Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ...

Πρέπει να σαρωθούν απ' το λαϊκό κίνημα

Κανένα «δραματικό θρίλερ μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης» δεν υπήρξε - δεν υπάρχει κι ας διατείνονται για το αντίθετο τα κανάλια της αστικής τάξης.

Αυτό που ψάχνουν να βρουν είναι πώς θα πλασάρουν την απόλυτη βαρβαρότητα που έχουν προαποφασίσει.

Την ώρα που εσύ πασχίζεις να σώσεις το σπίτι από την πλημμύρα, στο έχει πάρει ήδη η τράπεζα σαν χέρσο οικόπεδο.

Την ώρα που τρέχεις να ανοίξεις κανάλι για τα νερά, θύελλα αντιλαϊκών ρυθμίσεων έχει πάρει και σηκώσει ό,τι έχεις και δεν έχεις.

Αλλού είναι η μεγάλη μάχη...

Μαζί με τα ψέματα τέλειωσαν και τα κλάματα.

Οι αστοί δημοσιογράφοι βγήκαν χτες επιθετικά και μονομπλόκ: «Δύσκολα τα μέτρα, ναι, μονόδρομος δε».

Θάψανε κάθε άλλη οπτική, γιατί έχουν καθαρό πως όποιες συμμαχίες κι αν κάνει η αστική τάξη, όποια αναδιάταξη δυνάμεων και να κάνει, το ποτάμι της οργής δε γυρίζει πίσω.

«Μόνο 150 είναι στην Ομόνοια», έλεγε χτες το βράδυ η ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ την ώρα που η κεφαλή της πορείας που οργάνωσε το ΚΚΕ είχε φτάσει στη Βουλή και η ουρά δεν είχε ξεκινήσει ακόμα απ' την Ομόνοια παρά την καταρρακτώδη βροχή.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους.

Ας την οξύνουμε με τη σημερινή συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ.

Ας την οξύνουμε μ' ένα κύμα αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων που θα ρίξουν την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, θα ανοίξουν δρόμο για άλλη εξουσία, λαϊκή.

Ας γίνει καθαρό πως απέναντι στην απειλή «κοίτα τι θα πάθεις, αν δεν υπογραφεί το νέο μνημόνιο», οι εργάτες λογαριάζουν όσα ήδη έχουν χάσει, όλα αυτά που δείχνουν πως είναι ήδη πέρα απ' το σημείο που δεν έχουν να χάσουν ούτε καν αυτές τις αλυσίδες τους.

Η αστική τάξη ξέρει τι βγάζει ο ισολογισμός στα εργατόσπιτα.

Γι' αυτό εντείνει τον εκβιασμό.

Ζητά απ' τον εργάτη να βάλει μόνος του τη θηλιά στο λαιμό του.

Τον θέλει σαν τον πνιγμένο που πιάνεται απ' τα μαλλιά του, αντί να χτυπήσει πόδια και χέρια για να ζήσει.

Του λένε πως τον σώζουν την ώρα που τον έχουν ήδη πνίξει.

Αυτό που δε λένε είναι η μόνη αλήθεια: Ολα τα μέτρα παίρνονται για να σωθούν οι καπιταλιστές, για να μπορούν αύριο να έχουν μεγαλύτερα κέρδη από τη δουλειά μιας εργατικής τάξης που θα σέρνεται να φτάσει το πρωί στο μεροκάματο.

Κρύβουν ότι υπάρχει διέξοδος γιατί η διέξοδος που δείχνει το ΚΚΕ χτυπάει τους καπιταλιστές.

Ποντάρουν στο φόβο των εργατών.

Που όμως πρέπει να μάθουν τη δύναμή τους.

Οτι μπορούν να εντείνουν τον καθημερινό αγώνα τους, όχι πια για να μη χάσουν, αλλά γιατί έχουν να κερδίσουν.

Από μια λαϊκή εξουσία, τη δική τους εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.

Μια εξουσία που με κεντρικό σχέδιο θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας κι είναι πολλές αυτές.

Δεν είναι κάποιες μερίδες φαγητό που λείπουν, είναι καλή διατροφή για όλο τον πληθυσμό.

Δεν είναι μια τρώγλη που λείπει, είναι καλή κατοικία για όλους.

Δεν είναι δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, είναι όλος ο πλούτος στους παραγωγούς του.

Αυτά είναι η λαϊκή οικονομία.

Γι' αυτά κάθε προσπάθεια από δω και μπρος.


Τα «ψιλά γράμματα»

«Η γκάμα της βαρβαρότητας - πέρα και πάνω από την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, την "οριζόντια" συρρίκνωση στους μισθούς και τα μεροκάματα στον ιδιωτικό τομέα - περιλαμβάνει και τα παρακάτω μέτρα:

1. Καρατόμηση ή και πλήρη κατάργηση "κοινωνικών παροχών και επιδομάτων" για ανέργους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

2. Την τρίτη στη σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 15%.

3. Παραπέρα περικοπές των δαπανών για υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη.

4. Τρανταχτές ανατιμήσεις μέχρι και 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, επίσης στα τιμολόγια και άλλων πρώην ΔΕΚΟ.

5. Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, που για το 2012 θα κλιμακωθούν από 50.000 μέχρι και για 100.000 εργαζόμενους.

6. Μαζικά λουκέτα σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, μαζί και «αναδιαρθρώσεις» σε σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά.

7. Επεκτείνουν τα χαράτσια πάνω στη μικρή περιουσία, επιβάλλοντας φόρους στα αγροτεμάχια και σε εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης.

8. Κατάργηση των λεγόμενων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε νησιά του Αιγαίου, γεγονός που σημαίνει τετραπλασιασμό του φόρου για φάρμακα και διπλασιασμό για τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά.

9. Ενταξη αγροτών πάνω από έναν ορισμένο τζίρο (πιθανόν στα 25.000 ευρώ το χρόνο) σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, θα τους επιβάλουν δηλαδή και το χαράτσι επιτηδεύματος (σήμερα 400 ευρώ το χρόνο).

10. Αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα σε ετήσια βάση (...)
Με τον τρόπο αυτό έρχονται και απογειώνουν με αντίστοιχα ποσοστά (25%) και τα χαράτσια "ηλεκτροδοτούμενων χώρων", αυτά που αρπάζουν κάθε χρόνο μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αυτόματα επέρχονται ανατιμήσεις και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις "αντικειμενικές τιμές", όπως σε γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, ΤΑΠ (που το πληρώνουν και οι ενοικιαστές επίσης με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ).

11. Μεγάλες μειώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

12. Μεθοδεύουν τη συρρίκνωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) με μαζικά λουκέτα σε υποκαταστήματα, απομάκρυνση εργαζομένων, ξεπούλημα για όλες τις θυγατρικές επιχειρήσεις.

13. Παραπέρα μειώσεις στα "ειδικά μισθολόγια" που ισχύουν για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο.
Οι "μεσοσταθμικές μειώσεις" υπολογίζονται στο 20% με διακύμανση από 10% μέχρι και 50%.

14. Πλήρη εφαρμογή της κοιναγορίτικης οδηγίας Μπολκεστάιν.

15. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος της εργοδοσίας σε ποσοστό τουλάχιστον 5% (...) "πρόταση"(...) για την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς μέχρι 400 ευρώ το μήνα, προφανώς γιατί σε αυτά τα επίπεδα σκοπεύουν να τους συνθλίψουν».

Αλλα κουραγιο...
υσ «Δεν υπάρχει άλλη πρόταση», διαλαλούν ο ένας μετά τον άλλο οι δημοσιογράφοι της αστικής τάξης.

Αυτό είναι το χτύπημα κάτω απ' τη μέση που επιχειρούν: Χτύπημα στην ελπίδα των ανθρώπων, που απ' τα χέρια τους βγαίνει χρυσάφι, ότι δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να 'ναι καταδικασμένοι να ζήσουν στα τάρταρα.

«Σε λίγο θα πληρώνουμε για να δουλεύουμε», δήλωνε σ' ένα από τα ρεπορτάζ μια υπάλληλος του Δημοσίου, που, όμως, ακόμα είναι δέσμια μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας που κρύβει ότι αυτό το κράτος είναι των καπιταλιστών κι ότι οι υπάλληλοι σ' αυτό είναι αναλώσιμοι γιατί έτσι επιβάλλει το συμφέρον των καπιταλιστών.

Η αντίστροφη μέτρηση μπορεί να αρχίσει όταν οι ίδιοι υπάλληλοι κατανοήσουν πως κάθε φορά που ακούνε ότι το κράτος εξοικονόμησε τόσα δισ., τόση περισσότερη θα 'ναι και η δυστυχία που ακολουθεί.

6 σχόλια:

 1. Τόσο πράσινο και μπλέ χαρτομάνι και πάει χαμένο.
  Και να υπάρχουν τουαλέτες χωρίς χαρτί υγείας.
  Κρίμας, κρίμας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευρυτανα ιχνηλατη καλησπερα, φαντασου μετα την χρηση ομως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα. Ρίξε μια ματιά στο στρατολάτη βρε Δημήτρη.
  Πολύ προβληματίζομαι, αλλά περισσότερο μετά απ΄ όσα έγραψε. Έχω την εντύπωση πως πολλοί κάνουν τέτοιες σκέψεις.
  Καλή δύναμη!
  (Τον... ατελείωτο είχαν οι αφίσσες απόψε!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δημητράκη, σου φέρνω κι'άλλες φωνές ίδιες με την δική μου:
  Μετά τις αναμενόμενες χθεσινοβραδινές τραγικές εξελίξεις διαφαίνεται μόνο μία λύση πριν την ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων Πατριωτών που αρνούνται να υποταχθούν στη νέα γερμανική κατοχή, και το επακόλουθο αιματοκύλισμα.
  Και αυτή τη λύση μπορεί να την πυροδοτήσει μόνο ένας πολιτικός φορέας :
  το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με την παραίτηση σύσσωμης τής κοινοβουλευτικής του ομάδας και των αναπληρωματικών που θα κληθούν να την αντικαταστήσουν από το κυνοβούλιο του δωσιλογισμού και της παράδοσης της χώρας.
  Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα προκληθούν εκλογές- τοπικού ή γενικού χαρακτήρα μένει να διευκρινισθεί από τους συνταγματολόγους- και έτσι θα δοθεί λύση στην τραγωδία εφόσον θα αποτυπωθεί και επισήμως η απόλυτη διάσταση της σημερινής συνθέσεως της Βουλής με την λαϊκή βούληση, και έτσι η τριμερής χούντα Παπαδήμιου δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε λεπτό παραπάνω.
  Συντρόφισσα Αλέκα, σύντροφε Παφίλη, συντρόφισσα Λιάνα Κανέλλη , σύντροφε Νίκο Μπογιόπουλε , σύντροφοι συναγωνιστές του ΚΚΕ που βρεθήκαμε πλάτη με πλάτη, ώμο με ώμο τους μήνες που πέρασαν, ακούστε την έκκληση μας καιΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ !!!!

  Γράφει ο Misha

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οικοδομε καλημερα, καθε αποψη ΣΕΒΑΣΤΗ, το κομμα εχει εμπειρια 95 χρονων, οπως ξερεις εχει περασει ΜΠΟΡΕΣ, ο ''περιφημος'' συσχετισμος δυναμεων, μας δειχνει οτι μπορουμε να κανουμε απεργια διαρκειας, η απεργιες μονο με το ΠΑΜΕ?
  Γιατι αν ηταν κατι τετοιο εφικτο, θα ειμαστε ετοιμοι για να παρουμε τις τυχες του τοπου στα ''χερια'' μας, αλλα το πιο προσφατο παραδειγμα με τους χαλυβουργους του μανεση, σε Βελεστινο και Βολο, η στην Ναουσα---εκει που η εργατρια κατηγορησε σε ανοιχτη συζητηση την Αλεκα, για κακοπουλι---η σε ποσες επιχειρησεις σε ολη την χωρα, οι εργαζομενοι, κανουν οτι δεν ''συμβαινει τιποτα'' και δεχονται μειωσεις μισθων, απληρωτη παραπανω εργασια, ΤΩΡΑ αρχισε ο εργαζομενος, να ΑΚΟΥΕΙ, εχουμε δρομο, μακαρι η κατασταση να ητανε αλλιως.
  Το βλεπεις στις συγκεντρωσεις, που ορισμενοι τις θεωρουν λιγες, ποσο κοσμος κατεβαινει, φαντασου σε μια απεργια διαρκειας, δυστυχως τοσα χρονια, στην γσσεε και στην αδεδυ, καταφεραν ν'απαξιωσουν τον συνδικαλισμο, με τους διαφορους, κανελοπουπαναγοπουλους και το βαρος επεσε στο ΠΑΜΕ, που οπως θα θυμασαι, μεχρι πολυ προσφατα, το λοιδωρουσαν για τις τακτικες του και το χαρακτηριζαν, διασπαστικο, οποτε θελουμε, δεν θελουμε, εχουμε ''ξαναξεκινησει'' την επαφη μας με εργαζομενους που λιγους μηνες πριν μας απαξιωναν, πιστευοντας τους δοτους συνδικαλιστες των παραταξεων που οδηγησαν στην σχεδον διαλυση του συνδικαλιστικου κινηματος.
  Εδω κανουμε ''σχεδιασμους'', χωρις να εχουμε εικονα της ολης καταστασης σε ολη την χωρα, στους τοπους δουλειας, ΑΛΛΟ ΠΡΟΤΑΣΗ και αλλο ΕΦΑΡΜΟΓΗ, γιατι εκει που εχεις αρχισει και κερδιζεις την μεγαλυτερη αποδοχη στους εργαζομενους, στους συνταξιουχους, στους φοιτητες, με προτασεις ενδεχομενως που θα ''τρομαξουν'' και θα πισωγυρισουν.
  Καθε προταση που προερχεται απο τους εργαζομενους, αναλυεται και συζητειται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. kariatida62 καλημερα, ακριβως οτι εγραψα στον Οικοδομο σου ''λεω''.
  Αυτες οι φωνες, δεν ειναι τοσες που μπορουν να στηριξουν μια απεργια διαρκειας, οτι παμε απο ημερα σε ημερα καλυτερα, ναι, αλλα αν γινει λαθος κινηση αυτη την χρονικη στιγμη, θα παει το εργατικο κινημα παρα πολυ πισω, αλλωστε οι γνωστες ηγεσιες του, παρελθοντων και παροντων ετων, καταφεραν με σχεδιασμο να κανουν τους εργαζομενους, να αποστρεφονται τους φορεις---σωματεια---που εκ των πραγματων, ηταν εγγυητες των συμφεροντων τους, ξαναβρισκουν την χαμενη τους εμπιστοσυνη, τωρα που οι ηγεσιες σε γσεε, αδεδυ, ξεμπροστιαστιαστηκαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή