Τρίτη 20 Απριλίου 2010









ΑΓΑΝΤΑ...Πριν 43 χρονια την παραμονη της 21ης του απριλη η ελλαδα ειχε περιπου τον ''ρυθμο'' που εχουν και οι φωτογραφιες της αναρτησης, ο κοσμος ο πολυς στις δουλειες τους, καποιοι ομως το ενοιωθαν κατι θα γινοταν, κατι ερχοταν, κοντρες με τα δυο κομματα της τοτε εξουσιας και το παλατι σε ρολο ''διαιτητη''-μπαλαντερ-καθοδηγητη, οι στρατιωτικοι ειχανε κανει τις ''επαφες'' τους, οι ''λορδοι''-στρατηγοι και οι ''πληβιοι'' συνταγματοταγματαρχηδες με τα αφεντικα τους τους αμερικανους και πεσαμε να κοιμηθουμε το βραδυ, ητανε κρυο βραδυ οχι οπως σημερα που φτασαμε στους 24 κελσιου, κατα τις 5.30 το πρωι σηκωθηκε ο μπαμπας μας να παει στην δουλεια, εφυγε 5.45π.μ και στις 5.55π.μ , γυρισε πισω, ξυπνησαμε με τον αδελφο μου, ομιλιες στην κουζινα και η φωνη του θειου Τακη, η φωνη της θειας Ασπασιας, η φωνη της θειας Μαρικας, μιλαγε ο θειος Χριστος, ο θειος Θοδωρης, η θεια Καιτη, ο παππους Κοσμας και η γιαγια Ευφημια, κοιταω τον αδελφο μου μικρος 5 χρονων τι να μου πει, δεν κλαινε αλλα ουτε γελανε, ειναι σοβαροι μιλανε ποτε σιγανα ποτε δυνατα, να φυγουμε λεει ο θειος Τακης, συμφωνει ο θειος Χριστος, να πιασουμε ομως ''επαφη'' τι θα μας πουνε, ποιος την εκανε την ΧΟΥΝΤΑ, τι λεξη ειναι αυτη συνεχεια την ελεγαν, ο αστυφυλακας που μας γυρισε πισω μονο αυτο μας ειπε, πισω στα σπιτια σας απαγορευεται η κυκλοφορια, πισω σας παρακαλω μη βρω κανενα μπελα, ελεγαν με ενα στομα ο μπαμπας μας και ο θειος Τακης οι πρωτοι σαν οικοδομοι που εφευγαν απο το σπιτι, το ραδιο επαιζε εμβατηρια ενημερωση καμια, ''ξημερωνε''μια μακρια ''παγωμενη'' επταετια με ορατους ομως τους εχθρους του λαου, οι ''κυριοι'' με στολη, ανημερα 21η απριλη , ειδαμε τα τανκς απο κοντα, η χωρα στον γυψο. Αυριο ξημερωνει 21η απριλη, το Δ.Ν.Τ ερχεται, ο εχθρος δεν φοραει στολη, δεν ωρυεται στα ραδιοφωνα και στις ασπρομαυρες τηλεορασεις, τωρα στις πλασμα τηλεορασεις θα βγαινουν οι ''κυριοι'' με τις γραβατες και θα οριζουν το αυριο μας. ''Ξημερωνει'' μια μακρια ''παγωμενη'' πολυετια, αλλοιμονο στα νιατα, ειμαστε υπευθυνοι, αφησαμε το ''παλατι''- τα κομματα εξουσιας- να κανει τον μπαλαντερ αναμεσα σ'εμας και τους βρυκολακες του χρηματος....... Υπαρχει λυση, μια και μοναδικη...ΑΓΩΝΑΣ, το χρωσταμε στα παιδια μας, ΑΓΩΝΑΣ... Αλλα κουραγιο....

26 σχόλια:

  1. Τις δυο πρωτες φωτογραφιες της εχω ''δανειστει'' απο το ιστολογιο της ακανονιστης, την ευχαριστω. Και την τριτη απο ιστολογιο την εχω παρει αλλα ας οψεται το αλτσχαιμερ,συγνωμη απο τον φιλο που μου την ''δανεισε''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η τριτη ειναι απο μενα αλλα την αξιζεις!!!καλο βραδυ .πολυ ωραιο το κειμενο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ, ΟΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ, ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ......φιλε
    στο ιστολογιο busybee και με αφορμη την αναρτηση για την ανεργια εχω γραψει δυο σχολια...αν δεν σου κανει κοπο στειλε μου την γνωμη σου...
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη Καλημέρα! Μας βλέπω κλεισμένους στον «ιππόδρομο», αλλά αυτή την φορά θα μας κάνουν άλογα....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μαχαιρης καλημερα, μπηκα στο ιστολογιο dusydee, βρηκα τα 2 σχολια που εκανες για συμετοχη στην απεργια και την παροτρυνση να κανουν συζητησεις οι εργαζομενοι με τους συναδελφους τους, εχεις δικιο που γραφεις γι'αυτους που δεν θ'απεργησουν οτι τουλαχιστον πρεπει σε μαζικους χωρους να κανουν συζητησεις, εχει ξεμαθει ο κοσμος στους αγωνες, αλλα οπως λεει και η παροιμια το αγωι ξυπναει τον αγωγιατη, εδω μαλλον η ανεργια κινητοποιει τον εργαζομενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Karfoma καλημερα, αλογα ουτως η αλλως μας εχουν κανει, συμφωνα με στοιχεια του οοσα τις πιο πολλες ωρες εργασιας τις δουλευουν οι ελληνες. Τα μετρα τα εχουν παρει οι εργοδοτες καιρο τωρα, δεν πληρωνουν υπερωριες, δεν κολανε τα ενσημα η αν τα κολανε θα ειναι αλλης κλασης μικροτερης, σαββατοκυριακα δουλευουν χωρις πληρωμη, αδειες δινονται κουτσουρεμενες και το υπολοιπο δεν το αποδιδουν σε χρημα, απλως θελουν την ''βουλα'' του κρατους για περισοτερη ''ανεση''. Αν ολ'αυτα που ερχονται δεν οδηγησουν σε ''ανωμαλες'' καταστασεις τοτε δεν θα παμε στον ιπποδρομο, λες οτι θα περασει ολο αυτο το μπαραζ των μετρων ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Δημήτρη! Ξέρω όμως πού έχεις τραβήξει την 4-5-6-7-8 φωτό! Στην Ταράτσα της Αθήνας!!!ΧΑΧΑΧΑ! Ωραίο το κείμενο!Μου θύμισες και μένα εκείνη την ημέρα, σαν όνειρο την θυμάμαι! Τις συζητήσεις των μεγάλων θυμάμαι το σοβαρό ύφος τους και αυτή την τρομάρα που είχε πέσει στην ατμόσφαιρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kariatida62 καλημερα, περιφεριακος ''πολυγωνου'', τωρα τον λενε περιφεριακος αττικου αλσους- ονομα που εδωσαν στα τουρκοβουνια- θηλυκο εισαι γι'αυτο θυμασαι, ο αδελφος μου αν και δεν εχω μιλησει μαζι του ειμαι σιγουρος οτι δεν θα θυμαται ουτε το περιστατικο, ητανε και γκρινιαρης οταν τον ξυπναγαν το πρωι, αλλα και τα ξαδελφια μου σαν περιστατικο δεν το ξερουν γιατι μαζευτηκαν οι μεγαλοι στο σπιτι μας, με ρωταγε το κατινακι χθες οταν το διαβασε τις αντιδρασεις της μαμας μου, μια καθοταν σε καρεκλα μια σηκωνοταν, μια χτυπαγε τα χερια της στα ποδια μια κραταγε το κεφαλι της, ητανε βλεπεις τ'αδελφια της ''αντιφρονουντες'', μαζι με την μαμα της ητανε αρχαια τραγωδια και οι μεγαλοι ''ντουμανιασαν'' την κουζινα στο αψε-σβησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαύρες εποχές που θα περίμενε κανείς ότι θα μας είχαν διδάξει κάτι και εκείνους που τα έζησαν και εμάς που τα διαβάζουμε και τα ακούμε. Δεν νομίζω ότι θα ξαναέρθουν τέτοια χρόνια όμως.Τα τανκς δεν ξανακατεβαίνουν. Οι εποχές έχουν αλλάξει και κατά τη γνώμη μου ούτε η Δημοκρατία κινδυνεύει, ούτε τα ατομικά μας δικαιώματα. Κινδυνεύουν όμως ουσιώδη εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα και η στοιχειώδης οικονομική μας ευημερία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θοδωρη καλημερα, στον καπιταλισμο και στην ''ελευθερη αγορα'' δεν υπαρχουν στανταρς, να σου θυμισω οτι πριν τα χριστουγεννα η γερμανικη τραπεζα[deutsche dank], ειχε μια εκθεση απορρητη που κυκλοφορουσε στην ευρωπαικη ενωση, με τους φοβους που εκφραζε, αν λογω των οικονομικων μετρων η κατασταση στην χωρα μας ξεφυγει και τι επιπτωσεις θα ειχε αυτο και στην υπολοιποι ευρωπαικη ενωση, φοβουνται οτι αν ξεκινησει εδω η αντιδραση με απεργιες συνεχεις θα περασει και στις υπολοιπες χωρες, αλλωστε μιλησαν και για ταγματα ευρωχορωφυλακων αμεσης επεμβασης αν δεν μπορει η κρατικη αστυνομια να επιβληθει και αν γινει, εχει συλληψη και σ'ευρωπαικο δικαστηριο οι συλληφθεντες, την εχει ψηφισει η χωρα μας την παραπανω καταπτυστη πραξη, θα διεκδικεις στην αθηνα θα σε ''αρπαζουν'' οι ευρωμπατσοι και θα δικαζεσαι ας πουμε στην βοννη η στην αμβερσα, αρα δεν μιλαμε πια για κανονικα τανκς αλλα για ρομποκομπ- που να δεις την στολη και την εξαρτηση-που θα εχουν, στον καπιταλισμο αν δουν οτι δεν παει αλλο σαν τελευταιο χαρτι σου ''τραβανε'' και εναν πολεμο, οποτε ποτε μη λες ποτε, ολα γι'αυτους ειναι οικονομικα μεγεθη, πρατουν οπως τους συμφερει, στο δικο μας χερι ειναι να τους το ανατρεψουμε με μαζικοτητα στους αγωνες, ασχετως πολιτικης τοποθετησης, ε, δεν μπορουν να συλλαβουν εναν ολοκληρο λαο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη καλημέρα.
    Τη μέρα εκείνη ήμουν ήδη παντρεμένη.
    Ελειπε ο Νίκος σε ταξίδι και εγώ πήγαινα στους γονείς μου.
    Γύρισε ο πατέρας μου από την ψαρόσκαλα και σε λίγο, σχεδόν αξημέρωτα έφτασαν γιαγιά, θείοι,ξαδέλφια γιατί ένα "παρελθόν" όσο να πεις το είχαμε.
    Εκτός από τον θείο Γεράσιμο που ήταν "εξοχή" η μάνα μου χτυπιόταν για τα σούρτα -φέρτα που είχαμε στα γραφεία της ΕΔΑ στην Παλαμηδίου στην
    Αγία Σοφία.
    -Εσύ και η μεγάλη θα με φάτε που μου θέλατε να αλλάξετε τον κόσμο!
    Από το κλάμα τουμπανιαστήκαμε οι αδελφές.
    Κεριά, λιβάνια και κλειστά πορτοπαράθυρα.
    Οσο περνούσαν οι μέρες η μάνα δεν είχε αφήσει τάμα και Αγιο, στη θέση του.
    Ευτυχώς τη γλυτώσαμε.
    Μόνο που δεν μπόρεσα να πάω ταξίδι με τον Νίκο.
    Ραδιόφωνο, ειδήσεις και κλάμα...
    Κατινάκι μου εδώ να δεις τον χορό των "αναστενάρηδων"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιαγια Αντιγονη αυτο ομως ειναι ζωη με περιεχομενο, ζωη με μπολικο αλατι, οχι αναλατη. Να εισαι καλα που μοιραζεσαι τις αναμνησεις σου μαζι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δημήτρη δεν είμαι αριστερός αλλά θέλω η φωνή της αριστεράς να ακούγεται γιατί πιστεύω ότι έχει πολλά να πει. Η αριστερά εχει υποστεί πολλά προ και επί χούντας αλλά πλέον πιστεύω ακράδαντα ότι κανένας δεν κινδυνεύει, αριστερός ή όχι εκφράζοντας τις απόψεις του. Από το 74 και μετά η αριστερά φοβάται ότι θα της στερηθεί ο λόγος και 35 χρόνια μετά έχει εκπροσώπηση στη Βουλή με δύο κόμματα, καλείται σε όλα τα πάνελ συζητήσεων, έχει δικές τις εφημερίδες, δικό της ραδιοφωνικό σταθμό και δικό της τηλεοπτικό κανάλι. Πρωταγωνιστεί σε όλες τις πορείες και διαδηλώσεις (και πολλές και αμέτρητες φορές κλείνει υπουργεία και δημόσια κτίρια απαγορεύοντας την είσοδο σε κοινό και εργαζόμενους). Στα πανεπιστήμια οι αριστεροί φοιτητές μπαίνουν παντού μπροστά.. Όλα αυτά δεν συνιστούν ελευθερία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θοδωρη ακομα προχθες τους συνδικαλιστες του παμε δεν τους αφησαν να μπουν στην φαγε-υπαρχει νομοσχεδιο και το εχουν δεχθει οι μεγαλοβιομηχανοι- για να γινει επαφη με τους υπευθυνους της επιχειρησης και τους συνδικαλιστες, μπορω να σου γραψω σωρεια τετοιων περιστατικων που εγιναν τις τελευταιες ημερες, τι λες ειναι ελευθερια να μην συζητας με τα σωματεια? Οταν κλεινει τα υπουργεια το κανει οχι για να εμποδισει τον κοσμο αλλα συμβολικα για να δειξει μια κατασταση και παντα με συνεπειες,γκλομπιες,χημικα. Απο την πολυ ελευθερια και επι χρονια λασπολογια, των μεσων μαζικης ενημερωσης της αριστερας , ο κοσμος ουτε ακουει, ουτε βλεπει, ουτε διαβαζει, εχει αφεθει στα γνωστα παπαγαλακια για την ενημερωση του, απο το '74 και εδω πρεπει να σου θυμισω τα χιλιαδες δικαστηρια συνδικαλιστων,αγροτων,φοιτητων και μαθητων ακομα, αρα ο ταξικος εχθρος ακομα δεν εχει ανοιξει τα νησια, αλλα ειπαμε η ενημερωση ειναι απο την εκαστοτε αρχουσα ταξη επιλεκτικη, σιγα που θα ελεγε για κοινητοποιησεις και διωγμους εργατων, να σου θυμισω τα γεγονοτα στην ναυπηγοεπισκευαστικη, αριστερος δεν προσδιοριζεσαι μονο απο την ψηφο αλλα και απο την γενικοτερη σταση ζωης και εσυ προς τιμη σου λες και υπερασπιζεσαι την ελευθερια του λογου και της υπαρξης της αριστερας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "O καθείς δύναται να πιστεύει όπου θέλει,ο Έλλην δεν επιτρέπεται να πιστεύει εις τον κομμουνισμόν ,διότι ο Έλλην εμφορείται από τας αρχάς του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού..." Γεώργιος Παπαδόπουλος.
    Αυτό ήταν το άλοθι,ο κομμουνιστικός κίνδυνος.
    Έτσι για να θυμηθείς γιατί έγινε το Πολυτεχνείο,γιατί έγινε ο αντιδικτατορικός αγώνας για να φτάσουμε να παρακαλάει σήμερα η γενιά μας το ΔΝΤ, για να διατηρήσουμε τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αΚενταυρου καλησπερα, οι γενιες των ελληνων δεν παρακαλουν το δ.ν.τ η γενια του ανδρεα και της μαργαριτας ανοιξε την κεκροπορτα, παντα στην ιστορια της χωρας μας θα παρουσιαζεται ο κακος μας δαιμονας που θα μας στελνει ''πισω'',εκτος απο τους εχοντες και κατεχοντες ειμαστε και εμεις, εκτος των διαπλεκομενων, ειμαστε και εμεις, εκτος των μιζαδορων, ειμαστε και εμεις, εμεις που εχουμε ονειρα για την ζωη και ονειρα για τις ζωες των παιδιων μας, τα απλα ονειρα των απλων ανθρωπων, αλληλεγγυη,φιλια,αγαπη,διακοπες,θαλασσα,βουνο,ερωτες,βολτες,ηλιοβασιλεματα,πανσεληνους,ξημερωματα,βοτσαλα και αμμο, βαλτα με οποια σειρα θελεις προσθεσε και αλλα, πολλα, οσα θες, δεν ζουμε μονο για κατι, ζουμε για τα παντα.....Και ενιοτε.....Αγωνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάτι μου λέει, με βάση τα όσα ιστορικά έχω διαβάσει ότι η Ελλάδα είναι δεμένη στο άρμα των χρεών από την εποχή του Όθωνα.. Απλά δε μαθαίνουμε τίποτα από την ιστορία η οποία όπως είναι φυσικό επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία..
    Οι μεγάλες δυνάμεις πάντα μας είχαν υποχείρια.. μαγκιά μας θα ήταν να είχαμε ξεφύγει όμως..
    Αλλά τι λέω? Δυο πιστωτικές έχω και δεν μπορώ να ξεφύγω..;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. θοδωρη οι πιστωτικες αν δεν εχουν υπερογκα ποσα δεν σου ελεγχουν την ''ελευθερια'' σου, απο το 1823 οταν πηρε το πρωτο δανειο που αποπληρωθηκε το 1986, εχουν γνωση οι ''φυλακες'' βρηκαν την ''αγελαδα'' και μας αρμεγουν 200 χρονια κοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. θοδωρη θυμασαι τι λεγαμε για την ενημερωση?.....Χρέος της στιγμής

    Από την πρώτη στιγμή που το ΠΑΜΕ κάλεσε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη 48ωρη απεργία, τα αστικά ΜΜΕ κράτησαν «άκρα του τάφου σιωπή». Δεν υπήρξε γι' αυτά είδηση, δεν ενημέρωσαν, ούτε καν χτες, παραμονή της απεργίας. Μαγαζιά των καπιταλιστών είναι, όπλα του πολέμου τους ενάντια στο λαό είναι. Την απεργία, όπλο των εργατών ενάντια στο κεφάλαιο, θα προπαγάνδιζαν; Και σήμερα και αύριο πάλι θα την θάψουν. Ετσι κι αλλιώς, μοναδική φωνή των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου, είναι ο «Ριζοσπάστης» και ο «902», οι εργαζόμενοι των οποίων υπηρετούμε το λαό από το μετερίζι της ενημέρωσης. Καθήκον μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να ακουστεί παντοδύναμη η φωνή των απεργών, κόντρα στο φράγμα απόλυτης σιωπής των αστικών ΜΜΕ και των ταγών τους. Χρέος της στιγμής απέναντι στο λαό και δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης για την απεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δε νομίζω ότι έχεις δίκιο Δημήτρη. Διάβασα προσωπικά την είδηση για τις απεργίες και χτες και προχτές στο in.gr, στο skai.gr και το είδα και στις ειδήσεις του Alter.
    Ενδεικτικά σου αναφέρω το εξής από το Skai.gr:
    http://www.skai.gr/articles/news/greece/48ωροαπεργιώναπότηνΤετάρτη/
    Δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Και αναφέρει και το ΠΑΜΕ. Όπως βλέπεις, δεν είναι άκρα του τάφου σιωπή και αν θυμάμαι καλά όταν το είχα διαβάσει ήταν στην πρώτη σελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. θοδωρη ειναι ανακοινωση του ΠΑΜΕ οχι δικη μου την πηρα απο τον ριζοσπαστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συγγνώμη που επανέρχομαι αλλά το διάβασα σήμερα και απλά ενισχύει την άποψή μου ότι η φωνή της διεκδίκησης ακούγεται και αυτό το βρίσκω θετικό.
    Είναι στην πρώτη σελίδα του www.skai.gr (δεξιό μέσο ως γνωστόν).
    Αναφέρεται στις επικείμενες απεργίες και έχει ειδική μνεία στο ΠΑΜΕ με δηλώσεις.
    http://www.skai.gr/articles/news/greece/ΝέοραντεβούτηνΠρωτομαγιά21042010/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ωραια σ'ευχαριστω Θοδωρη, λαθος του ΠΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Είμαι φιλοξενούμενος στο blog σου Δημήτρη και ελπίζω να μην το πήρες προσωπικά.. δεν το έγραψα με πρόσθεση επικριτική..

    ΑπάντησηΔιαγραφή