Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΑΓΑΝΤΑ...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο οργανωμένος, αποφασισμένος λαός μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας απ' τους ναζί κατακτητές
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές (12/10/1944), τονίζει:
«Στις 12 Οκτώβρη 1944 κατέβηκε από την Ακρόπολη η λαομίσητη ναζιστική σημαία.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΕΛΑΣ είχε καταλάβει στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, ενώ την επομένη το Α' Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Αθήνας.
Η απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της Ελλάδας από τη ναζιστική-φασιστική Κατοχή ήταν έργο της ηρωικής πάλης του ελληνικού λαού, της εποποιίας της ΕΑΜικής Αντίστασης, της οποίας βασικός εμπνευστής και αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ.
ΕΑΜική αντίσταση στη χώρα μας είχε συμβολή στην αντιφασιστική νίκη των λαών στην Ευρώπη, όπου ο σοσιαλισμός, η ΕΣΣΔ και εκατομμύρια αγωνιστές, κομμουνιστές και ο Κόκκινος Στρατός, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη συντριβή του φασισμού - ναζισμού.
Αποτελεί καθήκον των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάθε τίμιου ανθρώπου να μάθει ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία την ιστορική αυτή αλήθεια. Το μήνυμα είναι επίκαιρο.
Η λαϊκή αντιφασιστική νίκη επιβεβαιώνει μια βασική αρχή της ιστορικής εξέλιξης, ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.
Ωστόσο, ο λαός που έχυσε το αίμα του για την απελευθέρωση της Ελλάδας δε μπόρεσε να χαρεί τους καρπούς της νίκης και των θυσιών του. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας που, σε συνεργασία με τους Εγγλέζους στην αρχή και στη συνέχεια με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, έπνιξαν το λαϊκό κίνημα στο αίμα, για να στεριώσουν την αστική εξουσία και το σύστημά της.
Ο αστικός κόσμος της χώρας -τόσο το κομμάτι εκείνο που συνεργάστηκε με τον κατακτητή εναντίον του λαού όσο και το κομμάτι εκείνο που εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στη εξωτερικό, προσπαθώντας από εκεί να καθορίσει τις μεταπολεμικές εξελίξεις με ατελείωτες συνωμοσίες με τους Εγγλέζους- ενώθηκε μπροστά στο κοινό ταξικό του συμφέρον: Να τσακιστεί το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ που έμπαιναν εμπόδιο στα σχέδια της άρχουσας τάξης, αλλά και ο λαός που αγωνίστηκε κατά της τριπλής φασιστικής Κατοχής, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες μετά την απελευθέρωση.
Το κυρίαρχο λοιπόν ζήτημα μετά την απελευθέρωση ήταν αυτό της εξουσίας, ποια τάξη θα κυριαρχούσε. Η αστική ή η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα. Ο λαός που απελευθέρωσε την Ελλάδα από την ξένη Κατοχή, προκειμένου να γίνει ο ίδιος αφέντης στον τόπο του, ή οι δυνάστες του ντόπιοι και ξένοι.
Ο πόλεμος είχε δημιουργήσει συνθήκες επαναστατικής κατάστασης στο εσωτερικό της κάθε χώρας, και στην Ελλάδα. Το κύρος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο λαό ήταν τεράστιο, σε αντίθεση με εκείνο των αστικών κομμάτων. Ο συσχετισμός των δυνάμεων έως την απελευθέρωση ήταν υπέρ του λαού και σε βάρος της άρχουσας τάξης.
Αυτό ήθελαν να αλλάξουν με όλα τα μέσα η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές, γι' αυτό και επιστρατεύθηκε εναντίον του λαού η ένοπλη βία, η τρομοκρατία, ο εγγλέζικος στρατός, τα κατοχικά τάγματα ασφαλείας και οι άλλες δωσιλογικές οργανώσεις.
Το ΚΚΕ έχει εκτιμήσει ότι μαζί με την τεράστια συνεισφορά του και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, χρειαζόταν να διαμορφώσει στρατηγική, τακτική, πολιτική συμμαχιών που θα οδηγούσε στην επίλυση του προβλήματος της εξουσίας, ιδιαίτερα ξεκινώντας από το '43 που οι συνθήκες ήταν ώριμες να θέσει το ζήτημα της κατάκτησης της εργατικής εξουσίας.
Το Κόμμα μας έχει βγάλει συμπεράσματα από τη μελέτη της ιστορίας αυτή την περίοδο και τους παράγοντες που δυσκόλεψαν ο λαός να χαράξει το δρόμο για τη δική του εξουσία.
Σήμερα που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που το τέρας του ναζισμού - φασισμού με τη μορφή της Χρυσής Αυγής, των υμνητών των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας, εκτρέφεται από το σύστημα για να αξιοποιηθεί σε βάρος του λαού.
Σήμερα που πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή, η ΕΑΜική Αντίσταση, ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων.
Ετσι ώστε ο λαός να οικοδομήσει τη δική του συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσεις, τους πολέμους και το ναζισμό - φασισμό».
Αλλα κουραγιο...

5 σχόλια:

 1. ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ
  ο δρόμος των λαών1

  Η Ιστορία διδάσκει φίλε Δημήτρη,
  το ζήτημα είναι κατά πόσον σήμερα οι διδαχές της εμπνέουν...
  Είθε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ καλησπερα και ποιος διδαξε αυτην την ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, δεν το ηθελαν οι ''νικητες'' ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το κίνημα είχε και έχει το ηθικό πρόκριμα.
  Οφείλουμε να κρατάμε άσβεστες τις μνήμες των λαϊκών αγώνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δημήτρη καλησπέρα σου. Άντε πάλι, χα χα!
  Να μη χάνουμε από το νου μας ότι αυτό η διδαχή (όπως την λες) της ιστορίας μας η διδαχή της ιδεολογίας μας και εν πάση περιπτώσει όλες τις "διδαχές", πολιτικές οικονομικές ιδεολογικές χρέος δικό μας είναι και όχι των "νικητών"
  Αυτοί τη δική τους δουλειά και εμείς τη δική μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. blackbedlam καλημερα. Συμφωνω, αλλα στα σχολεια, ''αλλη'' ιστορια τα μαθαινουν τα παιδια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή