Δευτέρα 31 Μαΐου 2010



Επίθεση του Ισραήλ ανοιχτά της Γάζας-Αγνοείται ελληνικό πλοίο-15 νεκροί

Με αίμα βάφτηκε η απόπειρα διεθνούς στολίσκου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί καταδρομείς πραγματοποίησαν επίθεση στη νηοπομπή σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι και άλλοι 60 να τραυματιστούν – μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας. Στον "Στόλο της Ελευθερίας" συμμετέχουν και δύο ελληνικά πλοία, το "Ελεύθερη Μεσόγειος" και το "Σφενδόνη" με 34 Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας. Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα.
Ο διεθνής στολίσκος – που αποτελείται από έξι πλοία, απαρτίζεται από 700 ακτιβιστές και μετέφερε 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας - εγκατέλειψε την Κυριακή τα διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.

Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό. Το Ισραήλ επιτέθηκε από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη. Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν και τα έξι πλοία της διεθνούς νηοπομπής και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά. Όπως μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10, τουλάχιστον 21 ακτιβιστές της διεθνούς νηοπομπής έχασαν τη ζωή τους - οι περισσότεροι εκ των οποίων Τούρκοι - κατά την αιματηρή συμπλοκή με ισραηλινούς καταδρομείς. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, οι νεκροί ξεπερνούν τους 10.

"Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού. Και προστίθεται: "Κομμάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά. Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία".

Σύμφωνα με τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση, "τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τουρκικής υπηκοότητας", ενώ η οργάνωση Free Gaza διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στα σκάφη της διεθνούς νηοπομπής. Η επικοινωνία έχει χαθεί με πλοίο "Ελεύθερη Μεσόγειος", υπό ελληνική σημαία, στο οποίο επιβαίνουν 34 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων Έλληνες. Το τηλέφωνο που έχει δώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των Ελλήνων είναι το 210 3681730.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τις αρχές του Ισραήλ για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών που μετέχουν στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν τα πλοία. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα μη κυβερνητικών οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη. Παράλληλα, υπήρξε έκτακτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον πρέσβυ του Ισραήλ στην Αθήνα Αλί Γιαχία από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση για το περιστατικό. Ανακοινώθηκε επίσης η διακοπή της ελληνοισραηλινής στρατιωτικής άσκησης "Μίνωας 2010" , που βρισκόταν σε εξέλιξη και αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού ΓΕΑ που είχε προγραμματιστεί για αύριο.

"Αυτό που μας ενδιαφέρει και προέχει και αυτό που είχαμε τονίσει στις ισραηλινές αρχές και πριν την αποστολή, ήταν η προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και αυτό είναι και το πρώτιστο μέλημά μας αυτή τη στιγμή" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Flash.

Και πρόσθεσε: "Η κατάσταση ενείχε κινδύνους. Αυτό το είχαμε τονίσει και στους οργανωτές αυτής της αποστολής. Διότι το Ισραήλ είχε ουσιαστικά ανακοινώσει τις προθέσεις του, ότι επρόκειτο να ανακόψει τον πλου των σκαφών και να τα κατευθύνει προς το λιμάνι του Ασδότ. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση και αυτό είναι που προέχει, να μας δώσει ο ισραηλινός στρατός, το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει συμβεί". Όπως ανέφερε, "η επικοινωνία με τα πλοία έχει διακοπεί εδώ και πολλές ώρες".

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα εμποδίσει διά της βίας αν χρειαστεί το στολίσκο εάν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι θα καταλάβουν τα πλοία, θα συλλάβουν και θα απελάσουν τους ακτιβιστές. Από τις 2 τα ξημερώματα, έχει κοπεί το ρεύμα στη Γάζα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ενημέρωση για την στρατιωτική επιχείρηση.

Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει "πιθανές ταραχές" ανάμεσα στους Άραβες ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ζητά από τους ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία από τον φόβο αντιποίνων.

Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ ήρθε από τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, ο οποίος είπε ότι οι εικόνες δεν είναι ευχάριστες και εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες. Όπως μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο που επικαλείται έγκυρη πηγή, την ώρα που οι κομάντος καταλάμβαναν το πρώτο πλοίο (σ.σ.: το τουρκικό) δέχθηκαν πυρά από ενόπλους που μετέβαιναν στο σκάφος.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, καμία αποστολή δεν κατάφερε στο παρελθόν να μπει στα χωρικά ύδατα της Γάζας που ελέγχει το ισραηλινό ναυτικό.
Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την "σφαγή" στη Γάζα και κήρυξε τριήμερο πένθος. "Θεωρούμε ότι πρόκειται για σφαγή την οποία καταδικάζουμε. Θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις απόψε" είπε. Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της παλαιστινιακής διοίκησης για το θέμα, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους και Άραβες να διαδηλώσουν έξω από τις ισραηλινές πρεσβείες ανά τον κόσμο. "Καλούμε όλους τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν μπροστά στις σιωνιστικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι. Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε από την πλευρά του κατήγγειλε την "βάρβαρη επίθεση" εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς. Η κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία μετά την αιματηρή επίθεση. "Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους", διαβεβαίωσε τούρκος διπλωμάτης. "Είναι απαράδεκτη (η επιχείρηση)...Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. "Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ. Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο προξενείο και συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που φρουρούσαν το κτίριο. "Δεν περιμέναμε να γίνει μιά τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα" δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. " Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ" πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους επί των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. "Η Υπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον εκφράζει τη βαθειά της λύπη για την είδηση των θανάτων και της βίας και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητεί τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τις συνθήκες του συμβάντος. Ζητεί την άμεση, διαρκή και άνευ όρων ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα", δήλωσε εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για νεκρούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να "διαπιστωθεί γρήγορα" τι συνέβη με τη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα μεταφέροντας φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές και τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Μπιλντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του. "Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τί συνέβη. Καλέσαμε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να ενημερωθούμε", υπογράμμισε. Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι αν τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διεθνή ύδατα ή σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ, επισήμανε. "Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και θα έχει σοβαρές συνέπειες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί τί συνέβη", είπε.

Στην Κύπρο ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση. "Είναι πολύ λυπηρές οι εξελίξεις. Ουδείς πίστευε ότι το Ισραήλ θα φθάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική βοήθεια και τους ακτιβιστές ως εάν να ήσαν ένας ένοπλος στρατός, ο οποίος έκανε εισβολή. Στην περίπτωση αυτή επρόκειτο για ένα στολίσκο, φιλειρηνικό, με προμήθειες όπως φαρμακευτικά και οικοδομικά υλικά και δεν υπήρχε λόγος κανένας να υπάρξει αυτή η βία εκ μέρους του Ισραήλ" ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ σεΐχης Νάσερ Μοχάμαντ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ συγκάλεσε σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αιματηρή ισραηλινή επίθεση. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάσεμ αλ-Χοράφι καταδίκασε "το απεχθές ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας που πραγματοποιούσε αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας". Ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία.

-
Με "με αποτροπιασμό και αγανάκτηση" καταγγέλλει το ΚΚΕ την "άγρια δολοφονική" επίθεση του Ισραήλ κατά της διεθνούς νηοπομπής αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση αύριο Τρίτη 1 Ιούνη στις 18.30 στην Ομόνοια και θα ακολουθήσει πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.
"Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης και του κράτους ενδεικτικό της βαρβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες το παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος, και προστίθεται ότι η επίθεση "σηματοδοτεί την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας όχι μόνο κατά του Παλαιστινιακού λαού αλλά και στους λαούς της περιοχής".
ΑΓΑΝΤΑ...
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "η προκλητική στρατιωτική δράση του ισραηλινού κράτους στηρίζεται και πριμοδοτείται σταθερά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που όχι μόνο ανέχτηκαν την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας διοργανώνοντας μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια".

Το ΚΚΕ καλεί τέλος την κυβέρνηση να διακόψει αμέσως κάθε είδους στρατιωτικά γυμνάσια και να καταγγείλει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης να αποχωρήσει αμέσως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί ανοικτά του Λιβάνου.

Υ.Γ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ NEWSTIME NEWSDESK.......Αλλα κουραγιο...

4 σχόλια:

  1. Καταδικαζουμε τη φασιστικη πολιτικη του ισραηλ που δολοφονησε αλλη μια φορα αθωωους!
    Το ΚΚΕ, τα λεει και σ αυτη τη περιπτωση φιλε Δημητρη, αλλα ως συνηθως οι υπολοιποι, ειτε δεν ''ακουνε καλα'', ειτε επειδη δεν ενδιαφερονται για τη τυχη αυτου του βασανισμενου και ξεχασμενου απ ολους, λαου, τους αφηνουν στη μαυρη τυχη τους. Τωρα ομως που ειναι κι αλλες εθνικοτητες αναμεσα στα θυματα της επιθεσης για να δουμε θα ενδιαφερθουν ισως; Και εδω εχουμε πολλες διαδηλωσεις το απογευμα σε διαφορες πολεις. Ας ελπισουμε οτι θα κινηθει το θεμα και παλι. Εχω απογοητευτει τελειως και με τα εσω και με τα εξω γεγονοτα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elva καλησπερα, μα και αυτοι των αλλων εθνικοτητων θ'αντιμετωπιστουν σαν ''ταραξιες'' και ''εισβολεις'', στα δικα μας τωρα-θυμισου το- απο αυριο θα αρχισουν να ''παρουσιαζονται'' ''αθωα'' σχολια για ''δακτυλους'' αναμεσα στους ακτιβιστες και μετα απο καμμια 15αρια μερες θα γινουν και εκπομπες που εντελως ''τυχαια'' θα υποστηριζουν την εγκληματικη ενεργεια του ισραηλ. ''Δεμενοι'' στο αρμα του ισραηλ ειμαστε, δες τις λεσχες που μας κυβερνουν, τα παντα ειναι χρημα για τους κυβερνοκυβερνουμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στην Ισραηλινή Πρεσβεία
    31/05/10

    Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού ενάντια στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Είναι έγκλημα που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης ενάντια στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Είναι εξέλιξη που αποτυπώνει την αύξηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που αυξάνεται και στρέφεται εναντίον των λαών της περιοχής. Οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν βαριές ευθύνες, έχουν βάλει την υπογραφή τους σε κοινές συμφωνίες και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

    Καλούμε τη νεολαία, τους νέους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους φοιτητές και σπουδαστές να δυναμώσουν και να εκφράσουν την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Να σταματήσει ο δολοφονικός αποκλεισμός της Γάζας.

    Η ΚΝΕ καλεί σήμερα Δευτέρα 31/5/10 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ισραηλινή Πρεσβεία με προσυγκέντρωση στον σταθμό Πανόρμου του Μετρό στις 17:30.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σχολιο που εχω κανει στου ΘΟΔΩΡΟΥ
    ισχυει και εδω...
    Εμεις καλα κανουμε και αντιδρουμε...
    Αυτοι που πηγαν...
    Πολυ χλιαροι ρε παιδι μου..
    Και η Κυπρος...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή