Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

140 χρονια απο τη γέννηση του Λένιν..ΑΓΑΝΤΑ....
Σαν σήμερα, στις 22 Απριλίου του 1870, γεννήθηκε ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοβ, ο επονομαζόμενος «Λένιν», μεγαλοφυής πολιτικός, στοχαστής και θεωρητικός του Μαρξισμού, ένας από τους βασικούς ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης και του μετεπαναστατικού σοβιετικού κράτους.
Η γέννηση του Λένιν τοποθετείται στις 22 Απριλίου του 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ η μητέρα του, δασκάλα, αφιερώθηκε στην αγωγή των παιδιών. Ένα από τα βασικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και την προσωπικότητα του νεαρού Λένιν ήταν η εκτέλεση του μεγαλύτερου αδερφού του, ο οποίος καταδικάστηκε το 1884 σε θάνατο – ως μέλος του «Ναρονδοβόλτσι», μιας επαναστατικής οργάνωσης – για συμμετοχή στην ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλεξάνδρου Γ'.
Ο Λένιν σπούδασε νομικά, ενώ ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του μελετούσε ενδελεχώς το έργο του Μαρξ και οργάνωσε μαρξιστικό κύκλο, δημιουργώντας επαφές και με την επαναστατική νεολαία άλλων πόλεων. Από τα μέσα του 1893 μετοίκησε στην Πετρούπολη, όπου με την ιδιότητα του βοηθού δικηγόρου κάλυπτε την επαναστατική του δράση. Σ' αυτήν την περίοδο ανήκουν τα πρώτα πολεμικά μανιφέστα του Λένιν με τα οποία επιτίθεται στο λαϊκό κόμμα, τα οποία διακινούνται από χέρι σε χέρι με τη μορφή χειρογράφων. Αμέσως μετά, ο Λένιν άρχισε από τον Τύπο έναν θεωρητικό αγώνα ενάντια στους διαστρεβλωτές της μαρξιστικής θεωρίας.
Τα χρόνια της δράσης......

Η δράση του Λένιν οδήγησε στο να υποστεί αλλεπάλληλες συλλήψεις, εκτοπισμούς και εξορίες από το τσαρικό καθεστώς. Το Δεκέμβριο του 1895 ο Λένιν και οι στενότεροι συνεργάτες του συνελήφθησαν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να περάσει το 1896 στη φυλακή, και τον Φεβρουάριο του 1897 εξορίστηκε για τρία χρόνια στην επαρχία Γενισέης, στην ανατολική Σιβηρία.
Το 1900 αρχίζει από το εξωτερικό την έκδοση της εφημερίδας «Ισκρα», με την οποία καθοδηγεί την εργατική τάξη στη Ρωσία, ενώ μετά τη διάσπαση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Εργαζομένων (RSDLP) σε Μπολσεβίκους (πλειοψηφία) και Μενσεβίκους (μειοψηφίας), ο Λένιν μετατράπηκε σε ηγέτη του μπολσεβικικού τμήματος, το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε σε μπολσεβικικό κόμμα.
Μετά την αποτυχία της Επανάστασης του 1905-1907, ο Λένιν επέστρεψε στο εξωτερικό και αναλύοντας τα αίτια της ήττας των επαναστατικών δυνάμεων, συνέχισε να ταξιδεύει στην Ευρώπη και συμμετείχε σε πολλά σοσιαλιστικά συνέδρια και δραστηριότητες.
Στις 16 Απριλίου του 1917 επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη από την Ελβετία, μετά την πτώση του τσάρου Νικόλαου Β’, και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο μπολσεβικικό κίνημα, εκδίδοντας τις «Θέσεις της 4ης του Απρίλη». Στις 26 Οκτωβρίου 1917, το πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ παρέδωσε την εξουσία στο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού. Ο Λένιν εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου ενώ σ΄αυτό συμμετείχαν οι Λέων Τρότσκι (Εξωτερικές υποθέσεις), Αλεξέι Ρίκωφ (Εσωτερικές υποθέσεις), Ανατόλι Λουνατσάρσκι (Εκπαίδευση), Αλεξάνδρα Κολλοντάι (Κοινωνική πρόνοια), Φέλιξ Ντζερζίνσκι (Εσωτερικές υποθέσεις), Ιωσήφ Στάλιν (Μειονότητες), Πέτρος Στούτσκα (Δικαιοσύνη) και Βλαντιμίρ Αντόνοφ-Οφσέενκο (Στρατιωτικές Υποθέσεις).
Σαν πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού ο Λένιν κατήργησε την ιδιωτική ιδιοκτησία στη γη και άρχισε την διανομή της γης στους αγρότες. Οι τράπεζες εθνικοποιήθηκαν και εισήχθη ο έλεγχος της παραγωγής στα εργοστάσια.
Η απόπειρα δολοφονίας και ο θάνατος
Στις 30 Αυγούστου 1918 η Φάνια Καπλάν, μέλος του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος, πλησίασε το Λένιν ενώ βρισκόταν στο δρόμο για το αυτοκίνητό του. Του φώναξε και όταν αυτός γύρισε τον πυροβόλησε τρεις φορές, με αποτέλεσμα δύο από τις σφαίρες να τον βρουν στον ώμο και τον πνεύμονα. Ο Λένιν οδηγήθηκε στο διαμέρισμά του στο Κρεμλίνο, και αρνήθηκε την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, πιστεύοντας πως άλλοι δολοφόνοι θα τον περίμεναν εκεί. Οι γιατροί κλήθηκαν, αλλά αποφάσισαν ότι ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο να αφαιρεθούν οι σφαίρες. Ο Λένιν συνήλθε τελικά, αν και η υγεία του εξασθένησε από αυτό το σημείο.
Όταν ο Λένιν ανέκαμψε, στη διάσκεψη του Κόμματος, το 1922, πρότεινε τη δημιουργία μιας θέσης γενικού γραμματέα, ενώ επιλογή του για τη θέση ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν. Αμέσως μετά το διορισμό του Στάλιν ως γενικού γραμματέα, ο Λένιν εισήχθη στο νοσοκομείο προκειμένου να αφαιρέσει μια σφαίρα από την απόπειρα δολοφονίας της Φ. Καπλάν. Αναμενόταν ότι αυτή η επέμβαση θα αποκαθιστούσε την υγεία του. Αυτό δεν επρόκειτο να γίνει. Ένα αιμοφόρο αγγείο έσπασε στον εγκέφαλο του Λένιν, τον άφησε παράλυτο στη δεξιά πλευρά του και για έναν χρόνο ήταν ανίκανος να μιλήσει.
Εν τέλει, ο Λένιν πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924, στην Γκόρκι. Φήμες ότι ο Λένιν έπασχε από σύφιλη αναπήδησαν αμέσως μετά από το θάνατό του. Η επίσημη αιτία θανάτου που δόθηκε ήταν εγκεφαλική αρτηριοσκλήρωση, ή εγκεφαλικό επεισόδιο (το τέταρτό του), αλλά από τους 27 παθολόγους που τον εξέταζαν, μόνο οκτώ υπέγραψαν το συμπέρασμα στην έκθεση αυτοψίας του. Επομένως, έχουν υποβληθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το θάνατό του. Παραδείγματος χάριν, μια μεταθανάτια διάγνωση από δύο ψυχιάτρους και έναν νευρολόγο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ευρωπαϊκό περιοδικό νευρολογίας, υποστήριξε ότι ο Λένιν πέθανε από τη σύφιλη.
Είπε...
«Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας»
«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες»
«Ένα ψέμα που λέγεται αρκετά συχνά μετατρέπεται σε αλήθεια»
«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε το χρόνο και την πρόοδο της επανάστασης. Κυριαρχείται από τους δικούς της μυστηριώδεις νόμους»
«Καμία ποσότητα πολιτικής ελευθερίας δεν θα ικανοποιήσει τις πεινασμένες μάζες»
«Κάποιες φορές η ιστορία χρειάζεται μια ώθηση»

Trivia για τη ζωή του Λένιν
Ο Λένιν υπέφερε από έντονο άγχος το οποίος εκδηλωνόταν με ψυχοσωματικά συμπτώματα, κυρίως με πονοκεφάλους και πόνο στο στομάχι.
Ο Λένιν είχε δύο ερωμένες, η πρώτη ήταν η Ελίζαμπεθ Κρουπσκαγια, μια πλούσια διαζευγμένη, ενώ η δεύτερη ήταν η Ινέσα Αρμάντ, Γαλλίδα Μπολσεβίκος, η οποία πέθανε από τύφο το 1919.
Ολόκληρη τη ζωή του ακολουθούσε τα ίδια πέντε βήματα για να οργανώσει το συγγραφικό του υλικό: ένα σχεδιάγραμμα σε μισό φύλλο χαρτί, ένα σκελετό του κειμένου στο αριστερό τμήμα ενός διπλωμένου φύλλου χαρτιού, διορθώσεις στο δεξί τμήμα, ένα χειρόγραφο με μολύβι και το τελικό χειρόγραφο με μελάνι.
Ο εγκέφαλος του Λένιν αφαιρέθηκε προτού βαλσαμωθεί το σώμα του και η σοβιετική κυβέρνηση ανάθεσε στο γνωστό Γερμανό επιστήμονα νευρολογίας, Όσκαρ Φογκτ, να μελετήσει τον εγκέφαλο του Λένιν για να εντοπίσει την ακριβή θέση των κυττάρων του εγκεφάλου που είναι... αρμόδια για τη μεγαλοφυΐα. Το «Ίδρυμα Εγκεφάλου» δημιουργήθηκε στη Μόσχα για αυτόν το λόγο. Ο Φογκτ δημοσίευσε ένα έντυπο για τον εγκέφαλο το 1929 όπου ανέφερε ότι μερικοί πυραμιδικοί νευρώνες στο τρίτο στρώμα του εγκεφαλικού φλοιού του Λένιν ήταν πολύ ανεπτυγμένοι.........Αλλα κουραγιο..........υ.σ το κειμενο και τις φωτο τα ''δανειστικα'' απο την ιστοσελιδα ΟΣΤΡΙΑ...

18 σχόλια:

 1. Καλημέρα Καπετάνιε, πως τα βλέπεις τα πράγματα θα ξεκινήσουμε επανάσταση;
  αν ναί εγώ μαζί σου, μπας και ξεφύγω απ΄τα "προσωπικά" μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τυχαία έπεσα στο μπλοκ σου.
  Είδα και τις προηγούμενες αναρτήσεις.
  Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
  Σέγραψα στους σελιδοδείκτες και στο
  εξής θα σε διαβάζω.
  Την καλημέρα μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Καλημέρα Δημητράκη! Το αφιέρωμα σήμερα σκίζει...κάθησα και το διάβασα για να χαλαρώσω λίγο, γιατί πρωί-πρωί έμαθα ότι οι μαστόροι με κρέμασαν για μία μέρα! Για να μη αρχίζω και φωνάζω κάθησα καλύτερα και σε διαβάζω. Να ξέρεις ότι σήμερα το μπλογκ σου λειτούργησε ως ηρεμιστικό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Kαλημερα Δημητρη

  Μακαρι να υπηρχαν κι αλλοι τετοιοι ιδιοφυεις ανθρωποι στο χωρο της πολιτικης, οπως ο Λενιν! Τους χρειαζομαστε σημερα περισσοτερο απο ποτε!
  Βεβαια κατα ποσο θα τους αφηναν, ειναι μια αλλη ιστορια...

  Χαιρετισμους (με ηλιο και κρυο)! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. φιλε Δημητρη καλημερα .χαιρομαι που σου αρεσε και φυσικα δεν χρειαζεται αδεια !!το χομπι μας κανουμε,κι αν βοηθησουμε να ανοιξει λιγο τα ματια του καποιος ...δεν εννοω βεβαια εσενα!!ευχαριστω και παλι καλημερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. karfoma καλημερα, επανασταση δεν ξερω, αλλα οτι ''μυριζει'' μπαρουτι ο αερας σιγουρα, τι αναγκη εχεις εσυ και μιλας για ''προσωπικα'', μια χαρα αυτοπροτεινεσαι σε ''μαγικο''ιστολογιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. frezia καλημερα,σ'ευχαριστω, θα σ'επισκεφτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. kariatida62,καλημερα, τι νομιζες οτι τα μαστορια θα τα ειχες κατ'αποκοπη? Φωτιες αναψες στο αδελφακι μου μια και εισαστε του'62, δεν θυμαται τιποτα σχεδον-κατι σαν βαβουρα μου ειπε, για την 21απριλη λεω- μα πως θυμαται η καριατιδα με ρωταγε, αποριες...Αλλα ηρεμιστικο ο πατερας της επαναστασης πρωτη φορα το ακουω, ωραιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Elva καλημερα,την ωρα που εκανα την αναρτηση- να ειναι καλα ο ΟΣΤΡΙΑ-αυτο σκεφτομουν, αν υπηρχαν τετοια πολιτικα μυαλα σημερα πως θα ητανε ο κοσμος,με τετοια μυαλα θα υπηρχε και μεγαλη ανταποκριση απο τον εργαζομενο στα πραγματα της πολιτικης, χαιρετισματα απο τον νοτο με ηλιο και ζεστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. OSTRIA ΚΑΛΗΜΕΡΑ,μονο μου αρεσε,ε,οπως και να το κανουμε επρεπε πιο νωρις να επικοινωνησω μαζι σου, σ'ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δημήτρη θα μου επιτρέψεις να απαντήσω από αυτή τη θέση στο σχόλιο της TASPA που έγινε στη προηγούμενη ανάρτηση.
  Aν ισχύουν αυτά τα ζοφερά που θα έρθουν,τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη βίαιη αντίδραση που θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο όχι εκεί που λέει η αριστερά ή επιθυμεί,γιατί οι αριστερές λύσεις είναι ασύμβατες με τη φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης,αλλού θα πάει το πολιτικό τοπίο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα οδηγήσει σε οικουμενική κυβέρνηση που έχει προβλεφτεί από το προφήτη-εφιάλτη του πολιτικού συστήματος.

  Για το Δημήτρη περί Λένιν
  Επαναστάτης από της μεγαλύτερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα,χάραξε το κόσμο στη προ Λένιν και μετά Λένιν εποχή ,όπως με το Χριστό,τον Αινστάιν.Αυτό που έγραψες είναι Αγιογραφία δεν είναι ιστορία,το έγραψα και στη Καρυάτιδα σε ανάλογη περίπτωση αλλά δεν έγινα κατανοητός.Ιδιαίτερα το ζήτημα προσωπολατρία δεν αναφέρεται,αν και οι τελευταίες παράγραφοι κάνουν μια νύξη σε αυτό.Η έρευνα του εγκεφάλου του δεν είναι ότι καλύτερο,θυμίζει τη θρησκεία που βαλσαμώνει τους αγίους και τους προσκυνά.Η εφυία δεν ήταν ο Λένιν αλλά ο Μαρξ.Αντιστοιχίες με τη Θρησκεία η διδασκαλία του Χριστού έχει αξία όχι τοι βαλσαμομένοι Άγιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. αΚενταυρου χαιρεται, συμφωνω οτι η ευρωπαικη ενωση δεν θελει ν'ακουσει για λυσεις αριστερες, αλλωστε δεν δημιουργηθηκε για την ευημερια των λαων, αλλα για κερδη των βιομηχανων και λοιπων πλουτοκρατων, πολλα σεναρια παιζουν για την μετα παπανδρεου εποχη και λιαν συντομως, την βρωμοδουλεια την εκανε, τωρα θελουν να ''ομαλοποιησουν'' την ατμοσφαιρα, φοβουνται πολυ και εκει επανω δεν ειμαστε σιγουροι για την λυση που θα επιλεξουν, η παρουσιαση του ΛΕΝΙΝ εγινε απο κειμενο φιλικης ιστοσελιδας[ΟΣΤΡΙΑ], δεν νομιζω οτι κανεις εχει την ταση για προσωπολατρια, αλλα οπως και να το κανουμε δεν υπαρχει αλλος αντιστοιχος του, ο ΜΑΡΞ ητανε ο θεωρητικος μαζι με τον ΕΝΓΚΕΛΣ, ο ΛΕΝΙΝ τα εκανε, τα γραφτα τους, κοσμοθεωρια και τα προχωρησε ενα βημα πιο μπροστα, η εκκλησια οταν αγιοποιει το κανει ''εσωτερικα'', εδω καλεσαν επιστημονα γερμανο, αλλωστε την φυσιολογια του εγκεφαλου εξετασαν δεν το ''εριξαν'' στο μεταφυσικο και στα θαυματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. To πρόβλημα είναι ταξικό όπως λέει η συνάδελφος μου Κοινωνιολόγος, με αριστερή συνείδηση άστεγη όμως κομματικά.Η Ευρωπαική Ενωση είναι Ενωση συγκεκριμένου τμήματος της αστικής τάξης που βρήσκεται στην εξουσία σε όλη τη Δύση.
  Εχει βρεί το τρόπο να ελέγχει της μάζες ,δημιουργόντας ασφαλιστικές δικλίδες εκτόνωσης,δεν θα αναγκάσει τη χώρα μας σε εξαθλίωση απλά μας λένε ,αυτό που μου είπε πολύ εύστοχα στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος θα πάμε ενα κλίκ ποιό κάτω αντε να πάμε δυο κλικ.
  Η επανάσταση αργεί.
  Πολιτικά και οικονομικά το πρόβλημα της χώρας λύθηκε,ένα μικρό πρόβλημα υπάρχει να τιθασεύσουμε τις αντιδράσεις μη γίνουν ανεξέλεγκτες και να διατηρηθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ....φιλοι σας διαβαζω και σας ....καμαρωνω για τη σκεψη και το λογο σας για τις συμφωνιες και τις διαφωνιες σας...να λοιπον και η δικη μου γνωμη και οι αποριες μου
  ...αφου σημερα εχει χαθει η συνειδηση της εργατικης ταξης και εχει τεχνικα πλασσαριστει τρο προτυπο της μεγαλης ευκαιριας η αλλοιως η ελληνικη βερσιον του αμερικαν ντριμ...οταν οι ιδιοι οι εξαθλοιωμενοι δηλαδη στρεφονται περισσοτερο προς την ακρα δεξια παρα την αριστερα.......μες ποια ιδεολ. φορμα θα πλησιασει κανεις ..αυτα που λεμε..οταν μαλιστα το πρωτυπο ειναι η φαινεται θολο............
  ........τα αλλα αυριο σας ευχαριστω.........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλησπερα σε ολους.
  Μετα μεγαλου κοπου σας ανεγνωσα.[ τι θα γινε φιλε υπαρχουν και μονοφθαλμοι].
  Με την δυνατοτητα της αυθερεσιας που μας δινει η ελαχιστη παρουσια στα ιστορικα δρωμενα η παρουσια του ΛΕΝΙΝ και αφαιρετικα τολμω να πω πως πολλα πραγματα θα ειχαν διαφορετικη πορεια.
  Δυστυχως τοσο αυτος οσο και η Ροζα εφυγαν πολυ γρηγορα.
  Εχουμε χρονο ομως και θα τα πουμε.
  @@@@@@@@@@@
  α Κενταύρου,καλε μου,δυστυχως δεν προκειται για ενα η δυο κλικ.
  Σημερα πηραν την ανηφορα τα ΣΠΡΕΝΤ για την Πορτογαλια,η Γερμανια δεν ειναι η Γερμανια του ΚΟΛ ουτε η Ευρωπαικη Ενωση , αυτη του ΜΙΤΕΡΑΝ -ΚΟΛ.
  Το κατασκευασμα θα σπασει γρηγοροτερα απο ο,τι φανταζεσαι.
  Ο ΣΑΡΚΟΖΙ συζητα με τον ΟΜΠΑΜΑ για ενα νεο Νομισμα [ με την λογιστικη εννοια] αν ξαναβρεθουμε και παλι απροετοιμαστοι τοτε αφανισθηκαμε.
  Τωρα βεβαια αν η Αριστερα στην οποιο ανηκω και βριζω νυχθημερων περιμενει εχοντας στησει το δυχτι μηπως καποιος ξεφυγει θυμωμενος απο το ΠΑΣΟΚ και δεν μπορει να δει την τυφλα της,τοσο το χειροτερο για ολους και ιδιαιτερα για οσους επονται!!!!
  Θα τα ξαναπουμε συντομα.
  @@@@@@@@@@
  ΔΗΜΗΤΡΙΕ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΗ.
  Πες μου υπηρχε κοσμος ,μη μου πεις μονο για το ΠΑΜΕ .............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. μαχαιρη καλησπερα,σωστες οι αποριες σου, ισως για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. taspa καλησπερα, δεν ειπαμε οχι καταχρησεις? Ασε σιγα-σιγα, εδω θα ειμαστε να τα λεμε, με τον φιλο αΚενταυρου τα λετε και οι υπολοιποι ακουμε, οτι καλυτερο,διαλογος,να μας αφησει κατι στο ''τελος'', αυτη για εμανα ειναι η αξια του ''ιστολογειν'', κοσμος υπηρχε, η γειτονια μου ητανε σαν κυριακη, το καφενειο ειχε κοσμο και συζητουσαν για,,,σπρεντ, αλλα ακομα ισως δεν εχουμε καταλαβει οτι μας εχει καταπλακωσει ογκολιθος, τοσο ΣΟΚ?????????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή