απο το ΔΗΜΟ για να δουμε τα παιδια μας στα γηπεδα...
    Οχι στα ναρκωτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φυσικενια καλημερα, ερχομαι να δω, τι ειναι καμμια συνταγη για γαλατομπουρεκο? Εφτασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πορτιατη καλημερα, αν και Παναθηναικος δεν ξερεις ποσο χαρηκα για το ηθος αυτου του ανθρωπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαστορα καλημερα, εχεις απολυτο δικιο και στα αλλα θεματα εκτος του ποδοσφαιρου που αναφερεις, εντελει για την ''οικονομα'' καποιων τα παντα εγιναν μια αλοιφη για πασα νοσο και πασα .........Στο ονομα του κερδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή